30 November 2010

MAHA 2010.....Wow,Gila Lah!!

Harini eka x smpt post ape2 pon..maklumlah..
sibuk melenjan kat MAHA 2010 tadi....
bes weh....tak rugi pegi..mmg ramai..
pack gila...ingt hari keja x ramai org..
upanya ramai gila..msim cti skolah pulak...
korang taw ke MAHA tu aper???
Meh eka bagitau....
MAHA tu dalam bahasa omputehnya 
Malaysian Agriculture,Horticulture,Agrotourism..
(rasanya kalau tak silap..)hehe..
dan bahasa melayu dia ,
pameran pertanian,holtikultur,agro pelancongan antarabangasa 2010..
sejak eka keja.ni kali ke dua lah eka pegi join2 cmni..
dah eka keja bawah kementerian sama..
jadi segala hari peladang penternak nelayan negeri,
hari peladang penternak nelayan kebangsaan,
Mini maha,ekspo2 pertanian bawah MOA...
suma eka pegi..boss suruh..jalan jer..
dapat plak opismet mmg kaki ukur jalan..
hah padanla sgt..hehehe...
penat weh posing satu maeps tadi...
tu pon mana sempat nk tawaf keliling maeps tu..
gila bapak besar..hehehe...
*
*
*
kalo korang nk g,better g pepagi..
kalau dah tghari mmg berejam la korang tersesak kat situ..
parking die mmg besar,korg g la park mane2..
pastu menapak sket g kat tapak hentian nek tram..
pastu nek tram tu g hall die..
ade 4 hall besar..
A,B,C,D..dan ade jugak pameran ternakan..
ni frust gila(x dpt pegi sebab hujan dan lagi satu tak cukup time)
dari kul 12 dekat situ pon tak termampu nk pusing semua..
kalau kat hall A..lebih kepada agensi kerajaan di bawah 
seliaan Kerajaan...goverment agensi lah ni...
adik eka ade kat hall A tu...
kat booth mardi..CAFE Mardi...
sape nk jmpa leh la gi sana..cr jer sapa adik eka...hehehe...
die tgh sbuk jaga booth mardi punya..student food proses,
keja dia memproses coklat chip sambil mempamer muka..
hehehe..jgn marah adikku...
pastu hall B ade cmpur2..pameran pertanian lah..
pastu hall c pon same jugak..bnyk agnsi non goverment,
jualan makanan,demonstrasi sume..
dan hall D ade beratos2 makanan..
segala makanan pelik ade kat sini..
sini lah paling eka suke sebb dapat makan
n rasa tester yg segala macam makanan..
segala jenis air,segala jenis kerepek2 pelik..
segala jenis sos2 pelik..haha..
*
*
*
kenyang makan tester jerlah eka harini..
bapak banyak gila makanan..
kek lapis,rumpai laut,kek2 coklat,telur pindang,
air roselle bermacam2 jenama...kerepek2..
kerepek pelik2,buah2 pelik2....rempah ratus,
segala mcm jenis baju pelik2...sume ade r...
krim muka yg ala2 snowie tu pon bnyk...
kat sini eka ade jmpa air durian...
sedap..the unique taste..and only one in msia....
nk tgk gambo2 an lusa lah eka post erk..
malas nk transfer mlm ni..penat..hehehe..
pastu kan eka jumpa makcik dr sulawesi..
ibu ape tah namenyer..die goreng pisang 
pakai tangan tu ha...mmg betol panas..
syok jer tgk die celup tgn die dalam tu....
dalam minyak panas tgh gelegak tu..
eka salam die,siap tgkp gmbr lagi(nnti eka post)..
tgn die x lecur apa pon lah...fuhh..
kalo eka la..terperecik skit pon da 
menanges sbb ape taw x..sebab takot berparut..
hahahaha....
*
*
kalo korang nk g,jomlah g...
tapi pada sesapa yg tak suka tempat ramai2 sesak2 cmni..
takyah la pegi.....sebab korang msti rimas..
tapi kalo korang jenis kuat ukur jalan cm eka.
eka syorkan patot pegi dan pastikan bawak payung..
tapi taknak bawak pon takpa lah...
ramai org jual payung kat tpi jln..
comel2 lagi siap ada tanduk..hehe..
pastu jgn kai high hell sebab korang akan menapak
jauh gilaaaaaaaaa....lenguh...eka kai sandal buruk jer td..
hehehe..dan yg paaaaaaaa..ling penting..
bawak duit bnyk skit yer..
sebab korang mesti akan mmborong 
mcm2 barang smpi tak cukup tgn..
serius eka ckp.bawak rm100 mmg tak ckup..
tp kalo korang tu mmg dasar 'kedek'..
rm100 cukupla kot..hehehe..
eka tadi mmg tak cukup tgn..
selagi ada jualan,eka beli..
dasar perangai syaitan.hahaha
heppss eka bli utk mak ayah n adik kat umah taw...
bukan pe,kdg2 mknan2 tu wat kite tergoda..
dan juga penjual yg menggoda..haha...
'kak sini kak satu beg 10rm jer..mcm2 ada dlm'..
'bang sini bang.kerepk ni sedap bang..saya baru buat smlm'
'adik,sini dik...ni jus ni dah terbang ke luar negara nie..'
'rasa ni kak,beli 3 rm10 jer ni'.
'meh la adik cntik meh,badan adik yg kurus tinggi ni,
kalo pakai jubah ni mmg padan,cntik gitew'
(oh ni eka suka,hahaha..men puji2 pulak,seb bek mesin atm dpn 
tu out of servis,,kalo tak da lame aku rembat..)
hahahaha...dsar perasan ko eka...
*
*
*
ok kgkawan...abes dah mukadimah MAHA 2010..
nnti eka post plak ape yg ada dlm MAHA tu..
nantikan...zasss..
eka nk rest jap..sok nk g KL pulak..
jumpa en ehem..eka cuti esok...habeskan cti
yang dah nyawa2 ikan tu..hehehe....
nitez all....g la MAHA taw..
promot ni...
'pertanian adalah perniagaan....'

29 November 2010

PMS,Plzz Nyah La Kau......!

Yess sekarang eka masih menghidap gejala PMS..
hari first pulak tu..mau eka ase cm nk argghhhh mengamuk!
ape PMS tu??? eka  gelarkannya Pen Mata Satu..
hahahaha...
ase takyah kot eka citer,masing2 pmpuan tau itu..
ape PMS itu..ape sebab kene PMS itu..
*
*
bila sekali kena PMS,totally perangai eka berubah...
eka asik nk marah2 jer..ase cm segala bnda serba tak kena..
nmpk jer rumah sepah,ha siap..
pasti eka akan membebel bagai tak cukup esok hari untuk bercakap...
adik eka mnx duit skit..
hah siap kau,eka akan membebel marahkan dia..
sampai die belah dr dekat dgn eka..
pinggan sebijik dalam sinki tak reti nk basuh..
hah siap...eka akan amek pinggan tu letak tepi 
adik eka yg lelaki tu...saje cr nahas kan...
nampak rumah tak bersapu..
hah tggu..akan eka sorok penyapu tu..
ha bile mak cari penyapu,tau ko takut an eka..
hahahahaha...cam org gila lah kalau kene PMS ni..
serba tak kena..kalau kat opis lagilah..
ishh serius eka lagi howt bila 
pen faveret takde dlm pencil box..
siapppp sediaaa..eka akan mncari smbil marah2..
takdelah marah kekuat2..marah smbil bebel..hahaha
(eka penakut)...
bila mak marah,ayah marah eka....
ha siap..eka akan menanges teresak2 mcm budak 
tak dapat susu botol..hahaha..
perangai bongok betol eka ni kalo PMS..
time tu asik merajuk jer..
adik abeskan kentang goreng atas meja 
pon boleh mengongoi2 menanges..
buruk punya perangai..

dan yg paling terkesan sekali bila eka kene PMS..
tentunye encik boipren.hahaha..sian gila kat die..
tp eka beruntung..dia paham lah..hehehe..
dia tak balas msj.siap..eka akan merajuk..
die balas msj seketul..
yess tepat sekali,merajuk.
eka kol dia tak angkat..
hah siap..eka akan silent hnset,letak bawah bantal..
pastu sekali sekala jenguk henset...hahaha..
kantoi...kan kan kan??
suka wat cmtu kan..
mengada2 betol..
bila dah elok PMS kan..
mesti dorang pelik..aikk..
semalam marah2,,arini dah ok??
hehe..bese r..hahaha..
*
*
tp xpelah...eka da pesan kat dia..
kalau eka merajuk tgh PMS..
layankan ajer..kalo taknak layan pon takpe..
nnti bila eka dah tidor,pastu bgun tidor balik,
hilang dah ase memarah tu..hehehe.
gejala ni bukan ape sgt kot...
dah mmg lumrah wanita..sakit kan...
salu kalo dekat opisla..bile staff pmpuan mrah2..
msti ade org tnyer,'eh kenapa dia tu..'
tah,mana tau...
dan wajib ade org myampuk..
'tah,period lah tu..'..

hanya wanita sahaje yg dpt merasai camner
rase teruknya PMS tu...so,
kaum lelaki..paham2 jerlah erk..
kalo pmpuan tgh2 PMS tu jgnla marah2 kaum pmpuan balik..
pujuk jerlah skit2...sebab korg tak akan rasa,
camne yg kami rasa waktu PMS..
celaru habes taw tak...hehehe...

Hamzah Ian...Har Har Har....

Sapa kenal Hamzah Ian? sapa kenal angkat tgn cpt..
hah angkat sekaranglah...
 dan juga trademark Hamzah Ian..sapa tau????
gelak die tu mahal okeyh!..camnie ha gelak die..
Har Har Har.....
hehehe...
well asenyer sume knl kot bf cik shara gadis bunga nie..
eka salu bace n3 die..hehe..lawak gila..
hah hah hah....(xley tiru hamzah erk)...
ade org kate lucah2.tp ape eka peduli..
ase cam bes jer..normal lah tu..
belog die,sukati die lah...
kan hamzah an??? 
eh tokojut mkcik den,hamzah kumen den ni ha..
dio kato mato den bosa....
hahaha..mato den mmg bosa...
dulu an eka ingt lagi,mase skolah rndh..
ade jer manusia yg kutuk2 mate eka...

budak tu:hoi eka,mate ko cam mata petai! hahaha..
ko penah tgk ikan uji rashid x??
eka:????..
budak tu:ala ikan yg mate die beso gila tu..
ha cam mate ko lah tu..goreng sodap...haha..
eka: gila betol budak ni,aku sepak karang.
agak kurang hajar kan??,ha sekarang aku dah besa,
tjmpe aku,bkan men lagi ko yer..
'eh2 eka.cntik gila mate ko..bundar,bulat besar...
dr mata turun ke hati ah wei..
aku suke arh..terpikat aku..jom kita kapel...'
bluerkkkk pegi lah nyah kau..
hahahaha..aku tak nak dengan kau...
hahahaha.....
chait...
jeng jeng jeng...mataku..aset penting ni..
Sykur Allah SWT kurniakan mata ini..
besa x?? besa x?? :p


kelebihan bermata besar..nak taw??

1.org akan pndg mata kau dlu..
2.org akan kate,waw besa mate kau nokk....
3.korang senang nk masukkan benang dalam jarum..hehe.
4.xyah pki eyeliner tebal2...skit jer,da terserlah..
5.tak yah pakai eyeshadow tebal2...secalit sapuan jer..
dah nmpk cntik..hihi(ni aku dah terai).
6.korg tak perlu guna kontek lense semata2 
untuk besarkan mata korg...ni mata original...hehe..
7.ley jd teropong...ape2 brg korg ilang,
senang sungguh nampak..
8.dapat jolokan mata petai(cam eka)..
ape motif tah..petai pon ade jer yg kecik2....

ade lagi?? tambah sendiri dekat ruangan komen..hehe..

hamzah ian..sori,eka membabitkan hamzah ian 
dalam en3 eka pade kali ini..hehe..terharu jerk kamu
datang jenguk belog comot saya..tq..hahaha.... 
jom,terbang tinggi....

terbang tinggi2..
sampai pokok sena..
apa dalam baju????
ha lucah2...
hahaha..
sekuntum bunga cina lah!.....

Wei Internet Putus lah!


wei tajuk en3 tu semacam jerk...hahaha..
arini masuk dalam opis jer sume berjalan spt biase..
tp internet down pulak..hahaha..padan muka kami..
padan muka eka,padan muka opismet eka..
suma xley on9 rini....ngeeee....
pesbuk?? tak boleh...Belog?? tak boleh jugak..
YM?? no no no... on9 shopping?? no no....
bila tenet takder cani,CC yang dekat dgn opis jadi mangsa la.
sejam rm2..kalo budak2 opis eka g 4 orang + eka...
dah RM 10.00..hahaha.....tp sape ade henpon wifi..
lagi senang..boley connect wifi klinik berdekatan tu...
lagi bhgia...tp henpon eka xde wifi..
maklumla henpon murahan..
*
*
*
baru sehari takda kemudahan internet..
suma keja ase tak sempurna..emel x check,
bla bla bla bla......
so arini suma muke kelat nooo....
takper2...sume suh fokus wat keje tu....
eka pon sbuk wat keje td..ni da leh rest2 kat CC..
balik rumah karang boleh la on9 smbil2 update belog...

eh,sok eka nk g MAHA kat Serdang..
sapa dah g?? jom kite g..hehehe..

hikmah disebalik ketiaadan internet??
ada....
boley fokus kerja..kalau tak an..
wat keja skit pndg pesbuk...eh ada org ajak chat pulak..
eh ade butik on9 update barang baru...
eh boipren aku on9...ehhhh ehhh..
betol tak betol???
hahahaha :p

28 November 2010

Dalil Cinta...A Good Drama.....~


salah satu babak cita nie

Tadi eka berkesempatan menonton sebuah drama 
melayu yang tajuknya 'dalil cinta'..
lakonan fahrin dan amani..
bnyk msj cite ni weh...sapa tak tgj rugi kot..
sbab...realitinya masih ramai wanita kat luar sana
yang tak reti masak..buktinya eka tgk dlm fb td,
ramai yang kate:
'oh,cite td berkaitan denganku'..
ha hampir cmtulah..hehe..
*
*
orang perempuan kalo x reti masak,
mmg sgt rugi taw tak..
rugi sangat2.....eka seb bek la telah dididik 
oleh mak,nenek,opah,makcik2 eka untuk 
belajar memasak..bukan nk bermegah ke ape ker..
kalau setakat nk masak jamu family dtg  makan ramai2 mmg eka dah 
pass dah pon...laksa paling teror,lauk pauk sume ok boleh..
hehe..berkat ajaran sume dan belajar serta selalu bertanya..
kalau bab kuih muih tu pon boleh..
maktam yg ajar kalo wat kuih tradisional..
kuih koci,kuih gelang,dan paling expert..
buah melaka...paling senang sekali..
hehe..mak salu pesan,
nnti dah kawen,jgn selalu bawak suami makan kedai jer..
sampai sambal belacan pon nk beli...mmg melampau
bagi air tgn sndiri dah ckup..
sedap lagi dan suami akan teringat2 taw x..
oh mak..eka akan ingt pesanan itu..
dan mak eka jugak ade bisnes katering kecik2 jer..
jd eka salu tolong mak masak dan sekaligus
jadi pelayan jika ade tempahan..
angkat pinggan,susun bufet,basuh pinggan,
susun cawan angkat meja dan mcm2 lagila kojer..
tu pasal tapak tgn eka x sehalus mulus gadis2 lain..
wow yeke nie..xdelah kasar sgt..tp takdelah lembut gila.
maklumla..still tmbuk cabai pakai lesung batu..
hehehe...
*
*
eh berbalik pada drama td an...
ish malu betol la kat mak mentua..
takkan la setakat nk goreng ikan pon tak taw???
tulah die..malunyer kalo mak mentua dtg rumah...
tbe2 baju berlonggok kluar dr dalam lemari ken..
malu ke tak malu cmtu...siap tengking2 mak mentua lagi..
ingt sket,layan mak mentua wajib layan cm mak sendiri..
dah tu 'memperhambakan' laki cam hape jer..
eka ase malu betol kalau sume laki nk wat keje..
sume laki nk basuh pinggan,susun pinggan,
basuh ken,lipat ken..sekali sekala takpelah..
tapi kalo dah hari2 cmtu..laki yg mule2 snggup nk buat,
mmg die buat..tp kalo dah bertahun2 buat bnde yg same,
mmg hilanglah kesabaran lelaki itu..
*
*
*
moralnya crita tu ialah:

1.kalau tak reti masak,terus terangla dgn mak mertua,
mana taw mak mertua boleh ajar anda masak..

2.hormatlah mak bapak anda,kalau ngn mak bapak anda 
pon tak hormat,dengan mak mentua lagilah..

3.kalau dh kawen tu,ingtla status sebagai isteri,,
jgn nk duk huha huha malam2 buta cm org bujang

4.jgn buat suami anda jadi pak turut..
sume benda nk suh laki buat..

5.jgn terlalu ego sampai sume bnde anda sorang jer betol,
ape laki buat suma tak betol..

6.hormatilah laki anda itu....
itulah paling penting.....

7.tambatlah hati mak mertua anda..
(saya belom kawen,tp saya salu tgk org dah kawen
 memikat hati mak mertua)

banyak lagi kot mesej die..tp asenyer boleh fikir sndiri..
ni juz pndgn org yg belm berkahwin mcm eka..hehe..
sekian,terima kasih.....

'tatak,nati buli atik dam benten boley?


si Nabil yang comel dan sangat pelat..hihi..

27 November 2010

Kau Memang Kuat Makan!!!!


Mama! Adik Tak Nak Sunat! Nanti Hilang!

Musim cuti skolah adelah musim yg paling bes bagi kanak2..
kat umah nenek eka kat kampong tu penuh riuh dgn
 spupu2 yg menghabeskan masa bercuti mereka kat kampong.
.prongg prengggg gedegang gedegung...prakkkkkkkk...
prengggggggg huwaaaaa jahat......dushhhh...
itulah gelagat dorang kat kampong..
mcm2 bunyi mcm2 hal dibuatnyer...
sape tak tahan mmg ase cm nk cepuk2 jer dorang..
sape ade darah tggi,mmg nek mendadak la dibuatnya...
hahaha...tp ape de kesah...budak2...
bukan salu dorang dpt mandi hujan,men pasir,kaki ayam atas tanah..
sambil2 men perang2 pki buah letop2....
*
*
*
dlm reramai tu,ade 2 org adik beradik darjah 2 dan drjah 3 yg akan 
disunatkan lg 2 mnggu..hah cuak dah tu...
makan tak lalu....haha..dah la ade org takotkan si adik tu.
bukan men lagi die takot bagai nk rak smpi 
menanges mengongoi2 kat mama die..
huwaaa adik taknak sunat..nnti ilang 'anu'adik mcm 
pkcik ckp tu...ishh marah betol mkcik eka..
ade lak yg tkotkan2...
*
*
*
INFO BERKHATAN
bersunat mmg diwajibkan bagi kedua-dua jantina..
 kalau mengikut mahzab syafie..
ia termasuk dalam amalan yang disyariatkan Allah SWT 
sebagai pelengkap fitrah semulajadi manusia.
Salah satu sebabnya ialah semua tau eka rase,
untuk menjaga kebersihan dan martabat sesama manusia..
selain daripada memberi faedah kesihatan tenaga batin
serta memelihara diri daripada dihinggapi penyakit kelamin.
Daripada situ kita dah nampak betapa islam sangat menitikberatkan
kebersihan kan...dan juga kebaikan berkhatan...
sekarang ni pon,kesedaran tntg berkhatan ni pon dah mula
disedari oleh orang bukan islam...
ade jer yg dah berusia pergi berkhatan..
jangan gelak erk...mmg dah ade org buat taw...
sebabnyer pasal kebersihan lah....
sekarang ni pon bnyk kaedah moden yg ade untuk 
memudahkan proses berkhatan nie..
eka x smpt lagi cr info die....nnti kalo ade eka post..
*
*
*
mase pkcik bngsu eka bersunat an...
waaa meriah gila pulak tgk dlm gambo...
lame dah pon..nenek siap wat knduri lagi..
pastu bersunat atas btg pisang..
pkcik eka nanges bila nmpk tok mudim kate nenek..
mase tu eka tgk dlm gambo,ucu eka cam pengantin...
duduk atas bantal kaler merah..
mase adik eka n spupu eka sunat pon sama jugak..
cam pengantin baru tu..
siap wat knduri n dorang makan ayam golek..
sekor sorang pulak tu...eii jeles gila...hahaha..
pix ni mase ucu eka sunat...
mcm pengantin kan,siap ade pelamin kecik..
berbaju melayu biru,bersongkok siap ada
aksesori lagi tu..tgk tu...hee...
gaknyer excited gila,mase tgh sunat nanges2..huwaaaa..
pstt ucu eka dah kawen,anak dah 3...hehe
ahahaha....yg sblah ucu tu mkcik eka..
cube teka eka yg mane????
yg baju merah tula....kan comel kan?? :p

ape2 pon selamat bersunat yer adik2..
jgn nanges2 kuat2..malu taw..
sakit cm geget semut jer(org ckp)...
hahaha


Sabtu Yang Bosan..hmmmm

'sepatutnya sabtu arini jadi sabtu yg bes'
huhuhuhu

Mengikut perancangan awalnyer lah,arini eka dah g jalan2 
sambil cr makan dan tgk wayang kot..
citer ape tu ingt nk tgk ngangkung..
tapi ade harry potter,ade rapunzel,ade jugak 2 alam..
hehehe..2 alam tak tgk kot sbb my apple nk tgk citer len..
tapi disebabkan masalah2 yang tak dpt dielakkan,
tak jadi la pulak nk g jenjalan..akhrnyer duduk jerlah rumah,
sambil2 kemas rumah,sambil2 on9,
sambil2 tgk tb...mak ayah takde plak..
ade tempahan katering harini...nk tlong da ade yg tolong..
so sensorang duduk rumah...
ptg ni baru nk kuar..sorang2 pulak tu..
jom............hehehe..
ok,eka nk g masak jap...sape nk tlong cpt!
angkat tgn!.hehehe

SELAMAT HARI SABTU..
HAPPY SATURDAY..

Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK