08 November 2011

Berdurian Pada Malam Raya

Arghhhh sekarang ni memang meroyan betol lah kalau tengok durian...serius!! lagi-lagi durian yang lemak manis lepastu ada pahit-pahit sikit...

orang putih duk kata marbeles gitu...hahahaha

Selepas entry kebun durian,eka nak buat entry pasal durian pulak..Tapi sorry sebab gambar kebun takder..sebab datang malam kan..kalau siang,dah lama tunjuk dah..lagi-lagi buah durian yang dah melorot dahan dia...

Ni cerita ni cerita malam raya aidiladha.Kira-kira pukul 10.00 malam..ha tengok,pukul 10.00 malam pun masih ada masa lagi nak pergi makan durian..Durian pulak belakang umah makteh eka jer.Makteh kata,tengah-tengah masak seronok dengar bunyi buah gugur..

Berdebuk

Berdebak

Berdebuk berdebuk berdebuk dua tiga bijik!

Sebelum pergi tu kat rumah nenek ada buat makan-makan.Biasalah sekali sekala bila nak raya ada makan besar,Makan satay jer pun...tapi bila berkumpul ramai-ramai,rasa seronok sangat-sangat


bentang tikar,lepastu hidang lepastu apa lagi..
makan hingga kenyang.....
burppppp gitu....


si kecik Kuyin yang bontot dia suka landing duduk atas peha orang..
si kenit ni nampak je kenit tapi bila makan..
kemain lagi..
cucuk timun,cucuk bawang,celup kuah..
cam orang beso makan jer gaya...

Dah kenyang makan,nak keluar pergi pasaraya jap beli bahan buat kek.Yelah raya-raya seronok buat kek.Tapi yang 'seronok;' dia eka lah.Puku; 3 pagi tak tido lagi tunggu kek masak...sabo jelah....

Selepas balik pasaraya pergi pulak ke rumah makteh..durian dia lagi best! tengah-tengah makan durian bedebuk dua tiga bijik.Pakteh pun keluar amek durian..Bukak je pintu belakang rumah dah nampak durian..pokok pulak 5,6 batang pokok..bayangkanlah bau dia cemana..wangi wei..hehehe


yang belah kanan tu baru jatuh,biasa buah baru jatuh ni nak kopek kulit dia mak ai
liat semacam..yelah benda fresh la katakan.
tapi takpe..liat liat pun kopek jugak!


yer begitulah rupa buah durian yang dikopek..
yang baru luruh ni..sedap wei..
rasa dia lemak,manis merdu gitu..
arghhhhhhhhhhhh nak durian lagi!!


p/s: pasal mulut ni sakit mak tak kasi makan banyak-banyak..
takut panas lagi kata emak..
tapi durian ni sedap sangat!!!!!!!!!!!!!!!






8 comments:

syabab said...

wah jeles nyer tgk keseronokan berhari raya...huhu xdpt merasai raya sgt la nk exam ni..huhu.. btw ulcer uh xoke2 lg ka?kalo sakit letak geram cube la letak margerin...pernah try x??setau syabab xde la sakit...hehe.. eneway bykkan minum air masak n berkumur sellau ngn listerin... mesti cepat okenyer...yerr listerin yg leh wat mulut sejuk tuu tp tuk kes ulcer ni die xsakit sgt.. siyes xsakit..kalo sakit sila marah diri sendri..hehe..

Ezy Chiaki said...

pehh... terliur tgok sate..

Cik Zety said...

Tak suka sate tapi sukaaaaa giler durian. dah lama xdpt makan durian :(

ir yien 9897 said...

yang satey tu yien jeles..
bab durian.. tak jeles..sbb kt umah pun seguni durian..heheh

taqiyue said...

fuyooohh.untunglahhh

zoe said...

bestnye.. durian.. yummy.. hahaha. sy kaki durian cik eka. sampai gi secret recipe pun nak duran duran gak.. hehehe.

cik violet said...

tolong ar jangan citer pasal durian..
tolong ar jangan letak gamba durian..


tolong arrr...aku da kepinginnn niiiiiiiiiiii...huhu..

mntk skit..bole? haha

Namee Roslan said...

durian korban ke ni eka. heheh

Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK