31 October 2011

Header Baru,Mungkin Warna Blog Juga Berubah

Assalamualaikum dan selamat pagi Isnin..Wahh harini masuk kerja je ade semangat sikitlah rasenyer..haha.Tu yang hari mekap kemain cecantik siap dengan eyeliner buat wing lagi...hahahaha.. Pertama sekali eka nak luahkan rase lega dan syukur Tuhan permudahkan majlis merisik adik eka semalam.Tunang belum lagi yer.Tunang bulan depan.Cincin eka pun dapat bulan depan jugak..kehkehkeh...

Harini eka nak cerita kat korang pasal header baru eka.
Header baru siap ni eka baru dapat daripada Cik Bulat.
Tempah kat Cik Bulat dengan harga RM 10.00...korang nak tengok??


Tahdaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa



simple tapi cantik kan???

Baiklah,eka rasa eka nak buat perubahan besar di dalam blog eka ni.Satu sebab musabab dia,header baru ni nampak macam tak kena dengan template eka sekarang.Ya Allah sungguh eka dah lupa sangat cara-cara nak ubah template ape semua ni menggunakan blogspot.com

Terkial terkebil-kebil lah eka nak buat balik.Sebenarnya eka nak ubah warna blog ini.Rasa macam bosan sangatlah warna pink ni...hehehe..ingat nak warna putih + purple.Rasa nak meminimumkan blog ini supaya ianya nampak bersih dan simple....

ape pendapat korang warna Putih + Ungu

Nampak sweet dan matang kan?? 

kehkehkehkeh....


p/s: godek template..Bajet bulan ni dah out.Jadinya mungkin bulan depan nak tempah dari blogger lain untuk buat template baru untuk eka..hehehehe.buat masa ni plain jer lah dulu...letih jugak.nak cari tutorial untuk scrool box lagi....memang banyak benda nak kena ubah balik ni....



30 October 2011

Negeri Sembilan Monang Piala Malaysia 2011!

Ecehhh...

Negeri Sembilan menang Piala Malaysia tahun 2011..maaf Terengganu...
Dengan jaringan 2-1,tahniah Negeri Sembilan.. *aidil hensem betol kan?? hahaha...tetibe
Apple kemain suka N9 menang..Kemain kemain kemain suka benar dia....
masa mak call tadi pun ehh dengar macam gumbira sesangat jer...

Jadi,dua tiga hari ni dekat FB,boleh lah tengok gambar seperti di bawah



hoben jang,hoben!!


orang dalam gambar pun sibuk jugak menghoben kat stadium malam tadi..
tapi ni gambo minggu lepas...

malam tadi eka tak pergi..huwaaaaaaaaaa.
pasal final piala malaysia ni jugaklah eka tak dapat joint event nuffnang malam tadi..

* banyak kali mintak baju cenggini,tak dapek..
alasan dia:-

'eka orang perak mana boleh,dah kawen boleh lah...hahaha

benci tau...!

*eh gedik...

Oh lupa nak bitau,bagi yang tak tahu maksud Hoben tu,hoben tu makno ea Asak..
Mengasak,Berasak.hah gitulah..
Eka pun banyak jugak ar belajar ngan apple mengenai bahase orang Negeri ni..hehehe..
sebab tu sekarang dah terer sikit ar..hahahaha

*bangga..haha

tapi kekadang apple tu cakap pekat sangat..tak paham jugak.ngange jer eka...
tapi yang simple-simple boleh paham dah..

Kalau nak suruh cakap bahaso negeri sembilan memang buleh dah..
ado orang yang ngaja ea..hehehe..mano tak pandai ye dak...

Untuk pasukan Ponyu @ Terengganu..
Jangan mengalah,cubo laie tahun dopan yo..mano tahu rozoki tahun dopan pulak..

Nak lotak lagu hoben jang hoben..

hehehehe

'Sumbek gol banyak-banyak,bia sampai jaring kuyak...
main biar hati-hati,jangan masuk goal sendiri..'

hahaha

'duo satu kocik bona,ompek satu sonyum lebar.....'

tapi duo satu dah monang dah..hehehehehe

nah donga kan eh....


tahniah nismilan..den banggo eh jadi org negeri..!! banggo bona nie!!

hahaha

tetibe

bile mase aku lahir sane??? 

ah gasak...kan nak kawen orang sana...:p
haha


29 October 2011

Ros Merah Hitam

Assalamualaikum dan selamat petang sabtu...Petang ni adeh rasa geram pun ada,dah la tak dapat pegi ikut join apple tengok Piala Malaysia,Event anjuran nuffnang di Solaris Mont Kiara untuk Astro IPTV pon tak pegi.Akhir kata duduk dah lah di rumah takde kemana-mana pun hari ini..

Pandang kiri,pandang kanan emak dan ayah sibuk mengemas apa yang patut,untuk persiapan majlis bertunang adik.Kebetulan esok pula berlangsung majlis Merisik adik.Jadinya kemas sekali lah.

Adik beradik mak kan ramai,maklumlah ada 12 orang,jadinya bila majlis merisik macam ni pun ada buat sekali makan kelah-kelah...

Kelah-kelah tu maknanya macam berkelah berkumpul makan beramai-ramai.Disamping majlis merisik tu buat sekali lah makan kelah-kelah.Apple pun ada hati nak datang esok.Nak datang makan datang jelah..ada seperiuk gulai nangka + kari kepala ikan mak nak buat esok..

Seronok jugak kelah-kelah sekali ni..kehkehkeh..Nenek ngan opah pun datang siap esok.Petang ni pun ada yang nak datang tu.

Tadi tengahari konon nak tidur lah selepas kenyang melantak kan,sekali lupa pulak pagi tadi emak bagitahu adik ajak kak long dia ni pegi cari baju bertunang dia..hah tengoklah,dia nak tunang,tapi kak long dia ni yang kena carikan..dan sebenarnya adik eka tu memang gitu..

Dia tak reti...

dia malu

dia segan

tapi kaklong dia segan tu memang takdelah,malu tu takde jugak,reti tu memang reti...

tapi cer tengok,dia yang paling segan dan pemalu,dia yang kawen dulu..hahahaha

Lepastu pegilah eka ke sebuah butik pengantin dan andaman di tempat eka ni..masuk-masuk je hampeh dia nak bercakap.kak dia ni jugak yang bercakap...sebab tu dia beria nak bawak kak dia ni...

korang tau,dulu masa dia kecik darjah 5 ke 6 kot, demam ke sakit ke apa ritu tak ingat.pergi klinik,ya haremm dia nak bercakap ngan dokter.kaklong dia ni yang masuk sekali siap cakap ngan dokter apa dia sakit bla bla bla bla..ehh macam kaklong dia yang sakit..dia takde nak cakap,macam ado omeh dalam mulut ea...

Rupanya zaman dia nak bertunang ni pun kaklong dia jadi jurucakap...mak yang dengar mak gelak jer...hahahaha..mak kata itulah gunanya kaklong..hehehehe...kaklong tak kisah pun..hahahaha.... 

cari baju merah hitam sebab tema dia merah hitam,hantaran juga merah hitam...

kalau eka nanti,eka nak warna pink purple..nampak soft gitu..hehehehehe

dapat satu tadi..mahal ke tak baju bertunang sewa harga RM 150.00.??
tak termasuk pakej mekap sebab mekap sedara eka yang kerja kat PPUM tu yang mekap kan... yang tu harga dia entah eka tak pasti tapi dalam RM 150 gak kot.Total pakej mekap + baju RM 300.00...ermmm mahal jugak nak menunang nie kan..

kira eka boleh belajar sikit2 lah untuk majlis pertunangan eka tahun depan bulan 6..hahahaha..siap cakap ni...
kira macam dapatlah congak-congak dan simpan duit jumlah sekian sekian untuk tahun depan kan


*BUNGA GOOGLE

hantaran pula dibuat oleh makder eka..makder memang berbakat besar dalam
gubahan hantaran ni.dari hantaran perkahwinan dia dulu 22 tahun lepas hinggalah 
ke makcik eka yang anak dah berderet,dia jugak yang gubahkan..
ingat lagi dedulu masa makder buat hantaran,masa tu eka dalam darjah 3,4 ngan adik..
kami berangan..masa kami tunang nanti nak makder jugak buat

ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

akhirnya adik eka dapat jugak makder buatkan....
syabas adik,kira ko punya berangan tu dah menjadi kenyataan lah kan...hahahaha



red and black

bye,nak kemas rumah....hehehe


28 October 2011

Cincin Langkah Bendul

Seperti yang pernah aku cerita dan aku rapikkan di sini,
aku bakal kena langkah bendul oleh adik aku...haha
Sebenarnya aku sebagai kakak,agak rasa malu sikit lah..
sikit jer pun...rasa macam tekanan tau tak???
tekanan sebab yelah,sapa yang tak segan bila orang dah tahu adik akan tunang dulu,
semua orang asyik tanya kakak bila lagi...

kalau sorang dua tanya tu aku boleh la sabar lagi
ni sedara mara ada yang gelakkan aku..

geram jugak ar kadang-kadang.
Bagi aku benda bukan ape sangat..
adik aku baru nak tunang.tu pun ade yang hairan...sedapkan hati...

depa semua nak ngusik aku jer..kan?? hehehe

Kalau adik aku nak kawen sekalipun aku tak kisah..
sebab musabab dia aku rasa jodoh dia datang awal dari aku..
lagipun adik aku umur baru 21...aku baru 23..mude lagi kan?? sabar lah....
aku pun tak bersedia lagi walaupun kawan dah lama....

apple pun selalu kata sabar..eh,kami pun ada perancangan kami sendiri..
tak gitu???
tak perlu lah orang bertunang,kawan bertunang,
aku pun ikut trend nak bertunang jugak.aku tak nak lah ikut-ikut orang..
bersabar itu lebih baik...

okey,berbalik kepada cerita tunang tu..
Adik aku kata semalam dia dah pegi usha-usha kedai emas..
usha2 tu...entah dari mana asal perkataan usha-usha yang bermakna tengok-tengok...

Untuk cincin langkah bendul aku...adik aku kata emas sekarang tengah mahal..
hahahaha

tulah,langkah aku lagi..nasib lah emas sekarang tengah mahal..!

korang tau?? untuk cincin belah rotan,yang macam aku pakai sekarang,
rega dia dekat RM 200.00!
bagi aku mahal le tu.yang murah sudah..tak kisah..

Sebab,aku ni mana tahu sangat harga emas-emas ni..
sebab aku tak suka emas sangat.untung lah laki aku nanti..hahaha...
tapi kalau ada laki,laki nak belikan barang kemas aku amek je..free..hahaha

yang ada emas sekarang kat aku hanya cincin sebentuk..tu saja!

adik aku kata,dia survey cincin batu untuk aku..Harga dia dalam RM 200.00 ++...
lebih kurang jer kalau beli cincin belah rotan....

Kata bakal emak mertua dia,belikan lah kaklong cincin batu.
Asal langkah bendul je bagi cincin belah rotan,ni biar kaklong seronok dapat cincin..

ohooo baik betul bakal emak mertua dia...kehkehkeh

aku tak kisah pun,orang nak bagi aku amek la...hehehe..
aku pun cincin ada sebentuk je ni..hahahaha


baru aku tangkap tadi.
nak tunjuk 'harta' aku ada....hahahaha
ni memang cincin belah rotan makteh aku bagi aku..916..
*bukan cincin langkah bendul..cincin tu dapat masa 27/11/2011 nanti..hahaha





27 October 2011

UNGKEL GEDEK? i like.....

Blog Aku Suka Hari Ini (dan hari-hari akan datang):

Ungkel Gedek


PENDAHULUAN

Nenek aku kata,dalam bahasa jawa,gedek ke gedi ke ape eh tapi maknanya besar..

tapi ungkel yang sorang ini memang besar....!

Besar dengan bakat bergambar...

Eh,kita...eh bukan kita,saya ni..eka ni,kalau tulis entry,letak gambo eh idok le banyak mana,
tapi tulisan tu..cerita atau ulasan mengenai gambar tu ehh kemain panjang benor!

tapi Ungkel blogger sorang ni,tak payah susah-susah nak taip entry panjang berjela...

tak yah

enggak perlu kok....

cuma dengan hanya SATU KEPING atau DUA KEPING gambar sahaja,kita boleh terbahak-bahak gelak.
semua tersirat walau kita dah nampak tersurat..

Sinis???

ya,kadang-kadang ada sinisnya...

Prihatin???

tak disangkal lagi..Cukuplah dengan hanya satu gambar,aku tengok,gambar yang mana semasa hari raya itu,angkel bawak anak-anak dan anak jirannya beraya di dalam satu kereta..

cer selami dalam-dalam.kenapa agaknya ungkel buat begitu??
sebabnya dia prihatin takut apa-apa jadi..perempuan pulak semua tu...

sebab tu eka kata ungkel tu prihatin..

Peka??

ya sangat...eh,korang kalau lalu lalang tengah apebenda yang kepelik-pelikan tu semua,apa tindakan korang?? tengok sahaja kah?? atau pun sekadar elehhhhhhh lalu macam tu jer??

tapi angkel ni lain wei..

hanya dengan satu perkataan tu,huruf salah je,dia dah tangkap gambar siap dengan posing dia....

setiap satu entry akan ada satu gambar yang mana ekpresi mukanya diinterpretasikan dengan cara yang sama..sama ada hala kamera tu,kedudukan kamera angkel tu semua sama...kedudukan muka,semua sama..yang beza dia cuma satu...PEMANDANGAN belakang gambar tu..

itu seni namanya..

kan???

kita ni bila bergambar..eh bukan kita lah,diri sendiri lah kan....hehehe..eka lah kan,kalau bergambar takde lah lain pose dia..sama jer.paling kuat nak tunjuk lipstick baru ke,takpun ehhhh bulu mata aku kemain melentik-lentok lagi pakai mascara maybelin cateyes ni..cam kucing kooo...takpun pakai bedak baru...muka nampak flawless gitu....belakang takde ape 'pemandangan' menarik pun..

tapi gambar - gambar ungkel tu semua menarik...

maksud aku pemandangan belakang gambar tu...

betul lah orang kata..Hanya sekadar gambar,tapi dalamnya ada makna....

kira keadaan sekeliling..

eh memang ya!

sebab tu aku nak mengekek gelak kali pertama aku masuk blog ungkel ni..
terus aku geledah segala entry dia..satu pun aku tak tinggal..hahahaha.....

*aku kalau bab stalker blog aku suka ni,memang gigih aku usaha nak baca semua entry...

Aku nak ucap terima kasih lah kepada ahkak geli sebab dari blog dia aku tau kewujudan blog ungkel gedek.
Blog ahkak geli adalah blog wajib aku singgah setiap kali ada entry terbaru dari dia..
aku rasa ahkak geli tu istimewa.
Glosari dia dalam setiap entry tu semua ada makna..kan..hahahaha..lawak lah ahkak geli...

kalau dia cerita lucah-lucah pun,semua lucah tu kenyataan...
aku boleh senyiuummm sorang-sorang okey...kehkehkeh...
erkk sayang ahkak geli...hehehehe

Eh,aku nak cerita,masa ahkak geli tu post entry pasal ungkel ni,aku pelik..
apekejadahnya ahkak geli letak muka pakcik ni??
siapa pakcik ni??
emosi sama jer pulak dalam setiap gambar,aku jadi pelik..
lepastu aku terus pangkah blog ahkak geli sebab musabab masa tu aku kat opis..
tak dan aku nak baca..
aku tak puas hati....
kenapa ahkak geli review dia..
musti ada yang istimewa pakcik sorang ni!
musti!

Lalu tadi aku menggeledah balik blog ahkak geli,
aku baca balik lah pulak pasal entry gambar angkel tu..
lepastu aku terus belek-belek gambar tu..

kemudian kan korang,

aku senyum sowang-sowang..

eh apekebende aku senyom sorang-sorang ni????

sebab aku dah setat 'tak buta' lagi tengok gambar ungkel tu..hahahaha

yelah,sebab mula-mula aku tengok,
aku rasa aku macam buta gambar..sebab tengok gambar pakai lutut...
bukan pakai mata hati aku...

lepastu terus aku masuk dalam blog 'Blog Begins At Forty'

aku 'cuti' hari ni,jadinya aku boleh jelajah blog dari aku balik opis tadi sampai laaaaaa ni..
kemain sungguh aku lenguh segala sendi otot semua ni dari tadi tak bangun-bangun..mengadap si kecik netbook ni jer..kehkehkeh...

dan aku seronok tengok muka ungkel gedek ni..serius aku dah jatuh cinta.....ehhhh jatuh cinta dengan blog dan cara dia...gambar sekeping,mukadimah sket..kendian pembaca boleh gelak terbahak2.....

kejap lagi aku tunjuk gambar-gambar yang menarik ungkel gedek..

dan satu soalan penting sangat untuk ungkel gedek..

jom tengok gambar yang aku 'curi' dari blog ungkel gedek


bila tengok ni,apa yang korang nampak??
adakah korang nampak hanya ada kakak,adik,dan aci berketuruan India sahaja????

tak,aku nampak lain..

aku nampak ada 'Deepavali' kat situ

kemudian


nampak apa????

*mestilah nampak manusia yang belakang tu..
kira manusia itu adalah subjek utama gambar ini


K POP???

errr sori sangak,aku tak pernah layan K POP..
aku suka layan lagu lama kat Sinar FM....


hehehe...hari sabtu..lalalalala
aku pergi dating nak ke KL tu,bas SKS -KL selalu pasang Sinar setiap sabtu..

erkkkkk apa aku meraban ni???


macam dekat Lake Garden lah Ungkel..

*aku suka dating sana..kehkehkeh

dah dia suruh stop.eh stoplah tangkap gambar ye dop???


mahal na nasik lemak tu???
dah naik RM 0.20 sen...


restoran talipon??

eh aku pernah nampak restoran nama dia pelik sangat..
ada aku snap..tapi nak letak malu pulak..hahaha


erkk tak ungkel..
tak jenayah kalau kita tangkap gambar sendiri..

hahahahaha


ungkel,eka pergi makan,selalu bungkus tak pakai polisterin..
bawak saje bekas plastik dari rumah..sonang...kehkehkeh

last


auwwwwwwwwwwwwwwwww takutnya saya pakcik! eh ungkel...!

hantu bonceng mace jijang ah...hehehe
jangan bogel jangan bogel kalau nampak hantu!!!
malu weiiii!!!

Sobona eh,banyak laie eh gamba-gamba ungkel ni.tapi kalu den nak tempek satu-satu semuo dalam blog den ni,den ghaso sampai kul 12 tak abes lagi den copy gambar ungkel ni...

satu kesimpulannya yang aku rasa semua hampa buleh nampak dalam setiap gambar..ekspresi muka yang sama..macam mana ya ungkel buat..hehehe..satu dah dapat jawapan..pilih yang paling comel kan ungkel..kehkehkeh....

kemudian,soalan last nak tanya

'ungkel pakai henpon jenama apa ya untuk tangkap gambar-gambar hebat ungkel????

sekian terima kasih...sila sila Jom Group Hug!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


p/s: seronoknya dapat BW blog-blog yang istimewa macam gini..hehehehehe....

jom ke blog ungkel dan saksikan gambar-gambar beliau dengan mata hati kita...
sekian terima kasih........sebelum aku ucap terima kasih sekali lagi,aku terfikir.
kenapalah aku lambat tahu kewujudan blog ini?? hehehehe






Jalan-Jalan Dah Basi

Assalamualaikum dan selamat petang semua kawan-kawan sekalian semua...Harini jenuh nak duk fikir apelah entry nak buat.ade dua tiga entry tak siap publish dan tak siap karang lagi sebenonyer..tapi takpelah.harini nak letak entry bergambar yakni dah lama dah pun pi jalan sana cuma baru berkesempatan nak cerita kat sini.Yelah sejak dua menjak ni agak sibuk sikit..

baiklah..untuk tidak membuang masa lagi,marilah kita bersama-sama berjalan ke Pahang hari ini.
Sila pakai kasut selipar sebab kita akan meronda seluruh  farm..hehehe

Lokasi: Genting Strawberry Leisure Farm,Gohtong Jaya.

Kalau nak pergi tempat ni,mudah jer pun..sesiapa yang ada pegi Rawang ke,Batang Kali ke lagi dah dekat sangat.Sesapa yang nak ke Genting Highland pun senang sangat nak singgah kat tempat ni..Tempatnya agak cantik jugak.Yelah,nak pegi Cameron Highland macam jauh sikit kan,nah sekarang dah ade yang dekat.Boleh petik strawberry sendiri tau.Dapat raga tu pastu guntinglah seberapa banyak strawberry yang kita suka.

janji lepas tu bayar lah..hehehe..minimum dalam RM 8.00 tak silap.Ada jugak kedai cenderahati,kedai makan,kedai coklat dan macam-macam kedai kat sana.Kedai bunga pun ada disamping kedai pokok cendawan.




ni dekat pintu masuk.
masuk percuma jer..tapi dah petik strawberry dah tak jadi percuma dah..hahaha


main air pancut..eksyen lebih beno ni..kehkehkeh
kemain suruh apple tangkap kan masa tengah main air ni.
banyak kali snap tak jadi.akhirnya jadi juga...hahaha


cer tengok bentuk buah tu..lain macam herot pulak.
rasa macam nak petik dan makan jer,
tapi masa tu rasa macam kenyang sangat makan kenduri.
 jadinya buah strawberry pun langsung tak beli,
setakat jalan-jalan jer


kemain..bergayut-gayut buah strawberrynyer...
geram jer


hah ni wajib makan..hehehehe
secucuk RM 6.00 tak silap.
mampu beli secucuk jer...hehehe


kemain pakcik ni makan..hahaha


Cafe kat situ..sedap-sedap tengok desert die semua.
sesapa datang sini,wajib singgah sini sebab yelah dah jalan2 mesti lapar kan.


bangku berbentuk strawberrry..unik-unik semuanya....

buah labu besar..ni ori punya tau bukan tipu..
tak caya??

tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
besar kan??


ada pokok2 bunga semua..
eh apesal nampak tembam ni..
mesti kesan makan aiskrim magnum hari2 buleh gomok...
kehkehkeh



siap bersweater bagai si apple ni..
bukan naik atas pun..
sejuk na gak ea...haha


yeyyyyyyyyyyy nak balik dah...
ni kat pintu masuk/keluar dia...

bagi yang berdekatan kat sana,singgah-singgah lah kat Gohtong Jaya ni.Alang-alang nak pegi Pahang ke,nak ke Genting ke,nak pegi Econsave Batang Kali ker,naik je kat Gohtong Jaya ni.dah tak jauh sangat dah nak ke sana..Sejuk jugak kat sini...kalau tak,tak kan boleh tanam strawberry kan..hehehehe

p/s: senak perut,makan buah mangga banyak sangat....



25 October 2011

Salah Taip SMS??? Malunya

Tersilap taip mesej adalah satu perkara yang sangat-sangat memalukan.....




ewahh kemain malu! konon! hahaha



eh,ape perasaan  bila termesej ayah sendiri begini???

'salam,abg,belikan kaklong roti gardenia satu yer,
roti kat rumah dah abes....tq

bila balik rumah ayah tegur...

Kaklong,ko nak hantar mesej kat sapa suruh beli roti tu??????
tak kan salah nak hantar kat pzy kot..

padahal sepatutnya mesej itu berbunyi:-


'salam,abah,belikan kaklong roti gardenia satu yer,
roti kat rumah dah abes....tq



sepatutnya begitulah...

malu gila....

T_________T

persoalanya,siapakah yang dipanggil abang??? 

kemudian contoh lagi.....

'Salam,syg dah siapkan kerja tu..
nanti syg letak atas meja akak yer'


nah lagi satu typo....
biasa sangat lah jari tu bersayang-sayang,sekali nah kau..
silap mesej tersayang-sayang pulak...

padahal mesej tu sepatutnya berbunyi begini


'Salam,saya dah siapkan kerja tu..
nanti saya letak atas meja akak yer'

tu kira nasib baik gila lah terhantar kat orang perempuan..
cer terhantar kat orang lelaki cemana??
tak ke malu sampai nak sorok muka bawah bantal????

sebab tu kalau nak tulis saya,baik tulis je saya penuh-penuh..
bukan sy,sye,sahye,mahupun saia...

persoalannya sekarang,siapa sayang ni??? siapa?? siapa???

Ada lagi......!!!
cuma ni contoh biasa lah kan...

Sekarang tengah bermesej dengan sang kekasih... main balas-balas mesej gitu..orang yang pemalas padam mesej memang begini....asal ada mesej masuk je malas nak padam sampai dah ada 4 ribu mesej dalam c3 pink tu.....kemain...

lepastu alahai kredit habis pulak..terus mintak tolong ayah belikan....tinggal lebih kurang 4 atau 5 sen lah...

'Salam,Abah tolong belikan kad topap kaklong RM 5.00 yer..
Kang kaklong bayarkan balik.....'

konfiden send terus takde tolehtoleh dah...kebetulan tengah mesej sesuatu yang lawak gila nie...tunggu-tunggu tak sampai mesej topup..ayah balik pon tak beli topap.ayah kata mana dapat mesej..rupanya tersalah hantar kat boipren sendiri...yang boipren sendiri ingatkan kita perasan kita salah hantar..akhirnyaaaaaaaaaaaaa tak topap2...eh eh eh..kalau dekat dah lama sekeh kepala dia..terus dia gelakkan kita..keh keh keh..
lain kali lepas send cek balik katanya.....

moralnya,lepas send sesuatu mesej tu,sila lah cek balik mana tahu tersalah send ker kan.....tapi sebenornyerlah kan...jauh dari sudut hati ni,memang tak berapa suka nak SMS...sebab bila SMS tak puas nak cakap...Suka cakap,telepon lagi senang walaupun agak mahal sikit..Sebab tu bila mesej dengan saya,saya akan balas seminimum mungkin dan juga akan membalas dengan bahasa dan ayat yang penuh-penuh...keh keh keh

ada orang komplen kat saya

'kalau mesej kemain pendek2 je ayatnya eka ni...
cer kalau call,macam-macam cerita keluar...cepatlah cerita dalam msj....'

sungguh,tak feel...bercakap la baru best..hahaha

sekian,terima kasih mendengar repekan saya tengahari ni..lapar pulak..lambat betol pukul 1..

korang cemana?? suka sms????

jangan Salah hantar SMS tau..hehehehehe


Eiuwww Lipas Terbang

Walaupun saya gagah perkasa orangnya (tak yah la percaya sangat tau),namun ada satu makhluk yakni sejenis serangga bernama lipas atau dalam Bahasa Orang Putihnya Cokroach adalah amat saya benci dan geli serta ditakuti....sila teringat lagu Ogy & Cokroach zai zai zai zai zai zazai...... wahh kemain gitu.....



Joget lah joget lah sayang...
wink wink wink wink

Saya amat takut lipas...eh bukan takut..tapi nape tah geli geleman tengok dia terkedek-kedek kemain menunjukkan bontot dia yang agak tonggek itu...Kebetulan pula,opis saya kemain banyak beno lipas! eiuuuuww bau dia saja boleh buat tekak jadi loya... lepastu sukati dia saja nak geget semua kertas yang ada kat dalam opis ni...untuk makloman semua,lipas ni boleh menggeget kertas,dia akan gerit 
(gerit tu perbuatan lipas yang suka gigit pelan-pelan kat kertas...)

Bila masuk pejabat pepagi tu,macam biasalah dia jadi penyambut tetamu..entah datang dari mana entah....tak tahu kat mana depa datang berasal.Sebab tu bila masuk bilik mesyuarat,kaki semua bersila di atas bangku.lagi-lagi perempuan lah kan..sebab pernah meeting tetiba lipas tu selamba badak intai masuk dalam kain lalu berjalan-jalan..eiuwww dengan janggut dia yang extra panjang bergulung tu..eiuwwww tolonglah lipas.....


kemain swirl dia.....

tu belum lagi nampak lipas yang dekat tepi dinding nak buat perlumbaan..bayangkan dari nenek lipas,atok lipas termasuk cucu lipas tu kemain beratur sorang-sorang lepastu berlari-lari tepi dinding...harini sembur lah racun serangga ape ke namanya tong warna hijau tu,tetap tak mampu nak menghapuskan lipas..

Tu belum lagi nak bongkar sikap buruk si lipas ni lagi..Eh,korang nak tau tak?? meh sini dekat-dekat sikit telinga tu... Lipas ni serangga yang suka psiko..Bayangkan,tadi ko dah ketuk dia,dia dah lari bagai tak cukup lantai,lepastu kita tak dapat bunuh dia,dia boleh datang balik acan-acan kita! lepastu dia boleh pulak gaya macam nak kejar kita! bila dah dapat bunuh dia ya Puassssss hati aku..
baru ku puas baru ku puasss.......!!

Nak panggil Pest Control datang macam membazir pulak.Setakat lipas tu bayo 2,3 ribu kan..tapi sejak kami operasi lipas tu dulu,kurang sikit dah...ehhh sebenonyer nak cerita pasal lipas gigit tadi ni..dah melalut!

Tadi,saye tengah buat koje.Kemain menumpukan perhatian terhadap slaid yang tengah dibikin,attach gambar semua adjust beso kecik-beso kecik..sekali piangggggggg nyettttt!

Tengok lipas melekat kat ibu jari kaki...dia geget kaki saya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
lipas boleh menggigit rupanya...

lepastu bergema satu opisssssssssss arr lipas lipas lipas...namun,kecewa.lipas tu dah berambossssssssss dengan jayanya.....sakitnya hati..sakit pulak tu..pertama kali kena gigit dengan lipas...eiii sakit hati sakit kaki!!!! lipas boleh geget..eiii terkejut betol

siap lah lipas2 kat opis ni,jap lagi nak sembur racun,biar pening semua mati...

p/s: haritu kan masa raya,eka ada tengok cerita lipas terbang kat Ria..
best pulak rasanya cerita tu..lakonan Azlee Senario ngan Nadia Mustafar..
lawak gila....shukeeeeeeeeeeeeeeeeeeee


korang takut serangga apa selain lipas???





24 October 2011

Selamat Hari Deepavali

Hari Rabu nanti,semua rakyat Malaysia yang bergama Hindu akan menyambut Deepavali.Pesta Cahaya.Kita duduk kat negara berbilang kaum ni secara tak langsung dapat rasa dan lihat cemana kaum lain raya.Macam bila kita raya jugak,kaum lain pun turut sama beraya.

Contoh paling hampir masa Bazar Ramadhan..Takdelah penuh dengan orang melayu nak berbuka je,tapi semua kaum ada sama-sama beli juadah malaysia..Kan seronok kalau semua kaum bersatu padu..

Macam eka jugak,taman rumah eka ni Taman 1 Malaysia.Ada orang Melayu,ada Cina dan ada India.Kalau musim cina raya,hah siaplah dengar bunyi mercun..hehehe..tapi yang bestnya jiran cina bagi limau mandarin berkotak-kotak..hehehe

Kalau India raya pula,biasanya jiran India akan bagi makanan ringan.Macam air kotak,kacang,biskut-biskut.bila kita raya pulak,eka dan mak selalu bagi dorang rasa kuih raya kita.takpun bagi rendang ayam depa rasa...hehehe....

Jiran sebelah rumah eka ni dari minggu lepas kemain sibuk eka tengok.Malam-malam pun bertukang.nak marah kang tak sedap hati pulak,berjiran kan.rumah dekat-dekat..yang belakang rumah pulak sibuk buat kuih raya.Bau maruku,bau biskut memang menerjah-nerjah ke lubang hidung..sedap je bau.

gambar google...

kalau sebut maruku ni,kita raya puasa pun ada buat maruku jugak kan.
nenek eka suka jugak maruku ni.cepat je habis setin maruku..
selalu beli tepung yang dah siap tu,campur je bijan,bijik lemuju,
dan jadi muruku..hehehe

Depan rumah mereka mesti ada seni Kolam.Kolam warna warni...Selalu jugak jenguk2 toleh kat depan rumah jiran sebelah ni.macam-macam corak depa buat....



Malam esok mesti ramai sedara mara depa balik nak sambut raya kat sini.Semalam tengok Nona pun semua pasal Deepavali..Kalau deepavali ni,depa selalu masak Beriyani ayam dan terkenal dengan manisan-manisan india...


ada yang kata manisan India ni manis sangat...
selalu nampak kat kedai-kedai India yang jual Indian Sweets
eka pernah makan sekali,ada jiran tu melayu,dia belajar buat manisan India ni,
sedap,cuma keras sikit..eka pon tak tahu apa nama dia,
bulat besar warna coklat..manis sangat..

ha dah ingat dah,laddu nama dia...hehehe

pendek kata,seronoknya duduk kat Malaysia ni kan.berbilang kaum ada...Depa raya pun kita seronok tengok meriahnya mereka raya.Macam jiran2 kat taman rumah eka ni prihatin jugak.Masa kita nak raya puasa,selalu datang rumah tengok mak eka buat biskut raya..kadang-kadang depa sampai nak rasa.Pagi raya je mesti lalu depan rumah ucap Selamat Hari Raya...


Iklan Petronas sempena Deepavali ni pun best jugak...


Selamat Hari Deepavali untuk penganut Hindu semua...


Kita semua cuti rabu nanti,ni yang tetiba rasa kaki ringan jer nak berjalan ni..hahahaha




Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK