31 December 2011

Makan Sendiri......

Assalamualaikum semua... selamat hari sabtu..harini tak kemana-mana..duduk rumah semata.basuh kain,jemur kain..mak balik kampung kejap..ngan ayahnyer... eka duduk sorang kat rumah tengok tv..nak kluar apple keje harini..maklomla dah hujung tahun,sibuk..hehehe... pagi tadi brekpes roti canai dah pukul 11... roti tu sebenarnye dah sojuk..koreh pulak tu.. last-last masukkan dalam oven..bagi crispy sikit..baru puas makan..hehehe..

dah lama-lama masuk tengahari alamak ai lapo ler pulak perut ni..cari apa-apa yang ada dalam peti ais.nampak ayam.. fikir nak masak apa ni... 

tinggggg!!

idea mari..

nak buat ayam goreng berempah lah..

pilih ayam..bahagian yang bertulang saja..hehehe..tak berapa suka daging banyak..lepastu basuh dengan tepung...dan toskan...resepi jangan tanya...baru nak cerita..tapi takdelah sukatan yang betul.man humban je apa nampak..

lepastu nampak plak rempah ratus mak punya..ada lada hitam,jintan manis,jintan putih,ketumbak,halia... ape lagi..ambek sikit-sikit,tumbuk kan dia..

lepastu ambik plak bawang putih,bawang merah..tumbuk lagi..eh lupa,serai..

pegi keluar depan rumah ambik serai pulak..

tumbuk lagi..masuk dalam ayam bahan-bahan tumbuk tadi.masuk kunyit sikit,rempah kari sikit,tepung jagung sikit,tepung gandum sikit,garam sikit,pak aji sikit..siapppp..

letak dalam peti ais....marinated lama sikit...baru dia sedap kan..

kemudian goreng...

beginilah rupanya...


yang ni goreng tak garing sangat.biasa je...
untuk family balik karang....

lepastu nampak pulak kentang...ha,korang nak kentang goreng yang original tanpa bahan pengawet??? ini cara dia..sangat mudah dan senang

korang ambik kentang,kalau suka kupas kulit,kalau tak korang cuma sagat sikit-sikit guna pisau..lepastu potong memanjang..basuh,tos dalam penapis,masukkan garam..biar je sampai kering...pastu goreng..

lagi sedap! korang perisakan dengan garam...original 100% kentang..


yang ni ayam eka punya..hehehe..garing-garing lah best,
sebab tu warna dia berbeza dengan ayam yang atas tu...hehehe
rangup jer..gigit sampai ke tulang....
ni bukan hangit oker... malu kot nak tayang benda hangit kat sini..
sekali sekala makan hidang camni untuk diri sendiri..hehehe
sedap makan ngan kentang goreng home made...


cubalah......

p/s: layan Maharaja Lawak Ulangan....hehehe..tahniah la OSBON





30 December 2011

Hai Teringin Berskirt Labuh....

Assalamualaikum...hari ini terpaksa tinggalkan blog buat seketika...sibuk gila..gila pun tak sibuk macam ni...dah macam orang gila.. balik pun lewat harini...

eh,korang kalau dah hujung bulan macam ni,suka shopping on9 tak??? 

suka??

suka??

eka??

suka sikitlah..hahahahaha...

sebenarnya dah lama mengidam nak pakai skirt...skirt labuh... oh..musti cantik? 

dan setelah hampir beberapa bulan memikir dan mengumpul... akhirnyaaaaaaaaaaa


beli yang ini..sebijik begini!
warna pun...

beli di MissLily Shop..
serius cantik-cantik Long skirt,Pants,Palazo dia..
rasa nak beli semua...

nak jugak???

boleh..like page MissLily Shop

p/s: dah,cukup untuk bulan ini...oh,esok nak mengarang entry suka duka tahun 2011.... 



Nota Cakar


Senarai tugas untuk esok..kalau tak mencakar sebegini,susah nak ingat...

Lupa...

banyak makan kepala ikan mungkin......

cakar kasar sebegini selalunya dibuat...macam tak boleh nak tulis elok-elok kan... cakar  ayam jer tulisan.. buat malu kalau orang lain baca..tapi disebabkan ini 'reminder' untuk diri sendiri,main tulis jer..

emm semakin hujung,semakin banyak kerja nak dibuat...sedar tak sedar dah penghujung tahun..serius,macam-macam yang dah jadi tahun 2011..awal-awal lagi dah kena uji,tapi akhir-akhir pulak memaniskan lagi kenangan tahun 2011..

nanti nak kongsi dengan semua disini.....

hai 2012,selamat datang... umur makin bertambah..



29 December 2011

FILEM OMBAK RINDU FULL MOVIE

Tahukan anda bahawasanya,saya tak pergi ke panggung untuk melihat cerita ini???


Tahukah anda bahawasanya kekasih saya atau nama manja dia dalam blog ni,buah apple,tak berminat melihat cerita cintan-cintun di panggung...dah sukenyer tengok aksi lasak tembak-tembak..boring betol..huarghhhh menguap dalam panggung sambil telan popcorn....

Tahukah anda bahawasanya saya nak jugak tengok filem ni..seperti yang diuar-uarkan dan digembar-gemburkan bahawasanya boleh membuatkan kita menggunakan tisu sekotak,dan lengan baju boipren basah akibat lap air mata???? silap-silap hingus pun mengalir sama.....

nak jugak ar rasa sedih,terharu semasa melihat cerita ini...

dan info terakhir...

Tahukah anda bahawasanya hari ini,pagi ini,di pesbok,kemain ramai yang post pasal filem ini... dah keluar full movie kat youtube.... 

dan tahukah anda,saya takut nak klik..sebab dulu penah klik, dengan bangganya kawan fesbok saya tu post...

'sapa nak tengok ombak rindu,tak payah pegi panggung laaaa..klik la...'

dengan rakus klik..

sekali keluarnya gambo hantu muka buruk tengah jerit...

FOBIA

fuhhhhhhh rasa nak maki jer beliau... tapi takpelah... nanti biar kena kat dia balik...

dan malas cakap banyak,moh la saksikan cerita ini.........

dan sebelum tengok,sila baca preview dari ahkak geli ini......
jangan gelak tau...

amaran: jangan ketawa.....




selamat menonton....beli la popcorn.. biar ada suasana panggung skit..tutup lampu k?

 :p

28 December 2011

Jaga-Jaga,Terselak Karang....

Assalamualaikum..........

'Wahai angin,sampaikan salam rinduku buat yang jauh dimata.. 
jika angin boleh bawa rinduku padanya,alangkah bahagianya rasa'

aicehhhhhhhhhhhh..muntah...hahaha

Makluman semua,di Perak sekarang musim angin..Mungkin berlaku peralihan musim..dulu musim tengkujuh...nak ke musim kemarau mungkin...jadinya...hari-hari berangin..bestnyaaaaaaaaaa...

hehehe..rasa macam duduk tepi pantai jer.... 

kan best kalau dekat dengan pantai.....boleh dating tepi pantai...

eh??? hahahaha

cuma,bahaya sikitlah bagi wanita yang pakai kebaya terbelah,baju kurung terbelah comel sweet-sweet ker...yelah,kalau sekali angin datang,dah sudah.. memang buat tayangan free jerlah..

oh tidak!!!!!!!!!!!!!!!!

tadi pun bila eka nak jalan jer,terus lah angin datang meniup-niup eka..
dah,berhenti dekat kaki lima..

sebab?????????

boleh bayang la kan bila angin datang tiup kita,baju kita,melekat sekaligus nampak macam 'sheksi'..
sekali selendang pun tersingkap ke belakang..silap-silap boleh tertutup muka...haha

* tak pakai kain belah...harap maklom... :p

fuhhhhhhhhhhhhhhh
oh angin,sampaikan rinduku lagi sekali..hahaha


WORDLESS WEDNESDAY KE?? # Edisi Kerja




One of my favourites 'jajan'

Satu tak cukup..Sepuluh terlebih cukup..........

so yummy...

Lembut..ah ada lagi dua ni...satu milk,satu hazelnut cream...
makan slow-slow...

oh..harga RM 2.50

:p

*dah bercakap ni takde lah dah dipanggil 'WORDLESS WEDNESDAY' kan???

hahaha


Sedih...

Salam takziah diucapkan buat keluarga Apple.. atas pemergian Kaklong iaitu isteri kepada abang sulung apple..sesungguhnya,Allah SWT lebih sayang pada kaklong...lama dia menanggung sakit,akhirnya kembali pada petang tadi..

rasa agak terkilan sebab tak dapat ziarah Arwah buat kali terakhir..jauh....
di Pasir Besar,N9...

tapi....

tak mengapalah...

tak ada rezeki....doa kesejahteraan dia di 'sana'...

sesungguhnya,hati rasa sedih.... walau bukan kakak sendiri,namun,ikatan macam keluarga itu itu buat kan kita rasa sayang..kita rasa simpati...

'menyayangi seseorang yang kita sayang,buat kita akan terus rasa sayang pada semua orang yang dia sayang... ' 

teringat..3 tahun lepas..sewaktu mula-mula jejak kaki ke negeri sembilan..kaklong orang pertama yang ada kat rumah..dan terus apple kenalkan..

'ini kaklong..kakak ipar orang.................'

Oh..

senyum..dan salam....

lalu hingga kini,namanya masih ada dalam hati...

semoga kaklong tenang di sana,mengadap yang maha Esa..sesungguhnya tiada apa yang kekal di dunia ni..cuma masa kita belum tiba... Al Fatihah...

p/s: kenangan buat donut bersama kaklong masih ada... sewaktu dikhabarkan oleh kakak apple petang tadi,buat aku rasa sedih..sedih amat...

terakhir kali jumpa,kenduri..hari raya...duduk berdua di depan...makan puding...

kaklong nak?? dia angguk... katanya..'eka tolong ambil..kaklong nak perisa jagung....'

dia tak larat nak bangun.... :(

keluarga dia... akan jadi keluarga aku juga nanti...

titis menitis... 

sekian.........



27 December 2011

Lipstick Calit Di Bibir??? Ah Gatal!

Assalamualaikum semua....pagi ni kerja agak rileks sikit..boss pulak pergi meeting sampai lah ke petang... brekpes pun tak lagi ni..dah nak cerita pasal barang-barang mekap....kalau dibaca sekali imbas,mungkin nampak untuk perempuan jer kan..tapi tak salah lah kalau lelaki nak baca.. nanti ada bini,ada makwe,ada gak kisah gincu nak cakap..haha..
Eka sebenarnya suka calit sikit-sikit kat bibir bagi nampak segar..yelah,walaupun tak tempek bedak beberapa inci,mesti nak calit ape-ape kat bibir..sebab eka pernah baca,kalau malas sangat nak mekap,calit je lipgloss kat bibir..nanti muka nampak segar...kadang-kadang kat opis bila petang-petang,muka dah tak berapa nak segar,calit je sikit...

Tapi,masalah utama bila ialah tak boleh pakai lipstick yang macam jenis  kandungan dia agak berat macam brand ebon,mebelin,reblon,selkeygel ke ape ke... haritu siap boleh jual balik kat orang lain...

tak tau nape..bibir tak tahan la..gatal-gatal macam baru lepas makan seafood jer...

lepastu haritu ,try lah calit lipstick mood magic Nutrimetics kakak apple punya.... 

sekali cuba:-

eh tak gatal la....

eh macam best la..

eh murah gila la

sebatang dalam RM 7.00 tak silap....

lalu sekarang dah jadi penggemar setia ini lipstick...


Eka paling suka yang atas,kanan sekali..Orange Bluff..
bila pakai kan,bibir jadi warna Fiesty Melon gitu....




camnilah rupa dia....
tapi warna saja okey..takde rasa melon pun..hehe...

Jadi,bagi sesiapa yang punya masalah tak boleh pakai lipstick tu,try lah yang ini...ringan jer rasa..melekit pun tak... tu yang best tu...

oh,lupa..kalau cakap-cakap ni mesti nak tengok contoh eka pakai kan..kejap eh..


testimonial.. harus lah kaburkan mata..fokus pada bibir jer....
haha

k bai semua..nak makan kejap.. tapau nasik lemak jerr...



Kasut Sekolah Di Bawah Peti Ais..So Sweet ! !

Assalamualaikum...terasa sunyi pula rumah aku malam ni..sepupu aku,si danial namanya,dah balik kerumah dia tadi...setelah hampir sebulan duduk di rumah aku..mak bapak dia nak beli kelengkapan sekolah untuk dia..kan lagi berapa hari je nak sekolah...biasanya anak-anak buah emak aku merangkap sepupu aku akan datang kerumah aku...

saja..cuti sekolah..rumah aku best kata mereka..makanan banyak...

erkkkkkkkkk habislah bongkar rahsia anak pemilik rumah kuat makan...

ha siapa itu???

hahaha

oh tak,saja melalut.padahal nak cerita..tadi kan aku ke shopping mall yang tersesak di bandaraya Ki il...aduhai,melihat emak,ayah,serta anak-anak memilih baju sekolah,kasut sekolah,stokin sekolah dan juga segala barangan yang ada sekolah dibelakangnya...

seronok

bahagia

lantas kenangan lama menjelma....

dulu-dulu.sekolah rendah punya cerita...

asal nak masuk sekolah,kelam kabut macam cacing kepanasan merengek minta emak belikan cepat baju sekolah,kasut sekolah..sebabnya takut habis..padahal kemaruk bila tengok kawan-kawan lain dah mula membeli belah kelengkapan sekolah..

'weiiiiii ko dah beli kasut??? aku dah beli..jenama 'separk' wei.. kata orang kedai tu,itu yang terbaru..'

datang lagi seorang kawan..

'wei dah beli barang sekolah? aku beli beg roda tadi.jenama 'suan'.. mak aku kata senang tak payah gendong buku banyak-banyak.....'

adoi membuak-buak rasa

'wei aku tadi beli baju sekolah..jenama 'cecanggihmanggih'...si nono (bukan nama sebenar) beli jenama 'kamdo'.. 

k fine... aku satu apa tak beli..

balik rumah mintak emak..emak,emak kawan dah beli baju sekolah..kaklong ngan adik bila nak beli??

' sabola..lagi dua minggu nak sekolah.... beli awal kau nak pakai esok ker???'

hahaha kena...

seronok pulak aku tengok..dalam bas pun penuh dengan mak bapak bawak ke pasaraya... eh makcik aku pun sibuk beli baju sekolah anak-anak dia..

dulu tengah in sungguh beg roda,kasut sepak,baju canggih...dah merasa dah semua tu... masa mula-mula beli baju,try baju saje dah dekat 80 kali..siap pakai kasut depan cermin..naik comot jugak la tapak kasut sebab banyak kali beno try kelengkapan sekolah...hahaha

dan,satu soalan nak tanya kat korang kalau pasal sekolah ni...

'sapa dedulu kasut dia basah tak kering,kemudian cuak nak sekolah esok,terus sumbat kasut bawah peti ais...esoknya dah kering..hebat kan??????????????????????????

hahahahahahaha


so sweet......

paling sweet gila,

bila kasut kotor,kawan terpijak,sengaja terpijak,habis kapur papan hitam,colet kat kasut kotor tu..tenyeh selagi mahu! putih bersih berseri macam baru lepas kapur...ramai pulak yang buat..

habis kapur sekolah sekotak..tu yang kerap mintak kat pejabat sekolah..

kapur kapur..hahahahaha


dulu-dulu..tapi ini semasa sudah besar...ting 6...heeeeeeee.
mana eka???????


26 December 2011

Kekurangan Vitamin C !

Assalamualaikum semua......fuhhhhhhh letihnya kaki...balik rumah hampa belaka..sepasang kasut pun tak jumpa dan tak berkenan di dalam hati..

Sang jejaka berbibir merah akibat suka makan buah 'dragon fruit' mengeluh-ngeluh beberapa kali..

'hai la dia ni,dah nak dekat satu midvalley pusing tak jumpa ke..'

bukan lah tak ada..bila ada saiz tak ada...patah lah hati..nak balik awal pula hari ini...maafkan lah saya wahai sang jejaka....saya dah penat..saya tak larat,kaki saya lenguh..lain kali saja ya?? mari kita beli makanan lagi..saya lapar lagi ni..... :p

ha begitulah mengeluh di dalam hati...

Namun tak mengapalah,lain kali boleh cari lagi...

Berjalan lagi... kesana kemari... cari pewangi.. untuk si jejaka..jejaka ini kalau memilih ya,agak lama...sama macam perempuan juga gayanya...sembur sini.... 

'eh si gadis yang manis,wangi kah???? 

'errr lembut tak???

akhirnya,pewangi yang sama sebelum ini juga dibarterkan dengan RM..... hai lah jejaka.kenapalah perlu memilih..ambil sajalah yang biasa diguna...haha...

lalu berjalan lagi....

'hai jejaka,ambilkan gambar saya...saya tengok hijau benar pokok berumput ini....'

baiklah..kesana lah kamu wahai gadis.....

klik klik klik...

'eh jejaka,lagi sekali...pelisss'

sambil buat muka boring............. klik klik klik


terhasil lah ini........


wahhh si gadis nampak agak berisi dari sebelumnya.......
terima kasih lah makanan-makanan semua..mengisikan badan si gadis..........haha




Ah,melalut betul lah wahai gadis ini..padahal nawaitu nya nak cerita tentang gadis ini..yang kekurangan vitamin C....nak makan buah oren masam sangat..makanya emak sang jejaka yang baik,telah memberikan saya beberapa paket vitamin C 100 gram..atas saranan doktor yang mengatakan si gadis kerap demam,akibat kekurangan daya tahan badan...itu yang berjumpa si jejaka..untuk mengambil bekalan vitamin...

kesimpulannya............ makanlah vitamin C..banyak-banyak..supaya sihat..

sekian terima kasih...






Tersedu-Sedu....Aduh..

Assalamualaikum....

Korang,adekah korang pernah mendengar bahawasanya apabila kita tersedu...ala yang cm kejap-kejap euwkk uewkk tu...

orang akan berkata

'haaaaaaaaaaa ape lagi nak besar tu???'

kalau baby atau bayi yang comel tu tersedu,orang tua akan kata

'ha budak ni nak besar lah tu'

dan tahukan korang bahawasanya mereka akan mengambil benang lalu membasahkan benang tersebut dan lantas diletakkan di ubun-ubun bayi tersebut agar sedunya hilang??

memang ye pun...petua..

masalahnya sekarang,eka ni selalu benar tersedu...relevan tak tua bangka wanita umur 23 tahun macam eka ni nak letak benang kat ubun-ubun?? pelik tak??
lalu,eka minum je air sambil tutup hidung..petua sapa tah...dalam 5 minit lepastu barulah sedu sedan berhenti..kadang-kadang malu jugak kalau dekat 'public' tersedu.....

pernah sekali,masa periksa PMR....bayangkanlah tengah senyap sunyi dewan periksa tu,boleh pulak eka tersedu macam biawak kenyang...erkkkkk malu sangat..huhu..rasa nak nangis..mintak keluar supaya dapat minum air dan duduk kat koridor hujung sekali..... sampai sedu ilang...

sebenarnya sedu jadi apabila:-



diafram terganggu...............
lalu tersedu....

punca dia banyak..tapi eka rasa punca eka sedu ni sebab

  • Telan banyak sangat udara
  • makan secara laju.. haha.. kadang-kadang rasa nak cekik..tapi tadi serius eka memang tercekik roti salat mentega kacang,pastu eka eka kunyah cepat-cepat dan telan laju-laju..pasai tu lah kotnya eka sedu tadi...aduhai...
  • merasa terlalu bimbang..ape eh nak bimbang?? takde kot...hehehehe
eka baca dari blog INI.tq



Lepas ni kena makan hati-hati.. tak nak tercekik dah...... serik lah nak sedu-sedu..lagi malu bila time tengah cakap telepon ngan apple tu..bleh plak dia menyakat.hahaha..

korang camne?? sedu selalu tak??? hehehe




25 December 2011

Selamat Malam..

Assalamualaikum semua...selamat berhujung minggu!!....harini ramai orang kahwin kan..hehehe

aduhai harini kenyang betul perut ni makan tak henti..hahaha...

oh tak..harini ke kenduri kahwin seorang kawan makcik eka kat bidor.. lauk dia sedap-sedap..ada ayam bakar kot..cicah ngan air asam..penuh bawang,cili dan tomato..masam-masam pulak tu..aduhai sedap...

nasik sedap..

lauk sedap..

agar-agar pelangi jugak sedap...

ah kesimpulannya semua sedap...hahaha


bayangkan la pagi makan nasik goreng udang buatan sendiri..
tu pun dapat sikit jer..sebab konon-konon nak masak sorang makan jer..
sebab yang lain nak makan nasik putih pagi-pagi..
alih-alih ramai yang 'ngicak'..dah jadi tak kenyang,
pegi kenduri...habesla...... makan banyak-banyak...hehehe


muka pun dah nampak lain..dulu tirus..
sekarang takde tirus dah..hahaha...memang niat dihati nak berisi kan badan..
Alhamdulillah..bangkit dari 'sakit',badan boleh naik sikit-sikit..
tak delah malu orang tegur kurus..cam berpenyakit lah,tak makan lah...

Oh,lupa nak cerita..tadi eka pergi singgah ke Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M) kat Bidor..boleh tahan lah harga dia..barang-barang ada label 1 malaysia macam kurma,susu,minuman coklat,kemudian biskut,laici,sambal ikan bilis,jus.semua harga berpatutan..yang lain pulak..ada murah ada mahal sikit..paling murah kita boleh jimat dalam RM 0.20 hingga RM 0.50 berbanding harga kedai biasa....

 Esok cuti lagi...dan esok cadangnya nak keluar dengan si budak buah apple tu.. nak menyopping pulak dengan dia..motif eka nak cari satu barang jer... hehehehe

Selamat bercuti semua.. dan selamat malam..

Ajaibnya Cinta...

Siapa pernah jatuh cinta,
pada pandangan yang pertama,
Apakah memang sama,dengan ku punya cinta,
yang kini ku alami sendiri...

Ingin aku bertanya-tanya...
siapa pernah jatuh cinta,
makan minum tak sudi,
tidur pun apalagi,
suka duka silih berganti....

Assalamualaikum semua..hehehe.. sedap kan bait-bait lagu kat atas ni?? eka baru je lepas tengok cerekerama kat TV3..eka selalu gak tengok drama tv3 ni kalau malam ahad cmni..cume kadang2 je terlepas sebab mak nak tengok astro ria kan... eka bagitahu mak tadi,astro banyak ulang-ulang..kita tengok tv3 malam ni..hehehe...Tajuknya Ajaibnya Cinta.... Kalau nak cerita pasal sinopis cerita ni senang jer.. memang dah ada dalam masyarakat kita sekarang..

"Perempuan berusia jatuh cinta dengan lelaki muda"

Sekarang ni benda ni tak jadi masalah pun kan..cuma biasalah mulut orang..pandangan orang....

Apa yang menariknya cerita ni sebab lakonan pelakon-pelakon dia tu.Jadi bertambah menarik dengan lagu latar,siap dengan lenggok badan....seronok tengok...Lagi-lagi dengan kehadiran Johan Asaari a.k.a botak juvana... siap ada Umie Aida sebagai heroin... Menarik dengan watak Umie Aida..janda kaya anak satu..gaya berjalan,lenggok gaya bahasa umie aida pun best..hehehe

siap ada gelak 'angry bird'.. tshirt pun angry bird jugak..sweet je cite ni...


Pengarah dia Eirma Fatima...

tapi ada jugak pelakon lain..ada Anzalna.ada Qi,ada Nadiya Nissa..Anzalna tak dinafikan memang lawa..tapi lakonan dia biasa pulak....cuma tak nampak menyerlah sangat kalau nak dibandingkan dengan Johan Asaari dan Umie Aida..baru dan lama...cuma biasalah kalau cerekarama camni,ada jugak yang tak berkembang..habis cmtu je bila ada gambar Umie Aida ngan Johan pakai baju pengantin.Nak jugak tahu kesudahan si Musliha ngan Ramli tu....hehehe..

dah gambo last dia camni,mesti kawen nyer si botak ni ngan umie ye dak..hee

Johan siap hafal lagu hindustan..miming jer...


tapi keseluruhan cerita ni,okeyla..boleh la layan..kelakar...ade cite shaolin soccer jugak eh malam tadi?? tapi cite shaolin tu dah biasa tengok..tu layan cite ni...

untuk lagu hindustan tu,dorang kata satunya lagu bobby..lagi satu lagu Oh My Darling i Love u..

eka suka lagu tema dia..Intro dia,Umie nyanyi lagu ni..'Siapa Pernah Jatuh Cinta'.. terus eka ngan sepupu eka google lagu ni...jumpa..


layannnnnnnnnn

Cinta...cinta kan memang ajaib..kalau tak kena gaya,cinta boleh buat manusia mabuk,lupa diri,hilang pertimbangan...tapi ape-ape pun,cinta lah dengan bijak..... 

p/s: sapa tengok tadi????????? hehehe




24 December 2011

Selamat Berhujung Minggu!

Assalamualaikum semua... Selamat hari sabtu dan selamat berhujung minggu buat semua..minggu ni,hari ini sepatutnya nak pergi kenduri kahwin kawan eka dan juga budak praktikal kat opis eka 3 tahun lepas... tapi eka ada masalah yang tak dapat dielakkan dan seterusnya tak dapat kesana...

Jadinya,menikmati hujung minggu bersama keluarga sahaja....

seronok..

eka tadi dah siap-siap kemas dapur,basuh pinggan..basuh kain pun dah tapi hari mendung kat luar..bila-bila masa je hujan turun..jadinya nak jemur kain pun takut ni..aduhai.............padahal baju kerja jer banyak tu...

lepas ni terpaksa jemur jugak,gantung pakai hanger,sidai kat depan... kena tarik la penyidai tu masuk dalam rumah...

korang camne plak?? pergi jalan-jalan tak???

p/s: semoga kaklong apple sembuh dan sihat macam selalu..... AMIN



23 December 2011

Baju Warna Apa Hari Ini Eka?????

Assalamualaikum dan selamat pagi Jumaat semua... Harini tak tahu nak update apa..eka sendiri dah pening..tapi semalam masa tengah makan terfikir nak update sesuatu...

Sesuatu masalah yang sering membelengu diri ini setiap hari dan setiap pagi..hahaha..eka tak tahulah kalau korang pun sama ke tak...Perkara ni berlaku setiap kali setiap hari waktu bekerja...

Sebagai seorang pekerja yang tak mempunyai uniform,maka setiap hari nak pergi kerja berhempas pulas memikir nak pakai baju apa hari ini....erkk warna apa hari ini...adoi..selalu la macam tu....bukan tak banyak baju kurung,kebaya,kemeja..tapi dahnyer memang macam tu.....

Ada orang kata,gosok je baju sekaligus seminggu...nanti tak payah pening...masalahnya eka tak boleh!! sebab..... eka ni jenis ikut mood..hehehehe..kadang-kadang mood nak serba purple lah,serba merah la,serba biru la.....

pagi-pagi duduk berteleku dengan rambut serabai depan almari..... 


jangan gelak ngan illustrasi ini...hahahaha....
jadikan ia sebagai contoh jer tau....
letih eka lukis..pakai paint..haha

Lepastu bila dah siap-siap pilih baju sekian sekian warna..sekali cari selendang takde plak....ahh lagila buntu.... tu yang selalu jadi masalah tu...... kadang-kadang bukan takut ape... takut terulang siar pakai baju yang sama dengan minggu lepas..biasa eka pakai baju tu setiap 2 minggu sekali.. kira kalau minggu lepas dah pakai baju tu,minggu ni tak pakai lagi dah..minggu depan baru ulang siar balik...

baju-baju eka pulak banyak warna ungu,ungu,pink,pink,merah,merah,oren,oren... tu warna yang memang selalu eka pakai..


harini pakai purple..heee
*jangan pandang eyebag tu..hahaha

dan kesimpulannya disini..salah satu azam tahun depan,eka nak pilih baju seminggu sekali siap gosok siap lekat selendang yang sesuai sekali dekat baju-baju yang nak dipakai..

serius ni!! 

tak nak dah ikut mood ke hapa..nak ikut baju seminggu gosok gak......hehehehehe....

kalau si apple tu,dia selalu gosok baju kerja dia malam-malam...eka pulak jenis gosok baju subuh-subuh..sebab boleh terpejam mata tengah gosok baju..hahahaha.....

eh tapi serius la..eka tak reti gosok kemeja lelaki tajam-tajam sampai cicak jatuh boleh mati!! lepasni kena belajar jugakla ni..hahaha.... apa kaitan??

korang camne?? ada punya masalah cam eka ni??? ceciter..hehehe

p/s: nak pergi kecikkan jam kejap..beso sangat... hehehe



21 December 2011

Terima Kasih Semua........

Assalamualaikum semua... Harini serius memang penat sangat...tapi Alhamdulillah..penat dan ia seronok..dan rasa seronoklah..hehehe..Harini eka pegi Ipoh...ambik anugerah yang eka dapat tu..Tujuan eka publish cerita kat sini bukan nawaitu nya berbangga diri...

Tak terniat pun..

Cuma nak kongsi dan mana tahu boleh jadi pembangkit semangat korang semua untuk lebih berjaya dan boleh menyumbang sesuatu untuk organisasi tempat kita bekerja...itulah fokus dan objektif utama yang ditekankan..Tak kisah apa jua ganjaran yang kita dapat,yang penting daya usaha kita untuk memajukan diri kepada yang kurang baik ke lebih baik,mahupun baik ke arah yang lebih baik...

Jika ditegur,ambil teguran itu,dan boleh kita perbaiki diri kita.....eka sendiri bukan bagus sangat.. bila ada motivasi begini,rasa nak buat kerja dengan lebih baik lagi...

Tadi,sewaktu ucapan dari Pengarah yang baru,wah seronok rasa dengar ucapan dia..langsung tak mengantuk..asyik gelak je..memang seronok.dia ada cakap,kalau majlis formal begini,tak perlu gaya bahasa yang begitu tinggi,biarlah yang difahami agar kita dapat faham apa yang disampaikan..ada yang nak ke tandas pun tak jadi ke tandas sebab seronok dengar ucapan Pengarah baru..Penuh diplomasi gayanya..suka...

dan Pengarah ada cakap...setiap kali ada sesuatu kesilapan,peluang untuk memperbetulkannya hanya ada dua kali...kali pertama mungkin tak sengaja,kali kedua mungkin lupa...tapi TIADA kali ketiga.... tapi dengan syaratlah..iaitu dengan budi bicara individu yang terlibat.....

bila fikir balik..a ah la betul jugak... kan..

ada 3 anugerah utama..ada anugerah Inovasi,Anugerah Tokoh Pekerja,dan Anugerah Khidmat Setia 25 tahun...Antara yang dititipkan buat kami semua tadi..Kita perlu berubah..Berubah bukan dari segi tinggi diri atau apa,tapi berubah kepada yang lebih baik..Dipilih berdasarkan prestasi,jadinya kita perlu sentiasa kemaskini diri kita....Jangan rasa diri sentiasa bagus,tapi anggap kita sentiasa belajar...

Selain itu,kita harus lebih memajukan diri,dan juga lebih peka terhadap tugas kita...selalu perhati gaya orang lain buat kerja,supaya kita dapat motivasi daripada mereka....

ada banyak lagi,tapi kalau eka letak sini,habisla tak sudah-sudah eka menaip..kita layan gambar lah yer..hehehe


Sekitar majlis tadi....


Eka dapat sijil.....

dan juga hadiah iringan....


Jam tangan...

sejujurnya,eka memang tak punya jam,
dan tak pakai jam....

lama sangat....terakhir pakai masa tingkatan 4 kot..
itupun pakai sebulan je..lepastu tak pernah pakai...

Alhamdulillah...rezeki..lepasni pakai jam,boleh la tengok masa selalu,
masuk opis awal..hahaha...

Terima kasih tak terhingga buat yang ucap tahniah di FB tadi...
dan juga terima kasih banyak buat Boss yang calon,kawan-kawan senior
yang banyak membantu....


Usai penyampaian tadi..sesi bergambar tak rasmi kat luar..
tadi dah tangkap gambar individu kat atas pentas,
kali ni nak kat luar pulak..hehehe


Masa balik tadi,singgah GreenTown,Ipoh..
eka nampak satu kedai tudung..apalagi,
sambar satu helai pashmina ni..cantik kan..?
murah pulak tu..RM 10.00 jer....

Kesimpulannya,eka rasa terharu... dan buat semua...semoga kita lebih bersemangat untuk buat kerja..kerja dengan ikhlas ya semua....Fb,blog jugak,tapi kerja hakiki mesti siap..... :)


Wang Kertas Ringgit Malaysia Yang Terbaru..

Memperkenalkan,
wang kertas Ringgit Malaysia yang baru....
akan dilancarkan pada Julai tahun depan tak silap..



camne korang??? cantik tak???

eka rasa nampak macam 'colourfull' jer kan...
ada wang kertas RM 20.00 lagi....


Cuma duit RM 1.00 dia macam duit RM 50.00 jer kan...

takut silap plak..hehehehehe

harap la tak macam wang kertas RM 5.00 sekarang,cepat koyak...

cantik atau tak,tak penting kan?? janji nilainya..hehehe


19 December 2011

Aduhai Ibu Jari Ku....

Assalamualaikum.... harini,malam ini baru ada kesempatan nak updated..masuk je kerja sibuk harini..borang kuning banyak atas meja,siap bawak typewriter ke bawah lantai senang nak taip...nasib karpet.meniarap pun boleh sambil buat kerja..biasa lah hujung tahun ni,banyak na kerja..borang kuning kena cabut sesatu supaya senang nak taip balik... ada komputer canggih,manual juga kena buat..lagi cepat...heee...pertama kali guna,harus senget..dah lama-lama alahai takde lagi ke benda nak taip?? seronok pulak..hahaha....

Harini baru tersedar nak cakap sesuatu...sesuatu yang sangat penting dalam urusan buat kerja... kerja apa pun.mesti guna tangan..dekat tangan ada jari..sepuluh batang jari,diterajui oleh 2 ibu...2 batang ibu jari yang peranan nya sangat lah besar..kalau takde ibu jari,payah lah kita nak buat kerja...

Insaf

Insaf sebab hari ini,pagi ini.Ibu jari sebelah kiri tercedera tisunya...sebab tak diketahui..nak kata digigit binatang,mana ada kesan gigit...nak kata allergik seafood..semalam makan ayam saja...akhirnya malam semalam,tak boleh tidur nyenyak..tidur terganggu,,ibu jari berdenyut merenyut...

apa kena pula ibu jari ini...

semalam elok pulak....tiba malam berdenyut sakit..bengkak keras..ah sudah...

pejam mata,pusing kiri,pusing kanan,tertidur sekejap..tiba-tiba dah subuh...masuk pejabat sakit lagi..terjungkit je ibu jari...dah kenapa pulak ni... lain macam jer ibu jari....akhirnya tak tahan berdenyut sakit,nak genggam pun tak boleh,apa lagi pegi klinik..

tahu tengah bulan,namun duit belakang kira..janji tak sakit...doktor pun perhati... takut bisul katanya...nasib baik,BUKAN BISUL....haaa tapi doktor kata tak payah risau... tapi aku risau jugak..yelah panas je ibu jari...demam kot... haha.. tapi aku sendiri pun tak tahu bagaimana ia boleh bengkak begitu....dah makan ubat,2 kali saja makan,bengkak pun surut dan keadaan kulit di ibu jari sudah kembali normal..... Alhamdulillah.....

ibu jari kita sangat penting.....

Lihatlah ibu jari korg..tanpa ibu jari korg, bnyk bende xleh buat ngan tgn tu.Dengan ibu jari tulah dapat menggenggam bende,Dengan ibu jarilah kita dapat belajar buah dlm silat,Begitu pentingnya ibu jari ni, sampai klu tgn kite xde ibu jari,boleh malfunction tgn...Alhamdulillah, segala puji buat Allah,yang telah mencipta kita dgn sebaiknya..

baca selanjutnya.sini.... 

nak tunjuk kita suka,simbol suka,
MESTI guna ibu jari....

cuba guna jari telunjuk.orang paham tak itu tanda suka????

Sayangilah jari kita semua...bukan jari je..semua yang kita ada,yang tuhan beri....

p/s: sibuk la sekarang..huhuhuhuhu



16 December 2011

Masalah Bila Hendak Putuskan Talian Handphone.....

Assalamualaikum.....

nak cerita pasal cinta lah harini.hahaha...

Situasinya:-

Contoh lah yer...

Kalau Emakwe dan Epakwe bercakap dalam telefon,contohla nak tanya epakwe tu dah sampai rumah ke belum..saje je..kekadang risau jugak epakwe menempuh jam nak balik opis kat Jalan Tun Razak tu... dah la baru je berlaku kejadian banjir.....

Bajet la kan perjalanan dari Jalan Tun Razak tu ke Wangsa Maju...pastu call....sekali je....dah angkat..kendian borak lah kejap....cakap telefon..

yang menjadi persoalannya....apabila 'bergayut' seperti itu,kebiasaannya lah kan,
bila nak letak atau putuskan  atau nak close kan panggilan telefon tu,selalu rasa berat hati....apasal eh????
terasa gatal eh??? gedik eh???

Adakah korang pun ada masalah yang sama???

tak kan bila letak sebut k bai,k bai,k bai.... eka rasa perkataan tu disebut bila merajuk je..hahaha

lepastu bila nak letak telepon je mula lah bertolo-tolo.
orang perak kata macam tolak menolak la.....takdelah nak cakap macam manje ngade kan..
macam....

u la letak,asyik ai jer..

alooooooo bebi muchuk anjew masham ni,letak la anjewww...

'bee,letak lah bee.... ai berat hati laaa'

paling simple pun,okeylah,nak berak ni... (hint sikit ar) letak eh??? k bai...

bila nak letak,selalu epakwe yang cakap lebiuuuuuuuuu..si emakwe biase kadang2 jawab tuuuuuuuuuu..hahaha

kali ni epakwe saje kot nak kenakan si emakwe... sekali emakwe nak letak telepon,makan emakwe pun menunggu la si epakwe cakap... tengok dia diam..... takpelah,emakwe beralah lah...yelah, 9/10 kali epakwe yang cakap kata putus nak letak,kali ni emakwe cakap ah...

'ok bai,lebiuuuuuuu.............'


si epakwe diam...

emakwe mula pelik..apesal epakwe diam jer ni...

emakwe tak puas hati....

kuatkan suara sikit

'lebiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu'

diam lagi...

akhirnya..........

oOOOOOOiiiiiiiiii lebiuuuuuuuu!!


sekali epakwe gelak berdekah-dekah....hahahahahahahahahahahahaha,padan muka..terkena..

p/s: rasa nak lempang-lempang je muka epakwe tu...arghhhhhhhh!! hahahaha...

Tu masa belum kahwin,dah kahwin nanti ada tak jadi gini???

'bang,balik makan tak??
syg masak arini..... nak balik bagitahu'

laki entah-entah jawab...

'balik,nanti mesej'

bini jawab...

'nak masak,k bai'

eh simple plak..hahahaha...............

mungkin jugak nie.. :p



Alhamdulillah.....Rezeki Jumaat...

Masuk pejabat pagi tadi,nampak surat atas meja..

Surat dari Ibu Pejabat di Ipoh....

'Sukacita dimaklumkan anda terpilih untuk menerima Anugerah Tokoh Pekerja yang akan disampaikan pada Hari Inovasi 21 Disember 2011......................................'


Alhamdulillah...bersyukur ke hadrat Allah SWT...... satu petanda untuk lebih maju,jaya dan komited dalam tugas yang diberikan..terima kasih kepada Pengurus Besar yang mencalonkan dan juga rakan-rakan yang lain yang banyak membantu saya....

Walaupun ada yang tak suka,ada yang cuba menjatuhkan..sesungguhnya rezeki itu tetap ada dan Allah SWT sentiasa bersama kita..........

p/s: minggu depan akan terima anugerah tersebut.....berdebar.... :)
terasa kerdilnya diri ini.iya lah,masih rasa dalam proses pembelajaran.3 tahun disini,macam-macam perkara ditempuhi..Biar bermula dengan susah,akhirnya dapat kenal apa itu susah sebelum senang....







Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK