11 June 2012

Tutorial Screen Capture Samsung GalaxyY

Assalamualaikum dan selamat petang

Harini eka nak ajar tutorial macam mana nak capture/print screen kat Handphone Samsung.Rasanya eka google tadi,samsung yang ada butang tengah tu,termasuk Galaxy Y pun boleh guna.Eka pun mula-mula tak tau pasal capture screen ni,tapi bila dah tertekan haritu,gigih jugak eka godek handphone ni.Tu eka nak share tu.hehehe

Kadang-kadang benda ni berguna jugak nak tunjuk bukti.Lagi-lagi kalau yang meniaga on9 tu,kalau nak tunjuk feedback pelanggan ke,malas nak donwload gambar je,jumpa sesuatu yang menarik masa tengah on9 ke,boleh la ambek.Pastu nak print screen sms ke,pon boleh.Jangan risau,semua boleh..nak printscreen score tertinggi main game pon boleh..kuikuikui

cara dia mudah je,buat perlahan-lahan tau.


cara dia..mula-mula tekan butang tengah/home dalam 2 hingga 3 saat,
lepastu terus tekan butang power.sampai lah keluar perkataan 

screen captured.Save as images file

mudah kan???

jadila macam ni


mudah kan.

Kalau nak cari balik kat mana tersimpannya apa yang dah kita captured tu,pergi dekat My File,kat folder Screen Captured.Dia automatik ada.

Bila dah tau ni,tak perlu la nak ambek handphone lain sebab nak capture.Fungsi dia macam printscreen guna handphone BB jugakla,cuma ini edisi samsung.Selamat mencuba....




52 comments:

MizzTina said...

utk htc mcm mana lak??

Munnafendy said...

caya lah eka.mun pun pakai galaxy y, tp xreti apa pun function dia..keh3

Cik Eka said...

kak tina..mahap ye..x reti buat.hehehehe

Cik Eka said...

mun.hehehe.handphone ni kena banyak godeknya,baru le dapat..hihihi

Sayidah Nafisah Ruslan said...

nak beli hp samsung la pulak..hehe

mate saya bulat said...

nak buat nak buat :D:D

Asmara said...

og gitu ye. nnti cuba buat kat tab. tq dear! ;)

nn lylyn said...

nape xleh ek ? sy galaxy s

dh follow awk..follow sy boleh? =) tq
http://nlylyn.blogspot.com/

Adylia Qarissa said...

tak boleh nak buat sebab pakai galaxy tab ;p

Nor Nadiah said...

baru tahu ni..hik hik...dah try..:D

Eera Shera said...

dah cuba..jd la tq ;)

Husna said...

nk try nnti..thanks

nik ros said...

thanks.dah try.hehe

adriea said...

thnx! da cuba da.. baru ku tahu.. hehe

ain said...

galaxy s..tekan back+power

atau back+home




galaxy tab...back+power

Nurul Nabila said...

Tengs cik ika da lme nk taw mnde nie...sayang cik eka bnyk2

Cik Kasma said...

yeahh..finaaly dapat dah.. thakss tuan rumah =)

izzati fadzil said...

menjadi laa..sebelum ni xtaw pun..btw..thanks..:)

Rina Ellisa said...

thanks sharing :)

~~miera icey~~ said...

Thanks a lot cik ika!!!

shafira said...

thanks,wlupn gna sony ericsson cra ni ttap bley d'gna..tp sony tekan button on/off je..

Ikha Shiro Chan said...

Thnx

Khairil Mazri said...

Salam awk...

Sy mmg dok godek nk print screen guna galaxy y.

Singgah ke blog sy :)

Http://www.khairilmazri.com

Fara Syuhaiba said...

salam , nak tanya sikit , kita pun pkai galaxy y , tp masalahnya bila kita tekan button home dia keluar recent apa yg kita dah bukak , tp boleh lah nk screen capture tu , cuma nak buang recent tu yg tak bolehh .

Cik Eka said...

@Fara Syuhaiba kadang2 kalau tekan cepat sgt mmg jadi cmtu. cuba lagi slow2

Cik Eka said...

@Khairil Mazri terima kasih. :)

Cik Eka said...

@shafira oo yeke. sama ea

Cik Eka said...

@~~miera icey~~ sama2 miera! hehehe

Cik Eka said...

@Rina Ellisa welcome dear.. :)

Cik Eka said...

@Sayidah Nafisah Ruslan hihihhi beli2. pastikan beli powerbank sekali. bateri cepat nau abih.hahaha

Cik Eka said...

@mate saya bulat try2.hehehehe

Cik Eka said...

@Asmara kalau tab tak payah buat gini kak. tab ada butang dia, sekali klik jer

Cik Eka said...

@nn lylyn tak boleh? tak pasti pulak saya

Cik Eka said...

@Adylia Qarissa yup. tab senang jer. hehehe

Cik Eka said...

@Nor Nadiah hehehehee jadi tak

Cik Eka said...

@Husna cuba2 try.hehehe

Cik Eka said...

@nik ros welcome. hehehe

Cik Eka said...

@Nurul Nabila hehehehehe welcome

Cik Eka said...

@ain tq info

Cik Eka said...

@adriea hehehehehe eka pun gigih mencuba...

Cik Eka said...

@izzati fadzil hehehehe welcome

Cik Eka said...

@Rina Ellisa welcome awak :)

- AZIE - said...

tq..tq...memg boleh buat. tahu jgk akhirnya

Muhammad Ikbal said...

Galaxy trend mcam mana pulak?

Jojo Rozaili said...

saya guna tab 3 dah boleh dengan cara yg sama seperti yg cik eka ajarkan

Jojo Rozaili said...

saya dah berjaya dengan teknik yang cik eka ajarkan..saya pengguna tab 3

Jojo Rozaili said...

saya pengguna tab 3 dan dah boleh capture screen seperti cara yang ditunjukkan oleh cik eka

Cik tiQQ said...

sy galaxy trend..asal tk boleh

Si Putih said...

Cik eka, y neo blh tak?

Si Putih said...

Hai eka..Galaxy y neo blh x?

||aLeaSaRa|| said...

sis eka...gigih kak lea google tutorial .eh...eh tertekan pulak link eka ni.suka...suka.tqvm dear :)

Not That Ain said...

thanx awok atas prkongsian ilmu