28 June 2012

Kerana Tat Nenas

Assalamualaikum

Nampaknya,tinggal lagi tak sampai sebulan kita nak berpuasa.Bulan Ramadhan dah nak menjelang tiba dah ni.Puasa ada beberapa hari lagi belum diganti dan akan diganti secepatnya.

Dan,sebenarnya nak cerita,eka dah lama sangat nak makan biskut tat nenas.Hehehe.Kalau pergi ziarah rumah orang masa hari raya,kuih lain tak minat.Mesti cari balang tat nenas,mama carries ( betol ka eja ni? ) lepastu biskut makmur,samprit dan cornflakes madu.Itu sahaja.Yang coklat2 tu,tak bape minat.muak.

Dua malam lepas,pergi Jayen,nampak tat nenas.Rasa nak beli.Tapi tengok macam dah lama,nak hancur pun ada.Pastu,tak jadila pulak nak beli.Sedapkan hati sendiri,takpelah.Dah nak bulan puasa,nanti mesti ada jual kuih raya.Nak sambar tat nenas cepat-cepat.hehehe.

Pagi tadi,dalam kereta nak pergi keje,akak serumah bagi plastik.Dalam tu ada tester dan contoh kuih raya untuk ditempah.Wihuuu nampak tat nenas.Malu nak mintak,tapi akak serumah offer pulak.

'rasalah eka'

vavavavava..pucuk dicita ulam mendatang.Terus je sambar tat nenas..hihihihihi

Alhamdulillah hilang rasa teringin.Terima kasih Allah SWT,terima kasih kak Siti..Sebab menghilangkan rasa teringin eka.


boleh jadi model kuih raya tak saye ni??
tak mau tunjuk muka penuh-penuh,
saya udah tembam..hahahahahaha
tapi, dari tepi pun tau kan.hehehehehehehe


p/s: Bagaimanalah perasaan apabila kali pertama menyambut Ramadhan tahun ini,jauh daripada keluarga tersayang.Bersahur,berbuka dengan kawan-kawan di Diamond Bay ini.Harap semuanya okey,takmo sedih.hehehe.





27 June 2012

Pening di Gym

Assalamualaikum.

Hari Isnin haritu,saya pun pergi lah ke gym untuk meningkatkan stamina untuk bersiap sedia memasuki pertandingan Marathon untuk Karnival Sukan nanti.

Sungguh,saya tak minat pun nak masuk lagi-lagi acara berlari ni.Memang 'confirm' yang terakhir punya.Harap badan jela kurus.Tapi disebabkan kekurangan orang,dan alasan yang mereka memilih saya kerana saya punya kaki yang panjang,langkah yang besar dan mungkin saya boleh berlari dengan kuat.Walaupun pada hakikatnya saya amat lemah dalam acara berlari-lari.heh

Saya memang dah selalu benar dikatakan macam atlet.

'Eh eka,kamu ni mesti atlet kan masa sekolah dulu'. 

Belum sempat memintas percakapan mereka,terus disambung.

'Mesti masuk acara pecut ni,tak pun lari berganti-ganti.Eh lompat tinggi kot??? '

Sebenarnya,jangankan lari berganti-ganti,lompat tinggi pun 'failed'.Tak tahulah,tak minat melompat.hehe.

Jadinya,saya dipelawa lah untuk ke gym.Nak senang cerita,saya memang dah lama tak exercise.

Lama

Lama sangat.

Jogging pun entah bila yang terakhir,tak ingat.hehe

Kalau lompat bintang,berlari-lari anak di dalam bilik sendiri tu biasa la.hihi.Jadinya,bila ke gym,lagi-lagi guna alat yang berlari (Walking Machine) tu,lagilah.Kepala saya pening! dan peningnya memakan masa 2 hari untuk hilang.Aduh,rasa fobia nak naik lagi.Tapi petang ni ada satu lagi sesi,dan berbaki lagi satu sesi minggu hadapan.


menaiki basikal,sambil memegang handphone.
walaupun berpeluh,tapi mekap tetap menten,haha


makcik ni nak cuba pula menangkap gambar di dalam cermin!
walaupun tak pandai,nak jugak cuba...kihkihkih.

Petang ni,lagi sekali.Semoga saya tak pening kepala.haha

Pesanan untuk semua,rajin-rajinla bersenam mengeluarkan peluh-peluh kita.Supaya sentiasa sihat.hehe.Doakan saya boleh berlari dengan kuat minggu depan dekat USIM.hehehehehehehe





26 June 2012

Hati-Hati

Hati-hati bila bercakap itu,

bak kata orang

'Ibarat mulut tiada insurans'

Pangkat tak dapat diukur dengan ketinggian budi bahasa
Apa guna berpangkat tinggi,tapi dengan manusia,berlagaknya ya Allah,
macam dia 'Orang Paling Besar'

Apa guna berpangkat tapi tiada budi bahasa.

Amboi,bercakap bagai tiada yang mendengar.

Ada pula yang cerita,bila senyum,eh balasannya menjeling.

Begitukan adab untuk membalas senyuman?

Tak faham



Kita tunduk sebab kita semua hormat

Dunia


Dunia


Dunia semata



:)

p/s: Suka dengan orang yang 'besar' , tapi sungguh merendah diri.Senyum selalu,boleh berborak sekali sekala.






Gulai Lemak Udang Tergolek

Assalamualaikum.

Entry kali ni kite citer pasal masak-masak lah yer..hehehe
Disebabkan bakal berkahwin dengan orang dari negeri yang terkenal dengan gulai lemaknyer,jadi eka ni pun kena lah pandai masak gulai lemak.Walaupun bukan pakar@ terror,boleh masak je dah memadai.Yang penting pedas..hehehe.

Hari Sabtu lepas,mak suruh masak gulai lemak udang galah.Mula-mula nak buat sambal je.Lagi sedap.hihi.Tapi sebab adik lelaki suka gulai lemak,maka masak la jugak.

Bukan la tak penah masak,tapi jarang masak.Sebab tak berapa gemar sangat gulai-gulai gini.Jadinya resepi eka ni memang 'basic' jer lah..hehehe


Gulai Lemak Udang Senang (ceh,kemain bagi nama.haha)

Dua puluh Biji Cabai Burung * Cili padi
Setengah biji bawang besar * Orang N9,tak letak bawang

Tumbuk bahan-bahan tu sampai lumat.
eka memang tumbuk,tak suka pakai blender.

Santan Kelapa (Perah dan asingkan pati dengan kemancor dia)
Udang Galah *Udang biasa pon boleh
Serai sebatang

Mula,mula.ambil periuk,masukkan udang,masukkan cili yang dah ditumbuk tu,
lepastu masukkan kemancor santan.Oh lupa,kemancor tu adalah santan yang diperah,
tapi perahan yang kedua atau ketiga yang terakhir.Dia cam jernih jer la.

Masukkan serai yang diketuk dengan batu lesung

Lepastu bagi dia mendidih,masukkan pula pati santan iaitu perahan pertama tadi,
jangan lupa masukkan garam,perasa sedikit kalo suka *pak aji.kehkeh
dan kacau lah sampai dia mendidih lagi.lepastu tutup api.

dah siap.
Senang tak..hehehehe


Selamat mencuba..hehehehe




25 June 2012

Kenangan Lama # Makan

Assalamualaikum.

Selamat pagi Isnin.Hari ni dah masuk mingu ke 6 saya berada di sini.Jauh dari keluarga.Nak cakap sebatang kara  boleh tak? hehe.Eh takdelah jauh sangat,cuma bagi saya yang jarang berpisah dari ketiak emak dan ayah tu yang buat kekadang ada terasa jauh tu.hehe.Normal lah kan.Permulaan membina hidup baru.

Untuk kesekian kalinya nak cakap,waktu makan adalah waktu yang paling 'touching' sekali kot apabila bergelar anak perantau. P  E  R  A  N  T  A  U  lah sangat kan kan? ngeeee.

Mana tak 'touching'. Sebab dah menjadi kebiasaan,asal waktu makan,makan bersama-sama.Emak,ayah,adik-adik.Ada meja makan pun,makan tetap bersila dekat lantai.Senang cite,meja makan kat rumah tu memang buat hiasan atau letak barang jerla.hihi.

Tu yang bila makan je,perasan sedih tu mula la menjelma.Masa mula-mula datang tu kan,memang tak lalu makan.Seminggu makan tak habis.huhuhu

Sama jugak la keadaannya kalau dekat rumah nenek pun.Bagi yang tak tahu,dulu kecik-kecik,saya duduk dengan nenek dan atok.Biasalah,dengki adik baru lahir,tu yang terus menetap kat rumah nenek tu.Tapi selalu je balik rumah emak ayah.Sebab tak jauh pun.

Malam tadi,makan sorang-sorang.Lauk pulak lauk menggamit memori di zaman silam.Nak tau lauknye ape? Ikan baung (sejenis ikan sungai,takde tulang) masak tempoyak.

Musim durian biasalah.

Semua makanan ada bau durian

Cekodok durian

Bubur Durian

Sambal tempoyak

Gulai tempoyak

'Complete'

Dan,sebagai seorang penggemar durian.Walaupun pada hakikatnya tak la gemor sangat,cuma gemor tempoyak je.hehe.Maka,makanan-makanan ini seharusnya dapat tempat no 1 dihati..hiu hiu hiu.

berbalik pada cerita tadi,entah kenapa hati rasa sayu je bila makan ikan tu.Teringat arwah atok yang selepas pencen,memang minat sangat memancing.Siap ada bot dengan enjin lagi.Selalu bawak kite jalan-jalan naik bot atok.

hmmm,teringat betapa girangnya hati menanti atok yang balik je memancing,siap ngan udang galahnyer,ikan baung,ikan putih,ikan terubui.(bukan terubuk)..Menanti nenek goreng.Cicah cili kicap.Memang makan sampai tak sedor.Style kampong habis..memang sedap la...!

Rindu Atok saya.Al fatihah.

p/s : Aishh asyik teringat memori kecik-kecik je.tak sangka,saya sudah dewasa.Bukan remaja lagi tapi bakal WANITA.











22 June 2012

Pertemuan demi Pertemuan

Assalamualaikum.

Hari ini,saya sekali lagi sebak dan menitis air mata saya.

Saya memang begini,walaupun nampak pada fizikalnya saya sentiasa nampak gembira, bercakap pula macam bertih jagung,namun hati saya tersangatlah lemah dan mudah tersentuh andai saya ternampak,mahupun dengar ataupun baca mengenai perkara-perkara yang menyentuh hati seperti hal kematian,kelahiran atau apa sahaja yang kadang-kadang tak pernah terfikir dek orang.

Tak kira la keluarga mahupun bukan keluarga

Naluri hati manusia,begitulah rupanya.

Perpindahan dan memperolehi pekerjaan baru di satu kawasan dalam Perak yang tak pernah terfikir oleh saya sebelum ini,menciptakan banyak memori.Sama ada pahit atau pun manis.Namun,apa yang penting,apa yang berlaku semua ini mempunyai hikmah yang tersembunyi.Dengan pengalaman yang baru,mengenal kawan-kawan yang baru seterusnya mengeratkan ukhwah dan silaturrahim sesama manusia.

Alhamdulillah syukur kepadanya.

Dan perpindahan saya disini,dapatlah saya mengenal teman yang baru,yang membantu saya,beri saya tempat berlindung.menumpangkan saya untuk ke tempat kerja.Tak terbalas jasanya Puan Siti Zaharah.Punya anak 2 yang bijak dan comel.Dan keletihan di pejabat,buat hati saya girang bermain dengan anak-anaknya.Suaminya bekerja di Serdang.Jadinya hanya saya,dia dan anak-anaknya dirumah.

Dan perkenalan dengan dia rupanya ada perkenalan dengan yang lain.Sewaktu sedang asyik beralih ke satu blog ke satu blog yang lain atau dalam bahasa 'bloggingnya' iaitu berblogwalking,maka terjumpa Blog Mawarnafastari.Sebak mengenangkan beliau seorang Ibu tunggal yang kehilangan suaminya.Punya 2 anak.Berhari-hari saya membaca blognya,sambil menyelami perasan sedihnya,rasa cinta dan kasihnya kepada seorang suami yang pergi jauh meninggalkannya.

hati sebak,sedih dan kadang kala terfikir,Allah,betapa kuatnya hati dia.betapa sabarnya dia,walaupun sebagai wanita yang sama seperti saya,tentunya perasaan sedih itu membuak-buak bagai tak tertahan di hati.

Berat mata memandang,berat lagi bahu memikul.Itu memang agak biasa didengar,tapi kalau diselami maknanya peribahasa itu,tentu faham bagaimana peritnya dia menerima ujian ini.

Maka,membacalah saya dari satu entry ke satu entry sehinggalah berjumpa satu entry mengenai kembar.Kembar seiras.Pandang sekali,ya macam kenal,macam suaminya teman serumah saya.Tapi tak pasti,saya membaca lagi beberapa entry,ada link blog Nafastari (Arwah suaminya Puan Aini Nurbaya @ Puan Mawar). lalu saya baca blognya,sampai ke entry keropok lekor.dan disitu ada link birasnya,saya klik link itu,dan nyata ia blog teman serumah saya.

dan pastinya itulah kembar suaminya teman serumah saya.

Kecilnya dunia kan?

membaca Blognya Nafastari,hati saya rasa seperti ke Islamabad,Pakistan. sejak dari minggu lepas sampai la kehari ini,semua entrynya telah saya baca.Tulisannya bagus,memang gaya bahasanya indah.

antara entry yang paling menyentuh hati saya,mengenai kelahiran anak keduanya,Wan Marwa.

Sedar tak sedar,air mata turut laju mengalir..samalah juga perasaan saya ketika membaca blog isterinya.

Al Fatihah buatnya,Wan Ahmad Fadzil.Setahun lebih peristiwa kemalangan itu...Ini petikan dari Akhbar Online.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Antara hikmahnya saya disini,dapat menambah lagi sahabat saya di muka bumi ini.Syukur,saya dipertemukan dengan orang-orang yang baik.Kesimpulannya,dunia ini sebenarnya kecil sahaja,berputar lah kita mengikut paksinya selagi kita hidup di muka bumi ini.Maka,berbuatlah baik kepada semua orang agar hidup kita sentiasa diberkati olehNya.





Oleh-Oleh

Assalamualaikum.

Selamat pagi jumaat ya kawan-kawan.

Harini nak tunjuk satu benda comel..kikikiki.Ni orang bagi.Oleh-oleh dari Langkawi.Ada jugak coklat-coklat,tapi malas nak tangkap gambo..eka letak ni la..coklat dah tinggal kat umah dah,bagi keluarga makan.hehe.

sapa bagi?? 

adelaaaa..hehehe



tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa




aloh comelnyer teddy bear..tapi memang comel pun
secomel tuan yang bagi..hahahaha..
kecik cinonet je besar tapak tangan eka ni.hehehe


Orang yang bagi ni,'romantik' betul caranya..hahaha..Sumbat dalam beg eka lagi.Kita yang tak syak apa-apa ni pelik jugak tengok handbag kita kembung sikit.Bukak-bukak je ada benda.ahaha.Seprais..

Dia suka betul buat gini.sebab dah memang cara dia.Terima je la..hehehe...

Tapi eka rasa,eka lagi suka macam tu..
dan lebih suka kalau dah kahwin nanti baru dia tunjuk romantik dia.
Sekarang kan dalam proses lebih mengenali.hehehehe.InsyaAllah,doakan semoga urusan ke arah perkahwinan ini dipermudahkan.

apa-apa pun,terima kasih ya sebab ingat jugak kat eka ni.Nanti kalau out station jauh-jauh,boleh la beli lagi..hehe.yang besar punya..hehehe




21 June 2012

Sebulan..

Assalamualaikum.

Sedar tak sedar dah sebulan kerja.Masih teringat betapa peritnya mencari rumah sewa.Jangankan rumah sewa,bilik sewa pun susah nak jumpa.Maklumla,dapat surat 17hb,lapor diri 21 hb. Lepastu nak siap2 kan kerja yang dekat opis lama,ada masa 1 setengah hari sahaja.Tak kan nak tinggal macam tu ajer kan.Tugas kita.

Nak buat macam-macam lagi.Fuhhh memang dugaan..

Teringat jugak macam mane risaunyer muke mak,abah,tunang..,mak siap nangis-nangis risau nak tido mana la saya ni kan,ngan sebatang karanyer kat sini.Tunang pun dah gelabah je muka.kerut-kerut dahinye memandang saye..

memang sedih je rasanya.

Ke hospital buat check-up,lepastu buat itu buat ini.

Masa nak balik tu lah terpaling 'touching'..sebab mak tak pandang muke kite,sedih sangat tengok kite lambai-lambai.ayah senyum je..yang encik tunang ngan muka sedihnyer melambai-lambai kat kite,aduhai berjejer air mata keluar.Makan pun menangis,mandi menangis..huwaaa sedih betol rasa.

Akhirnya tumpang rumah opismet.Alhamdulillah.Dapat jugak tempat berlindung,seminggu eka duduk sana,dalam masa seminggu tu eka cari jugak,dan tunang pun carikan.Terima kasih sangat kat dia,susah payah carikan rumah sewa area diamond bay ni,akhirnya dapat seorang.

Alhamdulillah.Dapat jugak sewa bilik tingkat atas.Eka duduk ngan dia.Dia dah kahwin dan ada anak 2.Suaminya kerja di Serdang.Eka selesa duduk rumah dia.sampai sekarang.Orangnya baik.Alhamdulillah.

Sepanjang eka kat sini,eka dapat kenal dengan ramai orang.Sampaikan masa kat hospital pun sempat berkenalan dengan budak lelaki yang sama-sama buat medical check-up.dia nak masuk Universiti Malaysia Pahang.Jangan salah faham tau,umurnya baru 18.pangkat adik-adik.hehehe

masuk dalam bilik dokter sama,ambik no giliran sama-sama.

Maklumla kita duduk jauh,kena la ramah-ramah ngan orang kat sini..Alhamdulillah kat sini semua okey.

Satu pengalaman baru.

dan harini,sebulan sudah berkhidmat disini.....mula-mula dulu memang sedih aje la kejenyer.Sekarang dah okey dah.Harap lepasni lagi okey.Dan barula terhegeh-hegeh nak ambik lesen.

doakan eka.lepasni eka nak setat belajar memandu..takutnyaaa..hihihii....
target nyelah..kikikikiki
biasa bawak moto,tapi lesen takde..ahaha.cuma bawak kat kawasan taman jela.. kat kg nenek ke..hehe



20 June 2012

Nescafe Milk Coffee Baru

Haritu masa singgah kat Shell PD,eka kelam kabut masuk dalam sebab nak cari air nescafe yang baru tu.Yang ni tu.nasib baik ada..ilang rasa mengidam..kikikikiki


Nescafe Milk Coffee

eka beli sekotak RM 1.80
mahal tak?
harga market dia berapa eh??

sebab pertama kali beli.hehehehe

Rasa dia lemak-lemak sikit.Paling best,dia tak manis sangat,Rasa susu.nyum nyum

pastu kat Fb,ada game.muka bole gemuk.tengok gamba model pun,lahai comel betol..



dari minggu lepas tengok,harini eka update guna muka kami..kikiki


comel tak??? hahahahahahahaha

nak main jugak???




Tudung Bawal

Anda selalu memakai tudung bawal???

Adakah anda selalu memuncungkan mulut sambil meniup fuhhh fuhhh sambil muncung dihalakan ke atas untuk membetulkan tudung anda??

Anda memakai selendang yang mudah digunakan tanpa perlu memikirkan tudung herot-herot?

Anda pernah (seperti saya) mengambil sebatang lilin,lalu disapu ke tudung dan on kan seterika anda  untuk mendapatkan effect muncung apabila memakai tudung bawal???

*teringat zaman sekolah dulu..hahaha...siap amek kertas lutsinar saiz A4 tu,pastu potong tiga,jadi awning pembulat tudung..hahaha

nah,penyelesaiannye.Dah lama tau dah,tapi sengaja nak cerita.kikikiki.Beli sebotol ajer dulu,nak menerai lah kengkununnyer...Walaupun tudung tak payah gosok,yakni tudung berawning berlambak di pasaran,tapi,tudung bawal ni sesekali pakai cantik pulak.Lagi-lagi sekarang kebangkitan tudung bawal!!! banyak tudung bawal manik-manik.sulam-sulam atas kepala macam pakai cekak..macam-macam jenis hiasan ada atas kepala...hehehe

nah,guna ini.semburkan ajer


serius saya baru je beli benda alah ni sempena saya nak beralih ke tudung bawal..kihkihkih
orang lain dah beli banyak botol.ai sebotol je baru...ahahaha..kesian yerrr
caranya spray la kat bahagian yang atas tu,kemudian,gosok dengan iron.
jangan lupa on kan iron tu.hehe


kesannya........................................

beginila jadinya...
comel tak?? eh tak tak

muncung tak?? ekekekekeke


maka,lepas ni bole la beli bawal macam-macam kaler..
one tone ke,dual tone,three tone,rainbow ke..
sebab makin yakin dengan sembor-sembor ni...

kikikiki



Wordless Wednesday La Sangat

Hari Ahad haritu takde buat ape..Encit tunang pun tak sibuk,ape lagi.kite berjalan-jalan ke PD.Singgah dekat satu tempat bersantai.Ada jambatan panjang.Dulu-dulu,kata encit tunang,jambatan ni tak sampai ujung pun.Separuh je.Tibe kite datang tu,eh panjang sampai ujung.Dah sampai ujung ada pulak pelantar.Dah ada pelantar,macam ada penghubung pulak ke Pulau Burung nama dia.Lepastu ada la nampak orang kahwin tengah photoshoot,Waa peluk-peluk gitu atas tangga.Serius cantik la pulak tempat tu.

Takpela,kawen nanti,kite pun nak buat gitu jugakla,kat tempat tu jugakla..cantik betul..kekeke.dah ada idea dah tu,hehehe,sepanjang atas jambatan tu,ade je orang tangkap gambar,macam-macam pose lagi ade.hehehe.Lepastu kami jalan depan sikit,nampak la kat bawah jambatan tu,ada batu-batu kecik.Nampak pulak ombak,dah la meghoyan encit tunang nak turun bawah.melompat le dia kebawah..lepas tangkap gambo dia macam-macam aksi,dia naik.eh,mana aci kan.dia aje nak tangkap.Ape lagi,kita pun turun,tapi kita tak lompat cam dia.Kita pegi ujung sikit,pastu turun macam biasa..tak payah susah-susah lompat.jauh sikitla menapak..kikikiki


aish gaye ape dibuatnya tah.penumbuk pun jadi....


cantik kan tempat dia..kalau bole piknik ni,dah lama berpiknik dah.
kikikikiki
*tak dinafikan,saya memang dah berisi sikit.belum gemuk lagi.hehe

sape nak cari tempat outdoor photoshoot untuk kahwin,boleh le datang sini.
nampak jembatan panjangggggg,orang memancing ramai atas tu,
make,pegi le bergambo..hehehehe



lepas kawen nanti rajin le pegi PD gamaknyer,kampong atok tunang dekat PD..mandi pantai le kiterr.hehehe.Haritu pun puas semua pantai jalan.hehehe



Bersantai sambil Makan di Nasi Arab Damsyik

Assalamualaikum.Selamat pagi Rabu.Ehek,dah Rabu.Maklumla baru masuk koje harini.Cuti 2 hari,puas berehat.kikiki.Berehat sehari je,yang lagi sehari tu ke interview penting kat Putrajaya.Alhamdulillah selesai.Dah dapat kerja pun masih dapat interview lagi,tapi kita cuba je dulu.Dapat tak dapat belakang kira.

Oh,harini kite cite pasal makan..hehehe.Makan Nasi Arab kat Negeri Sembilan.Sabtu lepas.abang tunang eka,yakni bakal abang ipar la kan,hehe.menjemput majlis makan-makan sempena hari lahir anaknya,Haris yang comel dan bijak itu.Yang ke 3 tahun.Terima kasih Abg dan Kak Zana.

Ada la tangkap gambar sikit.Sekarang ni macam malas je nak tangkap gambar.haha..Tangkap ala kadar je,Encit tunang pulak beria nak tangkapkan gambar depan restoran tu,tapi yang hadoo..saye malas.hehehe.Malam dah pun.Kelabu asap je nampak nanti.Yele,henpon awok2 ni tak canggih manggih pun.kikikiki

Marila,kita tengok gambar.Tapi sebelum tu kita bagi alamat dulu yer.

Nasi Arab Damsyik
No 1,Taman Bourganviellea,
Jalan Senawang Paroi,
70400 Seremban,Negeri Sembilan


Cara nak pegi,tak tau ikut celah jalan mana,saye tau duduk dalam kete je.kikiki


ni depan restoran.Ni pun pinjam gambar kawan FB.sebab tak sempat tangkap.
tq Alya


ni dalam dia.Ada dalam dan luar,Tapi abg tunang ambil yang kat dalam.
kita duduk bersila.Best.hehehe.Santai aje..


cantik tak bekas teh tu.Ni namanya Shai.Kot la...hehe
eka tak minum teh,eka minum Teh O Ais Berpudina dan Manggo Lassi.
Manggo Lassi dia terbaik betul.Pekat,manis.Tak tambah gula rasanya,
memang 'pure manggo'
aumm..encit tunang tak habis-habis kata sedap sangat air mangga tu.
hehe


ha ini nasi arab ayam.Sedulang ni tak tau harga dia berapa.
Tapi dalam RM 50.00 + + tak silap
ni pun ramai yang makan ni.Memang sedap.Kenyang.Ayam dia lembutttt sangat.
Nasi dia panjang,cepat kenyang.Sos dia macam ada rasa masam tomato sikit-sikit
ada pedas cili,dan ketumbar yang dah dikisar bersama-sama tomato tu..
eceh,ala-ala masterchef pula saya rasa yer.kikiki.
Kemudian ada plain yogurt yang dah jadi sos.
Ada kambing jugak,tapi sebab eka tak makan kambing,
jadi tak tertangkap gambo kambing.


Selamat Hari Lahir buat Hariz
Tahun ni Hariz dapat adik.hehe
pandai dia.

bila tanya,hariz.adik hariz mana?
terus dia kata..

adik dalam perut mama..

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
bestnya tengok budak-budak semua datang meniup.
hehehe
makin bertambah anak buah encit tunang tahun ni,
tahun depan ke,tahun lagi satu ke,
insyaAllah bertambah lagi dari saya dan encik T..opssssssssssss
hahahahahahahahaha


eh Syarina.Macam Dora Explorer tu.hehehe
santai kan suasana dia.Boleh lepak-lepak.
mengeratkan hubungan kekeluargaan,sambil berborak.

maap ye kualiti gambo biase2 aje..henpon samsung Y jer.kekekeke


Apa-apa pun,terima kasih yang sudi belanja.Semoga rezekinya semakin bertambah dan melimpah ruah.InsyaAllah saya dapat gaji pertama saya ini,saya nak belanja keluarga juga.Berkatnya,sangat panjang.Ehem,bila nak dapat gaji pertama ni..kekekekeke...






13 June 2012

Ais Batu

Assalamualaikum.
Harini rasa macam tak sihat jer.Menanggung kesakitan sebiji ulser tumbuh kat lidah ni.Lama dah tak kena kat lidah ni.Adei,nak terkencing rasanya menahan sakit.Ni semua gara-gara ada terminum ais haritu.Cuaca panas,elok sangat lah minum benda yang sejuk,akhirnya sakit..

Laicikang..aummm sedap betul sedut tengah panas...

ni,gara-gara gambo ini lah kena bebel semalam.

kena bebel gara-gara status minum air sejuk berais.

Gara-gara tulis tengah minum cendol ngan air asam boi la ,
semalam kena bebel lagi..

padahal dalam seminggu,sekali je minum ais
nak jaga kulit dan badan katakan,
Sebelum ni kena dehidrasi,tula rajin sangat minum air putih,
tapi sekarang tak lagi..setia dengan air putih..
Tak kira minum pagi,petang atau malam...

Harini macam tak sihat je..kepala melayang-layang,rasa nak pitam,loya,sendawa.Ada yang kata mungkin tekanan darah rendah.:( 

Tak pernah tau rasa macam ni...

ke stress...emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm






11 June 2012

Tutorial Screen Capture Samsung GalaxyY

Assalamualaikum dan selamat petang

Harini eka nak ajar tutorial macam mana nak capture/print screen kat Handphone Samsung.Rasanya eka google tadi,samsung yang ada butang tengah tu,termasuk Galaxy Y pun boleh guna.Eka pun mula-mula tak tau pasal capture screen ni,tapi bila dah tertekan haritu,gigih jugak eka godek handphone ni.Tu eka nak share tu.hehehe

Kadang-kadang benda ni berguna jugak nak tunjuk bukti.Lagi-lagi kalau yang meniaga on9 tu,kalau nak tunjuk feedback pelanggan ke,malas nak donwload gambar je,jumpa sesuatu yang menarik masa tengah on9 ke,boleh la ambek.Pastu nak print screen sms ke,pon boleh.Jangan risau,semua boleh..nak printscreen score tertinggi main game pon boleh..kuikuikui

cara dia mudah je,buat perlahan-lahan tau.


cara dia..mula-mula tekan butang tengah/home dalam 2 hingga 3 saat,
lepastu terus tekan butang power.sampai lah keluar perkataan 

screen captured.Save as images file

mudah kan???

jadila macam ni


mudah kan.

Kalau nak cari balik kat mana tersimpannya apa yang dah kita captured tu,pergi dekat My File,kat folder Screen Captured.Dia automatik ada.

Bila dah tau ni,tak perlu la nak ambek handphone lain sebab nak capture.Fungsi dia macam printscreen guna handphone BB jugakla,cuma ini edisi samsung.Selamat mencuba....




04 June 2012

Kuning Ungu Merah Jambu

Malam tadi SMS ngan encik tunang,dia cerita pasal kenduri kahwin kawan sekolah dia,saya tak dapat ikut,kelam kabut nanti nak balik Diamond Bay.

Kawan dia kahwin ala Bollywood sebab ada keturunan Pakistan.Meriah katanya.Lepastu setat la cerita pasal tema kahwin nanti..hihihihi..

Tahun depan,InsyaAllah..

terus eka kata,eka suka ala-ala garden,ada warna bunga ros merah,pink,putih,ada daun-daun hijau sikit..waaaaa suka gitu..

Terus terang kata,selama hari ni eka tak tau apa warna favourite encik tunang.hehe.Sebab lelaki ni kan,payah nak tau warna dia suka.Banyak baju kelabu ngan biru,eka pun ingat dia suka warna-warna macam tu.

Sekali,bila masa tunang,Kuning Gold Oren,malam tadi baru dia sebut warna paling dia suka,Kuning.Belah lelaki nanti,dia nak kuning katanya.hehehehe...sweet je



Bila eka tanya,eka suka warna apa,cepat je jawab merah jambu ungu..hihi


p/s: memang proses pertunangan ni la nak tau hati budi masing-masing.Dah lama kenal pun belum tentu kita tahu semua...  :) kadang-kadang hal kecik yang kita tak ambik pusing tu la kita kena 'alert'

Bila berkahwin,kita akan berkongsi hidup dengan suami kita,dalam apa juga perkara.....
sapa yang cakap bila bercinta semua manis,takde maknanya.Kena ada masin,masam,pahit,baru la betul...







Blog Saya..

Assalamualaikum.Minggu lepas eka ade buat entry pasal Blog Eka ni masuk dalam Majalah Rapi.Serius memang tak pernah sangka pun masuk dalam majalah tu,dan lagi-lagi fokus pasal make-up.

Pernah jugak buat entry pasal make up tapi tak banyak la,yela kita mekap simple-simple nak pegi keja,nak pegi jenjalan je,Tak mekap 'heavy' pun. ngehehe

Tapi adalah tips-tips tu,nanti kalau eka rajin,eka letak dalam blog ye,sekarang ni eka dah mula kerja baru.Nak updated selalu pasal mekap tu memang tak la.Tapi bila eka ada kelapangan masa,insyaAllah eka akan selalu update untuk korang semua ya.

Blog eka ni pun bukanlah hebat mana,Kadang-kadang mereben taban jugak merepek.Tapi eka suka nak bercerita.Kegilaan menaip untuk sesuatu entry tu menebal sampai kadang-kadang menaip tak henti-henti kalau datang 'gila' nya.. hahahaha

Ingat lagi,dulu-dulu punya entry,malu betul ah.Kalau lah eka terbaca entry poyos eka dedulu,memang eka padam.. hahaha.Jangan hairan kalau tinggal tajuk je kat dalam entry tu.Malunya.

Yela,dulu-dulu menulis dengan short form nyer,sampai kena tegur.Pastu ada ayat yang kurang difahami,asal marah je updated.Tapi sekarang,tak lagi,lebih selesa menulis begini,lebih selesa 'skema' macam ni.

Blog eka ni macam blog rojak pun ye jugak.,Eka suka cerita pasal diri sendiri,pasal jalan-jalan,pasal makanan,pasal mekap,pasal kawan-kawan,pasal cinta.. hahahaha..eh takdelah,tak delah selalu.menyampah pulak orang.Eka memang suka menyembang,sebab tu dalam blog pun eka buat macam bersembang jugak.Padahal menaip je pun..wahahahaha

insyaAllah kalau sesapa blogger ternampak eka dekat area KL ke,Perak ke,Negeri Sembilan ke,tegur-tegur la eka yer.hehehehe



terima kasih Majalah RAPI.
kalau boleh nak contact penulis ruangan ni.hehe
nak ucap terima kasih.
Trafik blog mencanak-canak naik..

p/s: Berhati-hati dengan penulisan kita.Sebab kadang-kadang kita maksud kan lain,tapi orang tafsirkan lain.Payah.Sebab tu suka tulis jelas-jelas..


Review Biore Wet Tissue # Make-Up Remover

Assalamualaikum.

Harini nak review product baru..Hehe..Tak tau la baru ke tak,tapi bagi eka,benda baru lah ni,sebab baru jumpa..hue hue hue..hehehehe

Benda ni paling bagus untuk orang yang suka mekap-mekap ni.Ini adalah Biore Clean Oil Cotton.Fungsinya lebih kurang sama lah dengan Wet Tissue.Nak ilangkan mekap dengan berkesan..hehehe..

Tapi memang best,sebab bila lepas guna tu,muka rasa fresh,licin dan lembut..Harga boleh tahan,Disebabkan eka nak cuba yang ini,harga dia dalam RM 3.90.

Disebabkan eka sekarang ni dah takdelah nak mekap tebal-tebal,sekali lap je,hilang semua.Bila usia semakin meningkat,rasa macam malas sangat nak tempek-tempek kat muka.hehe.Susah bila nak solat,selalu ambik masa nak cuci muka..

Tapi tisu basah camni,bukan terhad untuk make up je.Orang lelaki yang muka berminyak tu,boleh la lap-lap bagi bersih...hew hew hew


ni ha rupa dia,eka ambik yang travel pack punya,yang belah kanan sekali


ni bentuk dalam dia.sebelum ni eka pakai yang cecair make up remover,
tapi eka tak sesuai lah pakai.
Bila pakai je,kulit macam rengsa,hangat je.lagi-lagi tang atas bibir.
Memang tak ar nak pakai lagi.
Tu cari altenatif lain.Tapi harga wet tissue ni agak mahal la.
Kalau nak yang ekonomi,guna baby oil je.hehehehe


p/s : Makin malas nak make up.Pesal eh... Setakat tempek bedak,pakai lipgloss.Siap.


Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK