26 June 2012

Gulai Lemak Udang Tergolek

Assalamualaikum.

Entry kali ni kite citer pasal masak-masak lah yer..hehehe
Disebabkan bakal berkahwin dengan orang dari negeri yang terkenal dengan gulai lemaknyer,jadi eka ni pun kena lah pandai masak gulai lemak.Walaupun bukan pakar@ terror,boleh masak je dah memadai.Yang penting pedas..hehehe.

Hari Sabtu lepas,mak suruh masak gulai lemak udang galah.Mula-mula nak buat sambal je.Lagi sedap.hihi.Tapi sebab adik lelaki suka gulai lemak,maka masak la jugak.

Bukan la tak penah masak,tapi jarang masak.Sebab tak berapa gemar sangat gulai-gulai gini.Jadinya resepi eka ni memang 'basic' jer lah..hehehe


Gulai Lemak Udang Senang (ceh,kemain bagi nama.haha)

Dua puluh Biji Cabai Burung * Cili padi
Setengah biji bawang besar * Orang N9,tak letak bawang

Tumbuk bahan-bahan tu sampai lumat.
eka memang tumbuk,tak suka pakai blender.

Santan Kelapa (Perah dan asingkan pati dengan kemancor dia)
Udang Galah *Udang biasa pon boleh
Serai sebatang

Mula,mula.ambil periuk,masukkan udang,masukkan cili yang dah ditumbuk tu,
lepastu masukkan kemancor santan.Oh lupa,kemancor tu adalah santan yang diperah,
tapi perahan yang kedua atau ketiga yang terakhir.Dia cam jernih jer la.

Masukkan serai yang diketuk dengan batu lesung

Lepastu bagi dia mendidih,masukkan pula pati santan iaitu perahan pertama tadi,
jangan lupa masukkan garam,perasa sedikit kalo suka *pak aji.kehkeh
dan kacau lah sampai dia mendidih lagi.lepastu tutup api.

dah siap.
Senang tak..hehehehe


Selamat mencuba..hehehehe




20 June 2012

Bersantai sambil Makan di Nasi Arab Damsyik

Assalamualaikum.Selamat pagi Rabu.Ehek,dah Rabu.Maklumla baru masuk koje harini.Cuti 2 hari,puas berehat.kikiki.Berehat sehari je,yang lagi sehari tu ke interview penting kat Putrajaya.Alhamdulillah selesai.Dah dapat kerja pun masih dapat interview lagi,tapi kita cuba je dulu.Dapat tak dapat belakang kira.

Oh,harini kite cite pasal makan..hehehe.Makan Nasi Arab kat Negeri Sembilan.Sabtu lepas.abang tunang eka,yakni bakal abang ipar la kan,hehe.menjemput majlis makan-makan sempena hari lahir anaknya,Haris yang comel dan bijak itu.Yang ke 3 tahun.Terima kasih Abg dan Kak Zana.

Ada la tangkap gambar sikit.Sekarang ni macam malas je nak tangkap gambar.haha..Tangkap ala kadar je,Encit tunang pulak beria nak tangkapkan gambar depan restoran tu,tapi yang hadoo..saye malas.hehehe.Malam dah pun.Kelabu asap je nampak nanti.Yele,henpon awok2 ni tak canggih manggih pun.kikikiki

Marila,kita tengok gambar.Tapi sebelum tu kita bagi alamat dulu yer.

Nasi Arab Damsyik
No 1,Taman Bourganviellea,
Jalan Senawang Paroi,
70400 Seremban,Negeri Sembilan


Cara nak pegi,tak tau ikut celah jalan mana,saye tau duduk dalam kete je.kikiki


ni depan restoran.Ni pun pinjam gambar kawan FB.sebab tak sempat tangkap.
tq Alya


ni dalam dia.Ada dalam dan luar,Tapi abg tunang ambil yang kat dalam.
kita duduk bersila.Best.hehehe.Santai aje..


cantik tak bekas teh tu.Ni namanya Shai.Kot la...hehe
eka tak minum teh,eka minum Teh O Ais Berpudina dan Manggo Lassi.
Manggo Lassi dia terbaik betul.Pekat,manis.Tak tambah gula rasanya,
memang 'pure manggo'
aumm..encit tunang tak habis-habis kata sedap sangat air mangga tu.
hehe


ha ini nasi arab ayam.Sedulang ni tak tau harga dia berapa.
Tapi dalam RM 50.00 + + tak silap
ni pun ramai yang makan ni.Memang sedap.Kenyang.Ayam dia lembutttt sangat.
Nasi dia panjang,cepat kenyang.Sos dia macam ada rasa masam tomato sikit-sikit
ada pedas cili,dan ketumbar yang dah dikisar bersama-sama tomato tu..
eceh,ala-ala masterchef pula saya rasa yer.kikiki.
Kemudian ada plain yogurt yang dah jadi sos.
Ada kambing jugak,tapi sebab eka tak makan kambing,
jadi tak tertangkap gambo kambing.


Selamat Hari Lahir buat Hariz
Tahun ni Hariz dapat adik.hehe
pandai dia.

bila tanya,hariz.adik hariz mana?
terus dia kata..

adik dalam perut mama..

fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
bestnya tengok budak-budak semua datang meniup.
hehehe
makin bertambah anak buah encit tunang tahun ni,
tahun depan ke,tahun lagi satu ke,
insyaAllah bertambah lagi dari saya dan encik T..opssssssssssss
hahahahahahahahaha


eh Syarina.Macam Dora Explorer tu.hehehe
santai kan suasana dia.Boleh lepak-lepak.
mengeratkan hubungan kekeluargaan,sambil berborak.

maap ye kualiti gambo biase2 aje..henpon samsung Y jer.kekekeke


Apa-apa pun,terima kasih yang sudi belanja.Semoga rezekinya semakin bertambah dan melimpah ruah.InsyaAllah saya dapat gaji pertama saya ini,saya nak belanja keluarga juga.Berkatnya,sangat panjang.Ehem,bila nak dapat gaji pertama ni..kekekekeke...






11 June 2012

Tutorial Screen Capture Samsung GalaxyY

Assalamualaikum dan selamat petang

Harini eka nak ajar tutorial macam mana nak capture/print screen kat Handphone Samsung.Rasanya eka google tadi,samsung yang ada butang tengah tu,termasuk Galaxy Y pun boleh guna.Eka pun mula-mula tak tau pasal capture screen ni,tapi bila dah tertekan haritu,gigih jugak eka godek handphone ni.Tu eka nak share tu.hehehe

Kadang-kadang benda ni berguna jugak nak tunjuk bukti.Lagi-lagi kalau yang meniaga on9 tu,kalau nak tunjuk feedback pelanggan ke,malas nak donwload gambar je,jumpa sesuatu yang menarik masa tengah on9 ke,boleh la ambek.Pastu nak print screen sms ke,pon boleh.Jangan risau,semua boleh..nak printscreen score tertinggi main game pon boleh..kuikuikui

cara dia mudah je,buat perlahan-lahan tau.


cara dia..mula-mula tekan butang tengah/home dalam 2 hingga 3 saat,
lepastu terus tekan butang power.sampai lah keluar perkataan 

screen captured.Save as images file

mudah kan???

jadila macam ni


mudah kan.

Kalau nak cari balik kat mana tersimpannya apa yang dah kita captured tu,pergi dekat My File,kat folder Screen Captured.Dia automatik ada.

Bila dah tau ni,tak perlu la nak ambek handphone lain sebab nak capture.Fungsi dia macam printscreen guna handphone BB jugakla,cuma ini edisi samsung.Selamat mencuba....