31 October 2012

Nak bagi baca ke tak ?

Kita bina blog ni nak bagi orang baca kan?

Kita menulis entry di dalam blog pun,tujuan tetap sama kan??

nak bagi orang baca?

Tapi macam mana kami,pembaca ni nak baca entry entry anda kalau blog anda pun semak dengan haiwan-haiwan,mahupun bunga-bungaan yang gugur berterbangan itu???

adakah benda yang boleh kami hilangkan benda-benda bertaburan itu atau kami perlu tekan X sahaja???

Kemudian,template yang digunakan,aduhai... sama warna dengan font.Macam mana nak baca ni???
Lagi-lagi yang transparent.aduh..Kadang-kadang kita seronok nak membalas kunjungan orang.Saya suka baca blog orang.Kalau ada entry menarik,memang saya baca.Tapi kalau dah camtu.Macam mana nak baca??

Saya suka baca blog yang ringkas,tapi padat.Tak perlu hiasan yang pelbagai,cukuplah dengan hiasan yang minimum..

oh bak kata Kak Net di dalam komen di bawah,pasal word verification.Kalau boleh,buang pun takpe..Bukan ape,susah nak komen.Sebab kadang-kadang asyik salah je.. huuuu.Kalau tak tau lepas ni eka buat tutorial camne nak buang

p/s: kadang-kadang,benda-benda kecil macam tu pun kita kena ambik kira.Memang blog sendiri,sukahati kita nak taruk apa pun kan.Eka sendiri pernah rasa macamtu.Siap bela kucing lagi dalam blog.Bukak je blog eka,nah terpampang kucing,lepastu ada game la,apelah itu.Bila lama-lama kan,rasa macam ya adoii ngape la aku letak benda-benda gitu.Blog pun jadi berat.Lama-lama bila ada senior2 blogger bagitahu,kalau kita sendiri memilih untuk begitu,macam mana pulak kehendak pembaca kita?

Tepuk dada,tanya selera






30 October 2012

Terima Kasih

Entry dedikasi buat..............................................................................
adoi tak reti nak taip reromantik.. gini2 jela yer..

ehek.. gatei

Pertama

Terima kasih kerana sentiasa selalu bersabar dengan sikap saya yang kadang-kadang saya sendiri tak faham dengan sikap sendiri.

Parah ni. :p

Terima kasih juga kerana selalu faham kerenah saya yang agak 'fussy' ini.

Ngadenyer haku :)

Terima kasih menjadi orang yang sentiasa mendengar apa sahaja cerita saya setiap hari.Tanpa jemu.Harap lepas kahwin pun maintan le begitu..

Hoh aku kalau dapat bercakap,memang takde noktah.Haha :(

Terima kasih menjadi seorang lelaki yang sangat kuat untuk saya apabila saya menjadi terlalu lemah akibat faktor persekitaran atau faktor-faktor lain yang membuatkan saya jadi begitu.

Kuat kew???? tangan ketul-ketul kew?? hikhikhik... 

dan terima kasih kerana menjadi sebahagian daripada hidup saya dan menerima saya seadanya.

saya sangat kasih kan awak.. (wow guna kasih) hahahahaha

dan saya akan belajar untuk memahami jadual awak yang baru.Dan saya akan mencuba untuk praktikkannya pada masa akan datang.Maksud saya,taun depan saya kena praktikkan jugak.hehehe

p/s: spontan je haku taip ni.. hahah..



Terima kasih bunga tu..
bunga tu wangi... hihi




29 October 2012

Mesyuarat Sebelum Kenduri Kahwin

Cuti raya dah abis.Selepas ini,fokus pada kerja walaupun hati rasa biasa-biasa je... wuwu.. Lepastu fokus pulak pada majlis perkahwinan adik yang bakal berlangsung tak lama lagi ni.Pejam celik je kang dah sampai ke 24-25/11/2012.

Banyak benda dah buat..Baru-baru ni ada 'mesyuarat' kat rumah.Kalau kat belah-belah sini,sebelum majlis perkahwinan berlangsung,mesti adakan mesyuarat untuk tentukan tugas-tugas semasa majlis tu nanti.

Lagipun kami buat secara gotong royong,haruslah ada perancangan.

Masa tu lah nak cari siapa yang akan jadi penyambut tetamu,ketua basuh pinggan,ketua masak untuk makan malam,ketua masak untuk makan siang,siapa nak jaga lauk,siapa ketua untuk air dan macam-macam lagila.

Dan kedua-dua keluarga,belah mak dan ayah,masing-masing ada tugas sendiri.Best!Sepakat membawa berkat.

Memang sengaja semua sepakat nak buat gotong royong.Nak rasa lagi meriah.Memandangkan emak memang ada bisnes katering 'small-small',barang semua cukup lengkap,jadinya kita masak sendiri lah ye.Hehehe.

Murah rezeki adik.Paktam bagi seekor lembu untuk ditumbangkan masa kenduri tu nanti.Terima kasih paktam.

Okey Paktam,nanti masa kaklong,kaklong nak dua ekor lembu tau.Eh eh..opssss !! hahahaha

Mak pulak ada tambah sikit dengan ayam golek @ pening yang siap-siap ditempah.

Okey mak,nanti masa kaklong,kaklong nak kambing golek sekali tau mak.Eh eh... opssss!! hahahaha

Dan antara menu dia,mestilah ada gulai umbut kelapa.Buat masak lemak,ada sambal belacan lembik.Perggghhh memang tak toleh kiri kanan le jawabnya.Masa mesyuarat haritu dah ada dah orang yang nak ambik umbut.Terima kasih Achik Aman dan Pak Wan... 

Okey,nanti masa kaklong pun,kaklong nak jugak tau lauk umbut... ehhh opssss lagi! hahahahaha....

Semua aku nak.. hahahahahahaha

Tak sangka sungguh,ramai betul yang datang malam tu.Semua adik beradik mak,sedara mara je.

Kita hidang nasik lemak,bihun goreng,sambal tumis ikan bilis meletup-letup (Saye buat) hahaha,dan sambal tumis ikan masin dengan petai.Wallaaaaa habis licin semua.


ni kat ruang tengah.Makan bersila hokehh...
memang best.
Ni gambo dari setegrem saye..
ngade la kekadang setegrem ni,tetiba je blank kaler hitam la,pe la...
tak tau pasai pa..semaksssssss
dah terpaksa crop.


semasa mesyuarat.

amboi mak,senyum lebar yer.
Bak kata Pak Yang..

'Amboi kak,kemain senyum,.Yela nak dapat menantu..'
huahuahuahuahuahua

ni copy gambo dari henpon cap ayam bakal pengantin.Kabur semua.kehkeh
masa-masa gini nak keluar kamera,nan hadoooo la...
sibuk.


 sepupu dedemok..
kemain bersandar kat depan pintu...haishhhhh


apa-apa pun semoga semua berjalan lancar.Amin...
tanya dekat encik tunang,nanti dia nak tugas ape.Sebab dia tak datang masa mesyuarat haritu,dah semua  tanya.. Dia tu senang je.nak jadi 'pion' katenye... hahahaha....
nak keje senang eh... tak cukup kunyit,garam,air batu..bia orang beli katenye...
penyudahnye saye letak dia kat geng basuh pinggan... hahahahahaha....

p/s: Ramai yang tanya,kenapa kenduri saya tak buat je sekali dengan adik saya.Saya dan bakal suami,ada alasan sendiri.Biarlah adik rasa kenduri dia sendiri.InsyaAllah tahun depan kami menyusul.Apa yang penting,semua ini telah ditentukan olehNya.Cepat atau lambat,masa untuk kami akan tiba.Kami pun ada perancangan tau! hehehe






25 October 2012

Balik Awal

Saya menghitung jam di dinding opis,berbaki lagi 3 jam sebelum pukul 1 dan saye nak balik kampung! wihuuuuuu....

Mana tak seronok bila CC bagi balik awal,dan kami semua yang perempuan semua balik awal.

ehe

Hati dah ada kat kampung dah ni.Walaupun jasad masih ada disini.

Esok mesti seronok dapat berkumpul sama-sama dengan keluarga semua.Baju raya takde,tapi nasib baik ade beli baju pre order kat Minaz Boutique Studio.Tak pakai lagi.Jadinya esok pakai raye ler..

Selamat hari raya Aidiladha untuk semua

p/s: teringin nak makan sup gear box.hehehe

24 October 2012

Bukan Wordless Wednesday # Udang Galah


Mempersembahkan,
Udang galah beso penampo.

gitu.hehehehe


Ingat nak tempek gambo je,tapi tak menulis rasa lain pulak.Tulis la sikit.Udang ni mak ayah simpan,untuk saya.Mak beli 2 kg,tapi mak simpan untuk saya sikit.

Ada dua ekor.Satu besar satu kecik,Tapi saya ambik yang kecik je.Mak beli dekat kampung,memang 'fresh' sangat.Baru je lepas pancing kat sungai.Sekarang kan musim hujan,jadi udang dan ikan sungai memang banyak.

Memang syok la makan hidupan sungai.Dah la semua segar bugar.

Isi dia segar gila.Kental,lembut-lembut,manis..Arghhhh..Otak dia pulak memang aum aum aum meleleh...adoi ai.Goreng ngan garam ngan kunyit jer pun.Tu pun rasa cam sedap sangat-sangat.

Harap balik esok ada lagi udang yang besar tu.hehehehehehe.

p/s: Lusa raya,tak sabo nak balik umah......




22 October 2012

Kadang-Kadang

Kadang-kadang,
Orang dengki kalau kita bahagia

Padahal kita tak tunjuk sangat pun bahagia kita.
Selagi boleh disimpan,baik disimpan sahaja bahagia yang kita rasa itu.

Kadang-kadang orang cemburu dengan kita,
tapi kita ini yang biasa-biasa sahaja,tak ada harta 

PUN

dicemburui

Manusia ini selalu sahaja tak puas hati dengan apa yang dia ada.
Itu yang kelam kabut cari cara singkat nak buat orang lain susah.


p/s: Semoga segala kekusutan ini dapat terlerai dan kembali seperti sediakala.

17 October 2012

Keluarga Iskandar

Sebelum ni adalah tengok promo kat astro,pasal drama terbaru Keluarga Iskandar.Tapi tak berkesempatan pun nak tengok.

Bila dah duduk rumah sewa sekarang,ada Astro.Maka TERtengoklah eka dengan cerita 

Keluarga Iskandar dekat Astro Prima





Nak tau dak???

cita ni best giler.

diulangi,best giler.

Pelakon-pelakon dia,daripada watak mak yang suka membebel macam mak-mak dalam dunia realiti,sampailah adik beradik dan watak kanak-kanak yang semua kelakar gila.Dan Shooting kebanyakan di buat di Johor.

ini sinopsis dia


Keluarga Iskandar adalah drama bersiri 15 episod yang menggunakan konsep mokumentari yang mengisahkan tentang Mak Jah dan anak-anak dewasa & cucu-cucunya.

Keluarga Iskandar berkisar mengenai sebuah keluarga Melayu yang mempunyai 6 adik-beradik dan di ketuai oleh ibu mereka iaitu Mak Jah. Azlan teruja memulakan hidup barunya bersama dengan Nur tetapi baru mendapat tahu bahawa Jojo, anak Nur, tidak suka Azlan berkahwin dengan Nur. Lebih teruk Lagi, Jojo mengugut Azman
Kamal mereka cerita tentang seorang pekerja yang telah dibuang kerja disebabkan sakit perut kepada Azura tetapi penipuannya diambil serius oleh Azura dan membuat Kamal terperangkap.
Pada masa yang sama, Adibah terpaksa berkongsi bilik dengan Mak Jah yang sering mengigau. Drama ini mempunyai beberapa subplot dalam satu episod dan disertai dengan beberapa wawancara dengan setiap ahli keluarga. Setiap jalan cerita akan dibahagi mengikut rumah dan keluarga mereka.

Ini antara pelakon dia,








Sumber gambar : Google dengan keyword Keluarga Iskandar


dan hari Rabu baru ni,eka tergelak terbahak-bahak,gelihati sesangat.Bila anak menantu Mak Jah(Kismah) berborak pasal Angelina Jolie.Dengan selambanya Makjah bertanya

'Sapa Angelina Jolie tu??'

hahahahaha.terbahak-bahak gelak.

Bagi Eka la,ini antara drama melayu terbaik yang eka penah tengok.Dengan gaya lakonan semua pelakon sangat-sangat bersahaja,dan itulah realiti kehidupan kita.

Ni tak.asyik disogok dengan cerita orang korporat,kat meja makan citer projek juta-juta,dengan rumah mewah,kaya raya,aset berjuta... Kita sendiri dah penat dengan cite2 sebegitu...

Eka agak rugi sikit la sebab lambat tengok.Tapi pasnu ada ulangan,kompom tengok terbahak2. hahaha.
Kat Youtube pun dah ada orang upload,nak like Facebook Keluarga Iskandar,kat SINI.

Paling eka suka,panggilan-panggilan kat dalam dulu macam abg long,kak ngah,acu.Macam family eka,sampai ada panggilan yang pelik2.. hehehehehe

Tapi,malam tadi dah habis dah cita ni.Yang best,Mak Jah dah bagi hint-hint yang akan adanya Musim Kedua.Yeeeeeeeeeeeeeeeehaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak sabo nak tengok

ASTRO PLEASE,MUSIM KEDUA KELUARGA ISKANDAR.. hehehe




Alhamdulillah

Syukur,Alhamdulillah.

Tahun ini adalah tahun yang banyak menggembirakan.

Rezeki nak membina masjid,Alhamdulillah dipermudahkan rezeki setelah bertahun-tahun susah,setelah bertahun-tahun mencuba.Akhirnya,rezeki yang tiba.

Kehidupan ini kalau tak dimulai dengan kesenangan,ia dimulai dengan kepayahan dan kesusahan.Motivasi untuk kita supaya kita selalu berusaha untuk mendapatkan apa yang kita mahu.

Tahniah buat tunang tersayang.. Rezeki.Impian untuk bekerja di Lembaga sana telah tercapai.
Semoga dia dapat bekerja dengan penuh dedikasi.

Dapat dirasakan kegembiraan dia.Sewaktu dia beritahu saya pagi tadi.

Rasanya macam saya dapat kerja bulan 6 dulu. hehehehehehehe.Saya pun rasa getar.dia pulak sampai tak tahu nak cakap.terkedu... ngeeee

p/s: Hidup kita sentiasa ada dugaan.Jangan ingat sedih sahaja dugaan,gembira juga kadang-kadang adalah dugaan...



15 October 2012

Pertama kali : Ban Pecah

Selamat pagi.Adui harini memang malas gila nak pegi office walaupun pepagi dah post gambo kat setegrem konon 'ready go to work'....hahahaha....

Ingatkan harini eka nak updated pasal jenjalan ke 

Teluk Intan-Bukit Merah-Bagan Serai-Ban Pecah,Tanjung Piandang-Bagan Serai-Bukit Merah-Ipoh-Teluk Intan.

Ha panjang kan perjalanan..hehehe

Semua tu perjalanan yang tak dirancang.Housemates dapat hotel free,dah tu baucar dah nak tamat,jadinya jadilah percutian tak dirancang.Tu la orang kata,selalu yang plan mengejut mest jadi,berbanding plan yang berbulan2 plan sekali tak jadi.

Nanti kita cita secara terperinci,ni nak letak gambar Ban Pecah,Tanjung Piandang,Perak.Satu tempat yang unik,sebelah sawah padi,sebelah sana sikit ada pantai.Ada mitos tersendiri kata orang-orang Bagan Serai.

Cantik sangat tempatnya,tenang.Kalau tunang eka,dia suka tempat2 gini..ngeeeee..tapi sakit hati dan frust gile..tak dapat tangkap gambar lawa2...sebab,charger kamera tak bawak.sakit hati sangat bila on je camera,terus EXHAUSTED...
grrrrrrrrr

Adalah tangkap sket guna handphone cecikai,pastu upload kat setegrem...selebihnya kamera kak ayu.
meh kita tengok...


ini adalah di 
BAN PECAH,TANJUNG PIANDANG,
PERAK


pertama kali datang sini,bestnya...
hehehehe..


dapat makan kerang rebus Kak Ayu belanja,Tq kak Ayu..
Seronok sangat.
cicah sambal kacang.Sedap.
Tak larat rasanya nak makan banyak2 sebab ngan rojak,ngan laicikangnyer.

lepastu pergi Bukit Merah,tak mandi pun.
Kami pegi Pulau Orang Utan @ Orang Utan Island
Naik bot dari jeti Bukit Merah terus menghala ke sana.
Best jugak.hehehehe


Saya dan Suha.
adoi saya nampak beno dah berisinyer..huhu

P/s: nanti cite lagi,adoi hilang idea

11 October 2012

Tips Parking Kereta

Ni bukan tips cara camna nak parking kete tau.Maklumlah eka tak pandai drive,masih dalam proses.Dan masih lagi menumpang.Duduk sebelah pemandu atau dibelakang. ehe

Saja nak bagi tips ni,dan eka mempraktikkannyer...Dan sangat sesuai kalau memparking kereta di pusat beli belah besar yang banyak basement tu.Kadang ingat warna jer macam kat Sogo,tapi setengah tak ingat warna dah.hahaha

Itu pun selepas dah banyak kali 'makan langsat' cari tempat parking.Sampaikan syak kereta dah kena curi.

'eh mana keta awak?? tadi kita letak sini,keta awak kena curi ker? ' (sambil gelabah ayam)

sekali tunang kata,hey salah ar.... nombor sama,level salah.ish

Gitu.... hahahaha

Caranya,setiap kali keluar kereta,amek handphone ke camera ,snap dan siap.Lagi satu ingat kedai yang mula2 kita nampak..

Ingat dah.Kalau tak,kita tak amek pusing pun.Bukan kita pergi hari2 kan..manalah nak ingat.

Kalau pergi Sunway Pyramid,memang dia pun ada bagi pesanan dekat tiang supaya snap je basement brape sume.

Kemudian,ini adalah contoh yang ditangkap,tapi eka siap share kat setegremm..hahaha


Biasanya kalau cari parking opkos la eka yang jumpa dulu,khennn...
encik tunang tu  selalunya berbeza je dengan eka.Dia berkeras kata kat atas,eka plak buat keras kata kat bawah,dia kata atas,Okey fine cari atas,tak jumpa..padan muka..

Eka kata kat bawah,okey jumpa..tulah bedogey sangat khenn... har har har har... 
Ha kan dah tergelak jahat macam gelak mejah iyen hahaha




10 October 2012

Nak DIY Doorgift untuk Kenduri Kahwin

Seperti yang sedia maklum,adik eka nak kahwin dah hujung bulan 11 ni.Persiapan sedang dilakukan,rumah sedang dikemas dengan jayanya..hihihi.Sebab kenduri buat kat rumah.Akad nikah je buat kat Masjid.

Beg kertas untuk cenderahati dah ada dah sebenarnya,tapi ada dalam 800 pcs.Itupun adik dapat murah beli kat kawan dia,tapi kami ingat nak buat dalam 1500 - 2000 bungkus.Jadinya nak kena tambah la sikit.Isi dalam dia kami nak bubuh makanan/kerepek/coklat dan lain-lain.

Lain-lain tu mungkin ada yang nak sponser benda kecik-kecik.

Dah pesan kat adik,kalau boleh banyak bagi makanan,daripada benda kecik2 yang tak boleh guna.Kan?

Jadinya eka amek keputusan nak buat sendiri je daripada brown paper bag yang orang duk bagi kalau kita beli pisang goreng,keledek goreng tu.

Dah banyak kali dapat,eh comel pulak.hehehehe.

Jom kita cuci mata dengan benda cantik2 ni..Walaupun tak berkaitan,tapi suke plak lah haku nak tempek sini...huahuahuahuahua


cantik..


comel...


ni pun lahai comel je semer


bagi hadiah kat orang buat gini pun comel le pulok


ni kalo nak bagi cupcakes..
comel je kan.
senang nak bukak pastu ngap.

ish tetibe teringin nak makan kek plaksssss

okey,yang macam bawah ni.
contoh dia



tapi tak nak buat gini,nanti susah pulak orang nak bukak kan,
kang koyak je terus.

ingat nak letak ribbon warna pink,
lepastu letak doily paper,
letak sticker yang adik dah siap tempah,

dan siap


oh,tadi masa google ada pulak doily paper berwarna.Cenggini


weh cantik!!

kalau ada paper bag warna putih,letak warna2 rainbow gini,
kompom cantik
dah la murah,jimat pulak tu

kalau sesapa nak boleh cari kat page AR WARNA WARNI


Jadinya,misi mencari bermula.Dan lepasni nak buat dah.Yela,mula minggu depan,encik tunang dah mula study luar kampus dia tu,maka waktu malam,balik keje mesti bosan tak dapat kacau dia,maka saya akan memulakan kerja-kerja membuat cenderahati ini..

nanti kita share tau..hehehehe







09 October 2012

Kenduri Kahwin Dengan Baby

Wow tajuk,taknak mengalah,macam lah pergi dengan anak sendiri.Hahahahahaha.Hari Ahad lepas baru ni,eka balik kampung.Kenduri kahwin sedara bau bacang merangkap kawan sekelas adik perempuan eka.

Kira baya-baya adik saya,ramai yang dah kahwin termasuklah adik saya yang bakal berkahwin.

Tu adik saya tu duk menghitung hari je dalam facebook.

Goodies bag untuk dia pun eka belum buat lagi..hahahahaha.
nanti kita share yer,eka nak buat camne.

Nanti kalau eka buat,eka share kat sini ye.Mana tahu majlis eka nanti,eka copy je buat camtu,senang cite.kikikikikiki

Berbalik kepada majlis tu tadi,serius sangat,ramai gila orang masa kenduri tu.Agaknya minggu lepas tu takde kenduri kahwin lagi,tu je satu,memang orang tumpu situ jela.Dengan lauk-pauk ala kampung yang memang menyelerakan,memang mengatakan tidak lah kalau tak makan sesuap dua.

hihihi...

Lauknyer ada Gulai lemak jantung pisang,gulai lemak umbut,ada pulak rebung,ada ayam.Eka duk ratah gulai lemak umbut,memang sedap.Lepastu bila malam mula senak perut,angin kus kus datang.Nak tido pun tak bole.hehehehe.Sapu minyak barulah reda.

Kita share sikit2 gambar yer. ngeee


Selamat Pengantin Baru Baizura dan Malik.

Tu dia pengantin dengan bakal pengantin.hehehehehe
yang baju merah tu adik eka.

Lepastu kami,eka,mak ngan makcik melepak-lepak sambil bersembang-sembang dengan jiran tetangga dan sedara mara,sambil mak menjemput ke perkahwinan anak keduanya.Serius tak suka masa tu.Hahahaha.sebab semua ingat eka yang kawin,sampai kekadang mak tersilap.Sian mak.huhuhu.

Majlis pun tak lama dah.Mak ayah ngan adik beradik masing-masing sibuk buat persiapan.Bincang itu ini.Bukan senang nak kenuri ni.Macam-macam hal timbul.Ada yang tertouching2,hihi.Tapi biasalah kan.Masa tu lah nak capai kata sepakat.

Lepastu lalu pulak sepupu eka,bawak baby comel.terus je panggil dia,nak pinjam kejap nak cium.ngeh ngeh ngeh.Pastu baby tu diam je pulak ngan Eka.hahaha.Ada aura jadi mommy kan eka ni??? wahahahahahahaha.... muntah hijau baca kan? hahahahaha

Gegomol dia,Nabil yang kat bawah ni pun suka main-main kaki dia.


Maktam eka pun masuk interprem jugak dalam ni.
terpejam-pejam mata dia.
tak ingat la nama baby ni,eka panggil adik je.
dengar Ummi dia sebut Fa.Syifa,mungkin.hehehehe

dan last,



waaaaa cam mak ngan anak la kan??????

kalau orang yang tak kenal,mesti ingat ni anak eka kan??
dua-dua comel kan???

hahahahahahaha

eh tak,baby tu comel,gebus gebas putihnya...

p/s:Lapar la plak,makan jap eh.Korang bacalah.hehehe


08 October 2012

Taip Padam Taip Padam

Arghhhhhh apa aku nak update ni,

asyik taip padam taip padam taip padam taip padam taip padam taip padam



kalau guna pemadam betul,kompom dah halus aku punya pemadam

sampai ke sudah tak siap satu entry pun...

perghh..

dari tadi ke satu satu blog pastu baca pastu menung pastu fikir pastu datang balik blog orang pastu tengok eh dah hilang entry lepastu pegi blog lain eh tup tup dah takde idea dah.

Kalau cenggini memang tak habis la aku nyer entry.

hahahaha


korang suka aku cite pasal ape?? ce request.

eh pertama kali la request kat orang.. hahahahaha


06 October 2012

Impian

Dalam hidup ini,banyak yang saya impikan.Tatkala diri semakin menginjak untuk menjadi dewasa.Dewasa yang bukan sekadar dari pertambahan umur,tetapi biarlah dewasa yang seiring dengan apa sahaja yang dilakukan.

Dengan kehidupan yang sederhana,saya rasa selesa walaupun tidak boleh selalu merasa selesa.Lagi-lagi dengan apa yang saya ada.Walaupun tidaklah sesempurna seperti orang lain,namun apa yang telah diberikan oleh Maha Pencipta sekarang ini,buat saya menadah tangan mengucapkan kesyukuran.

Dengan itu,tidak ada sebab untuk saya mengeluh dengan kehidupan sekarang.

Seperti kata-kata Ustaz yang datang memberikan takzirah pada 2 minggu lepas,

Ada perkara yang kita tak suka,tetapi Allah SWT beri untuk kebaikan diri kita

 dan

Ada perkara yang kita suka,tetapi Allah SWT tak beri kerana ia bukan yang terbaik untuk kita

Saya ada beberapa impian yang masih belum terlaksana.Tapi saya tak pasti sama ada impian itu akan terlaksana atau tidak.

Semua saya serahkan kepada Allah SWT.

Saya Redha




03 October 2012

Mashuuuuuuuu


Ini anak-anak buah tunang saya.

Dari kiri Hariz,Raziq dan Balqis

semasa kenduri Hayfa hari Sabtu lepas.

Saya takde anak buah sendiri,sebab saya kan sulung,
tapi anak-anak buah tunang saya,
bakal menjadi anak buah saya jugak.kihkihkih.

yang bestnya,saya dah dipanggil 'mashuuuuuuuuuu' oleh mereka..Tak tau sapa ajar.

kelam kabut panggil saya sewaktu mereka nampak pashuu mereka baru sampai.Dia datang lewat sebab pegi lapor diri,dia dah jadi student separuh masa dah.hehe

'mashuuuuu,pashuuu dah campai mashuuuu'

hehe.

dan yang menariknya,akan ada dua mashuuu,
dan dua pashuuuuu dalam keluarga tunang saya..

Elokla tu,dalam family saya nanti,saya akan dipanggil Maklong...

p/s : malam tadi tengok 'Keluarga Iskandar' kat Prima.Menarik la cite tu,kelakar gila pulak tu.Suka tengok panggilan-panggilan dalam tu,perfect.

Abg Long,Kak Ngah,Abg Teh,Acu..

macam keluarga eka jugak.lagi ada nama panggilan yang pelik-pelik... hehehehehehe
ada maklos,ada makla.ada paklos dan ada jugak pakla..ada juga makder dan pakder..eceh cam bunyi lawak ke der.... hehehehe





Apam Beras,Rindunya..

Selamat pagi.

Macam biasa,lepas je sampai opis,terus pergi kantin kat Bangunan Negeri ni,makanan dia okey,sesedap rasa.Pernah sekali makan mee goreng tauke dia buat,rasanya lebih kurang macam mak masak.Sedapnya.

Pagi tadi beli mee goreng + nasi goreng,sambal sikit,timun 3 hiris = RM 1.50,lepastu beli pulak kuih 3 biji = RM 1.00.Eka ambil kuih ketayap @ gulung warna hijau inti kelapa,burger malaysia dengan apam beras warna pink.Ada kelapa parut lagi.Apam yang merekah bahagian atas dia tu.

Macam ni.


Apam Beras
Sumber Gambar,Sini.Terima kasih Resepidaria


Naik atas,siapkan keje sikit,terus pergi makan,sambil makan,tiba-tiba teringat arwah Atok,sebelah mak.Ya Allah menitis terus air mata.

Rasa rindu sangat dekat Atok.

Walaupun dah 11 tahun atok pergi,tapi kenangan dengan dia tak akan luput sampai bila-bila.

Terbayang pagi-pagi nak pegi sekolah,Atok mesti belikan apam beras warna putih dengan pink.Setiap hari.Memang kuih tu jela.Kalau Atok beli kuih lain,ringan je mulut tanya.

'Atok,atok nape kuih putih takde? nak kuih putih tu...' 

Muka eka pun sedih,merajuk.

atok pun jawab

'Orang buat kuih tu cuti,nanti esok-esok adalah tu.'

kita kenal orang buat kuih tu,sekali pergi la kenduri kahwin dengan nenek,Makcik yang buat kuih tu ada.Nenek terus je cite ngan makcik tu,Eka suka makan kuih dia,kalau takde mesti tanya.Malunya.hehehehehe.

Pagi tadi,masa makan,tak boleh kawal perasaan dah,kunyah laju-laju.Kesat air mata,basuh tangan..Huhuhuhuhuhuhuhuhu 

Memang Eka rapat dengan Atok & Nenek,yelah dah dari umur 2 tahun duduk dengan mereka.Maunyer tak sedih kalau teringat ape je kenangan dengan Atok.Walaupun Atok dah takde,tapi Eka masih ada Nenek &  Opah.

Al-Fatihah,Atok. :(


01 October 2012

Kek Batik,Sedap!

Selamat pagi semua.Pejam celik dah bulan Oktober dah.Tup-tup tahun baru dah mula,eh tup tup kenuri kawen bila nak buat ni??? hahahahahaha

Harini macam biasala,nak letak resepi je memanjang.Makan,makan,makan.Malam tadi boleh pulak dah makan nasik goreng Kak Ayu buat,eka boleh makan lagi dua setengah bijik donot big apol.Sebenonye mengidam J'co donut,tapi tak sempat nak beli,nasib baik la encik tunang memahami,dia bawak pegi big apol.

berat pun dah naik 60kg.Ingatkan turun,tapi takde harapan je. T___T

makin naik adalah.Dah tu bakal kak ipar tegur badan dah naik.hahahaha.. memang saye mengaku pun badan dah naik.memang ketara sangat bila pakai baju kurung Pahang warna pink tu.Buat-buat terkejut pulak saya,bila 3 minggu tak pakai baju tu,terus ketat tang pinggang,sampai kancing kain tu pun kena bukak.

Takpela,pasni nak kena bersenam.

Berbalik kepada cerita tadi,hari Sabtu lepas,pergi rumah bakal kak ipar,ada kenduri aqiqah,cukur jambul anak keduanya.Hayfa.Jadi keluarga belah bakal mak mertua semua berkumpul dekat sana.Saya sampai Jumaat malam,tolong-tolong buat kerja dan pukul 2.00 pagi kami buat projek masak memasak + mengemas dengan kakak tunang.hehehehe

Eka buat kek batik.Teringat pulak resepi mak Hanis Zalikha,Auntie Nani Rostam punya resepi.Tak guna telur,maka eka pun tiru sebijik sebijik resepi dia.dan akhirnya Alhamdulillah jadi.Memang sedap! 

Tuan buat sendiri pun puji.Memang angkat bakul sungguh la.. hahahahaha

Tapi memang ada yang puji pun.kawan-kawan Usim kakak tunang pun semua kata sedap..dan habis,licin.

seronok rasa.hehehehehe

ni ha dia kek batiknya..


resepi ni tak guna telur,jadinya memang tak de bau telur.
sedap sangat.

resepi dia

1 buku buttercup
1 tin susu pekat manis.Yang 450g
250 gram Serbuk Milo
Biskut Marie jenama Tiger sebungkus.

mula-mula masukkan buttercup dalam periuk ke kuali ke,
lepastu masukkan susu pekat tu.kacau-kacaukan dia,
masukkan pulak serbuk milo.
bila dia dah menggelegak timbul gelembung blup blup blup,
tutup api dan letakkan biskut marie yang dah patah dua tu.
jangan risau,biskut tu tak lembik.

amek loyang,letak plastik kalau tak nak melekat,lepastu tekan-tekan,
dan simpan dalam peti ais.

okey dah siap boleh potong..

sedap sangat!!

tapi eka makan dua ketul jela.
beringat sikit masa makan tu.cey cey cey cey

hehehehehe


selamat mencuba...






Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK