11 October 2012

Tips Parking Kereta

Ni bukan tips cara camna nak parking kete tau.Maklumlah eka tak pandai drive,masih dalam proses.Dan masih lagi menumpang.Duduk sebelah pemandu atau dibelakang. ehe

Saja nak bagi tips ni,dan eka mempraktikkannyer...Dan sangat sesuai kalau memparking kereta di pusat beli belah besar yang banyak basement tu.Kadang ingat warna jer macam kat Sogo,tapi setengah tak ingat warna dah.hahaha

Itu pun selepas dah banyak kali 'makan langsat' cari tempat parking.Sampaikan syak kereta dah kena curi.

'eh mana keta awak?? tadi kita letak sini,keta awak kena curi ker? ' (sambil gelabah ayam)

sekali tunang kata,hey salah ar.... nombor sama,level salah.ish

Gitu.... hahahaha

Caranya,setiap kali keluar kereta,amek handphone ke camera ,snap dan siap.Lagi satu ingat kedai yang mula2 kita nampak..

Ingat dah.Kalau tak,kita tak amek pusing pun.Bukan kita pergi hari2 kan..manalah nak ingat.

Kalau pergi Sunway Pyramid,memang dia pun ada bagi pesanan dekat tiang supaya snap je basement brape sume.

Kemudian,ini adalah contoh yang ditangkap,tapi eka siap share kat setegremm..hahaha


Biasanya kalau cari parking opkos la eka yang jumpa dulu,khennn...
encik tunang tu  selalunya berbeza je dengan eka.Dia berkeras kata kat atas,eka plak buat keras kata kat bawah,dia kata atas,Okey fine cari atas,tak jumpa..padan muka..

Eka kata kat bawah,okey jumpa..tulah bedogey sangat khenn... har har har har... 
Ha kan dah tergelak jahat macam gelak mejah iyen hahaha




03 October 2012

Mashuuuuuuuu


Ini anak-anak buah tunang saya.

Dari kiri Hariz,Raziq dan Balqis

semasa kenduri Hayfa hari Sabtu lepas.

Saya takde anak buah sendiri,sebab saya kan sulung,
tapi anak-anak buah tunang saya,
bakal menjadi anak buah saya jugak.kihkihkih.

yang bestnya,saya dah dipanggil 'mashuuuuuuuuuu' oleh mereka..Tak tau sapa ajar.

kelam kabut panggil saya sewaktu mereka nampak pashuu mereka baru sampai.Dia datang lewat sebab pegi lapor diri,dia dah jadi student separuh masa dah.hehe

'mashuuuuu,pashuuu dah campai mashuuuu'

hehe.

dan yang menariknya,akan ada dua mashuuu,
dan dua pashuuuuu dalam keluarga tunang saya..

Elokla tu,dalam family saya nanti,saya akan dipanggil Maklong...

p/s : malam tadi tengok 'Keluarga Iskandar' kat Prima.Menarik la cite tu,kelakar gila pulak tu.Suka tengok panggilan-panggilan dalam tu,perfect.

Abg Long,Kak Ngah,Abg Teh,Acu..

macam keluarga eka jugak.lagi ada nama panggilan yang pelik-pelik... hehehehehehe
ada maklos,ada makla.ada paklos dan ada jugak pakla..ada juga makder dan pakder..eceh cam bunyi lawak ke der.... hehehehe





01 October 2012

Kek Batik,Sedap!

Selamat pagi semua.Pejam celik dah bulan Oktober dah.Tup-tup tahun baru dah mula,eh tup tup kenuri kawen bila nak buat ni??? hahahahahaha

Harini macam biasala,nak letak resepi je memanjang.Makan,makan,makan.Malam tadi boleh pulak dah makan nasik goreng Kak Ayu buat,eka boleh makan lagi dua setengah bijik donot big apol.Sebenonye mengidam J'co donut,tapi tak sempat nak beli,nasib baik la encik tunang memahami,dia bawak pegi big apol.

berat pun dah naik 60kg.Ingatkan turun,tapi takde harapan je. T___T

makin naik adalah.Dah tu bakal kak ipar tegur badan dah naik.hahahaha.. memang saye mengaku pun badan dah naik.memang ketara sangat bila pakai baju kurung Pahang warna pink tu.Buat-buat terkejut pulak saya,bila 3 minggu tak pakai baju tu,terus ketat tang pinggang,sampai kancing kain tu pun kena bukak.

Takpela,pasni nak kena bersenam.

Berbalik kepada cerita tadi,hari Sabtu lepas,pergi rumah bakal kak ipar,ada kenduri aqiqah,cukur jambul anak keduanya.Hayfa.Jadi keluarga belah bakal mak mertua semua berkumpul dekat sana.Saya sampai Jumaat malam,tolong-tolong buat kerja dan pukul 2.00 pagi kami buat projek masak memasak + mengemas dengan kakak tunang.hehehehe

Eka buat kek batik.Teringat pulak resepi mak Hanis Zalikha,Auntie Nani Rostam punya resepi.Tak guna telur,maka eka pun tiru sebijik sebijik resepi dia.dan akhirnya Alhamdulillah jadi.Memang sedap! 

Tuan buat sendiri pun puji.Memang angkat bakul sungguh la.. hahahahaha

Tapi memang ada yang puji pun.kawan-kawan Usim kakak tunang pun semua kata sedap..dan habis,licin.

seronok rasa.hehehehehe

ni ha dia kek batiknya..


resepi ni tak guna telur,jadinya memang tak de bau telur.
sedap sangat.

resepi dia

1 buku buttercup
1 tin susu pekat manis.Yang 450g
250 gram Serbuk Milo
Biskut Marie jenama Tiger sebungkus.

mula-mula masukkan buttercup dalam periuk ke kuali ke,
lepastu masukkan susu pekat tu.kacau-kacaukan dia,
masukkan pulak serbuk milo.
bila dia dah menggelegak timbul gelembung blup blup blup,
tutup api dan letakkan biskut marie yang dah patah dua tu.
jangan risau,biskut tu tak lembik.

amek loyang,letak plastik kalau tak nak melekat,lepastu tekan-tekan,
dan simpan dalam peti ais.

okey dah siap boleh potong..

sedap sangat!!

tapi eka makan dua ketul jela.
beringat sikit masa makan tu.cey cey cey cey

hehehehehe


selamat mencuba...