11 April 2013

Solomak ! Waghih

On the Way ke KL daripada Lebuhraya Port Dickson ke Seremban.

Radio memutarkan lagu W.A.R.I.S - Rembau Most Wanted .

Sambil memandu, sesekali dia mengikuti dan menyanyi-nyanyi kecil lagu Waris itu. Saya diam. Biar dia melayan lagu negeri kelahiran dia. Suka benar nampaknya dia dengan lagu ni. Sampaikan Ringtones Handphone pun ditukarkannya lagu ini.

Dah banyak kali juga aku dengar lagu ni. Ada lah yang aku tak tahu,termasuklah perkataan ' Solomak' dalam lagu itu. Lalu,mulut ini gatal bertanya. Kehkehkeh. Dasar GPS bergerak,mulut tak diam.

' Yang, Solomak tu ape bende? '

Dia sengih tapi dia jawab.

' Solomak tu suku. Emak abang tu Suku Solomak lah'.

Oh, barulah aku faham.

Lirik lagu yang terakhirnya ada menyebut ' Duo boleh' @ 12.

Oh,mungkin ada banyak suku,sampai dua belas kot. Kata aku dalam hati.

Harini ternampak la rakan blogger post mengenai Waghih ni. Eh terajin pulak aku google mengenai suku-suku di Negeri Sembilan. Ada 12 suku. Antara suku-sukunya adalah :-

Suku Biduanda (dondo)
Batu Hampar (Tompar)

Paya Kumbuh (Payo Kumboh)
Mungkal
Tiga Nenek
Seri Melenggang (Somolenggang)
Seri Lemak (Solomak)
Batu Belang
Tanah Datar
Anak Acheh
Anak Melaka
Tiga Batu


Banyak suku rupanya di sana. Mula-mula dengar lagu ni,eh ingatkan rapper luar negara. Gempakkkkkkkkk kot. Hahahaha. Rupenyer Malaysia. Sedap lak ai. 

Dedulu aku pun tak berapa reti bahasa Nismilan ni. Tak penah terlintas di hati. Tapi sekarang ni, dah pandai dah la sikit-sikit. Dapat lak berkawan ramai ngan orang sana gak.  Tu yang jadi paham tu. Kawan-kawan kelas dia Dip dulu pun semua berbahasa negeri kalau bersembang. Layankan aje. Tak faham pun buat-buat faham.

Nah,dengarlah lagu ini,dengan liriknya sekali.

Waris Feat DJ Fuzz

I representin’ this place
Where people say murder is the case
R.E.M.B.A.U
The food gonna make your tongue blaze
That forward hold your head high
Be proud for where you came form and stay fly
Dats what Im doin’
Hobin Jang Hobin
We ain’t no trippin Jang
Tahun dopan ado laie Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang yo
Haha, yeah
Duo satu kocik bon
Ompek satu sonyum lebar

Teringek bilo poghah kerigek
Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nak mati tapi gaji kocik anak
Itu urang dulu
Tak macam budak-budak sekarang
Susah sikit je
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik-kocik cito-cito angkosawa
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo’an daratan
Sapo tak pueh hati, meh kito jumpo dopan-dopan
[*] Being the most wanted
Don’t wake me up from my dream
C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted yo
To my boys in N-nine
Who worked hard and strugglin’
Rembau Most Wanted yo
My brain works faster than computer
Cuz Im the prime mover
Entrepreneur yes I am
We’ve been busy chasin’ dollars
Chillin’ at Mui Fong with my homies yaw
And if you keep talkin’ shit others might listening bro
Then gangin’ up, just pick up your gear
Listen dear
I ain’t messin’ wit the coward
I ain’t messin’ wit the fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don’t wake me up from my dream
C.R.E.A.M
Lembu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dah ghobeh
Baru payung nak dibuko
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah’an semuo urang
Polik bona bilo pikir orang tuduh bukan-bukan
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik ekau boleh poie jalan
Repeat [*] (2x)
Paya kumbuh, where you at?
Tigo Nenek, where you at?
Tanah Datar, where you at?
Batu Hampar, where you at?
Where you at?
Biduanda, where you at?
Somo Lenggar, where you at?
Solomak, where you at?
Anak Mukal Anak Acheh, where you at?
Mungkar, where you at?
Anak Melako, where you at?
Tigo Batu
Rajo Beralam
Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
Duo boleh
Repeat [*] (2x)





5 comments:

Cik Zety said...

sukooooo den nan lagu ni haa :P

Cik Zety said...

den pon suko nan laguuu ni eh :P

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

dengar lagu tu pun , still tak faham...hehehe

PinKy MoMMa said...

den pun tak bapo faham lagi ni haaa ;p

maklum..den orang key ell yeaw hakhakhak

2 Begonia said...

Samo suku la nii, den pon suku solomak yo