14 November 2013

Mangsa Keadaan

Rasa nak meluahkan perasaan kat sini. Tentang kawan. Semalam, satu hari duk fikir. Apa salah saya sebenarnya. 

Korang penah jadi mangsa keadaan? 

Penat kan jadi mangsa keadaan ni. Tak pasal-pasal orang pandang serong pada kita. 
Pandang macam tak puas hati je. 

Susahlah nak cakap. Jauh disudut hati saya, saya tak suka nak cari pasal dengan orang lain. Apatah lagi dengan kawan-kawan saya. Serius tak suka.

Kalau boleh, bila kita berkawan. Seronok rasa hati. Dapat buat macam-macam benda bersama, dapat tolong menolong. 

Indah kan.

Situasi yang saya hadap ni plak macam misunderstanding. 

Maafla, saya tak terhegeh-hegeh kalau nak buat sesuatu benda melainkan ia adalah perlu untuk dibuat. 

Tolong sahaja.

Tolong bukan bermakna nak conquer semua. Tak.

Buat, salah. Tak buat, pun salah. 

Saya tahu siapa saya, apa yang perlu saya buat.

Haishh susahlah. Saya bukan nak perasan bagus ke apa. tak terlintas pun. 

Tapi kalau dah sampai block mem block, rasa macam something pulak. 

Macam mana saya tahu saya diblock? Sebenarnya saya ada dua FB. Satu FB lagi tu saya bukak jugak. Sebab ada ramai kawan2 dari opis lama saya kat situ. Itu FB pertama saya. Saya sayang nak deactivated. So, biar je. Sekali keluar suggest friends. Opkosla saya nampak. Uhu. 

Rasa macam nak menangis bila jadi macam ni. Dalam hati tertanya, apalah salah saya pada kawan saya itu. 

Tapi takpelah, dah orang tak nak kawan dengan kita dah. Kita buat biasa jelah. 


Eka dah nak kahwin, kalau boleh eka nak semua kawan-kawan eka datang memeriahkan majlis eka nanti. Eka tak suka ada gaduh, tarik muka, ke apa ke. Kalau boleh, eka nak jaga hati semua orang, tak nak sakitkan hati orang. Tapi dah nak buat camne. Sebagai manusia biasa, kita terimalah segalanya.

p/s : Orang buat kita, tak apa. Diam, senyum. Kata dalam hati, Allah SWT kan ada. Itu pesan mak. 






10 comments:

Daddy Ziyyad said...

tak mau sedih sedih Eka.. :)

enjoy saat saat awak bakal berkahwin nanti...

Insya Allah...kalau ada kesempatan, saya hadir...tapi tak berani nak janji tau...:)

YnaRazali said...

serba salah kan Eka? Sabar banyak2 ye:)

Safarina Shaari said...

pernah terjadi kt sy dan sedang trjadi jugak....
situasi kite same...sy pn nk kawin thun dpn....yg bezanya, kwn sy satu ofis...tp slalu buat prangai...nk jmput dia ke tidak ke majlis nnt...tgh berpikir...

Cik Eka said...

@Daddy Ziyyad semalam tersedih. Harini kurang sikit. Hehehe

yeap, kene enjoy kan. hehehe.

ok takpe. kalau datang, eka alu2 kan doc heheh

Cik Eka said...

@YnaRazalitulah yna. serba salah dah ha. Tapi takpela, harap2 semuanya okey. malas nak fikir

Cik Eka said...

@Safarina Shaari yeke. Tulah, eka pun fikir jemput jelah, Datang ke tak datang belakang cite, janji kita jemput kan

arie eiman said...

kite pon penah ade dalam kasut akak ni..rase jiwa tak tenang je pikir ape salah kite,,tak pe akak be strong..

Cik Puan Rara said...

hmmm sbr eh eka.biasa lah tu manusia.banyak selindung dr yg real.biakan dia.xde dia eka happy jugak kan.

♥♥ Nur ♥♥ said...

Nur pernah alaminya kak....berkawan dari sekolah rendah sampai lah besar... tp selepas die dpt kawan baru die mcm benci dgn nur, tiba lah wedding die kol untuk ajak tmnkan die time die nikah, so pergilah hari nikah die, lyn cam org asing dan tak kenal, akak bygkan, then malam tu kol lg ajak dtg hari persandingan die...walaupon hati ni sakit tp demi kawan nur pergi gak... kejadian yg sama berulang.... tanpa tau punca atau ape kami putus kawan... baru2 ni die ade kol sbb member kawan lg sorg ade masalah...klu tak haram... so dalam hati sakit gilew...ttp tak boleh wat ape2...sabar jew lah...klu org dah tak sudi kita x blh nak paksa... kawan memang ramai boleh cari..tp sahabat... teramat susah...
akak sabo lah yew... x mo nanes2..x tomei..hihhi

Nastyna said...

Opcoz la sedih kan, tp biar la.. its her/his lost. But then, at least kalau kita tau salah silap kita kenapa ditidakkawankan, lega la sikit, boleh perbaiki diri or betulkan mana yg salah kan, ni macam trgantung pulak.