21 April 2014

Harumanis Dari Perlis

Minggu lepas, opismet balik dari Perlis. Sebelum pergi Perlis, dah kata kat dia. Eka nak kirim buah mangga harumanis. Sebab tengah musim ni. Kite nak ke Perlisnyer entah bila sampai kan hehehehe. lagipolak eka dah teringin harumanis ni sejak sebelum kawen ni. Hahaha lame kan? Tapi bukan eka mengidam tau. Belum ada rezeki lagi walopon perut agak buncc hahahahhh. Doakan kami yer. InshaAllah. 

Lepastu opismet bagi eka sebiji. Sebab dia tak beli banyak. Dapat sebiji pun punya suka. Dapat je buah tu, terus bau. Wangi wei. Bau cam mangga masak ranum. Bau dia hangat. Sedaplah bau dia. Kalau korang nak bau dia camne, nanti beli yer. Eka lupa plak berapa sekilo dia beli kat Perlis. Rasa dalam RM 23 ke 25.

Buah ni bermusim. Antara bulan April hingga Jun ke Julai tak silap. Harga dia tak tetap. Kalau musim cuti sekolah harga naik balik. Nak dapat pun susah sebab cepat je habis kena booking kalau kat Perlis. Kalau yang duduk luar Perlis tu, boleh beli online. Untuk keterangan lanjut boleh klik kt sini :


Lepastu terbaca plak blog Kak Suria Amanda, dia pon makan harumanis gak. Klik sini nak baca hehehe. Hari Jumaat haritu, bawak buah mangga sebiji terkontang kanting sumbat dalam beg baju. Tapi balut siap-siap ngan sokhabo demi nak makan ngan Abang Apple kitew. Hahaha. Kijam plak rase nak makan sensorang. Lagipun makan sorang tak best plak kan. Malam tu kitorang berdua supper makan mangga harumanis. Perghhh.

Jap tunjuk gambo.


Siap beli burger banjir. Bajet nak supper kat umah makan ngan harumanis.
Buahnyer juicy. Isi tebal. Bila makan merecik jusnyer. 
Err melampo tak imagine gini? Hahaha tapi memang betul ade sekali 
eka tergigit, merecik. Hahahaha.
Baunya wangi. Pastu manis pulok. Dah nama pun harumanis.
Sebiji ni pon jadila hilangkan teringin. 
Eka pun memang suka mangga. Takpe, nanti ada rezeki sampai Perlis,
kita beli banyak-banyak yer. Hehe


Buahnya lebih kurang camnila.
Besar pun lebih kurang ajer. 


Terliur tak uols tengok ni? Hehehehe
Rasanya MBG mesti ada jual gak ni.
Tapi tak taulah berapa harganya.

Sumber gambar : MBG Fruits Shop

Korang penah makan harumanis?  




15 comments:

misz sheyla said...

hoihhh...sedap sgt ni...tenkiu2 bagi link fb...boleh la order..

cik ketenangan (amnah) said...

pernah makan..best sebab manis pastu suka dia punya bau..haruum je..hehe..
~kak eka,kg mak sy kat perlis:)

Fha Hzh said...

Salam eka..
lame sangat dh x visit blog eka. actually kite buat blog baru. so mesti eka dh lupe.. heeee. kite pun baru je last week makan mangga ni, sbb die manis je. harga pun murah. hehehe. hope not to lost contact anymore eka..

Sheila Salim said...

Assalamualaikum awak. alaaa mana nak cari ni? terliur sheila T______T"

Daddy Ziyyad said...

Masa saya ke Perlis dulu, confused jugak...sana sini kata dia jual harum manis...tapi ada yg ciplak/tipu punya...bila makan, tak la se best harummanis..

Diana Rashid said...

kalau sekilo rm20 tu kira murah lagi.ada yang lebih mahal tau..sekilo rm40pun ada..tak tau la tahun ni ada harga gitu lagi ke tak ..tahun lepas akak beli sekilo rm40.terkejut sangt..mujur la sedap manis..

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Harumanis mmg fav akak.. eka buat akak terliur pagi2 nie.. =D

Puan Awin said...

teringin bkn bermakna mengidam = akak setuju sangat, hehehhe

akak pun kadang2 teringin nak mkn pape, org ingat mengidam...klu betul mengidam, alhamdulillah sgt kan....

al- lavendari said...

RM20 se kg tu biasa lah .. kat entri pakngah hari ini bukti bergambarnya.

Amanda Suria said...

ini x leh jadik ni kan...akak dah rasa terliur balik ni...nak ngidam lagi bleh x?

Azhafizah Md Nor said...

memang nama dia harumanis eh Eka? baru tahu kot.. hehe

Nani said...

Salam Semua..

Sesapa nak beli harumanis boleh dapatkan daripada saya.

Ye! saya jual harumanis RM23/kg
(Promosi sah sampai 30 April 2014)

Pos pun boleh..

Nak COD area Batu Caves. Harga RM23/kg sampai KL jugak uolss!

Harumanis ni hasil dari ladang keluarga saya di perlis.

Sila lawati fanpage FENOMENA MANGGA HARUMANIS PERLIS

atau call sy terus
019-5593135 - Nani

Dkna Abza said...

dkna dah mkn 2 minggu lepas...memang sedap :)

Nastyna said...

kan...kita bini bini ni nak makan apa2 mesti ingat tok laki. huhuhu dapat la jugak yer eka merasa, akak ni dapt rasa mangga peru jer pun jadik lah.

Jen Jen Areff said...

terliur tgkkk... ermmm...