12 November 2014

Kenduri Kahwin Lagi.

Hai. Kali ni entry kenduri kahwin pula. Ini merupakan kenduri kahwin abg ipar aku. Perkahwinan ini merupakan perkahwinan kali kedua beliau setelah kematian isterinya 4 tahun yang lepas. Aku pernah jumpa arwah isterinya yang mesra dipanggil kaklong sejak aku kenal dengan dak apple. Dak apple agak rapat dengan along dan kaklongnya. Masa dak apple kecik-kecik umor 4-5 taun, selalu duduk kat rumah along ngan kaklong. Kalau dengar dia cerita, aku plak yang sebak sama. Yela, kitorang dua-dua penah merasa duduk kat kampung. Seronok. 

Tahniah untuk along. Abang ipar aku dapek oghang sano gak. Oghang Rantau, Nismilan. Itulah kali pertamo den poie ko Rantau. Den suko poie konduri bolah-bolah nismilan. Lauk yang paling den goma tu ha sambal daun kayu yang ado tempoyak mo potai mo pucuk-pucuk ulam yang dihiris halus. Podeh lak tu. Sodap. Harap faham jelah ya. Terer gak aku berbahasa sana. Haha. 

Tapi haritu takde sambal kayu tu. Tapi ada gulai lomak. Konon aku nak makan kat meja pengantin. Dak apple dah panggil suruh duduk sana, tapi aku lebih berkenan melihat lauk yang ada kat meja biasa. Hihihihi. 


Ni makan ke moncokik ni. Banyak beno.
Licin ye. Nak tambah malu. Haha



My Darling apple jadi pengapit haritu.
Macam hensem plak la darling aye ni. 
Hahahaha kembang terus lah kalau dia baca ni.
Tapi dia memang masuk pun blog ni. Haha.


My biras-biras, yang turut serta.
Cantik tak bunga kepala @ flower crown tu hehe.


Anak buah suami, yang tudung pink tu la yang buatkan kami flower crown.
Dah rupe orang dari kayangan, kata seorang makcik yang tegur.
Hihi kayangan pun bolehlah makcikkk.
Kanan tu sepupu suami aku.


Kenal tak sapa baju batik purple tu?
Tulah MB Nogori Sombilan
YAB Dato' Seri Utama Haji Mohamad Bin Haji Hasan
atau lebih mesro dikalangan rakyatnya dipanggil Tokmat.

Respect betul Tokmat ni. Dia datang sorang je ke kenduri tu.
Jalan sama-sama orang kampung, takdo do pengiring ke apa.
Makan pun dia ambik sendiri, duduk  je kat mana-mana tempat kosong.
Low profile betui Tokmat ni. 


Tokmat tak molopehkan peluang untuk menepung tawar pengantin.


Anak-anak buah. 


Kakak ipar aku dan anak buah.
Sama besar je kan makcik ngan anak sedara ehe.


Tahniah along dan kaklong. 
Semoga berkekalan hingga ke syurga.


Sebenarnya banyak lagi gambar tapi aku malas je nak transfer ke PC ni. Pemalas sangat kan. Baiklah itu je cerita untuk pagi ni. Tengoklah petang kang kalo aku ada modal. Aku up la entry sikit. Tu pun kalau ada la ye. Sebab aku kalau petang-petang memang blur. Aku ingat bantal, katil kat rumah je. :p


4 comments:

Nastyna said...

moncokik jo kojonyo eh.. hahaha i paham bab pucuk kayu tu, dan walau takder dalam gambar, i bopleh imagine terliur liur, u cakap pedas jer terus terpnacul air liur hahahaha.

tahniah buat abang long kalian..moga kekal bahgia with His blessing.

eima said...

kagum ngan tokmat mkn tak de nk dok meja VIP pun ... waaaaaaaaahhhhhhhh


tahniah dpt biras baru ....

Diana Rashid said...

kenduri lagi..best le..makan free..ekekekk

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam eka,
iols tak dapek poyi kenuri beloh sana
he3 buruk ghasenyer iols cakap nogori