25 February 2014

Sambal Sardin Dan Belimbing Buluh

Selamat tengahari semua. Alhamdulillah kenyang dah lunch makan kat 'Sikeretresepi' tadi. Tapi harini 'cikencordonbeliu' tak sedap sangat hukhuk. Tapi durian cheese cake sedap! Rasa nak beli lagi jer. Hehehe. Untuk tengahari ni eka nak update lauk lah. Dah lama tak post resepi hehe.

Sebagai suri rumah weekend je ni, biasanya eka masak untuk suami ujung minggu jelah. Suami pulak jenis tak kisah. Asal pedas, ada kuah, cili potong, laju je dia makan. Semalam kami berdua cuti,balik pangkor penat ler plak. Ada la masa nak masak dan makan dengan suami.

Tengahari semalam, tengok suami beli sardin king cup setong. Suami teringin nak makan sardin agaknya bila nampak belimbing buluh kat dapur. Apa lagi, masak terus sardin ni. Dia request yang pedas dan berkuah. Ok menurut perintah. Hehehe. Resepi mudah saja. Tapi ada jugak yang mintak resepi.

Sambal Sardin + Belimbing Buluh

1 Tong sardin 
(eka guna king cup. Pastikan beli SARDINES, eka tak suka MACKEREL)
10 tangkai cili api
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang kecil merah
6 biji belimbing buluh, dibelah dua
10 tangkai kacang buncis
1 biji bawang besar dihiris bulat
2 tangkai cili merah belah dua

Mula-mula, bukak tong sardin. Keluarkan isi dan kuah,asingkan.
Panaskan minyak, goreng ikan sardin sebentar. Kalau suka garing,
garing sikit. tapi tutup sikit kuali sebab sardin suka meletop!

Sambil goreng sardin tu, boleh tumbuk cili api,bawang kecil dan bawang putih,
eka tumbuk tak lumat sebab suami suka kasar2 cilinya.

Angkat sardin, minyak yang masih ada tu, kalau banyak buang sikit,
tumis pulak bahan yang ditumbuk tu.Sampai naik bau.
Dah naik bau, masukkan kuah sardin,
 perasakan  dengan garam sikit,pak aji kalau suka,
eka letak pasti sedap sikit, kicap sikit je. Kacau sampai sebati.
Masukkan belimbing buluh,kacang buncis.
Kalau guna belimbing buluh, tak payah masuk asam jawa dah.
Kalau nak berkuah, tambah air sikit.

Masukkan ikan sardin yang digoreng tadi, masukkan bawang besar dan cili, siap.
Selamat mencuba. 


Sambal ni agak pedas gak.

Tapi rasanya fuhh yooo.

Eka makan dengan nasi panas taruk kicap, berulamkan timun jepun.
Fuhh memang meletop.
Tengok suami makan berselera dan bertambah, Alhamdulillah.
Tu pun saja kasi panas, tanya suami banyak kali,
bang, sedap tak bang? hahaha
Nasib baik dia layan, kalau tak. Haha.

Walaupun jarang masak untuk suami kerana kerja,
tapi rasa lega suami masih nak isterinya masak untuk dia.







Jalan-jalan Teluk Nipah, Pulau Pangkor

Selamat pagi semua. Ingat nak update pasal percutian pagi tadi, tapi pc eka plak buat hal. Tapi sekejap je, ni dah okey balik. Mari menulis hehehe. Minggu lepas, kami suami isteri termasuklah dengan rakan seopis termasuk boss dan famili ke Teluk Nipah, Pulau Pangkor. Gaya macam family day bahagian Admin & Finance tapi lebih kepada jalan-jalan santai yang tak formal. Saja je plan. Tapi sendirian berhad la hehehe. 

Selalunya kalau pergi Pangkor, eka selalu duduk kat Pasir Bogak, tapi kali ni kami ke Teluk Nipah, Pulau Pangkor. Jauh sikit dari Pasir Bogak tu. Naik feri pulak, dekat Jetty Marina Complex. Sesiapa nak pergi Pangkor, baik naik kat Jeti Marina. Dekat je dengan Pangkor. Dalam 15 minit. Dari seberang dah nampak dah. Lepastu feri pulak sejam sekali. Pergi balik tiketnya RM 10.00 seorang.


Jetty Marina Island 
Nak pegi sini, senang je. Tahu Teluk Batik? 
Simpang dia, selepas simpang Teluk Batik.
Kira nampak simpang Teluk Batik, jangan masuk, masuk simpang lagi satu,
jumpalah Jeti ni.


Hihi my husband. 

Sampai Pangkor, kami menginap kat sini.,Lyana Villa
Dekat je dengan Pantai Teluk Nipah, jalan kaki.



Bilik eka. Yang atas, kanan tu.
Satu malam RM 100.00 sahaja.


Asal masuk chalet ke hotel ke,
mesti nak snap gambo dulu.
Hehehe nak masuk dalam entry blog.
Tapi hubby taknak bangun, snap je dia sekali hahaha


Beso gak biliknya. Katil 2 + 1. Tapi katil sebelah tu tak guna pun,
humban barang-barang je hihihihihih..


Lepas makan tengahari, kami jalan-jalan jap tepi pantai. 
Lunch pun dah lewat, kami jalan-jalan sekeliling dalam pukul 3.00 petang,
dah banyak gerai-gerai tepi pantai tu bukak, 
minum petang semua ada. Harga not bad. Hehe.
Sempat gak beli baju Pangkor, beli seluar.
Sapa-sapa nak beli baju ke souvenier ke, 
baik beli dalam Pulau Pangkor. Murah.
Tshirt foil print tu dalam pulau harga RM 25.00,
tapi kat luar mencecah RM 30.00 + +
Beza banyak tu.


Walaupun gambo ni golap, tak kire, 
upload gak sebab pantai nampak sangat cantik.
Kan. Hehehe

Lepas lepak bilik kejap, 
petangnya lepas asar dalam pukul 5,
kami turun,survey harga nak pergi snorkelling + round pulau 
Mula-mula survey harga RM 60.00 untuk dua orang.
Snorkelling + round pulau.
Tapi hubby kata, takpe, teruskan lagi cari. 
Sampailah betul-betul kat depan sikit, tengok ramai orang naik.
Tanya-tanya, pakej yang sama hanya RM 40.00 untuk dua orang.
Murah sikitla hehe. Naiklah kami dua orang.


Oh suamiku. Excited beno dia nak pegi snorkelling.
Mula-mula naik bot tu, gayat gila.
Boleh bayang bot kecik, kami naik berdua kat depan, 
belakang driver bot. Hahaha. Pegang tangan suami kuat-kuat.
Gila kuat terhempas-hempas ombak.Tegak je kami kat depan hahah.


Sibuk cari sunblock ke apa ni? Haha


Dah sampai dah tempat snorkelling.
Kat Pulau Giam.
Eka pernah pegi sini tahun lepas,
ikan banyak lawa-lawa.

tapi sebab kami pergi dah petang, air agak keruh, ikan tak banyak punn.
Orang pun ramai, ikan takut gaknya.
Tapi yang tak syoknya, batu-batu kat Pulau Giam ni sangat tajam!
Ada kepah-kepah melekat kat batu,
kaki eka luka, kaki suami pun.Tapi eka teruk sikit, berdarah-darah.
Jari pun luka. Tah bila kena pun tak tahu.
tapi takpe, best haha
Eka tak pandai berenang, tapi suami je pandai, 
dia ajar eka snorkelling. Tapi tak pandai, habis masuk air dalam hidung,
masinnyerrrrrr arghh. Seronok tengok suami menyelam-nyelam lah dia,
huwaa. nak jugakkk.


Posing je mampu ye. Hahaha


Hehehe nak gak gambo berdua,
ala-ala honeymoon gak ni.
aktiviti bebas kan. Heheh

Lepas balik snorkelling, kami lepak tepi pantai, Kat warung-warung tepian.


Syok gak lepak sini, depan pantai je. Sambil makan burger, kami lepak-lepak.
Lepastu order lempeng pisanglah, pisang nangka gorenglah, sedap je bila kat tepi pantai ni.
hehe. Suami kata eka kuat makan. Hahaha. Tapi tak menafikan kot.


Sambil suami pegi mandi pantai, eka perhati je dari atas warung,
Eka makan kerang bakor, sedap sangat. RM 5.00 semangkuk,
kerang dia gemok.
Masa suami berendam, eka tayang kat dia mangkuk kerang,
cepat je dia naik nak jugak kerang hahahaha.


cantik kan? Masa ni pukul 7.10 petang.


malamnya kami makan ketam bakor, sotong bakor ni semua

Sedappp nih.

Lepas makan, kami jalan-jalan kat gerai souvenier.
Memang meriah malam-malam kat Teluk Nipah ni,
kedai makan pun banyak.


Terjumpa la plak Fridge magnet ketam ni.
Serius beso macam ketam betul.
Pastu bergerak-gerak plak kakinya sebab ada spring.
Suruh suami beli, dia tak nak. Dia kata geli. Hahaha.
Sebab dia gerak-gerak

Pagi esoknya, Ahad. Kami mandi kat pantai. Pepagi dah breakfast tepi pantai. Tapi breakfast agak mahal walaupun warung je. Dahla gerainya ada monyet. Hahaha. Monyet jahat, baling kami ngan batu.



Tenang je.


Air jernih gak. Ada ikan.
Eka beli roti bagi ikan makan kat sini.


Hubby la paling seronok berendam,kampung Teluk Kemang,
malu ler tak pandai mandi laut, katanya hehehe.


tengok jela ni.
Terbaring-baring dalam air, melompat ler dia.Hehehe
Nasib baik comel hahaha


Budak ni pon sama. Hahahaha
sampai pejam mata.


ni pose sesaja. Nampak kurus dan kecik pulak hahaha.


Gambar last opismet snap.
Tamatlah percutian kami 2 hari 1 malam.
Ingat nak pegi lagi, tapi nantilah.
Sebab kami nak plan pegi tempat lain plak hehehehe.

Korang, pernah pegi pangkor?



17 February 2014

Cheese Nan RSMY

Assalamualaikum dan selamat pagi. Cepat je masa berlalu kan, dah hari Isnin dah. Nak tunggu hari Jumaat kemahen la lamanya, tapi bila nak jumpa hari Isnin, cepat sangat. Masa bersama yang tersayang pun kejap je masa berlalunya. Tapi Alhamdulillah dapat jugak berjumpa dan meluangkan masa bersama walaupun suami ada exam petang Sabtu dan Ahad. Nasib baiklah examnyer sejam lebih je. takdelah menunggu lama sangat kat situ.

Hari Jumaat haritu lepas suami jemput, terus nak pergi makan. Perut dah lapa sesangat. Dari bila tah, tekak nak sangat makan cheese nan. Suami la cite, die makan kat situ. Cheese meleleh-leleh la kata dia, ditambah plak dengan review-review dari blogger makan-makan, haih lagi la nak makan jugak.

Jom lah pegi ke RSMY (Restoran Selera Malaysia) kat Medan Tuanku. Dekat dengan jalan TAR. Tapi eka tak tahu jalan pun. Suami yang drive kehkehkeh.


Sumber gambar sini  Pinjam gambo ye kak mimi.TQ hehe

Masa eka pergi tu, orang memang ramai sangat.
Berdiri kejap sementara tunggu meja kosong,
ada meja kosong terus duduk.



Ni antara menu yang ada kat sana.
Ada macam-macam jenis Naan, Tinggal pilih je. 
Ada jugak pelbagai kuah untuk cicah,
 tapi eka tak pandai la nak makan kuah-kuah lain tu.
Eka amek kuah dhal je. Kuah dhal pun sedap. 
Dibuat panas-panas kat depan restoran.



Eka order dua keping cheese nan.
Tapi satu yummy cheese nan, satu cheese nan, satu ayam tandori.

Air plak eka order Teh Susu Lembu. Sedap gila. Eka memang peminat susu,
bila minum je teh susu lembu tu, memang sedapla. Milky taste.
Sedap berlemak. Secawan RM 2.50. 
Suami minum teh ais. 

Ayam tandori pun sedap, tapi eka rasa macam kecik la ayam dia,
haha bila sedap, semua rasa kecik.
Ayam tandori tu dia serve dengan hirisan timun + bawang holland,
dicicah dengan yoghurt mint sauce tu,tapi kalu ada sos cili lagi sedap.
Tu pun kitorang ada hati nak mintak sos cili, tapi tinjau-tinjau takde pon haha.


Ni dia cheese nan dia, 
dalam cheese nan tu, ada mozarella cheese pastu
cheese jenis apa tah seketol dalam tu,
tak sempat tangkap gambo cheese tu, padahal duduk sebelah meja
letak cheese tu je. Banyak gila cheesenya.

Tapi eka google, nampak gambo cheesenya.


Sumber gambar dari blog Burnqis. TQ so much.

Total kitorang makan haritu RM 28.00.

p/s : Hujung minggu ni pergi Pangkor plak hehehe. Cuti-cuti Malaysia sempena hubby dah habes exam. 





13 February 2014

Mee Sanggul + Sambal Cili

Selamat petang semua. Sorry lah lama tak update, tapi jangan risau, eka hari-hari blogwalking kat blog kawan-kawan semua. Takde idea pulak dua tiga hari ni. Harini baru ada masa nak update sebab esok hari Jumaat yippieeee. Hehehehe. Pasangan PJJ mesti faham macam mana rasa gembiranya bila tiba hari jumaat. Dapatlah bersama orang yang tersayang. Rindu-rinduan.

Kerja macam biasa. Kejap sibuk, kejap tak. Kejap menung, kejap telepon berdering-dering mintak dijawab. Tapi nak naklah cite pasal keje. Cite pasal makan je. Hehehehe.

Haritu ade nampak kawan post pasal mee sanggul goreng + sambal cili. Macam sedap. Perghh.

Lepastu masa pergi Johor bulan Mac 2013 tahun lepas, ada singgah dekat Air Hitam tempat jual-jual kerepek tu, tapi tak ada nampaknya yang siap bersambal. Yang ada cuma mee sanggul yang belum goreng.

Beli jugak sebungkus, tapi penah goreng sekali je. Selebihnya ada tertinggal kat rumah sewa lama. takpela, malas nak ingat lagi. Hohoho.


Mee sanggul goreng + sambal cili

Tadi post kat setegrem seterusnya di link ke Facebook. Tanya kat kawan-kawan terutamanya orang Johor lah hehehe macam mana nak makan mee sanggul ni. Ada yang cakap cicahkan je, ada yang cakap renyukkan lepastu gaul dengan cili. Balik rumah ni eka nak makan ni. Sekarang ni dah kenyang tahap gaban ni. Makan mee kicap tengahari tadi. 

Pernah makan mee sanggul ni? Ke ada yang mengidam? hihi


Ni dia mee kicap. RM 3.00 termasuk sup ada fish cake, fish ball bagai-bagai.

Alhamdulillah, kenyang. Duduk kat opis ni memang meriah dengan makanan, petang-petang je macam-macam ada. Ada ramai yang sponser pisang goreng, kuih keria, cekodok jagung, getuk ubi,pulut sambal. Aduhai memang rugi kalau tengok aje kan.

p/s: Diam tak diam, dah dua bulan jadi isteri. Kejap je masa berlalu. Semoga perkahwinan ini akan berkekalan hingga ke akhirnya, dan impian eka sekarang ni, yang paling atas adalah, nak duduk sebumbung dengan suami. Moga Allah swt permudahkanlah semuanya.






04 February 2014

Restoran Ana Ikan Bakar Petai Bandar Baru Bangi

Selamat tengahari. Tengah lunch baru boleh update pasal benda makan. Baru rasa lapor hahaha. Food review lah konon. Hehehe. Haritu sampai je kat Bangi, suami tanya nak makan seafood ke tak. Eka dahla tengah lapor. Macam orang lapar disorong nasik, memang nak la hehehe. Dia kata tadi masa on the way nak ambil eka, dia perasan kat kedai tu ramai gila orang. Penuh. Tu yang dia nak cadang kat situ. Jadinya, ke Restoran Ana Ikan Bakar Petai (AIBP) Bandar Baru Bangi lah kita. 

Sebelum ni, eka pernah tahu restoran ni ada kat Tanjung Lumpur, Kuantan je. Ni la baru tahu ada cawangan kat sana. Masa kami sampai tu, dah pukul 11.30 malam. Orang pun dah tak ramai. Seafood pun dah tinggal sikit je. Tapi ada macam-macam ikan, lala, sotong. Yang dah habis ketam, udang. Kalau ada, haruslah amik. Takpe, lepasni nak repeat balik makan kat sana. Hehehe.

Ni restoran dia, eka ambil gambar ni dekat FB Ana Ikan Bakar Petai B.Baru Bangi









Malam tu kami makan 4 jenis lauk je. Ada sayur, ikan, lala dengan sotong.


Sayur campur sedap jugak, boleh tahan.


Lala masak pedas. Sedap jugak.
Tapi dia guna lala frozen. Takdela manis sangat rasanya, 
tapi peminat lala macam eka ngan suami, sedapla jugak.

Kalau guna lala hidup lagi manis dan sedap rasanya.



Udang goreng tepung ni sedap!
Tepung tak banyak + tepung dia rangup + sotong dia besar.


Ni ikan bakar dengan petai.
Yang ni keistimewaan Restoran Ana Ikan Bakar Petai ni.
Sedap. Kena dengan selera eka, tapi tak kena dengan selera suami eka plak. Hehehe
Suami lagi suka ikan bakar yang simple je.Tapi dia makan banyak jugak hihi.

Ikan ni ikan siakap. Ikan dia fresh. 
Isi lembut je. Ditambah plak dengan sambal ada petai tu.Fuhhhhhh
 Aihh rasa macam meleleh airlior hahaha.

Ikan bakar ni dicicah dengan dua jenis cicahan.

Cicah kicap 
Cicah asam jawa

Tapi cicah ni macam plain je. 
Kalau diorang tambah hirisan cili dengan bawang banyak2,
mesti lagi sedap rasanya. 
Eka suka cicah asam jawa, suami plak suka cicah kicap.
Sedapppppp

Eka ada terbaca tadi kat Fan Page FB AIBP ni,ada yang komplen pasal restoran ni.
Ikan keras, pelayan tak mesra. Tapi masa eka datang, alhamdulillah. Semua pelayan mesra. Masa nak pilih ikan pun, ada pekerja yang suggest sotong besar mana,tunjukkan ikan-ikan yang ada. 

Makanan pun cepat sampai, cuma ikan jela lambat sikit. Yelah, ikan kan kena bakar. Takkan lah sekejap je dah sampai. Kita pun faham, jadi tunggu sampai ikan sampai baru boleh makan.

Harga masa eka makan berdua haritu, semua sekali termasuk air  RM 80.00

Sesiapa yang nak pegi, ini alamatnya


Dibuka setiap hari pada pukul 5.00 petang hingga 12.00 malam

TEMPAHAN : 0192177668 

ADUAN/CADANGAN : 0192467202

emel : aimanbbb7@yahoo.com