25 March 2014

MH370







Terbangmu jauh

Merentasi lautan,meredah awan


Membawa isi

Isi nyawa


Hilangmu tiba-tiba

Seluruh dunia menanti

Akhirnya,ia berakhir 


Berakhir dengan penuh duka 


Menyentak hati 

Ditangisi

Perginya tak kembali 


Redhalah seluruhnya 





Al-Fatihah dan salam takziah.




Atiqah 24/03/2014 11.30 pm



p/s: This is a remote location, far from any possible landing sites. It is therefore with deep sadness and regret that I must inform you that, according to this new data, flight MH370 ended in the southern Indian Ocean. - PM




24 March 2014

Nasi Ayam Yunnan & Etok-Etok Bandar Baru Bangi

Hari Sabtu lepas teman hubby pergi tournament futsal opisnya di Kajang. Penat jugak menanti habis sambil mata kiri kanan nampak bola kena sepak je. Hahahah. Tapi sambil menanti tu terjumpa jugak la kawan baru.
Lepas je habis tu,kitorang lunch dekat Nasi Ayam Yunnan, Bandar Baru Bangi. Lokasinya kat sebelah Restoran Dapur Melaka.

Sedap. Ownernya Chinese Muslim, opkoslah nasi ayamnya sedap. Ayam lembut, timun jepun banyak, kicapnya sedap, sosnya ada sebalang dekat setiap meja. Ikut suka korang la nak cedok banyak mana. Sepinggan RM 6.00 untuk nasi ayam biasa, portion besor, eka tambah tauge RM 2.00. Banyak plak tu. Tapi licin. Eka memang goma an nasi ayam. Ni dah jumpa port best selain daripada The Chicken Rice Shop. Lepasni bole pegi lagi. Wiwiwiwi.

Sorry ye, asyik cita pasal makan je. Hobi. Heheh



Menyelerakan tak? Heheheh

Lepastu time nak balik tu, nampak ada akak jual etok-etok. 
Etok-etok ni sejenis makanan laut bercengkerang dan sangat popular di Kelantan. 
Kalau kat kelate, makan kene gigit atas bawah etok tu baru dapat isinya.
Lepas je beli ni, terus whatsapp Kak Siti yang berasal dari Klate,
guane nok make etok ni. Kehkehkeh

Eka memang peminat makanan laut bercengkerang, hehe. 


Sebungkus RM 2.00 je.
Dalamnya ada dalam 15-18 biji kot. 
Tak kira.Ehh tapi camne boleh teka haha.
 Tapi ralit makannya.
Rupanya etok ni disalai dengan halia dan serai.
Patutla ada aroma serai tu.
Rasanya macam lala tapi versi kecik.
Eka makan sorang je, suami tak pandai makan.
Makan gitu aje takde cicah pape.
Orang sebut etok2 ni kat Kelantan, makan macam kuaci je. 
Ngap ngap sambil tengok tv. Hehehe unik.


Eka tak pandai gigit, eka kupas guna pisau. 
Haaa gigih tak makan ngan pisau.
Hihihihihi.

Korang, penah makan etok-etok?






Faridah Mentarang Bakar Sekinchan

Selamat pagi uols. Semangat sikit harini. Hihihih. Harini nak update lagi pasal makan. Tapi ni boleh masuk dalam kategori makanan eksotik lah ye. Kihkih. 

Dalam perjalanan semalam, mata asyik tinjau kiri kanan je, sebab haus. Semalam kan panas, hausnya. Ni kalau pekena cendol ke, sedap gak. Sekali, bila sampai kat Kuala Selangor, nampak kereta banyak gila, macam jem plak. Sekali pandang nampak la signboard besar gila, Cendol Bakar Drive Thru. Wahhh sudah bagus. Tapi suami taknak cendol, alahh frust hahahah. Tapi rupanya suami nampak ada Laman Coconut Shake. Ape lagi, coconut shake lah kita. Feberet kitorang kehkehkeh. Kalau nak beli kat situ, ada drive thru, kena beratur. Kerete kena beratur sekali. Disebabkan banyak kereta, eka je turun, suami dalam kete sambil kene lalu jugak kat lorong cendol bakar. Tu pun tak boleh la lambat sikit, ada makcik dan pakcik RELA yang asyik tiup wisel. Kena prettt jugak semalam, dia cakap suruh rapat-rapat. Padahal dah rapat la macik!

Fuhhh 


Rasa, sedap!
Lebih kurang je rasanya ngan Coconut Shake Klebang
Tapi Klebang punya rasa kelapa lagi kuat ,  lagi sedap! heheh

Tapi ni bukan nak cite pasal kelapa, 
ni pasal mentarang. Mentarang bako.

Kaau area Sekinchan tu, memang bersepah tepi jalan orang jual  macam-macam. 
Mangga, jambu, dodol, kerepek, termasuklah mentarang ni.
Ada yang mentah, yang bakor, yang boleh dimasak macam-macam pon boleh.
Mula-mula kami singgah kat satu warung ni, sekalik mentarang dah habis.
Frust! haha

Tapi takpe, jalan depan sikit, ada lagi. Ni ha warung Faridah Mentarang.
Kat sini macam-macam masakan boleh dimasak dengan menggunakan mentarang.
Cakap je nak masak ape, nak goreng tepung, tomyam, sambal ke.
Tapi eka nak yang bakor je hehehe.


Warung ni luas, boleh duduk bersila, ada macam pondok,
Dengarnya warung ni popular gak kat sana.


Nilah ropenyer mentarang yang dibakor.
Rasanya macam kerang + lala.
Wahhh macam2 rasa hihi.
Eka suka. Cicah dengan sos yang dibuat sendiri oleh taukenya.

Tapi suami macam tak suka aje. Haha. Banyak kali tanya,
ada bau ke tak? hahah. Haritu dia penah makan, tapi tak habis katanya.
Dia pandang je eka makan bersungguh.
Dah sedap! Hahahaha ni telan air liur lagi.

Doc Faiz cakap eka alien sebab makan mentarang, 
Doc Faiz geli nak makan hahahahh.
Doc, alien ni suka makan seafood tau. :p


Nape muke suami saye macam tak rela je nak makan mentarang ni? 
hahahahahahahahaha :p

Sesiapa nak pegi sini, kedainya nak cakap alamat pun tak tau, 
tapi kalau dari Shah Alam, kedainya di sebelah kiri. 

Nampak dari jauh FARIDAH MENTARANG.
Dia buat kat depan rumah dia jer.
Tempat parking, tandas semua ada.
Owner pun peramah, best. Macam tu lah meniaga. Heheh.


p/s : Lepasni nak cerita pasal etok-etok plak. Tunggu kehkehkeh. Eh tau ke etok2 tu menda?  Ok jap lagi citer. Buat koje jap. :p





12 March 2014

Bukan Wordless Wednesday #kundang

Selamat pagi semua. Dah Rabu dah harini. Mari kita buat Wordless Wednesday tapi bercakap. Hahahaha. Tu pasal jadi tajuk seperti tertera di atas. 

Setiap hari Selasa, kalau balik kerja, mesti eka lalu satu kawasan pasar malam. Tapi pasar malam ni nama je pasar malam, petang eka balik keje pukul 5 tu dah berduyun orang datang. Satu yang eka suka pasar malam ni, makanannya sangat murah,sedap dan berbeza harga dengan tempat eka yang harga macam keyell tu ha. 

Nasi goreng sebekas baru RM 1.50. 
Ayam goreng kemainlah besar potongnya harga RM 2.00

Eka selalu beli nasi dengan ayam, jadilah nasi goreng hayam dengan harga RM 3.50. Murah kan? Heheh. Sedap pulak tu.

Tu belum lagi yang lain-lain. Sayur, ikan, sayur kampung semua pun murah-murah dan banyak. Disebabkan eka takde tong gas, eka takde la beli barang basah tu semua, tapi memang geram je tengok semua barang2 basah tu.

Tapi eka paling suka lalu tempat buah-buahan. Hehe. Semalam lalu, nampak ada buah kundang @ buah staq @ ore kelate panggil buoh kemior. Haish menaip balik sambil tengok gambar ni pun rasa merembes saliva. Hahaha



Kuning meleting kan.
Rasanya kulit rangup, isinya manis masam skit pastu berjuicy.
Sedapnyaaa. 

Pakcik tu jual ada dua jenis, mula-mula pelik jugak kenapa ada dua ni, rupanya pakcik tu cakap,
yang belah kiri sekilo RM 20.00 manis, yang kanan sekilo RM 15.00 masam.
Nak manis ke masam?Tengok orang ramai pilih yang manis tu.

Hehehe mestila nak yang manis, eka pilih yang beso-beso dalam 6 biji,
Rasa tak sabor nak balik makan.
Tapi memang sedap buahnya. 

Buah ni bermusim, sekarang ni memang musim buah ni.

Korang? penah makan buah ni?

10 March 2014

#PrayforMH370

Selamat pagi Isnin semua. Pepagi tadi lepas je mandi, solat semua, tengah-tengah bersiap mekap-mekap, terus je bukak tv. Tengok MHI kat Tv3 nak tahu perkembangan Pesawat MH370 dari KLIA ke Beijing milik MAS yang hilang tanpa dikesan pada malam 08/03/2014 haritu. First time eka tahu pun, masa kat dalam kereta. Terkejut jugak masa baca kat FB tu. Lepastu ada plak yang cakap dah selamat mendarat kat Naning lah, macam-macam spekulasi timbul. Tapi tu semua kabar angin aje pun! 

Sampai je kat rumah, terus bukak tv. Tengok-tengok banyak stesen TV buat liputan khas mengenai kehilangan pesawat MH307 tu. Sampai tertidur-tidur depan tv sebab nak tengok perkembangan terkini.

Satu dunia sedang menanti apakah nasib pesawat MH307 ni termasuk penumpangnya sekali.

Walaupun bermacam spekulasi yang timbul, tapi selagi belum disahkan, kita tak wajar percaya. Ini tak, macam-macam jenis berita yang dikongsi FB, twitter, IG .

Apa yang boleh kita lakukan sekarang ni, kita berdoa banyak-banyak moga Allah SWT memberi petunjuk sekaligus merungkai persoalan kemana hilangnya pesawat ini.

Walaupun bukan sedara mara kita, keluarga kita, tapi sebagai manusia memang perasaan sedih tu ada. Sampai tidur haritu pun asyik terjaga je tengok update dari FB. Sedih sangat. :(