08 January 2015

Gulai Telor Ikan Mayong

Hai semua. Selamat tengahari. Cerita pasal makan lagi. Hehehe.

Minggu lepas kan aku balik kampong. Mak aku ada beli telor ikan mayong atau ikan bagok orang cakap. Kalau dekat Sg Besar sana tu, memang selalu ada telor ikan ni. Aku tak tahu mana mak aku dapat bende ni. Aku penah makan, nenek selalu masak. 

Rasanya macam telor ayam. Tapi bila buat gulai, rasa lemak-lemak. Lepastu yang best, dia meletop-letop di dalam molot kita. Auchhh sedap sangat uols.

Orang kata buat asam pedas pon sedap. Nenek aku pula biasanya dia buat gulai lomak aje. Pedas-pedas. Aummmm.

Dak apple tengok aku makan ni, kerut-kerut dahinya. Bila aku offer, nak ke. Cepat-cepat dia menggeleng kepala. Dia memang jenis tak makan benda eksotik ni. Tapi pekasam dia makan pulak!

Cis, teringin pekasam lak aku hujan-hujan ni hahaha.


Ni kira makanan eksotik la kan? hehehehe.


Yang ni separuh masak punya macam Kak Suria Amanda cakap hehe
Sedap jugaaaaa. Nyum nyummmm


Korang, penah makan? 


25 comments:

Jueliza Jamani said...

Uittt sedap ni eka oii.. Allah susah nak cari.. akak kaloo makan telur ikan ni sure naik jerawat berketul2 bapak punya besar.. heheheh tapi sedap yarabbi.. jerawat ker jururawat ker belakang kira.. asalkan perut kenyang.. hehhehhe

Nur Inani said...

tak pernah pulak nani makan telur ikan ni.heee :D

Sara Liyana said...

tak pernah makan, tapi teringin nak rasa sangat........

aizamia3 said...

tak pernah makan.. tapi pernah request kat en. suami nak cuba cuma sampai la ni belum dapat lagi.. ;)

Mar Mansor said...

biasanya ikan mayong saya masak asam pedas..kalau ada telurnya sekali masak lah

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eka,
ni peberet mak akak ni
dia suka masak gulai
he3

Amanda Suria said...

komen kat sini plak...akak pun suka..tp kena masak kari baru best..telur mesti half cooked...hehehehe....

Cik Puan Eka said...

kak jueliza. Serius kluo jerawat. Alamak, raba2 muka. Nasib takde hihihi tapi sedap kannn

Cik Puan Eka said...

inani nanti jumpa terai ya hehehehe

Cik Puan Eka said...

Sara nanti kalau jumpa, beli tau. Masak asam pedas pon sodapppp

Cik Puan Eka said...

Aiza. Selalu kak, kalau kat tempat2 perkampungan nelayan mesti ada juai.

Cik Puan Eka said...

Kak Mar. ha ah ada masak asam pedas, tapi kite suka wat gulai lemak gini hehe

Cik Puan Eka said...

kak arysha hehehe samela fav kite, masak gulai,pedas meletoppp

Cik Puan Eka said...

kak amanda. ha ah betui2. half cooked sedap kan. cair dalam molot gitew hhehe

Nafira usof said...

dulu2 masa masih duk celah ketiak mak pernah lah makan. sedap nih!
skrg dh lamaaaaaa x makan. haih~ jgn lah masuk dlm wish list mengidam.. naya nak mencarik nih. ahaks~

eMMe said...

x penah makan telur ikan camni, selalu makan telur ikan yg kecik2 cam besar2 tuu.. telur ikan ape tah, hehehe...

eima said...

dgr pun tak penah mkn lagi le ....
ni kot telur ikan mak pekan lari dan ditelan batu belah batu bertangkup tu kan

Cik Puan Eka said...

kak emme tu telo tembakul hehehe lain

Ellina said...

komen kite sume dkt entry2 mknan je..org kuat mkn mmg gini kot..ptg tngok sume kate pebret haha..btw,ikan mayung dgn ikan duri tu same ke..sbb slalu jugak mkn,mak kate tlur ikan duri..

Najlaa 'Aqilah said...

sedapppppppp! penah makan skali je. taktau mana nak cari dah huhu

sincerely,
Najlaa 'Aqilah

dorsett pink said...

Meleleh air liur saya nampak telor ikan tu..

www.dorsettpink.blogspot.com

Puan Awin said...

alahai, sedapnya...terliur pulak....kna cari gak telur ikan kat sini ;)

LYAfrina said...

mcm sedap..
x pernah lg jumpa... kat psr ada jual ye

Muzaire Sulaiman said...

Kt mne ad jual yee...klu ssape tau bole pm no ni 0195184701 bini kawan ngidam la

Ucop Sunday said...

kat mana ada jual ye