20 March 2015

Resepi Mee Maggi Kari Ketam Nipah

Hai semua. Amboi kemaen betul tengah dalam pantang pulak aku update resepi maggi ketam ni. Sebenarnya masa pregnant,aku teringin nak makan maggi ketam. Dak apple kata buatla sendiri. Puas hati. Beli mahal sampai semangkok dalam RM 40 + + . Tapi aku malas. Camneee haha.

Ingat nak ajak dak apple makan kat Slero Di Timur Ayer8 tu tapi tak berkesempatan nak pegi situ. Ermm takpela buat sendiri.

Satu hari pada pagi hari minggu. Kitoram pegi paso. Nampak orang jual ketam nipah hidup lagi. Pergh ini sudah bagus. Bole buat maggi ketam nih. Yihàaaa. Dua ekor ketam nipah RM 15.00.

Petang tu buat. Resepi campak-campak jer.

Mee maggi ketam nipah

1 bungkus mee MAGGI perisa kari
4 biji cili api
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 biji limau kasturi
Segenggam tauge
Daun bawang
Cili merah
Sedikit sos cili
Sedikit kicap
Seekor ketam nipah

Mula-mula tumbuk cili,bawang merah,bawang putih. Tumis bahan tersebut. Dah naik bau,masukkan ketam nipah. Masukkan air. Masukkan perencah mi maggi kari ( tak payah masuk garam sebab perencah ni dah masin tapi kalau nak letak boleh je ) . Kacau sebati. Masukkan sos cili dan kicap secukup rasa. Perahkan limau kasturi sebiji. Masukkan mi maggi. Masukkan tauge dan daun bawang. Siap. Hidang dan hias.


Alamakk terliur.
Ada rasa masam,manis ketam,pedas.
Perghhh. 

Tunggu habis pantang ni. Nak buat jugak. Hehehehe.

Selamat mencoba.







6 comments:

Amanda Suria said...

Allah...seksinya la ketam nipah tu ha....sabar jer la akak tgok di pagi hari...

Inani Hazwani said...

sedapnyaaa ^^

Ezy Loy said...

terliur nyeeeee
uwaaa

eima said...

lmbt lg tu nk boleh mkn tu ....
abis pantang pun ..baby kena ingat ... baby bf kan ... hehehehe

gatai2 plak si kecik nomey tu kang ....

Cik Puan Eka said...

Ha ah kak eima. Tggu lama lg. Jgn dibuat main. Ketam ni haha gatei

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eka,
hamboih3
bapok besor ketam uols he3