07 September 2015

Bingka Ambon

Hai, pulun lah publish banyak entry. Esok update lagi haha.

Semalam pakcik aku bagi ole2 dari Indonesia. Dia baru balik dari Medan. So, aku pun teruja lah nak tahu ape benda ni.

Pernah tengok tapi lupa namanya.

Google. 

Ohh bingka Ambon


Ni la rupanya bingka ambon ni.
Kat Medan panggil Bika Ambon.

First time tengok dan rasa.
Dalamnya macam honey comb.

Rasanya yang ni perisa pandan kot sebab warna hijau skit,
lepastu ada rasa serai dan daun limau purut.

Sedap.

Aku suka. Hehehe.

Korang pernah rasa bingka ambon?



13 comments:

aizamia3 said...

Pernah sekali boss balik dari sana.. ;)

Ummu Athiyah Ismail said...

Ummu tak pernah makan hehe..Tengok rupa bingka ambon ni kalau kaler coklat dah macam kek gula hangus teksturnya..

Wahh Menarik: TIPS SUSUKAN ANAK HINGGA DUA TAHUN

cik hani said...

ni first time tengok dan dengar..
macam sedap je nampaknya

Inani Hazwani said...

Tak pernah makan, first time dengar :D

eima said...

macam menarik je .... tp klu ade rasa limau purut ...cam mkn shampoo sunsilk plak ... hahah sb aku penah mkn kuih bangkit rasa limau purut ,...mcm mkn sunsilk hijau tu

Cik Puan Eka said...

kak eima hahahahaha macam makan shampoo sunsilk. Dlu2 suka pakai shampoo hijo tu

zeera lily said...

tak pernah rasa.. mana nk dpt srea shah lam ye..
da masa jemput folow blog kite balik ye.. http://belogzeera.blogspot.com/

wahida said...

weiii ni kuih feveret aku ni...
dulu pi medan beli banyak gak kuih ni...pastu ada member pi medan kirim lagi...sebab sedap sangat...tapi tak suka perisa lain, cuma suka perisa original tu je...
dia lagi sedap kalau dah sampai malaysia, kita kukus dia balik...dia akan jadi lebih lembut..tapi yang tak best bika ambon ni dia tak tahan lama...cuma tahan 3 hari je...huhu...

Azian Elias said...

memang sedap bingka ambon.. makan panas2 lagi best.. teringat medan.

shaFazie said...

pertama kali dengar nie eka..

Khairul Bariah said...

alahai bika ambon, akak dh byk kali mkn sbb mak mertua org medan..

Putri said...

X pernah rasa..rs mcmana...describe sket

EZAN IDMA said...

tak pernah rasaaa. first time ni tengok