22 April 2015

Diari Mengandung Part 1 #uptpositif

Hai semua. Tiba-tiba malam ni gigih nak update. Mata tak ngantuk + Adra baru je lelap. Mamanya menghitung hari nak habis pantang je ni hehe. Tak tido dibuatnya. Tapi perkara biasa dah beranak. Tiada istilah tidur nyenyak. Sebab tu masa ngandung pun tido tak nyenyak. Practise tau hehe.

Ni entry throwback tau. Hehe. Throwback 9 bulan lepas. Mengandung adalah perkara yg sangat manis. Syukur diberi peluang. Moga ada rezeki buat anda2 yg ingin merasa nikmat ini. Ameen. Mudah-mudahan.



Aku sebenarnya dari sebelum buat UPT lagi aku rasa macam aku mengandung tapi tak nak lah meletakkan harapan yang tinggi aku ni mengandung.

Orang tua-tua kata, jangan beria-ria sangat kalau nak anak ni. Buat biasa je. InshaAllah sampai masa Allah swt akan bagi kita rezeki anak tu kerana Allah swt tahu bila waktunya kita bersedia memikul tanggungjawab itu. :) Kalau fikir sangat pun nanti hormone kita juga terganggu. 

Mula-mula kahwin, sapa pun mesti excited kalau lambat period kan. Termasuklah aku ngan suami. Tapi lepas dah 3,4 bulan kahwin. Kitorang mula buat biasa. Mood honeymoon ada lagi. Pegi jalan-jalan, makan-makan. Habiskan masa bersama2. Ala2 bercinta lagi kekdahnya. Cinta halal. Hehe. Takde fikir pun pasal baby.

Sampailah masa bulan June 2014 tu.LMP aku awal bulan June. Dapat tau pregnant hujung bulan June. Masa tu lagi 2 ke 3 hari nak puasa. Kira ni rezeki bulan puasa kami. Syukur.

Sebelum preggy memang ada beberapa tanda preggy. Nanti kita share tau.. 

Buat upt first masa tu tengahari Jumaat. Tu pun officemate paksa. Muahaha. Gigih aih pi 7e beli upt ditengahari meremang. Pulaknya tinggal seketol je bende alah tu. Buat2 eh naik dua line tapi kabur. Tak caye lagi ni. Patut buat urine pertama tapi semalamnya upt tak beli lagi. 

Esoknya subuh sepie buat. Ya confirm double line. Dak apple tentulah gembira. Family pun hehe. Lusanya baru buat pengesahan preggy kat klinik.

Sampai kat klinik, aku masuk sekali ngan suami aku. Cite ngan doctor pe sume. Doc suggest suruh aku buat UPT lagi sekali. Dekat pukul 4 lebih masa tu. 

Sambil tu aku keluar kejap. Dalam 10 minit doctor panggil masuk semula. Doc cakap dah cek UPT, memang naik terang sebab dahla dah petang, bulan puasa pulak tu. Naik line terang camtu. HCG tinggi.

Doc salam laki, cakap tahniah. Sah Pregnant. Sebijik macam drama telebisen tu haha. Laki aku sengihhhhhh memanjang masa doc kira kat aku, aku baru sebulan pregnant. Lepastu doc pesan jangan buat kerja berat ape semua. Hatiku berbunga-bunga. Hehehe

Lepas tu, aku still macam biasa. Mabuk pon takde lagi masa tu. Tapi jangan ingat aku tak mabuk ye. Kang aku cite pasal mabuk aku plak. 

Masa tu takde sapa tahu melainkan family dan kawan rapat . Awal lagi kan. Sampai masa. Memang aku umumkan supaya orang lain mendoakan agar aku dan baby baik2 saja sehingga waktu melahirkan. Cuma bila orang tanya. Aku jawab lah iya. Tidaklah aku menafikan. Tak tanya, diam jelah. Tahu2 eh boyot dah ko. Hehe

Bila kandungan dah 6-7 minggu kot (lupa woi. Urat banyak putus masa bersalin haha) aku pegi scan. Alhamdulillah dah ada heartbeat. Janin duduk betul didalam kantungnya. Masa awal2 tu janin sangat2 kecil. Kena jaga baik2.

Next. Nak cerita pasal buat buku pink ke atau cerita pasal mabuk loya muntah belahak? Haaa pilih pilih hehehe. 











21 April 2015

Selamat Ulangtahun Sayang

Hai. Lama sungguh tak jenguk sini oii. Sibuk layan baby. Blog kupandang sepi. Hehe. Nasib passsword ingat lagi. Fb dgn setegrem je aku buka. Yg lain memang idok ler.

Aritu birthday dak apple. Sabtu baru berkesempatan nak celebrate tapi yg adoo jelah sebab mem dalam pantang hikhik.

Nak kluo umah takleh. Kirim kat adik. Tu pun banyak kek dah habis. Ni pun okeylah.


Terima kasih Allah swt kerana meminjamkan aku lelaki ini.
Lelaki yang hebat ini.
Lelaki yang menjadi pendamping aku kini.
Moga berkekalan hingga keakhirnya.
Ditambah dengan buah cinta yg menjadi hadiah hari lahirnya.
Semoga semuanya baik2 saja.

Terima kasih untuk semuanya.
Selamat hari lahir.
Moga panjang umur,murah rezeki dan diberkati olehNya.

Nanti lepas pantang  kita celeb lagi.
Mamanyer mampu tengok je kek cekelet tersebut hahahaha....




06 April 2015

Ilmu Mak-Mak

Assalamualaikum dan hai. Pepagi aku dah bangun. Ayah Adra nak pegi keje dah. Rutin harian memang dah berubah sekarang. Dulu takde anak tido malam kroih kroih bunyi orang sebelah kentut pun tak sedar haha. Tapi aku since preggy memang tak berapa tido malam. Insomnia sedari ngandung. Tu practise dari awal sebenarnya tu kan. Nak berjaga malam. Adra plak kuat nyusu macam baby boy. Tu badan pun makin hantap.

Aku fully Bf Adra buat masa skang. Dan aku harap aku dapat teruskan bf dia sampai dua tahun. Berharap. Aku ni sudahla kerja. Memang susah sikitlah. Apa-apa pun Kena semangat walaupun mula2 aku agak down & stress sebab susu sikit ye. Lepas urutan barulah meriah. Dak apple selalu support aku jgn stress. Alhamdulillah rezeki anak.

Masa mengandung, aku kurang fokus pasal ilmu bf ni. Banyak fokus bersalin. So pada yang mengandung ni jangan lupa ilmu bf kalau nak bf baby. Aku ni ha tengah dalam pantang sibuk google sibuk menanya sana sini. Nasibla dalam ward ritu ade misi yang banyak bantu pasal bf ni. Time ni la aku tahu pasal milk booster bla bla bla.

Banyak lagi ilmu mak mak yg aku kena belajar tapi slow slow kata orang. Dulu jaga adik jaga sepupu setakat basuh yakyak. Buat susu,mandikan je. Kalau pegang baby orang plak, asal nangis pi anto kat maknya. Haha. Ni baby kita nangis. Kita kena la pujuk. Dodoi. Susukan. Cuma aku rasa syukur mak dan adik banyak bantu aku. Bantu mak baru macam aku ni. Sekarang baru aku tahu rasa seorang mak. Nyamuk ke semut ke lalu dekat anak pun kita rasa nak henyak nyamuk dan semut.

Bulan depan dah start masuk keje. Aku cadangnya nak cuti tanpa gaji je ni. Harapla boss bagi.

Korang. Kalau ada ilmu2 mak2 yg best. Share la ya. Aku jarang blogging,facebooking,instagramming skang ni tapi kdg2 tu buka jugaklah.

Okey jumpa lagi nanti. Nak update resepi plak. Padahal bukan bole mkan pon haha.

Ngidam dalam pantang ni lagi teruk tauuuu dari ngidam masa preggy. Kena tunggu 44 hari baru dapat tu pun bukan semya boleh ditelan. Kena try and error.

Nasihat aku pada yang ngandung tu. Korang makan la banyak2 apa yang korang idamkan. Kalah takda diabetes takpa. Telan. Gemok skit takdehal hiksssss.

Eh aku lupa. Entry ngandung belum publish. Tunggu makcik edit dulu ya. Part mabuk yang panjang tu. Hihihhh

Tata.

P/s :teringin nak makan kek nihhh. Hahaha