29 June 2015

Set Hidangan Terbaru Rosabelle Dari Corelle

Hai semua pembaca.Selamat berpuasa semua. Sekarang ni Eka sedang bercuti selepas bersalinkan baby Adra, jadi sebagai 'housewife sementara' ni memang hari-hari kena masak untuk suami,hari-hari kena fikir nak masak apa. Lagi-lagi dibulan puasa ni.Lagi memerah otak je nak masak apa. Lepastu mula lah nak menghias hidangan lah supaya selera semakin bertambah. Husband eka pulak jenis suka makan kat rumah.Kalau waktu lunch tu mesti nak balik rumah. Siap request lagi breakfast hari ni nak makan apa, lunch nak makan apa.

Baru-baru ni eka diberi peluang menggunakan Corelle dan Corningware Rosabelle.

Set hidangan ROSABELLE ini diperkenalkan sempena ulang tahun ke 45 Corelle oleh World Kitchen Asia Pacific.

Mengenai World Kitchen
World Kitchen, LLC ialah peneraju dalam industry perkakasan dapur. Beribu pejabat di Rosemont, Chicago, syarikat mengilang dan memasarkan produk-produk kegunaan dapur ke seluruh dunia.Ia turut memiliki World Kitchen (Asia Pacific) Pte Ltd yang beribu pejabat di Singapura. Selain mempunyai pejabat jualan serta  pengedaran di China, India, Indonesia, Jepun, Malaysia, Korea Selatan, Taiwan, Thailand, Filipinadan Vietnam. Di Malaysia, turut terdapat sebuah kilang pengeluaran dan pusat pengedaran.

World Kitchen (Asia Pacific) Pte Ltd memasarkan pelbagai jenama perkakasan dapur yang terkenal serta boleh dipercayai seperti CORELLE, CORNINGWARE, PYREX, VISIONS, SNAPWARE, EKCO, BAKER’S SECRET, REVERE dan CHICAGO CULTERY. Produk-produk World Kitchen menggunakan teknologi terkini demi memenuhi trend pengguna yang sering berubah, sekali gus membuatkan jenama ini terus relevan. Kini, ia terus memenuhi gaya hidup moden di seluruh dunia.

Memperkenalkan set hidangan dari Corelle dan Corningware Rosabelle yang menjadikan hidangan bertambah cantik dan juga sedap mata memandang walaupun lauk biasa je hihi.

Rosabelle pula bermaksud bunga yang cantik di dalam Bahasa Perancis.Patutla cantik kan hehehe. Macam ala-ala zaman Victoria punya corak je.





Eka memang dah lama teringin nak pakai set Corelle ni. Bila dah kahwin ni, terus jadi golongan mak-mak yang nak mengumpul koleksi pinggan mangkuk, set cawan lah macam-macam hehe. Corelle ni pulak memang dah diakui kualitinya yang sangat baik. Nipis je. Tapi tahan.Jatuh pun elok je dia. Terbaekk.

Apabila diberi peluang menggunakan Set Corelle & Corningware Rosabelle ni memang menarik. Ditambah dengan coraknya yang cantik.

Mula-mula tak faham jugak kenapa ada Corelle dan Corningware.

Rupanya Corelle adalah Set pinggan mangkuk.

Corningware ni pula set memasak. Kita boleh masak menggunakan dapur gas,oven menggunakan set Corningware ni. Set ni memang unik dan versatil.


Antara kelebihan set Corelle yang menjadi pilihan pengguna sejak sekian lama ni antara adalah

1. Tahan lasak. Set ini diperbuat daripada 3 lapisan Thermally Laminated Glass

2. Sangat versatil.Coraknya pun tahan lama

3. Tidak mudah pecah. Kira tahan lasak tau.

4. Selamat digunakan dalam ketuhar gelombang mikro

5. Nipis dan ringan

6. Made in USA

Kelebihan Corningware Rosabelle pula adalah

1. Ketahanannya yang diperbuat daripada Revolutionary Glass Ceramic yang dipanggil pyroceram yang tidak meninggalkan sebarang bau ataupun kesan makanan.

2. Sangat versatil. Boleh terus masak di atas dapur mahupun di dalam oven @ microwave dan terus hidang. Wahh memudahkan betul kan?

3. Energy Saving - Masakan dimasak tu akan panas dalam tempoh yang lama. So, tak payah la risau masakan cepat sejuk ke apa kan. 

4. Made in USA & France


Dah rasmi dah set 6pcs ni hehe.


Untuk breakfast sangat cantik.


Ini antara lauk sahur hari pertama menggunakan set Corelle Rosabelle.
Masak Sambal sardin dan ikan sepat goreng.
Simple je tapi bila dah masuk dalam set Corelle Rosabelle ni,Berselera jadinya.




Husband bangun pun terkejut tengok, eh specialnyaaaa sahur hari ni heheheheh.





Harga Set 16 Unit Corelle Rosabelle adalah RM 729.00

Manakala Set 6Unit Corelle Rosabelle adalah RM 629.00

Produk Corelle ini anda semua boleh dapatkan di AEON,JUSCO seluruh Malaysia.

Ha cepat.Raya ni boleh hidangkan lemang,rendang, ketupat dalam set Corelle & Corningware Rosabelle ni.Suka tetamu nanti hehehe.

Jangan lupa ke Facebook World Kitchen Asia Pacific untuk mengetahui sebarang update terkini mengenai produk-produk Corelle.

Sekian, terima kasih.


21 June 2015

Bubur Durian

Assalamualaikum dan hi. Alhamdulillah dah masuk hari ke 4 puasa. Kejap je masa berlalu kan. Rasa macam baru sehari. Hehe.

Semalam. Pegi beli barang nak masak berbuka. Depan pasaraya ada orang jual durian. Perghh kuning kuning uols. 

Aku dah lama teringin nak makan doyan dari Adra dalam perut lagi. Tapi belum musim. Memang takkdooolah haa. Dah beberapa hari dok cakap kat dak apple nak durian. Semalam terus dia ajak beli. Tapi jangan makan banyak katanya. Okiesss. Gumbiraaa hehe. 

Pilih hat sederhana. Kuning. Emm nampak gayo cam lomak manih ehh.
Sebiji 10hengget yoo.

Actually durian is one of my Milk booster. Tapi mengenangkan takut sikecik panas. Aku cuba makan sikit haritu. So far alhamdulillah Adra okey.. Takdo sakit perut ke panas ke. Elok je dia. Tapi langkah berjago. 

Sampai umah. Terus aku call nenek. Acaner resepi nenek buat. Takde tambah kacang hijo ke apa. Stail aku nak makan pure bubur durian. Senang je rupanya.

Resepi Bubur Durian Sodapp.

12 ulas Isi Durian. (Campak dgn biji sekali)

1 mangkuk Santan

1 cawan gula pasir (ikut suka nak manis mana)

Setengah ketul gula kabung.

Garam secukup rasa. Untuk lemak. Tkdo garam memang rasa tak perfect gitchuuu.

Cara. Masukkan semua dalam periuk. Gaul kasi masak. Tetiba. Eh daun pandan bubuh keee? Konpius dah den. Call nenek lagi sekali hahaha.

Ooo takyah buh pandan. Nanti hilang rasa dan bau durian.

Tadàaaaaaa.



Enak dimakan bersama roti Gardenia. Roti lain kurang enak hihihi. Rasa nak makan bermangkuk-mangkuk.

Sekian. Err korang suka bubur durian?


18 June 2015

Tersangkut !

Hai. Ni nak cerita tentang apak Adra pulak. Sejak ada anak ni ayahnya Adra rajin membantu. Kalau menangis baru bagi pada mamanya. Setakat ni dah boleh mandikan Adra, siapkan Adra. Alhamdulillah boleh bantu walaupun amik masa kadang2 monangeh Adra sebab lambat noo ayah siapkan haha. Masa mula2 tu. Dalam pantang. Minta pakaikan stokin dan sarung tangan. Bila tengok. Eh ngape sarung tangan gelebeh ni. Ghopenyer terbalik. Sarung tangan kat kaki. Sarung kaki kat tangan. Hahahahahahahahahaha.

Tapi takpe. Sekurang-kurangnya ada inisiatif nak bantu kan hehe.

Minggu lepas, balik dari rumah mertua, singgah beli barang dapur. Sampai rumah keletung keletang nak masak.

Minta ayah Adra lap2 badan dan tukarkan diapers Adra.

Mula2 dengar je Adra gelak kekek kekek main dgn ayah.

Tetibe Adra menjerit menangis. Lain machiam jeritannya. Ape lagiiii melompat mama masuk bilik. Ngape ni ngapee. Tengok ayahnya tgh dukung dia.

Mama!! Nape tak cakap baju Adra ade butang kat leher? Abg nak buka tapi tak lepas. Adra nangis3...

Aduhhhh hahaha ayahnya buka baju tak lepas tersangkut kat kepala. Patut menjerit si kecik tu haha..

Lepastu dah pesan dah. Ingat. Baju baby girl biasa ada butang kat leher tau. Jangan sangkut lagi. Hishh saspen rasenyer.

Sekiann.

Korang, ada perkara lucu masa ayahnya uruskan baby?

Jom share.

10 June 2015

Adraku Sayang


Diam tak diam. Sudah 3 bulan usia Adra.
Alhamdulillah Adra membesar dengan sihat sempurna.

Kadang-kadang rasa tak percaya.
Sudah punya anak.

Anak yang menjadi pengikat kasih mama dan ayah.

Mama menghitung hari untuk memulakan kembali tugas mama.

Terkadang serasa mahu agar waktu lambat berjalan. Mama mahu selalu bersama awak, Adra.

Mama suka tunggu awak bangun pagi.
Minta disusukan dengan senyuman yang manis. 
Ayah suka usik awak pagi-pagi sebelum keluar bekerja. Awak terjaga,kami senyum berdua. Berebut mahu dukung. :)

Mulutnya asyik bersembang.
Cuba meniarap tapinya peha sudah gedabak. Kahkahkah.
Tak mengapa anak, cuba lagi. Hihi

Moga anak mama sentiasa dibawah lindunganNya 
Meski kita terpaksa berjauhan seketika nanti, moga kamu baik2 sahaja.


Adra Safiyya
Minggu lepas
Kena buli. Hihi.

Masa awal-awal kelahirannya, si kecil ini tidak suka dibedung. Menjerit. Habis keluar tangannya. Hihihi. Aku tetap bedung. Sesekali dia mengalah. Tidur jugak diee haha. Aku beli instant bedung cuddle me tu. Rasa kelako Adra pakai sebab tangan mesti kena keluar. Adududu. 

Next week dah puasa.
Harap dapat mengerjakan ibadah puasa dengan sempurna.

Tahun lepas puasa dalam keadaan mabuk loya. Fuhh teringat. Muntohhijooo. Nak makan nasik pun tak boleh. Makan bihun hari2. 
Nanti kita cerita lagi. 

Selamat berpuasa semua.

03 June 2015

Kula Cakes @ Kuantan

Hai. Bertemu lagi. Seperti yang dijanjikan. Aku nak update tentang satu cakes shop yang popular di Kuantan. Kula Cakes by Lila Wadi. 100% buatan muslim. Sememangnya Halal.

Sebenarnya dah lama teringin satu signature dessert dia selepas nampak update Hanis Zalikha beberapa tahun dulu. Mango Cheese Cake hehe.

Lepastu terus teringin dan sebelum mengandung Adra lagi dah gedik teringinnya haha. Bila mengandung lagila teringin. Alang2 dah ke Kuantan, jom kita pegi terjah kedai tersebut.

Berpandukan waze dengan keywords Restaurant Khalsa Capati House sebab tengok di Instagram @kulacakes diorang bagi arah nak ke situ search je restoran capati tu , kulacakes sebelah Khalsa tu je. Memudahkan cara gitu. Hehe.

Kot nak makan capati tu pun boleh sebagai credit nak ke @kulacakes hihihi

Sampai je situ. Ohh comel kedainya. Tapi disebelah kedai tu ada mural di dinding. Boleh pilih nak makan di outdoor. Santai je tempatnya.


Ni diluar kedai. Masa kami datang tu team Dewi Remaja 2015 baru selesai buat program kat situ. Tu yang berbelon bagai. Cuma tak sempat la terserempak dengan diorang. Tengok IG Mawar Rashid n Diba Khalil baru tau. Hehe.


Santai,redup je kat sini.


Di dalam kedai. 
Antara menu yang ada.


Walaupun banyak dah habis, tapi nampak menyelerakan. 


Nah ini lah dia signature dessert diorang yang pop pop meletop tu,
Mango Cheese Cake. Memang sedap. Tak terlalu manis. Masam mangga dan cheese yg berkrim tu fuhh sedap..

Jangan risau, mango cheesecake ni SOKMO ADA. Bak kata tagline nyer hehehe.
Masa makan tu cake dia sejuk je. Mmmmm dapp.
Berbaloi datang dari jauh merasa hehe.

Adik aku order Chocolate Moist. Pun sedap. Gambo tak sempat snap hehe.


Ni lagi satu thorbaekkk. Sebenarnya mula2 tak tahu pun air ni antara fav orang yang datang makan kat sini. Masa nak beli tu tengah beratur, semua yang masuk rata2 order pandan cooler. Aku syak sedapla kot tu yang orang order je. Aku pun order la, satu je pun. Ish tau sedap camtu, 3 pon takpa haha. Adik aku order cocoa ice. Pekat dan likat. Sedap jugak.Tapi aku suka yang ni hehe.

Rasanya segar. Ada rasa macam serai, limau nipis dan sedutan tu dah masuk tekak akan terasa aroma wangi pandan tu. Ditambah pula dengan biji selasih. Sedapp.

Bagi yang nak ke Kuantan. Boleh singgah di Kula Cakes ni. Alamatnya

KULA CAKES
A96, Jalan Besar,
25000 Kuantan,Pahang

Dibuka pada 1pm - 9pm 
Ditutup pada setiap hari Isnin.

Sebarang pertanyaan boleh whatsapp
0179711396

Instagram @kulacakes


Sekian, terima kasih

p/s : Sapa penah datang sini? Sedapkan hehe.



Percutian Singkat #Kuantan

Hai & Assalamualaikum. Lama tak menulis rasa macam nak menulis kembali. Tapi lain rasanya menulis dengan handphone ni. Lembab sikit. Hehehe.

Minggu lepas aku sekeluarga ke Kuantan untuk menghadiri konvo adik bongsu aku. Kami menginap di Bukit Gambang Resort City (BGRC). Whoaa skema beno ayat aku hahaha.

Disebabkan kami ramai,maka aku booking apartment di Caribbean Bay Suite's di BGRC.

Nervous juga nak berjalan jauh kali pertama bawa sikecik #AdraSafiyya ni. Tapi Alhamdulillah Adra ni tak meragam sebab masuk je kereta dia tido. Dari Kl sampai Temerloh dia tido. Pastu tido sampailah dah nak exit tol Gambang baru bangun. Sonang kojo omak ni haha.

Ni apartment kami. Disebabkan aku penah pegi sini beberapa tahun lepas maka aku pilih nak duduk kat sini. Arabian Suite je aku tak try lagi.

Bilik okey, besar. Selesa untuk yang bawa keluarga besar. Harga RM400++ untuk 1 malam include 4 pax breakfast.


Sekitar dalam apartment.
Malamnya kami makan di Restoran Super Top, Tanjong Lumpur.

Udang & sotong goreng tepung.
Sedap. Kenyang makan seafood. 
 Sejak ada anak ni aku kurengg sikit nak snap banyak2 kehkehkeh. Pegang anak kan.

Esoknya Sabtu, check out dan kami ke Bando Kuantan. 

Jalan- jalan Kuantan sambil aku nak singgah ke Kula Cakes.
Lama dah nak ke sana tapi tak berkesempatan. Hehe.

Next entry aku cerita apa yang menarik kat sana. 

Sebelum balik, singgah di tepi Sungai Kuantan. Orang sana panggil Benteng.
Makam stimboat ni. Sedap jugak.
Eh aku semua sedap hahahaha.


Steamboat Benteng.


Jauh Adra berjalan.
Nanti mama ngan ayah bawa Adra jalan-jalan lagi ya.


Okey tuje. Babai. Adra dah nanges hehehehe.