16 December 2015

Pulau Pinang | Part 1

Assalamualaikum dan Hai hai hai hai semuaaaaa.
Minggu lepas kami ke Pulau Pinang. Saja berjalan n ini plan ayah Adra. Aku tau booking hotel je n plan nak jalan kemana.Kira anniversary trip. Tahun lepas tak pegi memana sebab tengah sarat mengandung. Hehe.
Petang jumaat tu aku masih kerja. So, half day. Balik keje, siap2 zup zap. Gerak. Destinasi pertama, sampai kat sana kami terus ke Kepala Batas. Tu ke rumah kakak sepupu dak apple. So, kami bermalam kat sana malam tu.
Siang esoknya, kak sepupu dak apple siapkan masak breakfast. Nasik lemak lauk macam2. Kenyang sampai tengahari. Lepastu siap bekalkan bubur Adra lagi. Thank you kak Ina. Nanti boleh datang lagi.

Kenyang sampai tengahari!
3x tambah kahkahkah.
Bukan i okey. Ayah Adra. :p

Pukul 10.00 pagi baru gerak dari Kepala Batas ke Pulau.


Oloh2 senyum ye anak mama dapat berjalan.
shukee. Ni baru bangun. Dari Kepala Batas tido.


Cuaca sangat cantik dan baik
Pegi naik jambatan lama.

Sampai je kat bawah Bukit Bendera tu, alamak penuh orang.
nasibla dapat parking kat dalam parking building baru siap.
Legaaa.

Sementara tunggu ayah Adra beli tiket, Adra mamam duluuu.
Bubur nasi ada ayam dan kentang.


Dah kenyang makan, jomm naik bukit hehe.


Dari awal aku cadangkan supaya beli tiket Fast Lane sebab ramai sangat orang.
Berduyun. School Holiday kan. Memang masak la.

Harga Fast Lane 
RM 30.00 

tapi ayah Adra dapat diskaun guna Kad Siswa.
Dia dapatla RM15.00 je. 
Aku tetap RM 30.00


First time jejak kaki ke Bukit Bendera ni hahahahahah.
Ayah Adra dah selalu pegi, last pegi Penang masa kursus tahun 2011 tu pon tak kemana2 sebab balik awal.

Ha hambek punya ramai orang. 
Ni kalu beratur ni tah pukul brapa naik.
Nasib amik fast line.


Kelebihan naik fast lane ni,
kita masuk dulu, kita dapat duduk dulu,
keutamaan diberikan kepada yg bawa baby, ibu mengandung,warga emas,OKU.

Ada satu lorong fast line, ada bilik menunggu juga utk yg beli fast lane.
tunggu dalam 15 minit. Yayyy train sampai.

Train ke Bukit Bendera.
weiiii aku gayat kot hahaha memang tinggi,
Aku ada baca, train Bukit Bendera ni train pertama di Asia Tenggara yang mendaki. Bapak gayat ah aku haha. Adra dia belom kenal erti gayat. Dia rileks je hahaha. Tu dak apple tu pon gayat. Diam je pastu nak ilangkan takut. Dia ajak aku selfie dalam train haha.

Senyum senyum hikhikhik.

View kat atas bukit Bendera
Cantik tapi agak berkabus sikit.

Teropong Pulau Pinang uolss.
Dak kecik Adra pon nak nengok juge hehehe


Selepas tu kami pon penat.
Mohla naik Tram ni hehehe
Naik dalam 20 minit ronda sekitar Bukit Bendera ni cuma RM 30.00
Driver yg bawa ni namanya Pakcik Zaini
Dia banyak cerita pasal Bukit Bendera ni.
Rupanya ada kampong, kg bukit bendera la siap ada ketua kampung, banglo2 unik menarik dan cantik dalam ni.

Tengokla Adra dah nangis nak tido hehe 


Kemudian kami ke sini pulak.
Ala2 Korea hehe.
Kat sini banyakla mangga berjenis2 n lekatla kat situ tapi kitorang tak beli pon.
Kunci di dalam hati ye hehe.


BFF mama. Adra skang kalu bergambar tangan dia mesti nk letak kat muka mama.
So sweet lah anak mama ni. Muahh.

Dah penat mestila lapo kan. Pastu kami ke food court dia. Beso gak food court kat situ. Harga pon not bad takdela mahal mcm dicerita. Sedap gak.

Masa kami kat sana tu memang time lunch. Padat betul. 
Nasibla ada seorang indian guy staff bukit bendera tu pelawa kami duduk semeja sebab kami melilau tak de pon tempat duduk. Maybe nampak kami bawa baby. So dudukla semeja ngn dia. Thanks.


Kite beli laksa ni harganya Rm 3.50.
Sedap dan ni la paling sedap. 
Tengok gambo bawah. 
Tadaaaaaaaaaaa hehe


Abc fruit RM 10.00
Ni pon sedap lega bila makan banyak buah. Adra boleh makan buah kemaen suka dia. Makan betik,mangga.

Ok next sambung lagi.



15 December 2015

Second Anniversarry

Diam tak diam, sudah 2 tahun menjadi suami dan isteri.

2 tahun ini, masih dalam proses saling mengenali.

Tahun lepas, berdua sebab sikecil masih di dalam perut.

Tahun ini, bertiga dengan sikecik tu, Adra Safiyya.

Semoga hubungan ini berkekalan, diberkati dan diredhai Allah SWT.

Rasa cinta, kasih dan sayang ini adalah dariNya.

Selamat ulangtahun perkahwinan sayang.

:)

Terima kasih kerana jadi suami yang baik, pendengar setia, ayah yang baik untuk anak kita dan juga utk anak-anak kita nanti. Hihihi.

Love.

P/s : gambo ni kat Bukit Bendera atau skang dikenali Penang Hill. Baru balik Penang nih, nanti kita stori mori penang, siap salah hotel lagi wahahahaha nasibla bukan aku sorang je salah. Bayview hotel. Hahaha tp tetap terbaekk. Babaiii

04 December 2015

Kursus | Kem BTN Ulu Kenas, Kuala Kangsar

Assalamualaikum semua. Update yang pertama bulan Disember 2015 hehehe. Aku baru balik kursus setelah 3 hari 2 malam berkampung kat Kuala Kangsor yop yong oi. Kursus aku baru 3 hari tahun ni memandangkan awal tahun tgh sarat ngandung, pehtu cuti lama plak kan, memang naik saja la nama.

Menarik kursus. Kursus yang membuatkan aku dan peserta lain rasa lebih bersemangat mencintai negara kita, Malaysia. Kita cintakankan keamanan.

Sampai kat tempat kursus pukul 11 pagi. Lapor diri. Terus diberi penginapan.  Aku dapat bilik Langkap A. Kat belakang bilik tu air terjun uols. Memang bunyi air terjun. Fuhh tenangnya rasa. Suasana sangat sejuk, nyaman, tenang. Tepi kiri kanan hijau je dengan pokok tinggi melampai, kat dalam tu banyak bongkah2 batu sungai jugak.

Ni biliknya. Dorm. Aku cop katil bawah hehehe.


Macam biasa la kalau pegi kursus ni mcam2 kawan2 dari jabatan lain boleh jumpa. Yg bujang boleh la jumpa jodoh. Hahahaha.
Yang dah kawen jangan cari pasal ye. 

Benda penting yang aku risaukan masa kursus ni manalah aku nak letakkan susu aku yang di pam ni. Harap ada peti ais kat kantin.Kalau dah takde pilihan langsung, aku terpaksa buang sebab memang jauh kedalam kem ni. Tapi tulah, aku tawakal. 

Masa daftar, jumpa urusetia. Aku tanya. Mereka kata ada peti kat kantin. Minta kat org catering. So masa lunch pukul 1, aku dah siap pump. Aku terus bawa susu ke kantin. Alhmdulillah pihak katering bagi tumpang. Yayyy. Maka mak mengepam dengan hati yang senang. 

Selepas siap makan, solat semua. Pukul 2.30 ada taklimat dan seterusnya ada perkongsian minda yg disampaikan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN). Sekarang baru aku tahu apa fungsi MKN ni. Slaid yang ditunjukkan juga sangat menarik. Banyak isu2 yang berlaku dalam negara dan luar negara yang berlaku dan antara kita sedar dan tidak sedar. Masa ni tetiba rasa sedih jugakla dgn video yang dipaparkan.

Pertama, kami didedahkan dengan isi kandungan dalam Perlembagaan Persekutuan. Ada buku yang menjadi rujukan. Baru la sedar perlembagaan 
Persekutuan ini mempunyai persamaan dengan piagam Madinah.

Aku rasa aku kali pertama tahu isi 7 wasiat Raja Melayu. 
Dan wasiat itu dibuat di Kuala Kangsar, Perak.

Dan aku juga baru tahu tentang Maqasid Syariah.
Ada 5

1. Memelihara Agama
2. Memelihara jiwa
3. Memelihara Akal
4. Memelihara keturunan
5. Memelihara harta

Setiap apa yang dibincangkan, jika ada yang perlu rujuk, maka akan dirujuk ke buku perlembagaan yang dibekalkan. Mula2 rasa macam eh boring ke tak ni. Tapi sebenarnya tak. Menarik. Santai je kursus ni.



3 hari kami duk ulang ulang buka buku ni, 
Sapa ngantuk, dia kena baca. Haha.
Aku adela 2,3 kali kena. :p

Malam tu kami dibahagikan dengan beberapa kumpulan. 
Namanya Jana Minda.
Satu kumpulan ada dalam 10-20 orang.
Kami duduk di dalam kelas dan ada seorang fasilitator dari MKN.
Kelas ini akan membincangkan tentang perlembagaan Persekutuan.
Kira lagi senang la sebab ada dalam kumpulan kecil.
Nak tanya, nak bincang apa2 pun mudah.

Kami akan duduk dalam kumpulan ni sampailah habis kelas jana minda. Last kelas, pagi Rabu sebelum sesi penggulungan kursus.


Kelas malam. Sebelum fasi masuk. Kita selfie dolu haha.
eh wefie. 


Urusetia memang dah maklumkan line hp memang tak berapa nak ada.
jadinya urusetia siap bagitahu port line yang agak kuat. Nunnn dia kat astaka n tiang bendera. Makanya beratur la kami peluk tiang bendera semata2 nak dapat line hahahahaha. 
U mobile je line kuat ckit, maxis pon ok2 la ada tempat dia.
dapatla call dak apple, call mak jaga adra hehe.
lepas rindu kepada dua2 kesayangan. 



Pagi2 cuaca sangat sejuk dan nyaman.
Ada aktiviti riadah. Senamrobik gitew.
pagi2 berjalan dari dorm ke kelas, macam ni la, seronok.
sejuk, nyaman, bunyi unggas dan lotong aukk ok okkk okk.



Ni la kelas kitorang. Keliling hijau je.


Yang kat ujung tu la dorm kitorang.  Yang lelaki dapat nunn jauh kat atas ckit.

This is my friend, DHCK
sama2 intake tahun 2013.
kami selalu dapat kursus sama takpun memang mohon kursus sama hihihi.

Hari kedua, kelas ada dari pagi sampai petang.
Petang tu habis awal sikit, dan kami ada aktiviti riadah. 
Jadi kami ambil masa tu untuk berjalan kat depan Kem tu.
ada air terjun kat Hutan Lipur Ulu Kenas.
cantik. Sejuk. Nyaman.
tapi kami dah diingatkan supaya jangan mandi,
hati2 kalau mandi, dengar je bunyi siren. Cepat2la naik sebab kepala air nak turun!

Nak dijadikan crita, tgh bersiar2 tu bunyi la siren.
Kelam kabutla org tgh mandi naik ke atas. Ada yang buat tak gheti je.
rupanya kepala air nak turun. Kami tak sempat tengok. Tapi ada kawan lain intai dari belakang bilik air kami, memang nampak la deras dan lajunya air tu.



Cantik kan. Amik dari google.
ika tak snap gambo huhu.

Lepastu kat tepi2 sungai tu ada la gerai kecik. Kami makanla rojak buah ni sambil sembang2 dengan kawan2.

Hari ke 3, pagi ada kelas sampai pukul 11 pagi. Minum pagi dan masuk le dalam dewan cemara untuk sesi penggulungan kursus.

Kemudian yayyy tamat kursus. Makan sebelum balik.
biasa kalay kursus, hari last makan sedap skit. Hehehe.

Makan nasi hujan panas, ayam masak merah, daging masak hitam dan jelatah.
siap ada dessert choc cheese cake. Nasib ada hari last je. Kalau hari2 mau bertambah kilo makk haha.


Alhamdulillah. 

Oh ya, stock susu aku alhamdulillah selamat dibawa pulang.
Sebelum pakcik driver sampai ambil kami 5 orang ni, aku kirim ais batu.
senang la nak bawa stok susu aku.



Alhamdulillah.

Okey tuje cerita kali ni.
Next pasal lain pulak ya. Tatatttaaaaaaa