28 March 2016

Gigi Takde Lagi

Hai.

Senyum sikit, nampak gigi. Heheheh. Setiap bayi, perkembangan adalah berbeza. Ada cepat ada lambat. Kena faham itu.

Tadi baca info dari Dr Zubaidi tentang pertumbuhan gigi. Sebab ada yang tanya, kenapa anaknya dah setahun lebih masih belum tumbuh gigi.

Eh sama pulak.

Anak aku Adra belum tumbuh gigi lagi walaupun sebatang.Aritu ada sekali demam, meleleh air liur. INgat nak tumbuh gigi. Gusi merah je tapi belum.


'LAAAAAAAAAAAAAAA ANAK KO BELUM TUMBUH GIGI LAGI??? 
ANAK POLAN POLAN TU DAH PENUH GIGINYA TAU!

'EH SEBATANG PON BELOM ADAAAA?

'KENAPA LAMBAT SANGAT TUMBUH GIGI NI ADRA?

'SENYUM SIKIT ADRA,NAK TENGOK GIGI.


Tadaaaaaaaaaaaaa.Gigi saya. Hahahaha


Ya, aku tak suka orang banding-bandingkan. Haha aku rasa semua mak ayah pon begitu kot. Lagipun perkembangan baby ni berbeza-beza. Kalau ikutkan, kalau anak umur 18 bulan barulah kena pegi jumpa Doktor Gigi untuk X tray. Sumber : Dr Zubaidi





Aku enjoy je tengok perkembangan anak aku, perkembangan anak-anak kawan aku yang lebih kurang sebaya. Ambil sesuatu benda tu dengan sesuatu yang positif. Yang negatifnya orang-orang lain. Kadang sedih jugakla orang membanding ni, memang tak nak ambik pusing pon , anggap macam oo gurau kot tapi kadang-kadang terasa geram juga hahahahaha.

Ada yang beratnya ideal, ada yang beratnya tak berat sangat, macam anak aku, ada yang bambam, ada yang cepat berjalan, ada yang cepat bercakap dan macam-macam lagi. Pasal berat tu lagila. Anak aku ni jenis baka ayah dia. Kurus tinggi. Aku pon kurus tinggi gak. Sekarang jela tak brapa kurus. Kihkihkih. Tu pon jenuh orang kata,

'EH KECIKNYAAAAAAAAA ANAK KO NI YE, TAK SUKA MAKAN KE?

Hahaha soklan ni, memang mengundang betul. Anak aku makanlah, suka makan lagi tau.
Suka sangat mengunyah. Beli biskut,roti. Sedap dia makan. Dah memang begitu, dulu masa bayi, memang bambamlah. Peha je selambak. Dah pandai melasak. Nak main je.
Memang susahla berat nak naik kan. Orang cakap 'meringan badan' nak berjalan.

Setakat ni perkembangan dia okey, normal. Aktif,lasak, suka explore macam kengkawan sebaya dia. Pandai dengar arahan. Suruh tunjuk. Nak apa, nak mama ke nak ayah ke. Paling syiok nampak mainan ke, belon ke. Mulut dia, bising sambil tunjuk. Hahaha kopakla ayahnya nak beli je hahaha. Paling syiok, kalau nangis. 

Kalau nangis Adra sebut, Ayaaaaaaaaaaaaaahhh Ayaaaaaaaaaaaaaaaaahhhh.

Mak ai, mama dia tak sebut pun, ayah yang keluar dari mulutnya masa nangis hahahahahaha

Anak-anak pembaca kesayangan saye semua, anak uols tumbuh gigi usia berapa? 









9 comments:

Qhaifa Nur said...

Perkembangan setiap ank tu berbeza...
Setiap bulan buat check up..tiada masalah..alhamdulillah laa

Comel adra...

Khairul Bariah said...

eka, jgn sedih. anak2 semua unik. masing2 ada kelebihan sendiri.
anak akak yusuf tumbuh gigi pd usia 4.5 - 5 bln.
skrg sthn 6 hari..dah ada 8 btg gigi...menggigit org je kejenye.
nak tgk gigi yusuf, kat sini...
http://sweetmemories4u.blogspot.my/2016/03/yusuf-pergi-check-up-satu-tahun.html

Cik Puan Eka said...

Hihihi comel Yusof. Yusof lbih kurang baya Adra. Adra setahun 18 hari.

Cik Puan Eka said...

Alhamdulillah sis Qhaifa. Hehe tq sis. Adra say hi hehe

Semut Senyum said...

Hye eka.... dah ada baby.... waaahhhh punyalah kite ni lama tak berblog... sampai dah besar anak eka... comelnyee... Adra eh, nama nye.. sedap.... komersial nama dia.. best best!

Tak pe laa lambat tumbuh gigi, janji sehat...
Maknye kene la rajin nyanyi lagu pok amai2...
"lambat tumbuh gigi, dah pandai baca kitaaabbb...."

comel sungguh adra!!

Puan Awin said...

x pe eka...sabor je....biar la apa org nak kata, janji ank kita sihat, aktif. maira ni gigi dh tumbuh, berjalan lum lagi.ada je yg ngata, lambat la, apa la...akak wat tak tau je....

eima said...

standard la mulut ibu2 org ni ..mmg gitu
anak ai tumbuh gigi 5 bulan kot ..dua2 mcm tu

mrs.aziz ummi aariz said...

medina pun jenis lmbt tumbuh gigi berbanding abg dia..skrg 1 tahun 3 bulan baru ada 4 batang gigi...mmg medina byk lmbt sikit la berbanding abg dia...tp medina jenis peramah dan tk takut ngan org...abg dia dulu dr umur 3 bulan sampai setahun lebih tk nk ngan org lgsg...tp bab berat badan anak2 akak dua2 jenis tk bam bam...medina lg kecik...dulu masa aariz akak cepat sentap la org dok kata aariz ni kurus...tp time medina ni akak wat tk peduli je org ckp medina ni ringan...sbb ada budak lebih part ni kurang part ni...

Umie Adli said...

setiap budak ni berbeza. mulut org bukan boleh tutup. ada je nak ngata