30 December 2016

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah

Assalamualaikum dan hai semua. Baiklah ini entry last di Pahang. Destinasi last sebelum balik ke rumah. Pusat Konservasi Gajah ini terletak di Kuala Gandah, Kira-kira 15 kilometer dari Pekan Lanchang. Dak apple pernah pegi sini dengan budak kelas dia 2 tahun lepas. Aku dan Adra pertama kali pergi.

Gerak dari Kuantan selepas lunch tu, sampai kat sana Pukul 4.05 minit. Aduhai lagi berapa minit je dah nak tutup. Rupanya tutup pukul 4.30 petang. Kelam kabut la kami. Nak masuk ke Kuala Gandah tu boleh tahan jauh jugakla. Jalan pusing-pusing lepastu barulah nampak Pusat Konservasi tu.

Waktu operasi pusat konservasi gajah seperti berikut :

HARIMASA
Isnin – Ahad
8.00 pagi - 1.00 tengahari
2.30 petang - 4.30 petang​​
Jumaat
8.00 pagi - 12.30 tengahari
2.30 petang - 4.30 petang​


Untuk info lanjut, klik SINI-Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah

Cuti umum pun sama je tau waktu operasi dia.Masuk FREE. Masuk je terus ke kaunter, dia akan bagi kita satu borang untuk isi dan sticker untuk masuk ke dalam. 

Kalau datang awal macam-macam aktiviti ada. Boleh tengok gajah mandi, ada pertunjukan gajah,bagi gajah makan. Tempat gajah tu lepak betul-betul tepi sungai. Masuk je nampak sungai. Senang la mereka nak mandikan gajah. 


Happy sangat nak jumpa gajah ye Adra.
Cepat-cepat kami masuk sebab takut tak sempat tengok gajah.
Masa tu orang lain keluar, kami je kelam kabut baru nak masuk :p


Nampak je pasal gajah ni terus stop nak tengok.
Dia reti sebut gajah lepastu kadang-kadang sebut yipen. 


Tadaaaaaaaaaaaaaaaa. Ni lah salah seekor gajah yang ada kat sana.
Siap berjoget-joget lagi dia masa ni. 
Cute je. 
Walaupun kami sampai lambat, tapi petang tu ada sesi terakhir bagi gajah makan. Yayy
Terima kasih abang gajah bagi peluang kat kami-kami yang datang lambat ni merasa.
Jauh kami datang nak tengok gajah tau.


Semua dapat 4-5 ruas tebu secara percuma. 
Kalau tak, dak apple kata kena bayar untuk beli tebu tu.  
Adra nak juga bagi makan walaupun takut-takut hikhik


Ni tempat show gajah. Kat sini tiada aktiviti tunggangan gajah tau untuk hiburan. 
Terbaik !
Dapat tengok dan snap jelah tempatnya untuk share ngan korang semua.

Maka, tamat disitu aje cerita di Pusat Konservasi Gajah.
Huhu tulah. lambat lagi. Next time nak datang awal. 
Heee


Okey Adra, moh balik. Nanti kita datang lagi.
Bawak adik adra pulak tengok gajah.

Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

:p









29 December 2016

Restoran Mabiq Tanjung Lumpur,Kuantan

Assalamualaikum dan hai selamat pagi uols. Sambungan lagi entry Pahang. Ada lagi satu entry selepas ni pastu habis dah haha. Kita cerita lain pulak.

Kalau korang ke Kuantan, tak tahu nak lunch kat mana. Disyorkan ke sini, Restoran Mabiq Tanjung Lumpur. Aku pun tahu restoran ni dari Doc Faiz punya entry. Menariknya restoran ni terkenal dengan Pais Patin tempoyak dia dan paling penting, 100%  keuntungan restoran adalah untuk pembangunan dan pendidikan Mahad.

MABIQ bermaksud Maahad Bahasa Ilmu dan Al-Quran. Ia merupakan sekolah tahfiz bagi anak yatim dan fakir miskin. Moga Allah swt merahmati segala usaha yang dilakukan oleh Ustaz Jamaluddin dan pihak pengurusannya.

Jadinya kita makan kat sini sambil menderma untuk Mahad ni melalui makanan yang kita beli dan makan.

Makannya semua sedap terutamanya pais patin tempoyak tu. Nyum-nyum teringat-ingat lagi. Hehehe.

Restoran dia agak tersorok sikit, masuk di dalam perumahan lepastu ada beberapa kereta yang mungkin ingat salah jalan, mereka pusing balik. Kami pun cuak jugak haha. Tapi sebabkan dah set Waze dan nampak beberapa signboard MABIQ jadi kami teruskan sahaja perjalanan kami.

Alhamdulillah sampai jugak, masa tu baru dekat pukul 12.00 tengahari rasanya. Orang tak ramai lagi, senang pilih memilih lauk dan pilih meja. Tapi lepastu tetiba jadi ramai sampai ada yang berdiri tunggu meja.


Makan kat sini konsep layan diri. 
Mulai bulan Oktober kot tak silap, selepas kita duduk di meja,
akan ada pelayan yang datang kira dan kita boleh bayar terus di meja tanpa ke kaunter.


 Air berperisa semua RM 1.00 kecuali air kosong FREE
Nak letak ais banyak-banyak,pun boleh. 
Disediakan sekali ice box kat tepi tu dan gelas. 

Tak dan nak snap lauk pauk dia. Macam-macam ado. 
Semua sedap nampaknya. Yang aku makan haruslah sedap :)


Ni yang aku makan. Pais Patin Tempoyak dengan kerabu Mabiq.
Ambil ulam-ulaman supaya awet muda :p 
Sambal belacan.


Ni pulak dak apple punya.
Gulai lemak rebung sama perut.
Dia pun suka ulam tapi ulam pegaga untuk awet muda juga :p :p

Tidak kelihatan hidangan Adra, nasi putih + ayam goreng tapi dak kecik tu taknak makan sangat sebab dia lebih tertarik dengan pisang. Makan pisang je dia.
Jadinya makanan dia mama ayah habiskan. Macam mana lah mama ayah tak berisi haha. 

Jumlah kami makan haritu rasanya dalam RM 30.00 tak silap.
Ada juga juadah lain contohnya sambal hitam,pekasam yang siap dibungkus.

Kalau korang berniat nak pergi sini, ini alamatnya

Restoran Mabiq Tanjung Lumpur
26060 Kuantan Pahang

Untuk tempahan hubungi 

Ustaz Jamal 016 9541234
Ustazah Umee 019 9535699

Dibuka setiap hari kecuali JUMAAT TUTUP
dari pukul 11.00 pagi hingga 4.00 petang

Sekian, berjumpa lagi entry selepas ni, 
tengok gajah.






19 December 2016

Jalan-jalan ke Cherating

Assalamualaikum dan hai.Baiklah seperti yang dijanjikan di entry sebelum ni, aku nak cerita mengenai percutian annivesary ke Cherating. Fikir punya fikir mana lah kita nak pergi bercuti ni, sekali dak apple cakap kita pegi Cherating. Survey punya survey, The Legend hotel full, Impiana tutup sebab renovation. Yang available kat Residence Inn. Cuma jauh sikitlah dari laut. Tapi takpe, masih best hehe.

Mula-mula pergi tu risau jugaklah hujan ke tak kat sana ni. Tapi sampai sana, memang hujan renyai kejap. Lepastu cerah, tak lama lepastu renyai semula. Sempatlah ayah dan Adra mandi pool. Sampai dah menggeletar dak kecik tu.

Baik, malas cakap banyak, tengok gambar jelah ye hehe

Dimulakan dengan ini. Kitorang gerak awal, Dalam pukul 8.30 pagi. Sampai kat RNR Temerloh dalam pukul 11 kot. Lupa dah. Terus je lunch. Dah biasa makan baung dan cik patin tempoyak. Aku tukar makan ikan kerai gulai lemak.


Waduh waduh sedap betul ikan kerai ni. 
Rasa macam ikan terubui atau ikan putih je.
Aku memang penggemar ikan sungai. Habis segala kepala dia aku sedut.
Sedappp. Isi dia lembut je. Dak apple makan sikit je sebab dia tak reti sangat makan ikan bertulang.
Adra makan isi ikan, sibuk nak fish nak fish. 


Ini anak dara kan, pantang sangat nampak gelongsor ni.
Berpeluh iols mengejar dia. :p

Setelah menempuhi beberapa jam perjalanan, Taraaaaaaaaaa.

Alhamdulillah selamat sampai di Residence Inn Cherating.
Masa sampai cuaca okey lagi. 


Adra dah tak sabar nak terjun dalam pool.
Takpe kita check in dulu ye nak


View dari atas bilik. 


Ni dalam bilik.
Bilik dia besar,cantik.
Kitorang booking guna Traveloka
Harga dia dalam RM 220.00 ++ tak silap.
Tapi guna traveloka dapat dalam RM 180.00++

Tengah-tengah lepak, hujan turun. Lebat gila.
Aduhai frust pulak rasa adra tak dapat mandi kolam.
Sementara tu tunggu la kejap hujan berenti. 
Lagipun baru pukul 3 hihihi. Ayah Adra tido dulu. 


Adra tengok tv. Lepastu mama pun lapar. Ape lagi. Room Services.


Aku order nasi Goreng Cina ni.
Sedap dimakan waktu hujan. Hihihi.
Rasa sedap gak. Tak pedas. Jadi anak dara tu boleh join makan sekali. 

Dalam pukul 5, hujan dah reda. Apelagi laju je dua beranak tu bersiap.
Adra dah asyik nak kepintu aje kejenye ajak keluar. 


Tengokla anak dara tu nganga kemain luas lagi sebab seronok dapat berendam.
Mama je malas nak berendam hehe.
Naik je bilik, hujan renyai semula. Laparrrrrrrrrrrrr kot. hehe.

Siap-siap semua, pukul 6 terus keluar cari makan malam.
Google punya google dan hasil cadangan kawan fb.
Kami ke WAIB.
WARUNG AWANG IKAN BAKAR

Dari hotel kami dalam 3 minit je. Dekat sangat. 
Mereka kata warung ni pemes dengan ikan bakar.
Frust pulak tak order ikan bakar. Pegi buat sweet sour ikan tu. 
Haih. 


Sebelum makanan sampai. 
Lapar kot sebab hujan kan, baru lepas mandi pulak tu. 


Kami order ni.

Ketam Bercili-Sedap.Paling sedap dan ketam dia fresh.
Adra paling banyak makan ketam

Lala Sambal-Lala liat sikit.

Sotong Tepung-Sedap sangat. Kena dengan tekak

Kerang Bakar- Sedapp. Sambal dia sedap. Sebab tu orang cakap makan ikan bakar. Kena gu dengan sambal tu jadi sedap.

Kailan ikan masin- Kurang sedap. Kuah banyak. Tertumpah kuahnya 

Tidak kelihatan - Ikan siakap sweet sour.

Service ok. Cepat. Sebab kami datang awal hihihih.
Kalau lambat, penuhhh.

Total makan RM 74.00++

Dah makan, balik hotel. 
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sejuk kan. Hehe.

Next enty kita cerita pasal pusat konservasi penyu, satar pak aziz dan juga Teluk Cempedak sebab destinasi kami seterusnya di Kuantan. 

Jumpa nanti. Babai.





17 December 2016

Maha 2016 Catat Pengunjung 3.7 Juta !


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Ada sesiapa pergi MAHA 2016 di MAEPS Serdang pada 1 Disember - 11 Disember baru-baru ni? Mesti ramai yang pergi kan termasuklah sayaaaaa. Hari pertama buka lepas kerja je terus terjah MAHA 2016. Walaupun hujan petang tu tapi tak mematahkan semangat untuk pergi. Tak hairanlah semasa penutupan tercatat pengunjung sebanyak 3.7 juta! Whoahh melebihi sasaran kata Menteri Pertanian,Industri dan Asas Tani,Datuk Seri Ahmad Shabery Chik. Setiap hari berulang alik kerja, lalu kat MAEPS. Setiap hari tu jugaklah jalan sangat-sangat jem. Tinjau-tinjau memang nampak ramai sangat orang dari highway. Dari situ dah tahu dah mesti ramai gila pengunjung MAHA 2016 tahun ni.


MAHA ataupun Malaysian Agriculture,Horticulture & Agrotourism diadakan setiap 2 tahun sekali. Sewaktu saya masih bekerja di Jabatan lama,MAHA ni memang wajib pergi sebab jabatan lama turut terlibat dalam pameran ini. Hehe. Pameran berasakan pertanian memang menarik sebab macam-macam ada ditambah dengan penglibatan pelbagai agensi di bawah MOA (Kementerian Pertanian Malaysia),usahawan-usahawan dan pelbagai lagi pihak membuatkan acara ini menjadi lebih meriah. 

Pelbagai hasil pertanian yang unik pun turut dipamerkan di MAHA 2016
 
Ni bagi sesiapa tak pernah tengok Kelubi. Selalu makan jeruk dia je hehe.


Ni pula pisang seribu. First time tengok! Kalau takde MAHA 2016, memang tak dapat tengok depan-depan.



Tahun ini temanya adalah Our Food Our Future. Terbaca di akhbar haritu,mereka mencari makanan terbaik di seluruh Malaysia untuk dipersembahkan di Empayar Makanan MAHA 2016


 
Saya tak melepaskan peluang ke Hall D untuk mencuba pelbagai makanan yang menarik. Ada nasi lemak Empire,Mee rebus,Kacang Pool Haji JB,Gerai Aziz Satar,Gerai Cendol Kg Jiboi,Satay tulang,ABC Frado,Udang Sanggul,Pais Ikan Patin,Nasi Ayam Garam dan macam-macam lagi aduhai kecur liur kalau teringat ni hehe. 

Sempat cuba satay tulang,kacang pool Haji,udang sanggul. 

Memang sedap kacang pool haji ni. Kalau pergi JB mesti singgah. Tak sangka pulak masa MAHA 2016 dibawa terus ke sini.


 

Pengunjung di dalam Dewan Empayar Makanan.


Fuhh ramainyaaaa pengunjung MAHA 2016. Maeps Serdang sangattt besar


Yang ni castle Of fruit. Memang heaven masuk sini. Macam-macam buah ada.



Sempat beli Sabah Pomelo yang sangat manis berjus. Dijual juga buah dan sayur hanya RM 5.00 sebakul.


 
Selain daripada Pameran Pertanian, ada tarikan terbaru contohnya Kampung MakCun,Kg Durian Runtuh yang menampilkan Maskot Upin Ipin Sebagai tarikan. Tak ketinggalan NafasCube yang menarik tu. 


 
MAHA 2016 dah melabuhkan tirainya pada 11 Disember 2016. Jumpa lagi 2 tahun akan datang MAHA 2018. Moga lagi lebih 3.7 Juta!!!




16 December 2016

3rd Annivesary

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.
Hai. 
Kembali lagi kita bertemu. 


Alhamdulillah perkahwinan kami mencecah 3 tahun sudah.
Kejap je masa berlalu. 

Terima kasih suami, untuk semuanya. 
Terima kasih jadi suami,ayah yang baik untuk saya dan Adra.
Tahun ni bermakna sebab kita dah duduk sekali. Hehehe. 
Semoga hubungan ini dirahmati, diberkati olehNya.
Amin

Dan aku ada berita nak cerita kat korang. Tapi nantilah hehehe. 
Tengah susun ayat yang best haha. Kemain tak menahan.

Sempena annivesary ketiga ni, dak apple bawak kami bercuti ke Cherating.
Seronok Adra dapat jalan-jalan. 
Seronok jugakla mama dia sebab dapat makan-makan.
Senak perut aku. Alhamdulillah. 

Next entry aku cerita pasal percutian ye.
Belanja satu gambar dimana Adra sangat kedekut ayah dia tu.


*mama jangan kiss ayah saya!
:p

*memang tak boleh usik ayah dia tu ponnnn. 

*jangan sesiapa berani usik ayah dia!

hahahahaha

*kalau dengan mama, Ayah usik mama, dia mengamuk pulak.
Eh eh eh anak dara ni