30 July 2017

Allergic #LokanBakar

Assalamualaikum dan hai semua. Selamat berhujung minggu.
Aku,dak apple dan Adra adalah peminat seafood. Semua seafood kami bedal especially lala ke kerang ke kepah ke ketam ke udang ke ikan ke. Kami tiada masalah allergic ke apa.
Namun,jangan disangka ya selama-lamanya engkau tak akan kena allergic.

Aku,contohnya.

Selama ni main bedal semua. Diulangi,semua. :p
Kisahnya,minggu lepas kami ke Sg Besar menghadiri perkahwinan classmate merangkap housemate dak apple masa belajar poli dulu. Si Sepet. Aku memang excited kalau nak ke sebelah sungai besar sana sebab terkenal dengan hasil laut macam mentarang,lokan,kijing kot namanya,remis dan bla bla bla.

Dalam kepala macam2 nak makan ni. Padan muka ko,Eka. Hahaha.
Selesai kenduri,kami pon singgah di Sekinchan. Pekena mentarang,lokan bakar. Lokan tu memang fresh lagi. Bila bakar,manis lembut dan juicy :p. Cicah pula sambal belacan. Perghh.
Sepinggan aku hadap. Dak apple makan sikitla sebab dia makan mentarang banyak. Dua jenis masak mentarang iaitu goreng tepung dan masak cili.
Sedap.
Kufobiaaaa melihatmu lokan.

Selepas makan,kami singgah Pantai Redang Sekinchan. Lepastu balik. Sebelum tidur aku siapkan barang anak2,baju dak apple,baju aku memandangkan aku akan mula bekerja. Dah siap,tidur.
Pukul 3.30 pagi,aku terjaga sebab rasa ada kelainan di mata. Gatal pun ya. Rasa bengkak pun ya. Tengok cermin. Kedua dua kelopak mata aku bengkak. Olohh dah kenapa ni. Gatal pulak tu. Merenyam. Dan2 tu rasa nak selsema dan sakit tekak.

Aku bawak bertenang tapi tak boleh! Makin lama makin bengkak. Makin gatal. Makin gatal. Aku kejut dak apple sambil menangis uols. Dak apple ingat takdela serius sangat. Kotnya. Dia cakap bawak tido,kang pagi kita pergi klinik ye.
Aku pon nangis nangis sampai tertidur. Pukul 6 lebih. Dak apple kejut. Masa tu dia terkejut tengok mata aku dah macam kena penumbuk! Hahah.
Memang kecik je mata jadinya. Bengkak gila


Sampai begini jadinya. Hantar Adra ke Taska,kami ke klinik. Aku dapat injection alahan yang eii ngeri rasa haha. Selepas inject tu menjalar satu badan. Terasa panas je. Terus pening dan mengantuk tahap otromen. Mc 2 hari. Balik rumah,aku terus tido. Alfina dak apple uruskan. Sedar2 dia hulur Alfina yang dah siap mandi. Aku susukan dan terus tido.
Bengkaknya tu ambil masa gak nak surut. 4 hari baru dapat muka aku yang sebenar. Kalau tak batang hidung atas tu hilang,terlurut je spek mata aku kebawah.
Kesimpulannya. Aku takut jugakla nak makan seafood yang bercengkerang tu lagi. Bak kata doktor Zafira yang cantik tu. Risau kalau bakar,dia tak cook well. Atau handle tak bersih.
Jadi,stop japlah makan seafood. Hihi. K bye.









No comments: