31 July 2017

Klinik Dr Nadir @ Klinik Wangsa #sedutkahak

Assalamualaikum dan hai semua. 

Semalam kami ke Klinik Wangsa, Dr Nadir. Alfina on off batuknya berkahak. Kejap kang elok, kejap kang berbunyi. Pernah ambil neb sekali 3 minggu lepas. Macam-macam petua, balm aku sapu. Termasuk aku sendiri yang jaga makan, tak ambil makanan yang boleh create mucus. Siap kunyah bawang putih bakar lagi demi anak tersayang. Okey sikit, nampak kurangnya. Alfina aktif je macam biasa. Malam tidur sesekali batuk.

Tapi semalam, berbunyi pulak nafasnya, bunyi kahak banyak. Rasa tak sedap hati la bila anak-anak tak sihat ni kan. Kita ikhtiar lah mana mampu. 

Selepas setel kelas aku, pergi lunch dejat Cibiuk,Kajang. Tengah lunch, dak apple call klinik Wangsa tu. Staff bagitahu petang tu dia ambil 25 nombor sahaja. Kena awal, Lambat dia closed. 

TAK BOLEH BOOKING MELALUI CALL YA.

Petang sesi Dr Halim. Pagi sampai 1.00 pm sesi Dr Nadir. Staff bagitahu Dr Halim pun boleh buat Neb dan sedut kahak. Kitorang okey je Dr mana-mana yang ada asalkan Alfina sembuh. Lepas lunch, Terus kami ke Wangsa Maju. Masa tulah jalam punya jem, siap hujan pulak. Adoiyai. Masa tu doa jugak Ya Allah harap-haraplah sempat lagi ni. Jauh datang ni, dari Kajang ni. Amin,amin.

Alamat Klinik Wangsa

No 46,Jalan 2A/27A,Section 1,
Bandar Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur

No Tel 
0341421614


Sampai-sampai je, dah CLOSED pendaftaran.

Rasa nak nangis. :p Tapi dak apple masuk jugak tanya staff. Boleh lagi tak. Kitorang datang dari jauh, anak dah lama batuk kahak. Kami ada call tadi, cuba datang awal tapi jalan jem, hujan lagi. 

Staff tu tanya, bila last Alfina menyusu. Sebab kena puasa dalam 2 jam sebelum prosedur sedut kahak dilakukan. Nanti sedut-sedut kang susu je keluar. Kebetulan Alfina last menyusu pun dalam pukul 2.30 gitu. Dalam kereta pun dia tidur. Sekali staff tu kata, okey, boleh. Sebab kesian. :)

Ya Allah rezeki, terima kasih kat akak tu. Tak dan nak tanya nama dia. Terima kasih sangat mempermudahkan urusan. Masa tu ada dalam 3 orang lagi. Tak lama lepastu nama Alfina dipanggil. Masuk dalam, ada Doktor Halim. Friendly sangat Doc Halim. Staff pun friendly. Doc Halim cek Alfina, bagi details kelahiran normal ke tak. Cukup bulan ke tak. Berapa lama batuk. Kemudian terus ke bilik sebelah untuk prosedur Neb dulu. Rupanya neb guna air garam @ saline je untuk cairkan kahak supaya senang proses sedut kahak nanti. 

Masa neb tu, biasalah Alfina nangis. Kena kental la makpak pegang anak. Dia meronta gak tapi pegang je dia. Dalam 10 minit neb,Doc Halim sedut kahak pulak. Bedungkan Alfina, aku pegang kaki, dak apple pegang kepala. Proses sedut dalam 15 minit. Banyak sangat kahak Alfina. Doc cakap kental kahak dia warna putih jernih. Tengok dia sedut, nampakla macam susah je kahak tu nak jalan. jahat tauuuuu kahak ni buat anak mama tak sehat! Takde berdarah masa sedut kahak tu. 

Selepas sedut kahak, sedut hingus pulak. Hingus pun sama, kental dan pekat warna putih jernih. Jenuh tengok hingus tu nak keluar. Hingus ni pun sama jugak! Buat anak mama selsema je tau! Masa sedut hingus ni ada darah sikit. Tak banyak. Macam besar semut tu. Selesai tu, Doc tepuk percussion Alfina. cek semula ada lagi tak bunyi. Memang takde dah bunyi kahak krukk krukk tu. Terima kasih Doc Halim dan Staff. Lepasni baby tidur lena ye, kata Doc. Hehe

Bayaran untuk prosedur semalam termasuk ubatan adalah RM 150.00

Alfina masuk je kereta, terus menyusu. Terus tido sampai lah sampai rumah. Tak bangun-bangun. Lega gamaknya, Alhamdulillah. 




Doc Halim tanya kitorang duduk mana. Doc cakap lepasni orang-orang Bangi,Kajang, Putrajaya boleh buat kat Klinik anak Doctor ni kat Kajang. Ada jugak buat rawatan sedut kahak. Doc bagi card anak dia sekali. Boleh try kat sini lepasni jika ada masalah kahak lagi. 



Ini lah bambam mama ni. Hehe Alfina Zuhra.
Cepat baik tau adik.

Okey, bye. Jumpa next entry



1 comment:

Puan Wawa said...

cian Alfina, gws dear..")