10 August 2018

Hakeem

Assalamualaikum.

Hari ini aku nak ceritakan mengenai Hakeem. Hakeem anak sahabatku, kawan satu taska Adra. Hakeem dan Adra membesar bersama. Aku bersama mama Hakeem ditakdirkan bersahabat baik apabila kami selalu bertemu bersama jika ada apa-apa event melibatkan office ayah Adra. Mama Hakeem satu batch dengan ayahnya. Mamanya Hakeem, baik orangnya. Kemana dia pergi, tidak pernah lupa kami anak-beranak. Ada sahaja tanda ingatannya buat kami. 

Semasa aku mengandungkan Adra 3 bulan, Mama Hakeem mengandungkan Hakeem juga waktu itu. Kami selalu berborak bersama-sama mengenai kandungan kami, Share macam-macam cerita. Sehinggalah waktu melahirkan Adra pada Bulan 3, Hakeem pada bulan 5. Kemudian Adra ke taska. Hakeem juga masuk taska yang sama,buat aktiviti bersama. Setiap hari, nama Hakeem akan selalu meniti di bibir anakku Adra. Setiap hari juga,kata papa Hakeem, Adra akan menanti di pintu taska apabila Hakeem datang. Setiap kali pulang pula, aku dan Mamanya akan sampai pada waktu lebih kurang sama. Kami sama satu jalan ke tempat kerja. Bila sampai saja, berlari Adra,Hakeem dan Alfina mengejar kami. 

Tapi kini, tidak lagi. Minggu lepas aku terbayang-bayang kelibat Hakeem di sebalik pintu melompat-lompat bersama Adra. Aku seolah mencari, kelibat bayang yang aku tahu,aku pasti tidak akan ada,tapi aku tercari-cari bayang dia. Bagaimana perasan itu? 

Hakeem, anak kecil itu. Usia 3 tahun 3 bulan, disahkan menghidap kanser Nefroblastoma @  Kanser Wilms @ tumor wilms . Kanser buah pinggang. Kanser yang aku sendiri baru tahu tentangnya. 

Allah. 

Allah swt tidak akan menguji  jika kita tidak mampu menerimanya. 

Setiap kali mamanya khabarkan sebarang berita mengenainya, hati kecil ku pasti akan menangis.
Hati kecil ku pasti akan hiba.
Setiap kali.
Sedang aku menaip ini jua, aku tidak mampu menahan perasaan. Ku terbayang anak-anakku.

Sebelum ini hanya dengar tentang kanser. Kanser itu dan ini. Tetapi kini,ia terjadi pada anak kenalan rapatku sendiri. :(

Selepas dimasukkan ke ward sewaktu sebelum dia disahkan kanser,aku sekeluarga ada melawat Hakeem. Sungguh ceria dia melihat Adra datang. Mereka main bersama. Kubawakan sedikit mainan untuknya. Bermain mereka bersama-sama. Gelak ketawa seperti mereka main di taska.

:)


Gambar ini diambil sewaktu Hakeem kali pertama dimasukkan ke ward
dan belum lagi disahkan menghidap kanser 

Berita ini sebenarnya terlalu pantas,terlalu cepat. Hakeem mula menunjukkan susuk tubuh tidak sihat seingat aku sewaktu seusai Aidilfitri. Fikirku mungkin hanya sakit biasa sepertinya anakku Adra juga yang kadangkala selera makannya turun naik. Rupanya dia kanser. Hakeem telah menjalani pembedahan membuang tumor, serta beberapa organ yang telah dijangkiti kanser itu. :(

Moga sahabatku Ain serta suami tabah dan terus kuat untuk Hakeem. Hakeem anak yang kuat. Melihat Ain dan suaminya Fizie, ya Allah mereka sangat kuat dan tabah. Moga mereka terus kuat dan kuat berjuang bersama-sama Hakeem.

Sabtu lepas,kami ziarahi lagi Hakeem yang kini tinggal di rumah neneknya. Kubawa sekali teacher taska mereka. Teacher Z. Allah, berubah sungguh keadaan fizikal Hakeem. Aku,teacher Z tak dapat menahan sebak sewaktu melihatnya. Kami sama-sama menangis. Sungguh. Beza. Merengek dia tidak selesa. Sakit perut katanya. Sayu hati.

Minggu depan , Hakeem akan menjalani rawatan Chemo pertama. Moga Hakeem terus kuat. Terus sihat dan berjuang melawan kanser itu. InshaAllah.

No comments: