08 January 2019

Jalan-Jalan Fraser Hill

Assalamualaikum dan hai semua. Tahun baru haritu kami ke bukit fraser. Apak deme ler puncanya.  Masa nak balik, ikut jalan dalam, sebelum sampai Kuala Kubu Bharu (KKB) nak mengimbau kenangan lama ke apaknya tu :p, kan ada je sign board Bukit Fraser. Sekali apaknya offer. Jom naik Bukit Fraser. Aku pon jom kan ajer. :) Kebetulan gerak pagi dalam 9.30 gitu. Konon dalam hati nak sampai rumah awal, nak siap-siap barang anak-anak nak ke taska, kemas-kemas rumah sebab 5 hari cuti kan balik kampung. 

Ke Bukit Fraser tu, naik ikut KKB. Lalu Sg Chilling, teringin pulak nak pergi sebab haritu apaknya pernah kesana. Dia cerita seronok. Ada santuari ikan kelah,tengas. Nak ke air terjun pon boleh tapi kena seberang beberapa anak sungai. Nak masuk tu kena ada permit, tapi sekarang santuari tu ditutup untuk tujuan penambahbaikan. Bulan Feb 2019 rasanya baru buka semula. 

Mula-mula jalan dia okey jela, pusing-pusing. Sekali bila dah makin jauh, alamak makin kecik pulak jalannya. Seram pulak rasa :p Aku kecik beso kecik beso je buka mata. Kereta tak banyak sangat naik masa tu. Kereta yang turun tu ada la beberapa biji. Selepas melalui selekoh tajam simpang siur, sampailah kat bukit fraser 1 atau orang panggil The Gap. 


Ini kan kali pertama aku naik ke Fraser Hill ni. Aku ingatkan dah sampai hahaha rupanya nak naik atas lagi dalam beberapa kilo lagi. Laluan untuk naik ke pekan Fraser Hill tu untuk naik lain, untuk turun lain, selamat rasanya. Dulu-dulu tak ada macam ni,ada tempoh masa untuk kereta naik dan kereta turun, sebab tu ada The Gap ni untuk ruangan menunggu. Aku pon baru tahu cerita ni semalam selepas menggoogle maklumat fraser hill. :p 
Masa tu ramai gak abang-abang motor, abang-abang basikal naik. 
Seriau tengok.Konar perghhh lipat hehehe


Pejabat pos Fraser Hill
Suka bangunan disana. 
Ala perkampungan scotland. Padahal aku scotland pun tak pernah pergi :p


Balai Polis Fraser Hill
Tahun 1919 tu


Bila ada anak-anak ni, mak ayah malas bergambor.
Anak-anak je digambokan hehehe
Suasana kat sana sejuk, nyaman.
Masa kami pergi tu sesekali matahari memancar terik tapi dia berangin dan sejuk.
Tenang,tak sesak pun masa tu.
Memang Fraser Hill tak semeriah Genting ke Cameron ke tapi aku suka. 



Kakak dan adik. Kalau bergaduh, pening mama nengok deme berdua ni.
Tapi tak apalah nak. Mama layankan aje kome. 


Atas jam ni wajib bagi yang naik ke Fraser Hill.

Masa singgah di toilet, aku duk sembang dengan abang jaga toilet tu.
Apa lagi menarik kat sini. Abang tu peramah. Macam-macam dia cerita. 
Suruh naik atas lagi. Ada la food court,masjid,taman-taman,strawberry farm. 

Kemudian,kami pon naik atas lagi. 
Singgah makan jap kat Taman Awam di Jalan Pokok Pine. 
Kat situ ada food court,kedai cenderahati
Kami singgah di Arzed Restaurant. Makanan sedap jugak.

Dah kenyang baru lah jalan-jalan. 

Antara tempatnya ni la, Aida Daniya Strawberry Garden.


Kat sini kami makan wafer dan strawberry choc je. 


Amboi Alfina kemain lagi memandang buah strawberry tu :p

Selepas itu, kami ke air terjun jeriau. Nak ke air terjun ni pon mak oi jalan dia.
Mengucap panjang mak, kecik dan pusing pusing.
Masa tu apaknya memang kena hon la di setiap selekoh tajam tu.
Sekali, Adra cakap.
Ayah, kenapa ayah asyik tekan hon je? Telinga Adra macam pekak.

Hahahaha 
Adoi anak. Kita cakapla kat dia kena bunyi hon,nanti tak nampak kereta depan. 
Tiba-tiba ada kereta dari bawah nak naik dia pun hon hon
Adra cakap oooo macamtu. Diam terus selepas dah bagi penjelasan. 


Sampai dah. 
Haih sapa tu suka buang sampah merata-rata tu.
Cacat gambo aku.

Nak sampai ke air terjun tu kena berjalan. 
Jauh jugak adoi mengah weh. Semput rasa. Tapi tak sampai pun kebawah.
Cukuplah sampai kat sini je.
Anak-anak main buaian kejap. 


Buaian di kawasan air terjun. 


Tenang je kan. Cantik, sejuk, hijau. 

Last sebelum turun, kami ke Allans Water


Kat sini pulak boleh bagi ikan makan, naik pedal boat.
Apaknya ingat nak naik pedal boat dengan Adra
Tapi Adra tak lepas. Rendah lagi. 
130 cm baru lepas rasanya. Takpela, bagi je ikan makan. 


Ikan dia mak ai gelojoh pulak aku rasa. Hahaha.
Aku duk tabur-tabur makanan, ikan berkerumun sampai sesekali terpercik air tasik tu. 
Suka sangat Adra dan Alfina bagi fish makan.



Tu orang kayuh pedal boat.

Sekian, itu sahaja cerita Fraser Hill. 







7 comments:

Siti Yang Menaip said...

menarik jugak Fraser Hill tapi rasanya xyah bermalam la kan.. balik hari ja.. ada strawberry farm okla tu ada gak aktiviti nak dibuat. selalunorg review bosan. CT x penah sampai lagi =D

wahida said...

kesian i...i lagi la dah hidup 39 tahun x pernah jejak lagi Fraser Hill tu...one day nnt mmg nak trip jugak ke sana walau x bermalam sekali pun...insyaAllah...

MizzTina said...

teringin nk g sni pastu stay RPP, tp bila baca keseraman RPP bukir fraser, terus cancel..kena cari hotel lain..hahaha

Cik Puan Eka said...

Siti nak tido pon boleh hehe menikmati malam di fraser hill hehe

Cik Puan Eka said...

Kak wahida hihi ika pon dah 30 tahun baru jengah

Cik Puan Eka said...

kak tina tak yah la tido RPP. Tido lain hahahaha

Unknown said...

Lama xpergi..last 10yrs ago kot😁..ni ttibe en.hubby ajak..the ngah ushar 😀