31 July 2011

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Yang Baru

Ha...sapa yang tengok pengisytiharaan tarikh mula berpuasa tadi??? korang perasan tak apa yang baru???

mesti pasan kan..setelah sekian lama kita sentiasa dengar ucapan Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja iaitu Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah..


Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah telah bersara
dan beliau memegang jawatan yang paling lama..
selama 22 tahun..jadi setiap kali raya..
dari kecik sampai tahun lepas Engku Tan Sri Ibrahim yang menyampaikan
tarikh untuk berpuasa dan raya.....

harini kita dengar Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang baru  diganti selama 3 tahun lagi iaitu Datuk Syed Danial Syed Ahmad......


ni Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang baru...
nak baca selanjutnya boleh klik sini..

ni merupakan pengumuman tahun lepas...


Nostalgik kan suara Engku Tan Sri Ibrahim?? bukan senang nak dengar suara dia.. yakni nak puasa dan nak raya..termasuk raya qurban.dah paham dah lenggok suara dia,skrip dia..suka...

dan setiap kali dia sebut tarikh hah bergegor satu rumah..lagi2 masa kat rumah nenek..fuhhh memang hebat bergegor satu rumah...seronok sangat..masa budak-budak dulu lah.......

dan ini pengumuman yang baru..tahun ini..


selamat berpuasa semua.........

Salam Ramadhan....

Alhamdulillah kita bertemu lagi pada Ramadhan kali ini...Eka pun ada rasa sedikit teruja..muahaha..

ermm korang perasan tak Penyimpahan Mohor tadi adalah yang baru..eka tanya ayah,,mana yang lama dulu..ayah kata dia dah pencen.hehehe

patutlah lain kan..hehehe

harini jer penuh rumah eka..ucu eka balik..bawak kawan2 dan datang makan sekali..segala benda makanan berjenis-jenis ada....dah la durian pun ada..pulasan pun ada...semua eka makan..ciss lepastu badan terus panas...padan muka...

Pastu tadi emak masak tauhu tersumbat,ayam goreng berempah,sambal sotong kurita,lepastu kari ayam,kerang rebus,daging masak kicap lagi..,ha laksa pun ada.....penuh...bla bla bla macam-macam mak masak.....mak mask sekali dengan makteh,maktam semua...sampai eka senak jugak lah tadi...haha

Best sangat..rasa macam nak raya jer kumpul ramai-ramai..maklomlah esok puasa..konon nak makan banyak untuk stok esok...subuh ni tak tahu mak nak masak apa..dengar cerita mak nak masak nasik goreng...eka memang suka..hehehe..pagi tadi makan nasik goreng dengan petai..saje nak bulut bau kan..hahaha..tapi eka makan sebijik je petai..takot wohhh sok puasa..
tapi,jangan mengata bau mulut orang puasa kerana disisi Allah SWT, mulut orang puasa baunya harum seperti kasturi........



Salam Ramadhan untuk semua...

khas untuk anda..
lagu Harapan Ramadhan..



dah dua kali eka letak dalam blog..hehehe
adik eka pun tau ni lagu faveret eka..hehe

Harapan Ramadhan.......

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

esok subuh masa sahur korang kongsi lah makan apa tau...hehe

30 July 2011

Harapan Ramadhan

Assalamualaikum semua......selamat pagi......korang dah bangun pagi ke belum ni..seronok 0n9 pagi-pagi ni sejuk jer rasanya....hehehe...

Malam tadi eka dengar lagu ni sambil on9..sempena nak puasa ni kan....semoga ibadah kita pada tahun ini diterimaNya........

Lagu ni memang tak ditelan zaman....eka rasa dari eka kecik sampai besar lagu ni selalu terngiang2..dulu masa ada CD hari2 pasang CD sebelum nak berbuka..petang2 dengan spupu dengar lagu raya.dengar macam2 lagu sambil tengok video klip...........

Jom dengar lagu Harapan Ramadhan..semoga eka sihat2 tanpa sakit Bulan Ramadhan ini...



Harapan Ramadhan By Man Bai dan Raihan

Macam lagu ni..tak sangka setahun sudah pun berlalu sampai tak terasa kita masih dipanjangkan umur untuk bertemu Bulan Mulia...........

Eh korang perasan muka Manbai macam muka Kiranto Hot FM............hehehe

p/s:lepasni nak stat buat entry pasal puasa,raya jer...hahahahaha................mesti banyak segmen kan..hehe

ASTRO siap buat ASTRO RAMADHAN lagi wei tahun 2011..tapi tak setat lagi..setat 01 hb Ogos ni Ramadhan 1.....


29 July 2011

Contengan Eka

Tangan kuat menconteng..sejak dari sekolah meja jadi macam kertas lukisan..
conteng sana sini..terbawak masa kerja...dalam meeting boleh siap kan 
berpuluh-puluh muka makhluk pelik-pelik ikut imaginasi....

tadi....


*terus buat wallpaper hp..hihihi*

sungguh tak ada motif...
kekusutan lagi ada lagi-lagi tang rumput tu....

imaginasinyaaaa rumput itu ibarat fikiran berkecamuk...
keje banyak....
wahaaa kecamuk ker??

dan love tu baru sat2 ni tambah bila tengok video Nurul syuhadah dan raja Amir

T_____________T

*malu ar nak tnjuk diari opis yang penuh dengan contengan*
hahaha

eka tak reti lukis muka org..kartun muka pelik boleh..hehe
masa nilah nak tunjuk bakat amek seni visual masa tingkatan 6 haritu.....
tingat zaman sekolah..semua benda diconteng..buku rampaian eka pun penuh 
dengan hasil contengan....

dulu eka suka buat kad kreatif..kad handmade..
kalau bday ke kadang2 kawan2 ada tempah kat eka..hehehe
tapi skang tangan dah kaku kejang dah nak buat...
yelah asyik tekan keyboard jer....


Love,Save The Empty......

Apa yang boleh eka katakan sebaik sahaja melihat video ni rasa macam tak sabar gila..
hahaha

lempang muka jap....

Video Perkahwinan Nurul Syuhada Nurul Ain dan suami dia Raja Amir

Sweet....eka memang suka tengok video dari CST semua best2.....
dan eka terharu sangat bila part ayah Nurul Syuhada nikahkan tu...aduhh tersentuh jer....



dan yang penting eka suka lagu dalam video ni...

Love....Save The Empty....by Erin McCarley

*tibe-tibe rasa tak sabar..cemana lah rasanya masa nak nikah tu.....

mesti debar2 kan..hehehe*

dah la ada org cita kan..dia lelaki.....dia kencing jer semasa nak nikah.nerveous sangat kot kan.......dia kata debar lain macam....hehehe...dup dap dup dap..



takut pulak...

Wahhh Dah nampak Dah

Tadi eka pergi ke kedai depan untuk beli pelembab dan serum eka yang dah habis..eka beli serum dan pelembab Safi Balqis Q10 ajer..hehehe..sebab tu jer yang sesuai dengan kulit eka..kalau tak hisshhh habis muka naik jerawat.....

dah beli tu lalu jalan dekat..jalan dekat tu memang dekat nak sampai pejabat..hehehehe..pergi singgah ke Kedai Buku adik keje keje part time jap lepastu balik opis balik..

lalu-lau jer dah nampak dah...nampak bumbung dah..muehehehe

dah nampak dah bumbung khemah untuk Bazar Ramadhan yang mula pada Isnin ni..


*sempat jugak eka snap...
yang paling happynyer dekat gila dengan opis eka..hihi
suka suka..macam tahun lepas..tempat baru ni pihak Majlis Daerah 
memang baru jer ditetapkan....setat pada tahun lepas..
tu godaan dia kuat gila we..tengah menaip kerja,
terbau ayam percik lah,ayam goreng lah...
padahal opis penuh aircond tapi boleh tembus gak.....*


whoaaa rasa tak sabar sungguh nak puasa..hehehe dan tak sabar jugak nak raya...

*panggggg pelempang muka sendiri*

ada kawan eka kata kan...

'ko ni eka puasa dah lah tak penuh,sibuk nak raya...
hahaha..aku tau ar pompuan puasa tak penuh...'

eka tau dia saja nak melawak.kalau tak dah lama rasa nak hempok jer......hehehehe,biasalah perempuan kan...normal lah tu..ada jugak yang tak normal bila dia period Setahun 2 kali jer sebab ada masalah hormon..kawan eka ada..jadi dia sentiasa puasa penuh...

dan paling penting semoga puasa ni eka tak ada masalah gastrik..eka tingat teruk eka punya gastrik tahun lepas teruk wei..sampai naik lembik eka nak tunggu berbuka...huhuhu..AMIN...doakan eh eka sihat-sihat untuk menunaikan ibadah puasa ini....

Eka tak sabar nak terjah Bazar Ramadhan..nak beli KUIH BUAH MELAKA,KUIH TAKOI,LOMPAT TIKAM,BADAK LEMBU BERENDAM,AIR TEBU,AIR CINCAU SOYA,ROTI PITA,ROTI JOHN,BLA BLA BLA BLA

p/s: berbuka tak mau makan banyak-banyak nanti masa terawih semput pulak..bye! hehehehe

eh nanti masa puasa kita letak makanan nak berbuka mesti terliur kan..hihihihi

Pasar Belum Malam ::Lawak::

sejak dua menjak ni eka malas benar rasa nak jengah ke blog..apatah lagi nak up entry baru..tahla..rasa macam takder mood dan takder benda menarik untuk dikongsi bersama.....

Dan semalam eka pergi jalan-jalan ke Pasar malam dengan kawan baik eka..dia dah habis belajar dah di UM..sekarang dia jadi penternak anggur yang berjaya..manis-manis anggurnya...sempat lah dia bagi eka anggur sekilo....muahaha...



tu Linda....eka naik ngan dia......
saga FL baru tunang dia tu..ape lagi...orang dah ajak.
naik ler...hehehe..untunglaaaa
tu spek mata besar macam mata belalang tu dia punya....
eka saje pinjam untuk tujuan penggambaran jer...
hehe

lepastu kami pergi ke Pasar Malam...kalau kat tempat eka ni Pasar Malam setat pukul 5..kan..awal gila.
bila pergi ke Pasar Malam eka ada teringat satu cerita lawak dekat dalam Majalah Gila-Gila mungkin masa eka darjah 6 eka tak silap...sebab ayah eka memang suka baca gila-gila..jadi anak dia ni pun mesti lah nak baca jugak..cita lawak tu macam ni.
kira lebih kurang lah tau..
apa yg eka ingat apam balik memang ada...yang lain tu eka tambah sikit tapi maksud dia tetap sama....okey??

eka ingat2 lupa..tapi situasi dia sama..:-

Satu hari tu balik kerja....
dalam pukul 6
aku lapar..teringat ada pasar malam..
aku pun pergi ke Pasar Malam..

Nampak banyak gila makanan....
ada ayam percik,ayam goreng,apam balik,
yong tau fu lepastu nasik ulam..semua ada

Aku pun pergi lah ke Kedai Apam Balik makcik 

aku pun kata...

'makcik,saya nak apam balik 1'

makcik tu pandang aku diam jer..
lepastu terus dia pandang langit....

aku tengok dia diam.
aku pergi kedai ayam percik..

'pakcik,saya nak ayam percik dua'

pakcik tu pun diam sambil pandang langit

ahh bengang lak aku aih..

aku pergi ke kedai yong tau fu lah plak..
semua macam tak nak meniaga jer

'kak,nak yong tau fu ni..'

akak tu tak diam tapi pandang langit...

'ermmm tak jual lagi lah..
kan tak malam lagi ni...dah nama pun Pasar Malam..
mestilah meniaga malam......'

dan aku pun berlalu dengan perasaan yang &*%&^*$##@

hahahahahahaha....eka sampai sekarang kalau mak ajak pergi pasar malam..eka mesti melawak dengan mak..mak belum malam lagi nanti depa tak nak jual...hahahaha...... ada sekali eka cita dalam keta makcik eka..bergegar kereta masa eka cerita..berdekah-dekah diorang gelak...hahahaha..

patutlah makcik juai apam balik tu pandang atas jer..nak nengok hari dah malam ke belum..kalau korang tengok illustrasi kartun ,dia sure kompom korang gelak wei..eka sendiri sampai skang kalau ingat nak mengekek gelak..hahahahaha

p/s: pengaruh majalah Ujang dan Gila-Gila masih melekat di hati..masih membacanya dan kalau eka baca Majalah Lawak dua tu eka boleh ulang doploh kali tanpa jemu dan sentiasa ketawa sorang-sorang dan rasa nak guling2 kalau ada lawak yang memang mengujakan..hehe..korang cemana?? ada baca majalah Ujang dan gila-gila???


28 July 2011

Malas

Harini serius saya rasa malas gila nak pandang komputer ni..huhuhuhu

tak tahu pasai pa..tapi dek kerana ajakan teman-teman di FB,maka saya pun on9 fb...kalau tak memang malas..dulu jarang nak chat2 kat fb ni sebab tah..kawan2 pun sbuk study..ni dorang dah abes blajar ade jer cita nak sembang,ade jer plan nak kua,ade je ade jer macam-macam hal nak buat,ade jer plan nak bercuti,ade jer ade jer...grrrr

eka pun kekadang masuk jugak..tapi bila eka hilang 5 minit terus mereka cari..eii mane lah si cik eka ni.....mana lah dia..
sekali eka balas satu jer

'aku keje wei...bukan duk umah,cer sabor...'

hehehehe

dan salah satu sebab musababnya ialah eka dah la tengah buat kerja..eka punya PC untuk kerja ada 2...satu tu untuk Sistem.memang tak boleh kacau..jadi segala transaksi ker,apa-apa urusan kaunter kena buat dekat Sistem..komputer untuk bewrjimba ni jarak dia dalam berapa tapak kaki jer pun....

lagipun tah la eka rasa malas nak update apa2..pergi melawat blog orang jer..selalu pergi baca blog orang..dan kalau perlu eka komen..dan jangan cop eka pemalas nak komen blog korang tau...yelah eka sendiri pun ade jer yang baca tapi tak komen...oh dan lagi satu.blog eka takder kotak Jerit...harap maklum ya....

Dan harini first time pakai kanta sentuh berpower baru..dan bila pakai tadi..whoahhh rasa terang gila lepastu rasa macam ringan sangat....best jugak pakai Contact Lenses Clear ni..sangat berbeza dengan Coloured Contact Lenses tau tak....kalau kita pakai yang warna,kita akan rasa bijik mata kita berat..tapi bila pakai yang clear ni serius macam tak pakai paper jer..ringan..hehehehe..bestnyaaa..lepasni nak terus pakai yang clear lah..lagipun eka pakai bukan nak cantik..tapi pakai sebab tak nampak..

dan mungkin ini salah satu sebab eka tak nak on9 selalu sebab mata eka dah hampir rosak banyak dah ni..huhuhuhuhu...macam yang eka cerita kat entry semalam tu...tq kawan2 yang komen...

dan pasnie eka tak nak dah on9 lama-lama..huhuhuhu


*Clear Lenses*

selamat berbelog kawan2..eka nak balik rumah dah..hihihi..lepas ni nak keluar dengan BFF pulak..whoaaaa

BEN ASHAARI CARI BLOG ..CEPAT !


pehh segmen lagi..ades harini dah la lemau gila..

tapi takper..harini berusaha nak join jugak..!
semangat!

manalah tau kot2 rezeki..muahahaha


27 July 2011

Mata Itu

Susulan daripada kanta sentuh saya yang rosak itu hari,saya dah rasa malas gila nak pegi kedai tempah lenses baru...serius malas gila....T________T

Dan pakai jerlah spek mata yang tak mampu nak menanggung beban rabun mata saya yang semakin hari dah menaik pulak lah powernya....

peh..power gila...adessss

Benar,mata itu anugerah yang tak ternilai..tapi apa buleh buat...muda-muda mata dah rosak..mungkin penangan akibat terlalu membaca majalah di dalam gelap suatu ketika dahulu..dan mungkin juga faktor genetik sebab family saya pun ramai jugak yang bermata empat ni...

dan saya rasa faktor yang semakin ketara menyebabkan mata semakin rabun ini adalah kerana mengadap komputer doploh lapan jam..haaaa walau kenyataannya sehari 24 jam tapi saje nak tambah lagi 8 jam..boleh??

Dan tadi kisahnya saya ke Kedai Cermin Mata.....niat di hati nak membeli sepasang kanta lekap berwarna macam biasa saya pakai..namun,biasalah kan..apa yang didapati..kanta lengkap berwarna perlu ditempah dalam masa seminggu baru boleh dapat balik........okey baiklah..sementara menunggu seminggu,saya membeli lah sejenis kanta lekap berwana putih..

woww putih suci bersih clear sahaja..takde gedik gatal nak berwana cekelat,mahupun sweet honey apatah lagi hijau pucuk pisang..

*muka tak berapa nak cerah ada hati nak pakai hijau,kompom tenggelam nampak bijik mata sahaja*


*mata tipu*


pemilik kedai spek mata bertanya kepada saya....

'amoii u punya power rangers mata berapa?? ingat tak???'

alamak auntie,tak ingat lah..buleh tak kita check??

'okey2 boleh,mari masuk bilik'

hehehehe..dan saya pun test lah mata....last dulu bulan berapa tah saya tak ingat...

pehh puas ah nyonya tu cek mata saya....kejap tukar kejap tukar

'Hijau atau merah mana lagi terang??'

'cuba lihat ini nombor...1 terang ka atau 2 terang??'

'apakah nombor yang saya tunjuk ini???

Okey serius saya dah rasa pening-pening lalat dah nie..
kejap tukar kejap tukar..adalah dalam dua puluh minit test mata

dan akhirnya kesimpulan dibuat oleh nyonya cantik tu..

'eh amoii u punya mata kiri aa banyak silau ouh....sekarang u punya power pun sudah naik banyak tahu??'

adeyy nyonya ni kalau saya tau tak yah lah saya menyusahkan badan pergi kedai....

saya cakap tak tahu..berapa saya punya power sekarang??

'Right 400,Left 375.'

hoiiiii *jerit dalam hati* mencanak naik weh..seratus...huwaaaaaaa tak kusangka.patutlah mata semakin rasa tak nampak dan kabur-kabur walau pakai lenses....ohmai..........

yeke auntie....

'ye lorrrrrrrrr....'

dan dah tu saya terus ambik lenses clear.RM 20.00 brand ClearVue..bukan ColourVue yang selalu eka pakai tu..sepasang RM 20.00 dan sebulan jer pakai..jadilah..sebelum raya boleh beli yg clour punya...gedik gedik nak yg kaler..huhuhuhu

hai,rasa nak makan carrot banyak-banyak jer..rasa nak buat pembedahan lasik tu...tapi apakan daya..tak cukup modal weh...ada dana tak?? muahaha..redha jerlah...

selamat malam..eka nak rest.letih...

p/s:eka mintak maaf sebab kadang2 tak sempat nak terjah kawan2 yang komen..eka bukan tak komen,cuma kadang2 line internet payah nak bukak..komen kat blog sendiri pun kadang2 tak sempat balas dan kena peruntukkan sedikit waktu..eka taknalah setiap hari kat opis ngadap tenet jer..eka ada kerja..kan...tapi eka terjah kalau tajuk entry,isi entry menarik....kadang2 eka suka jadi silent reader...eka komen kalau eka rasa eka perlu komen..takkan eka nak komen tulis hai :) jer kan..cam takde fungsi pulak....

terima kasih singgah sini..eka akan terjah korang balik okey....

pasni tak nak on9 jer..tak sanggup dah nak hadap lama2..takut buta mata......

'Perfume' Enak Baunya Menusuk Kalbu...

Pagi tadi terlambat..huh..nasib lah si syafik dah tolong punch..hehehe..pagi ni ada mesyuarat board kat opis..opis tempah makanan kat mak eka..Mee kari...so,tolong2 mak sikit tu yang jadi lambat..pukul 8.10 minit baru sampai...

Bila naik jer tangga,pehh bau 'perfume' kemain kuat nkoooo....pehhhhh sapa ada darah tinggi ,kencing manis mana buleh makan banyak-banyak..kot karang ada terpengsan pulak..cium bau buleh ah....

haaaa lepastu kan.eka dah agak dah..mesti ada bagi durian ni..paham-paham jerlah area perak sekarang ni memang musim durian,manggis,rambutan segala..jadi ape jer majlis,ade lah terselit salah satu daripada buah-buah ni semua....

Durian..adesssssssssss....

sedapnyaaa adessssssssssss

makan seulas jer panas adessssssssss

Dan memang kau2 segala segenap sudut terselit semua bau durian...


mee kari emak..mereka kata memang kawwww 
habis licin terus mee nyer takde sisa...


ermm durian durian..sapa mau durian meh sini..hehehe
memang sedap tapi nak makan banyak sory lah..hehehe
seulas dua pun rasa nak pening..hahaha...

boleh makan tapi takut nak makan banyak..

beginilah nasib bila mak sendiri buat katering,
semua eka kena buat..eka kemas,eka wrap,eka hidang..
nasib pinggan tadi ada org tolong basuh kan..
nasib bufet..kalau tak..eii tak kose....


kita kasi dekat sikit nie..hehehe
memang sedap..tapi eka tak tahu kenapa tak kena ngan tekak..
sebab eka ni kalo durian eka suka isi yang pejal,yg lemak2..
taknak yg dah masuk angin lembik2 je isi dia..


ada ahli board bawak bubur durian..
spesial lagi..hehehe..sedap!


kena makan dengan roti baru lah terasa........


haaa ni eka punya..calit ngan durian leh.cicah pun boleh..
sedap..........

sapa tak makan durian cepat angkat!!

angkat mouse!
hehehehe

bye! nak balik....hehe

Oh Bulan Puasa

Yeyyyyyyyyyyyy dah nak puasa dah ni...hehehehe.....tak sangka lagi beberapa hari jer kita nak menyambut kedatangan bulan Ramadhan yang mulia ini......Puasa dah ganti Alhamdulillah..cuma tunggu nak puasa jer nie...

Emak pun dah mula dah eka tengok beli makanan wajib masa sahur nanti...nak tau apa???


 Telor Masin


*gambar dari sini*

Telor Biasa


*gambar dari sini*

Ikan Masin


*gambar dari sini*

Sardin



Ikan Bilis dan Tamban 


*memang ada ada ,eka beli kat Lumut itu hari*


gambar dari sini..=>Bilis
goreng dengan bawang besar ke bawang kecik,
bubuh cabai burung...pehh tak yah lauk lain lah mak..ni jer

Suhun dan Fuchuk


*gambar dari sini..tq*

buat sup dengan kentang subuh2 buta hirup pehhhhhhhh korang
memang best gila..mak eka campur pulak dengan telur...
ishh lagi sedap..hadap tu ajer pun dah rase macam kenyang yang hamat dah...hihi

Cili Kering


untuk buat stok sambal tumuis ikan bilis,
sambal ikan,sambal telor,sambal bla bla bla
termasuk sambal ayam

Tu antara bahan-bahan utama menu biasa yang mak eka masak lah waktu bersahur..takkan bersahur nak makan gulai lemak ikan kembung,kari-kari mengari pulak..memang tak lah kan sebab makanan berlemak tak bape nak sesuai untuk makan pada waktu subuh-subuh sebegitu....tak tahu lah pulak korang kan...sebab tu mak eka masak menu yang simple dan tak berat kan...

tapi lagi satu...

KURMA


kegemaran..Kurma Bam

dah beli minggu lepas tapi dah habis..

suka iklan kat tv..

yusoff taiyobbbbbbbbbbbbb

hehehe


lepas ni kita cerita kebaikan kurma pulak..hehehe

Tapi kira ikut selera masing-masing jugak..cuma kita nak puasa seharian selama 9-10 jam..jadi kalau makan berlemak tu paham-paham lah kan bape banyak kolesterol terperap dalam badan dan mesti rasa nak peluk cium bantal satu hari puasa kan...hahahaha

Kalau umur-umur dah cam kita-kita ni*eh cam tua sangat* perut melayu mesti nak nasik betul tak???makan lah segala banyak mee,roti,biskut ke ape ker,mesti nak cari nasik jugak....biasalah kan....tapi berbeza dengan budak-budak sekolah rendah skang...tak yah contoh banyak-banyak..ada beberapa orang sepupu eka...diaorang bersahur mana nak makan nasik..beza dengan kita dulu..mak paksa kita makan nasik supaya dapat bekalkan tenaga untuk puasa..budak-budak skang makan apa tau???

Bijirin seperti apa korang mesti tau
konflek,kokokeranch,hanisetar


tu yang selera nak minum susu pepagi..

ada jugak yang makan 

hotdog


*mesti masa makan feeling2 orang putih..*
hehehehe

lepastu ada jugak yang makan 

Kentang Goreng


wowww feeling orang putih lagi.....
hehehehehe

Air Coklat


*whoaaa lagi rasa feeling terlebih minum coklat sesubuh kan,
eka tak boleh..sakit perut minum susu pepagi*
perut melayu..air kosong suam tu pun pehh eka rasa sedap gila

Hebat budak-budak sekarang..perut tahan aje pulak tu

Tak kisah lah korang makan apa.sebab sesetengah orang ada yang sakit perut makan nasik..jadi mereka makan roti sahaja...ada jugak yang tak bangun waktu sahur...adaaaa jangan kata tak ada..cuma banyak kelebihan jika kita bersahur selain daripada untuk mengalas perut kita...

Sahur juga merupakan perkara sunat.....

Oleh kerana itu Rasulullah Shalallahu 'alaihi wasallam memerintahkan –dengan perintah yg sangaat ditekankan- Beliau bersabda (yang artinya): "Barangsiapa yg mau berpuasa hendaklah sahur dgn sesuatu."   Dan bersabda (yang artinya): "Makan sahurlah kalian krn dalam sahur ada barokah."   (HR Bukhori (4/120) Muslim (1095) dari Anas).
Kemudian menjelaskan tinggi nilai sahur bagi umat beliau bersabda (yang artinya):"Pembeza antara puasa kami dan Ahlul Kitab adalah makan sahur."   Nabi Shalallahu 'alaihi wasallam melarang meninggalkan beliau bersabda (yang ertinya): 
"Sahur adalah makanan yg berkat, janganlah kalian tinggalkan walaupun hanya meminum seteguk air krn Allah dan Rasul-Nya memberi shalawat kepada orang yg sahur".   (HR Ibnu Abi Syaibah (3/8) Ahmad (3/123/44) dari tiga jalan dari Abi Said al-Khudri


Ha,kan..banyak manfaat sebenarnya kalau kita sahur.

tapi kan korang perasan tak?? dalam sebulan sahur tu mesti ada sehari dua yang kita lambat bangun??pernah tak?? hehehehe..family eka ada...hahaha..tak sah kalau sehari tak lambat..huhuhu

.Selamat menyambut Ramadhan Al Mubarak


Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK