30 November 2011

WORDLESS WEDNESDAY



OLET

Terlambat buat entry WW

*arghhhh dia nak cakap jugak..phuiiiiii


kan???

Sedikit Tips Temuduga......

*Saya telah pun dapat jawapan selepas temuduga ini,Alhamdulillah saya berjaya dan sekarang sudah bekerja. :)

Assalamualaikum semua..Maaf ya bagi sesapa yang komen,eka tak dapat nak jengah balik sekarang ni..sibuk ..dahla line internet kat opis kejap ada kejap tak ada...huhuhuhu..nanti eka free eka jengah balik...

Alhamdulillah..temuduga dah selesai dan berjalan dengan lancar...Tak sangka jugak segala dapat diharungi dengan tabah hati..Penang ke Perak..hihi....Dapat tak dapat semua ditentukan oleh rezeki dan dari Allah SWT...Kita hanya mampu berdoa supaya dimurahkan rezeki.....

Baiklah..sebelum eka pergi interview itu hari,eka banyak jugakla cari maklumat tentang temuduga SPA kemudian bertanya lagi kepada yang telah menjawat jawatan tersebut serta menebalkan muka bertanya soalan lazim yang mereka tanya dan selebihnya minta sedikit tips kepada mereka...dan Alhamdulillah semua bagi respon yang baik..Dekat opis,boss pun banyak tolong,kawan-kawan lain siap bagi pinjam resume lagi untuk contoh semasa dibawa ke temuduga....Terima kasih semua...

Masa eka pergi kursus tu ramai yang tahu eka nak balik awal sebab ada interview...dan mereka pun banyak bagi tips sebab kebanyakan yang kursus tu semua kakitangan awam berjawatan tetap.....jadinya sedikit sebanyak mereka pun banyak membantu..habis interview pun ramai yang call tanya macam mana interview..agak terharu jugak kakak2 senior banyak yang ambik  berat.....

pertama sekali bila interview penampilan mesti penting..apa yang eka diberitahu penampilan sangat dititik beratkan...kemas,tak perlu bergaya berlebihan..yang penting kemas.....

masa interview tu ada jugak yang tak pakai stokin,tak berkasut hitam,pakai selendang/shawl semua...
dan kalau boleh bertudung bawal..lebih sesuai...kan kak tina kan....

ada yang beritahu eka,baju tak lebih dari tiga warna...tak striking..warna soft....

kasut kalau boleh biar yang bertumit,stoking....

kan ada dah bagitahu sedikit sebanyak dekat surat temuduga.....

datang awal..segala sijil-sjil disusun kemas... teratur..dan bermula dengan salinan ic,surat beranak,dan seterusnya sijil-sijil akademik serta sijil berkaitan..... nasib la akak kat opis bagi eka satu salinan resume dia...

oh,sijil oral/lisan masa SPM sangat penting..ada yang tak bawak..
sian jer tengok..mereka pulak termangu-mangu yang mana satu sijil oral...

masa masuk dalam bilik interview bertemu dengan 2 orang panel penemuduga...banyak yang mereka tanya...eka punya turn dekat 20 minit jugak..kronologi dari mula kerja sampai lah kerja sekarang...

Skop jawatan yang ditemuduga tu MESTI baca dan faham....... 

dan juga yang lain-lain memang umum jer soalan dia....soalan last sekali pasal tanggungjawab sebagai rakyat malaysia.. mengundi....nasib la eka dah daftar pengundi...tapi bila kata dah daftar,lagi banyak dia tanya..hahahaha...Parlimen mana,Dun mana,sapa YB Dun kita.Alhamdulillah yang tu memang eka tahu sebab pernah menangis buat kerja dan borang SUBUR yang melibatkan Dun di Parlimen tempat eka ni....mau tak ingat bila 3,4 pagi mengadap benda yang sama......huhuhuhu

Dan bagi yang nak menjalani temuduga,harap banyak buat rujukan..dari yang kita tak tahu,terus jadi tahu sekaligus buat kita rasa yakin..jangan terlebih yakin...yang penting percaya dengan kebolehan yang kita ada...Gementar memang ada,tapi buat biasa je.... Dan paling penting,ada seorang akak tu cakap,yakin dan semangat dengan apa yang kita jawab......


itu saja yang boleh eka kongsi....kalau ada pertanyaan dan lain-lain soalan boleh tanya..eka jawab mana eka tahu..dan kalau ada apa yang eka lupa,eka akan masukkan sikit-sikit kat sini....


eka pun bertudung bawal itu hari setelah dipesan oleh seorang akak Pejabat Daerah
tempat eka ni... ape lagi,pergi pinjam dekat kawan..hehehe

p/s:apple ada tengok gambar ni..dia kata apa tau...

'kan cantik bertudung camni...
selalu sangat pakai shawl dah macam Yuna...nanti keluar boleh la pakai tudung camni..'

hahahahahaha..........

dia tak tau,letih eka nak bulatkan tudung ni..nasib lah ada lilin..dah siap dililin..cuma nak kasi bulat saja...



Majlis Pertunangan Juga Selesai...

Alhamdulillah selesai dah majlis pertunangan adik eka dan Majlis Kesyukuran Pakder eka..Terima kasih tak terhingga kepada semua yang membantu.... dan terima kasih jugak kepada apple yang datang sekali membasuh ayam,mengemas dan sekaligus terpaksa menjawab pertanyaan dari sedara mara...eh bila lagi bila lagi..eh bila lagi..gitulah ropenyer...

Dan masa majlis tu...hujan lebat sangat.......hujan rahmat agaknya....


mencurah-curah bumi dibasahi hujan...
namun dalam hati..Ya Allah Ya Tuhan....
Segala perjalanan telah dipermudahkan....................

Alhamdulillah


Orang Bertunang....
Eh bunga ros tu bunga tipu jer..hehehe
ingat nak warna putih...dah tak dan nak beli pulak...


Pelamin,mekap...semua keluarga yang buat.....
Alhamdulillah tak banyak sangat kos sebab semua buat sama-sama
lenguh gak ar tengkuk eka ni gantung pelamin dan bubuh bunga.......


Perbincangan.........
masa ni mula la ada yang psttt psttt kat dapo...

'berapa ribu letak?? ada ke diskaun???'  erkkkkkkkkkkkkkk

'Berapa lama ikat nie??? tak yah lelama..cepat lagi bagus'


Hantaran Perempuan..
berapa dulang eka tak tahu..hehehe..
rasa 21 kot..berbalas 19  dulang dari pihak lelaki..
hantaran pun makder yang buatkan..dan kebanyakan hantaran semua disponser
oleh makcik-makcik eka... belah mak dan juga belah ayah...
makanan banyak....bahulu,puding,kuih tat kelapa..
 kek lapis sarawak mak ndak eka yang orang sarawak tu buat,
eh macam-macam lah....


Lelaki dan Perempuan...
Lelaki sinonim hantar musti warna biru..kan???
eka nanti nak suruh warna purple..hahaha..asyik biru jer....


Lauk pauk..hidangan untuk para tetamu yang hadir..
hujan-hujan lah buat tetamu makin lapar dan berselera...
ada sambal tempoyak kacau...ada sambal buah bacang....cicah betik rebus...
sedap.....


Ini lah Betik Rebusnya...sedap..
nyum nyum..makan panas-panas..
nak-nak betik dia empuk..memang licin jer masuk tekak..
ingat betik boleh makan masak je ke..buat sayur pun sedap tau..
ala kampung style....


sepupu kecik eka..lelaki si Qayyum..
perempuan si Afrina...seronok betul bebudak..
sepupu sepapat jer dah dekat 30 orang..
yang kecik saje dekat berbelas....termasuk budak dua orang ni
adehai bayangkan ajerla macam mane dorang berlari berkejaran...
yang si Afrina ni baru belajar jalan..jalan pun terhuyung hayang lagi..
ada hati nak berlari..

Kesimpulannya majlis dah selesai..tunggu majlis eka yang dijangka bulan 6 tahun depan serta majlis perkahwinan adik eka yang bila eh tak tau..kata bulan 12 tahun depan.......

hehehe...

29 November 2011

Alhamdulillah..Langkah Bendul Selesai..Ada Aku Kisah??

Assalamualaikum semua.... Harini agak lambat bersiaran sebab musabab yang pasti dan amat menggeramkan hati ini adalah kerana line internet di Pejabat saya telah tergendala...Biasa lah line sekarang,asal hujan je takde line..asal takde line jer hujan....

Kalau tak dapat nak berinternet,berblogging,berfacebooking tu eka tak kisah sangat la,cuma nak buat kerja lah tergendala..baucar dan lain-lain benda pun tak siap-siap sebab nya line sangat lembab..kejap ada kejap takde..eh eh dah cam biskut pulak..hihihihihi....

La ni bersiaran dekat CC bawah opis..Sejam RM 2.00..Sementara waktu rehat ni boleh lah larik kejap....Berikutan susulan entry yang ini,makloman kepada semua,bukan eka yang tunang yer..ADIK EKA...jangan salah faham pulak...

Dan Alhamdulillah..selesai semua...nak cerita jugak apa yang berlaku..tapi nanti kalau line internet dah okey semua eka cerita...yang ni cuma nak cerita masa kena sarung cincin jer..hihi..Mengikut adat,bila adik bertunang dulu,kakak dikira dilangkah bendul...Kita sebagai orang muda ni,ikutlah kata orang tua..Jadinya eka pun dapat sebentuk cincin dan juga sepasang kain... lepasni boleh hantar tukang jahit..hehehehehe...

Dan eka tak faham bila ada yang mempebesarkan isu langkah bendul ni..alahai benda kecik jer pun...adoihai....eka sendiri pun tak kisah..yelah,kita bukan nak terburu-buru sangat pun..benda tunang,nikah kahwin adalah benda yang besar dan tak boleh nak buat terburu-buru..kena ada perancangan...supaya semua lancar..

Cuma,agak untung jugak bila eka dapat cincin batu..selalu kan dapat cincin belah rotan jer kan..tapi emak pihak lelaki nak bagi yang berbatu..Jadinya orang dah bagi,ambil jerla...terima kasih.....
Eka tak pernah nak mintak ke ape ke..semua dorang yang bagi.....


cincin nya..tak berapa clear sangat..
nak tengok boleh jer lagi..hehehe


dan gambar berdua....hehehehe..Tema Merah Hitam...
tapi memang plan nak pakai merah pun..eh eh tersama pulak....
Selamat Bertunang Athirah dan Zahari...
eh,masa sarung cincin tu,berdebar jugak...sebab semua orang tengok..
dah la ada yang bercakap..

'langkah bendul langkah bendul...'

eiiii saje buat nervous...hahahaha....

Majlis berjalan dengan lancar.....dan walaupun hujan lebat sangat,tapi berkat doa dan kerjasama daripada semua pihak termasuk sedara mara semua,majlis berjalan elok dan teratur.....Letih memang letih,tapi biasala kenduri pulak kan.....mesti la letih...dah la 2 in 1 pulak......

p/s: Pakcik eka nak kahwin tahun depan bulan 12...ade yang suruh naik pelamin sekali ngan pakcik..hahahahaha..kita saksikan lah sapa kawen dulu nanti..adik ke kakak..hihihihi..dan apple pulak,mestilah teruk kena jawab bila lagi,bila lagi...dia cakap,tahun depan..hahahahaha.... kena ready awal-awal ni......




26 November 2011

Persiapan Pertunangan Esok

Assalamualaikum semua..selamat petang dan selamat berhujung minggu semua.....fuhhh harini agak penat jugak la sebab banyak sangat kenduri ada,lepastu kenduri bertunang pun ada jugak..

Esok adik eka bertunang dengan lelaki pilihan dia.....jadinya dari minggu lepas semua sibuk menguruskan majlis pertunangan tu....nasib la adik beradik emak ramai dan dicampur pulak dengan adik beradik ayah,sedara mara semua melancarkan perjalanan majlis nanti...

Dari bab kenduri,khemah,semua ada yang bantu..ada jugak yang sponsor.......seronok je tengok... hati ada jeles juga..tapi takde hal lah..hihi...


ni gambar malam tadi....sibuk buat pelamin comel..
pelamin sponsor by Makde & Pakde & Makteh..
dorang buat sendiri...tak siap lagi malam tadi..petang ni baru siap...

Semoga majlis esok berjalan dengan lancar.....esok majlis 2 in 1...bertunang ngan kenduri doa selamat pakde eka tumpang sekali..

p/s: sakit hati + letih bila ada yang cuba nak mengata...

'eh kakak dia tak laku-laku apesal...
adik pulak dulu'

'eii kena langkah bendul... mintak ape jer kat belah lelaki...??

'dapat cincin la tu??'

setakat kena langkah tu biasa jer rasa..langkah bendul tu kan adat...
kita ni terima jerlah apa-apa dorang nak bagi...

Ape yang heran sangat kalau adik tunang dulu ke,kawen dulu ke..bagi eka tak jadi masalah ape-ape pun malah gembira lagi..kalau mendoakan semoga cepat sampai seru takpe jugak..ini boleh pulak menyindir..eh,tahu tak emosi agak tak stabil bila ada yang asyik mengata..... sabar jerlah..huhuhuhu


25 November 2011

Jumpa Blogger Di Penang!

Dulu kan,selalu membayangkan..andaikata lah tercampak,terkerja mahupun terkursus di luar negeri perak ini,selalu membayangkan seorang diri terkial-kial bawak beg berat dan besar kehulu kehilir mencari jalan...

sejak dah ada blog ni,eh seronok pulak sebab ada ramai blogger dari pelbagai negeri..sekaligus memudahkan kita apabila mereka membantu kita dengan ikhlas..Bila ada masalah,pertanyaan mahupun perkara meragukan,letak aje dalam blog..tentu ada yang nak bantu....

itu mukadimah..ini situasi yang sebetulnya...
dan entry ini agak panjang... bagi sesiapa yang nak tengok gambar boleh jer...

Hari ape tah tak ingat..minggu lopeh lah den ghaso eh..adelah eka mempublish satu entry di blog ini bertajuk meminta tolong....kusut jugak kepala ni..dah la masa sangat-sangat padat woi...letih betul nak fikir..Alhamdulillah...ada seorang blogger yang kerja di Pulau Pinang sanggup menolong eka...
akak tu nak tolong ambil dan hantarkan eka ke jeti...Alhamdulillah....

Ya Allah terharu sangat wei..bayangkanlah tengah kusut kepala hotak ni memikirkan nak naik apelah dari hotel ke jeti,berapa lah rega teksi kalau nak naik,feri tu lambat tak nak seberang pulau,berapa jam lah dari sebelah sini nak ke sebelah sana,keretapi tu pukul berapa lah pulak..pergi pulak KTM kat sini,tanya dari Butterwotrh pukul berapa,pukul 2 katanya.dah tu fikir pulak,sempat ke seberang laut tu sebelum pukul 2..eh macam-macam lah kepala otak ni fikir..

serabut....grrrr

Sebab kan hari rabu nak Interview..Ya Allah dugaannya semua ni...sampai je jejak Pulau Pinang,fikir lagi..adoi jauh pulak tu rupanya dari jeti nak ke Batu Feringgi tu..terus jadi blurr gila...sampai nampak riak muka cuak eka sampai ada beberapa orang menegur....

'ka,sakit ker??

'ate kamu ni ngape eka oi monyok aje muke kamu..cer senyum..'

hakikatnya hati risau camne nak balik....huhuhu...

malam tu mesej dengan kak niza yang kerja dekat Pulau Pinang..sambil tu mesej jugak dengan sepupu eka yang belajar kat Politeknik Seberang Perai...Minta dia belikan tiket untuk eka balik... masa pegi KTM Jumaat lepas tanya orang tu kata pukul 2 petang dari Butterworth.....tapi mesej-mesej tak balas...nak call takut tengah study.yelah orang nak exam...

Lepas mesej kak Niza,rasa lega bila kak Niza kata jangan risau,dia nak tolong hantar kan..Alhamdulilah lega rasa...fikir-fikir nanti mau jugak balik naik feri ni..berserah jerlah...

sampai pagi esoknya sempat masuk kelas kedua je pasal persaraan awam..lepastu mintak balik kat Urusetia.sepatutnya kursus habis rabu...eka sorang je balik awal...pukul 9.30 siap-siap..sepupu eka kat seberang sana call dia dah belikan tiket... pukul 10.30 kak Niza sampai kat lobby Hotel Hydro tu..terharu wei...ada yang bantu waktu eka tengah kusut2 ni...dan tak sangka dapat jumpa kak niza..sebelum ni komen-komen kat blog jer..hihi....


tahdaaaaaaaaaa..kak niza yang comel..
ni gambar ni tak bajet pun nak tangkap..nak test guna flash jer...hehe
eka teka umur kak niza ni muda lagi..dalam 26,27..
sebab memang nampak muda..kecik je orangnyer..eka pulak tetibe terlonjong
bergambar kat sebelah kak niza..hihihi


dah sampai kat jeti tu,melilau cari orang nak suruh tangkap gambar berdua.hihi
alih-alih nampak la seorang abang yang tengah beli surat khabar..
minta dia tangkapkan...dua tiga kali snap dan kakniza pun snap jugak pakai hp dia..
nanti upload eh kak..hehehehe..

baik hati kak niza ni..tengah kerja pun boleh minta izin boss dia keluar kejap..
nanti ada peluang,ada masa,panjang umur,dimurahkan rezeki kalau ke Penang,
musti nak call Kak Niza..hehehe..nak ajak jalan-jalan...hihi...

terima kasih akak....

Lepas kak Niza balik,tu eka jalan-jalan nak beli buah tangan sebelum gerak naik atas jeti tu..sekali sepupu eka call,dia kata dia takut feri eka lambat sebab tiket KTM beli pukul dua pm...jadinya dia nak datang Pulau ambik eka..dia baru habis exam pun sanggupdatang ambik eka dekat Pulau..terharu sangat weh....
senang jer perjalanan eka hari tu... sorang-sorang datang tolong eka....sementara tunggu dia,eka jalan-jalan sikit dekat situ....beli buah tangan...ecehhh............


Biasa kalau pegi Penang,mestilah beli jeruk buah pala atau jeruk mangga ke kan..
Fuhhhhhhhhhhh jeruk dia memang memasamkan hati betol ah wei..!
geram sangat tengok dia punya jeruk...
habis jugak RM 30.00 untuk beli-beli jeruk tu untuk keluarga kat Perak..
warna dia semua menarik...ada merah,hijau,oren,pelik-pelik punya asam pun ada....


tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....

packaging dia walau takde illustrasi grafik mahupun warna plastik yang menarik,
cuma plastik putih jer,tapi warna jeruk tu menarik hati betol la..
ada jeruk mempelam ke mangga eh??
jeruk betik
jeruk cermai
jeruk ambra/kedondong
jeruk ceri
buah pala
jeruk buah asam merah
jeruk buah sengkuang
ada buah kabung atau orang panggil buah nau...
dan lain-lain yang tak tahu nama nya

eh jakun lah aihhh tengok jeruk-jeruk semua ni..gerem
beli untuk keluarga,kawan dan pejabat punya sekali...

Call sepupu eka,Lokman namenyer...dia kata masih atas Jambatan Pulau Pinang..katanya lagi 15 minit ke 20 minit dia sampai....ohhh lambat lagila..jeruk dah beli...lepastu kaki gatal kotnya nak berjalan..hangpa tau eka pi jalan mana????

Nunnnnnnnnn naik atas jeti buat tak malu muka macam nak naik feri...bajet pelancong lah kunon..hahahaha... orang naik,eka naik..lepastu eka turun,orang naik...ha camne tu?? sebab dia ada dua lorong..naik dan turun..tapi dipisahkan dengan besi-besi..nak panjat agak tinggi..jadinya eka melawan arus turun..pelik kot tengok eka buat muke tak bersalah jer..hihi...sampai atas jeti tu ha eka naik nyer pun... sempat snap satu gambar...hehe............

ha sempat lagi snap gambar.....
melilau mata menyaksikan ramai orang beratur,kereta pun beratur naik feri..
agak-agak letih,eka pun turun....


takut lama tunggu sepupu eka,eka lepak sekejap kat cafe ni..
minum teh o ais kejap sambil baca surat khabar..
cafe ni cantik walaupun simple..bersih jer cafe dia..
tak lapar pulak masa ni..sebab sarapan pagi kat hotel Hydro tu sedap pulak ...
pepagi makan nasik beriani kat hotel...

dalam 10 minit macamtu,sepupu eka datang...dia datang ngan kawan dia..
terus gerak balik seberang sana...ajak dorang pegi makan..
pukul 1 gerak ke KTM Butterworth .... sampai depan KTM sepupu eka hantarkan..
time kasih sangat....dia nak balik kampung hari rabu sebab exam dia habis rabu..
kalau tak,boleh gerak balik sama-sama jer...


menyaksikan..KTM Butterworth..
dapat pulak Gerabak/Koc no 1 daripada 8 + 3 gerabak khas..
jauh gile bawak beg dari koc 8,beg dah la berat...
lepastu kira lah  7,6,5,4,sampai dah koc 3..tapi setiap no 3 ada pulak simbol 3 X...
ehhh sampai lah jumpa no 2..
dan akhirnya sampai no1......fuhhhhhhhhhhhh.....


tiket saye...........hihi..
saye mampu ambek Kelas biase jer..hehehe.
tak mampu ambek kelas yang mahal tu..
janji dapat balik jerrrrr.hehehe................harga tiket RM 27.00


Dalam keretapi........
masa ni tak ramai lagi naik...
lepastu ramai pulak..sampai Ipoh,lagi ramai naik....


Bye Pulau Pinang..nanti jumpa lagi naaaaaaaaaaaaaa....
eh lama betol perjalanan..6 jam tau!!
kebas buntot ni ha duduk lama benor....
nak honeymoon kat penang jugak ah lepas kahwin nanti...

eh??? 

seronok lah naik keretapi... hijau je..lalu kat hutan,kat Bukit Berapit,masuk terowong,
lalu Bukit Merah,nampak abang-abang buat stesen keretapi..lambai-lambai..
nampak pokok hijau-hijau..nampak tasik...nampak rumah orang..nampak best jer...

lepastu tertidur sampai la kat stesen Parit Buntar,ade budak lelaki naik...
dia punya seat sebelah eka...duduk lah dia..alahai segan pulak nak tidur..
kang ternganga ke,terkeluar air liur basi ke,buat malu jer..hahaha....

terus tak tidur..................
lalu lah semua... erm Parit Buntar,Bagan Serai,lepastu tak ingat stesen ape..
tau-tau sampai Ipoh,sampai Kampar..
sampai Kampar petugas KTM bagitahu...
stesen eka nak turun lagi dua jer..lepastu dah sampai..

hehehe..memang dah tau..tapi bagusla dia bagi tahu....bagus tau pekerja KTM..
semua mesra-mesra

sampailah Sungkai kemudian last sekali sampailah Sungai Ramping..
macam penulis blog ini..ehhhhhhhhh..hahaha

eh dah sampai lah wei..6 jam wei duduk..lenguh...
dah la kerusi dia dapat yang terbalik..lenguh kepala duduk teleng-teleng...


sampai jugak..hari pun dah gelap...........
Alhamdulillah.........

Keseluruhannya..tak sia-sia datang ke Penang..sekurang-kuranngya dah ada pengalaman baru..hihihihi...

p/s: seronoknya berblogging......

24 November 2011

Hai Pulau Pinang!

Assalamualaikum semua...bertemu lagi....
Alhamdulillah..segala perjalanan,kekusutan,kekelam-kabutan minggu ini telah habis..telah berkakhir dengan jaya dan selamatnya..
Alhamdulilah..segala dugaan,cabaran telah habis dan berlalu..semuanya menjadi kenangan dan terpahat dalam hati...

nanti biar anak baca blog ni bia dia nampak macam mana emak dia yang gelabah ni..hahaha...gelabah ke apa ke yang penting semua berjalan lancar,dipermudahkan oleh Allah SWT dan yang penting terima kasih kepada korang semua sebab mendoakan eka....

terima kasih banyak-banyak..hanya Allah SWT yang mampu membalas kebaikan korang semua..eka adelah dua tiga benda nak updated untuk tatapan korang semua.....

ecehhhhh...

tapi untuk yang pertama ni eka cerita pasal kursus jelah dulu,nanti entry seterusnya diikuti dengan entry berjumpa blogger istimewa dan akhir sekali,pasal temuduga....ha tengok..dah siap-siap fikir apa nak updated..tapi kerja berlambak lagi atas meja..tak larat ah wei...

Eka pun sebenarnya pertama kali seberang Pulau..sebelum ni kat pulau pinang sebelah sini jer...
menginap dekat Hydro Hotel,Batu Feringgi...hotel dia cantik... selesa...
jauh sikit je dari tempat pelancongan tu semua...


dari lobby hotel...
nampak pantai Miami kat sini..tapi macam tak ramai orang sangatlah....


petang selepas minum petang,kitorang jalan ke sebelah jalan..naik jejantas ni
untuk ke miami beach...ada jugak gerai-gerai tepi pantai..
air kelapa,charkuewtiow dan laksa dan ais kacang dan lain-lain...


makan juga laksa dan ais kacang...
sedap..boleh tahan....
ais kacang dia ada lengkong kaler-kaler

Antara bercuti dengan kerja adalah benda yang berbeza... takde mase ah nak jalan-jalan makan angin,sedut bau angin pantai ke hapa...hehehe


balik rehat kemudian kelas pertama pukul 8.30 malam..
eh Malaysia main ah wei.....!!
dah la Carnation Room ni dekat depan lobby hotel.
siap ada screen besar lagi....


tengah-tengah ceramah pasal Hrmis,
tetiba jeritan goallllllllllllllllllllllllllllllllll!! bergema dari luar..
ha tau dah malaysia goal..hahaha..
mana tak dengar..gila kuat..cam terganggu gak ar nak dengar...hehe
akhirnya kelas pertama habis awal....
tak banyak pun..sebab teori je semua...
nanti kot baru ada bengkel Hrmis lagi..
haritu dah pernah attend dah kursus Hrmis..


Atas meja saya..haha..penuh...
clorets tu lah penyelamat tak ngantuk weh...


sempat lagi baca skop jawatan yang nak diinterview tu..
sambil-sambil dengar sambil baca...
sempat lagi menghafal...


akhirnya kursus pun tamat...tapi eka punya jerlah tamat sebab balik awal...boss pun dah izinkan...terima kasih lah untuk semua yang membantu eka..kemudian boss yang prihatin dengan eka...siap remind eka awal-awal suruh bagitahu urusetia apa semua....

Salah seorang senior opismet eka kata,anggap semua ni cabaran sebelum eka nak melangkah ke sesuatu fasa yang baru..anggap ini permulaan...terima kasih semua....eka pun rasa benda ni satu cabaran..mana ada benda yang mudah untuk dicapai tanpa cabaran dan dugaan kan?? sebelum kita senang,biarlah kita susah..jangan dah terbiasa senang,nanti tak tahu apa itu susah.....

next entry.... jumpa blogger..yeyyyyyyyyyyyyyy....



23 November 2011

Saya Sedang Menghadapi Temuduga

Assalamualaikum semua..selamat pagi..Macam biasa,sibuk-sibuk gini entry semua terpublish sendiri... adoi..letih sangat-sangat..ni masa eka taip ni jam pukul 1.45 am..tak tidor lagi,baru siap simpan semua benda-benda maklumat indo segala benda mala ke dalam otak...yelah,sempena nak interview esok..

di saat korang semua baca ni,eka mungkin tengah bergelut dengan panel penemuduga....eceh bergelut pulak yer....

korang semua doakan eka okey..doakan eka boleh jawab semua yang ditanya oleh panel dengan lancar.jawatan eka ni memang sangat berkait rapat dengan pelanggan..jadinya kepetahan bercakap tu musti ada punyalah tu..takutnya....huhuhu

tapi takpe!!! semangat!!!  cerita Pulau Pinang dah habis dah..nanti cerita..semua berjalan lancar dengan adanya bantuan dari akak blogger Penang..nanti eka cerita dan bantuan sepupu eka..nanti jugak eka cerita,,hehehe

oh,terima kasih blogger Feckry..dari awal bagitahu zikir untuk menghadapi temuduga...

Ya Aziz

Ya Jabbar

Ya Mutakabbir

Ya Allah Ya Tuhan,Engkau yang Maha Berkuasa,Memberi Rezeki kepadaku,aku mohon kepadaMu Ya Allah,semoga perjalanku dipermudahkan semuanya..Amin....

p/s: terima kasih kepada semua yang mendoakan eka.....



21 November 2011

Kahwin dan Rambutans

Assalamualaikum semua..dah lama tak updated..baju nak pergi kursus esok pon tak kemas-kemas lagi...rasa tak berapa nak ada semangat lah..uhuuuuuuuuuu..ni entry terpublish sendiri...hehehe

tapi kena semangat jugak...kerja macam nilah..kuatkan jela hati walaupun hal-hal interview pasal skop kerja tu pun belum hafal lagi..belum lagi perkara-perkara pengetahuan am bagai.... pasal hal sijil,resume tu semua dah selesai... 

Eka nak tulis entry baru pun alahaiiiiiiiii sakit hati nak tunggu loading yang amat lama..maklumla,penggunaan broadband ni dah lebih..'banyak tangan' guna cam nila..kalau dulu eka sorang je pakai,la ni ramai yang pakai,adik-adik ada balik,sepupu cuti sekolah..lagi la lembabbbbbbbb cam sihpot vavee gitu..sabo je le....huhu

Ni nak updated balik kampung sedara kawin semalam..eka nak cerita pasal kenduri semalam...mukadimah je dah panjang..semalam seronok jugakla dapat kenal-kenal sedara mara..dan paling penting..makan kenduri orang kahwin,bertambah-tambah..hahaha..siap ambik lagi satu pinggan letak nasik..

dah sedap sangat..lapar pulak tu...kikikikiki..dah la dengan ada aiskrim nyer..tengah paneh tu makan aiskrim,memang sedap ar.....


selamat pengantin baru kak waida dan abg....... eh ape name ea eka lupo..hehe
ala jawa sebab lelaki orang jawa dari johor...


pelamin dia cantiklah..simple je..
sekarang memang trend ada corak macam wall paper kan..
tadi kawan baik eka kawen pun ada wall macam ni...

makde eka ingat,adik tunang nanti nak buat kain macam tu..
tengok-tengok satu meter dalam RM 15.00 + +
tak tau la jadi ke tak buat pelamin...

balik-balik tu terus lepak kat depan rumah nenek,sambil sembang-sembang..budak-budak tengok movie dekat laptop sepupu eka.. best je..berangin-rangin...hehe


eceh..semua pegang mangkuk..makan bubur kacang...
kenduri dekat belakang rumah nenek je...
tak habis makan,bawak balik rumah..sedap...hehehe
si kecik phuahchukangha tu pun kemain lagi menyudu bubur tanpa bantuan orang lain..

bertuah budak ni..tak nak kalau orang suap..

sekarang ni pulak musim buah rambutan..kira musim rambutan mengganas dan kembali lagi..kihkihkih


emmmm masak ranum...rambutan ni sedap..
tapi ada satu pokok tu lagi sedap..
kena makan masa kulit dia hijau..
sebab manis sangat...kalau dah merah tak sedap dah...

tapi sayang,dah kene tebang sebab menghalang tingkap dan bumbung rumah nenek
tinggal ni sepokok ngan rambutan kuning (gading)



lepastu buat ape lagi?? cer tengok..
si kujiq ni sibok je kait buah rambutan....
hongeh-hongeh je dia..hahahaha..sian..

kalau datang je,tangan musti nak kait..
kalau yang rendah-rendah tu senang je..petik je..


ha tengok..takde makne dah nak kait..pakteh tinggi,
pakteh tarik je.bergayut buah tarik-tarik je..hehehehe

sedap pulak tu..nyum nyum..

sekarang ni kan,eka malas betol ar nak pegi packing baju untuk pegi penang esok....hehehehe..kejap lagi baru setat mengemas....




18 November 2011

Oh Pulau Pinang Menanti.........

Selamat petang semua...
kesibukan yang hebat melanda hingga menyebabkan penggunaan internet tersekat..

eceh

sibuk la...

resume dah,lengkapkan belum..sekarang siap semua...

minggu depan akan ke Pulau Pinang..Fikir positif jer sekarang ni...nawaitu bukan makan angin,tapi kerja....

mungkin ada hikmah yang tersembunyi...

kan???

sekarang menuju ke kampung..kenduri kahwin sedara..
esok kenduri,malam ni kendara..heh

esok pun kawan kawen..

lusa juga.....

doakan semua berjalan lancar

entry sepantas kilat.....

bubui...hehehe

p/s: ada lagu pulau pinang kan??

*pakat mai sini,pulau pinang menanti.....ada tak anak mami?? nak ngurat boleh?? hahahahahaha


pertama kali pergi Pulau...
sebelum ni kat seberang saja....



Tak Nak

Tak nak pegi Penang...

Nak tumpukan dekat interview....

noktah








17 November 2011

Kepada Orang Pulau Pinang..Edisi Meminta Tolong

*Tajuk,kemain....huhu

Assalamualaikum.....Ya Allah Ya Tuhan...Serabutnya kepala ini..... Entahlah...serabut...Diharap korang semua dapat menjadi pembaca dan pendengar setia eka yer....Sejak dua menjak ni eka sibuk.Ditukar bahagian,tapi masih menyetelkan bahagian lama dengan jayanya...Alhamdulillah..Cuma pertukaran rasmi je belum tukar....Bila tah nak tukar entah...entah-entah lepas balik kursus agaknya....

hummmm....

Baiklah,ceritanya bermula begini...Minggu depan 23/11 kan eka ada interbiu dengan pihak SPA Perak...pukul 8.00 pagi.... hummmm......dan kemudiannya setat hari Isnin 21/11  ini akan ada kursus di Miami Beach (oh nama omputeh lah,jakkonn sikit sebab eka bukan tahu apa nama tempat kat penang nuh) sampai Selasa..Selasa nanti nak bergegas balik ke Perak balik...Adoi hai eka tak boleh nak bayangkan cemana sibuknya diri ini nanti...

nanti ceramah habis pukul 4.30..musti terkocoh-kocoh kemas segala mala,lepastu nak ke jeti pulak..nak balik sini lagi pulak...dah la satu ke hapa tak baca lagi tentang interbiu...nasib lah dah cari maklumat awal-awal... nasib baik..tulah kan..gerak hati supaya siapkan bahan tentang interview tu awal memang ada hikmahnya..gambar dah siap..tinggal nak kemaskan resume saja lagi lepastu siap...hangkut segala baju ke semua hapa bawak sekali pergi..senang...

dan untuk orang Pulau Pinang khususnya 
atau yang pernah ke sana,


Eka nak bertanya...Persoalannya di sini,nanti dari hotel dekat Miami Beach Batu Feringgi tu,tu nak ke jeti tu,ada banyak bas tak teksi ke apa ker nak ke jeti???? berapa lama dari situ nak ke jeti.... huhuhu

nak tahu jer ni...boleh tak??????
nak mintak tolong segan pulak..yelah,dah la kena balik awal sikit.... tak balik sesama dengan peserta kursus semua...

huhuhu...eka nanti ke sana dengan kakak dari opis tapah..kira naik kereta dia lah..yelah perkongsian pengangkutan kan lebuh baik dan jimat..jadinya kami naik sekereta...

haishhh musykil lah nanti..eka nak kena sampai Perak malam tu jugak...esoknya ke Interview pulak.....

Semoga Allah SWT mempermudahkan jalan eka..Bila fikir balik,ini semua dugaan dan cabaran!!! hati kecil kata tak apa,teruskan....ada jalan... kena ambik semua ni.... positif positif...

doakan eka boleh hadap semua ni......

p/s: rasa cam tak nak pegi..esok bagitahu boss..tak nak pegi...T____T





15 November 2011

Kerja...........

Assalamualaikum dan selamat petang..Kembali bersiaran di dalam Belog Cik Eka... Sejak dua menjak ni ada lah jugak modal nak menaip..ada dua tiga cerita tak terpublish dalam blog ni lagi....

kadang-kadang tengah menaip ada gangguan terus hilang mood semua...lupa langsung....nak menaip kalu,kena diamkan diri seketika,cari idea kemudian baru menaip tanpa ada tanda noktah fuhh lajunya menaip idea membuak-buak ni...heh...

stop kejap..kerja.....

4.30 pm sambung menaip balik

La ni kerja banyak,kerja menimbun sebelum masuk awal tahun depan....


tangan dah penat,tangan gatal nak conteng...
mata dah penat,mata melilau,mata juling..
angka,huruf semua buat aku pening....
beginilah kerja...kau nak melalak menangis sekalipun tak guna...
eh kau???

eh tak..aku la.... dah nama pun kerja..kerja kan satu ibadah....kena kerja jugak...




mula berimaginasi....

nak bunga sejambak....boleh???? hahahaha

Eh tak,aku nak cakap...Aku sakit hati dengan keadaan yang ada dalam ni...tolonglah..aku tak hadap sangat nak jawatan ke hapa,dah boss yang putuskan semua ni,jangan salahkan aku....aku ni kuli kecik jer..... aku pun mengikut arahan jugak..nak cakap salah,dah cakap marah..ape ni?????

kerjaya yang glamour bukan impian aku...Impian aku,aku boleh hidup dengan duit gaji aku,untuk makan pakai aku,untuk keluarga aku....bukan glamour yang aku nak..kepuasan kerja tu yang aku cari.yang aku rasa aku bangga makan duit hasil kerja aku...

Itu saja.....

pening............................

*manusia ni macam-macam jenis ada..jangan sampai aku muak...................



Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK