28 February 2013

Eksplorasi ke Royal Belum Part 2 : Santuari Ikan Kelah

Kita sambung untuk part ke 2. Part 1 kelik lah disini ya.. Part ni best sebab pemandangan sangat cantik. Hijau je mata memandang. Bila la dapat pergi kat sini lagi. Paling kecewa pasal bunga jela.  Memang nak sangat tengok bunga,tapi tak dapat disebabkan faktor cuaca.

Oh ya,lupa nak bagitahu. Ada yang tanya boleh ke masuk sesaja. Jawapannya tak boleh masuk sesaja sebab Hutan Royal Belum ini sangat ekslusif dan nak masuk perlu ada permit daripada:

Jabatan Perhilitan atau Jabatan Perhutanan Daerah Hulu Perak, Gerik 
atau telefon 05-7911164, 7911963, 536261 atau 
faks 05-7912933 dan 05-5363275.

Sekarang ni kelulusan nak masuk Royal Belum boleh dapat dalam masa satu hari sahaja tau.

Aktiviti sepatutnya dah disusun dengan lancar.Pagi Sabtu sepatutnya ada jungle tracking dan melihat bunga rafflesia. Tapi pagi tu hujan. Batal. Pagi dalam pukul 10.00 pagi,kami dibawa oleh Ranjer Jabatan Perhutanan untuk ke
Santuari Ikan Kelah di Sungai Ruok,Royal Belum,Grik


Korang tengok gambar ni ape korang rasa?

Rasa sejuk tak?

hehehehehe

Sejuk weh. Air dia pun sejuk.
Rasa macam sangat fresh la.


Boat kembali perlahan.Dah nak sampai dah.
Hijau je kan.
Adui nak pergi lagi.
Suka la tempat-tempat camni.
Dak Apple tengok gambar depan bilik,
dia pun kata nak pergi jugak. Hehehehe
Nanti ada rezeki kita pergi camping sini tau.Hehehe



Mesti ada gambar makcik ni terselit.
Tangkap gambar muka agak banyak tapi selit satu jela.
Yang lain simpan. Hahahaha


ehhh ingat ada satu je.tapi dua la pulak.
Hahahahahaha :p
Tengok muka ai,rasa fresh jugak tak? hahahahahahahaha :p


Dah sampai dah ke Sungai Ruok.
Excited uolsss.Hahahaha
frust dengan bunga. Lama sangat nak tengok bunga.
takpela lain kali. Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu


1,2,3,4,5,6,7,8 boat.
Nak parking ni.Hehehehe


Tengok,ni peta dia. Tapi korang mesti tak berapa nampak sangat kan.
ni dekat ngan Kelantan dan Thailand.
Ada askar Siam.Hikhikhik


Lepastu naik naik je terus menyelusuri tepian air terjun dan sungai ni.
Ada macam trek untuk kita lalu.
Siap bertali.Masa ni majoriti pakai selipar.
Ingat nak jalan tempat biasa je kan.
Tapi nasib baik semua okey takde apa-apa.
Ada kelebihan lagi pakai selipar.
Menyebabkan kita boleh kecah-kecah kaki dalam air.Hehehehehe


SubhanAllah cantik sungguh air terjun ni.
Tapi gambo takdela hebat sangat.
Tangkap guna camera Nikon s3100 je.
kompak ajer.. huhuhuhuhu


Ha ni la trek yang kami lalui.
tapi ni baru peringkat pertama
ada lagi yang tinggi dari ni.
tak sangka la ai boleh naik ke atas. Hahahaha
Mengah gak ar kami masa naik.
Tapi masa turun tak mengah.Hahahahaha
Kolesterol banyak ke ha?? kompius lak. Hahahaha


Ni Air terjun peringkat pertama
korang nampak dak ikan kelah tu??
banyak kan?????????????????????????

Rasa nak tangguk je sekor sekor buat goreng
tapi mana boleh
Ini semua terpelihara.
Nak buat terapi kaki pun tak boleh ! 
nanti ikan pengsan makan daki kaki. Hahahahahaha :p


Harus bergambar sambil tunjuk peace.
jelum jelum sambil kecah kaki dan tangan.
Sejukkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk


Selepas naik bukit tinggi,
tapi selamat sebab ada tali.
kot nak terjerangkang,pegang tali.
Sambil tu tunggu abam-abam hensem tolong,hahahahaha


Semua tak melepaskan peluang tangkap gambo ayo terejun yang super sejuk ini.
memang segar dan nyaman laaaa..


 harus bergambar lagi

'bang,pastikan nampak air terjun kat belakang tu tau'
hahahaha
:p


'bang,lagi satu bang.saya nak tengah-tengah air'

hahahaha
mesti dalam hati tukang tangkap tu kata

'kalo debik budak ni best gak.Banyak songeh'
hahahahaha :p


ahli rombongan lain.Ada yang turun ada yang tak
Eka kompem la turun. Hahahaha



Nampak tak ikan?
Eka nak upload video ikan,tapi tak dapat la.Error plak.
Apesal eh?


Antara bunga yang pegi.
Ada lagi 3 bunga sebenonyer..hehehehe


Bersama kak Bunga. Eh Kak Ani.
hehehehehe
Comel kalau Kak Aini ketawa.hehehehehe
Eh abam abam belakang tu nampak buntot la.
hehehehehehe
tengah main ikan la tu.hehehe


ha lagi 2 bunga
Puan Nina dan Kak Ji
ni daripada HQ Ipoh


Cantik tak air terjun ni?
Serius cantik kan??

Kalau duduk bawah air tu mesti best tu.
hehehehee


selingan. Hehehehehe
nak balik dah daripada Sg Ruok tu.


Byeee Sg Ruok.
ada masa kita ketemu lagi.
Nak pergi lagi! 

eka ada satu cerita.
Masa lepas ke Sg Ruok ni,
balik ke kem makan tengahari.
Pastu rehat jap.

Sampai petang dalam pukul 2.30,
mereka ajak jalan-jalan lagi.
Eka tak ingat apa nama Sungai tu,
tapi tempat tu ada batu-batu,sempadan dengan Thailand dah.
Kira situla punca air Tasik Banding ni.

Air dia memang sejuk.
Makan masa dalam 1 jam lebih nak sampai.

nak dijadikan cerita,sebelum pergi eka dah siap ke tandas dah.Air pun minum sikit je sebab takut nak ke tandas,Eka dah la cepat buang air kalau cuaca sejuk.
Naik boat sejuk je rasa kena angin.Separuh perjalanan dah terasa nak terkencing dah
tapi tahan je lagi.
Sampailah dah sampai,dah tak tertahan rasa.

Ada yang suruh terjun ke dalam tempat cetek
sebab ada yang berhenti mandi.Air sejuk weh.Punca air
tapi ternampak lak ada yang kena pacat.

lagila rasa takut.hehehehe
takpela tahan jela.

Kalau takda pilihan baru terjun.Sekali Pakcik Salehudin suruh operator boat eka,pakcik Din bawak ke kelinik desa kg orang asli.Dekat sikit la dari tempat kami berhenti tu.
Bila sampai je,terus cari tandas.Ada pulak warga USM buat aktiviti kat Klinik tu,
Terus la eka pergi tandas ditemani Nina.
Tandas dia tak ada pintu.Tutup dengan zink.
Air dia air bukit.Sejuk weh.Nyaman

Lega rasa

Terima kasih la pakcik2 yang membantu
memang kenangan yang tak dapat dilupakan.Hehehehe


Dan lagi satu,eka tak dapat nak tangkap gambar masa pergi sana tu.Lalu kg orang asli.
Eka terfikir macam mana la mereka duduk dalam tu.Makan,pakai semua,
Jauh kot daripada Jeti.
Masa kami lalu tu selalu terserempak orang asli basuh kain,basuh pinggan.
Anak-anak orang asli melambai-lambai kami,
mereka main sambil naik boat.


Hehehehe tangkap gambar mereka pulak.
ni dari HQ Ipoh

Malam minggu tu ada BBQ. Rusa panggang seekor.

Dap. Liat sikit. Tapi perapan dan kuah sedap !


nampak peha peha dia tu.
sedap pulak makan dalam hutan gini.

Malam tu tido nyenyak.Rupanya hujan daripada pukul 3 pagi. Sampailah masa kami balik pukul 11.00 pagi tu hujan lagi. Aktiviti terpaksa dibatalkan. Semua berangkat pulang. 



hai abam - abam ...
bye bye. Nanti jumpa lagi.
hahahahaha

:p


Bye Sg Kenarong Base Camp.

InsyaAllah,saya rasa mahu lagi ke sini.


Pulang marilah pulang bersama-sama.
Hujan weh lepastu,
Pakcik boat bawak laju.hihiihi
dengan hujan nyer.
menjerit-jerit eka bila boat langgar ombak :p
gayat ! hahahaha

malam tu dah sampai umah pun masih terngiang2 bunyi boat,enjin boat
rasa terumbang ambing dibawa air gelora.
hahahahaha ayat tak boleh blah.Macam lagu. 


Selamat mendarat di Jeti Awam Tasik Banding pada pukul 12.30

Line henpon,internet baru ada
masuklah wasap,mesej,call berbaur rindu-rinduan.hahahahahaha

3 hari 2 malam,
baru tahu rasa haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. hahahahahahahaha


Apa-apapun terima kasih buat penganjur. Saya rasa seronok duduk dalam tu. hehehehehe.Sila buat lagi.Nak tengok bunga. Hehehehehehe




Eksplorasi Ke Royal Belum,Grik Part 1

Assalamualaikum dan hai ! Selamat pagi. 6 hari eka tak update blog ni. Minggu lepas eka pergi ke Royal Belum,Grik,Perak. 3 hari kat sana. Line semua tak ada. Memang betul-betul enjoy the nature yang sangat segar dan hijau.

Eka suka. Sejuk. Tapi agak kuciwa sebab tak dapat tengok bunga Rafflesia yang dengarnya sedang musim berkembang mekar. Tapi tak mengapalah. Mana tahu ada lagi eksplorasi begini, Eka nak pegi lagi lah ! Hahahahaha takde line pun tak apa. Barulah rindu kan ! hahahaha

Harini entry sangat panjang dan berjela. Mohon korang jangan tak baca,mungkin eka buat part 1 dan part 2. Dua part dah la ea? Karang korang menyirap pulak baca panjang-panjang kan? Macam baca eka membebel kan? Hahahaha Korang mesti nak tengok gambar jer kan. Hahahahaha. Tengokla kalau rasa okey buat satu entry jer.

Jom,mula. Travelog lah konon. Hahaha

Pada 22-24 Feb 2013,anjuran Kelab Sukan jabatan,buat Eksplorasi ke Kem Sg Kenarong,Royal Belum,Grik,Perak. Serius jauh weh dari Teluk Intan ni. Dalam 4 jam lebih baru sampai tau. Tertidur jugak la kejap. Tapi bangun balik,sebab nak tengok pemandangan di sekeliling.Ikut jalan dalam je.

Daripada Teluk Intan ni ikut Sg Manik/Labu Kubong,menghala ke Kati,Kuala Kangsar,Tasik Raban dan barulah Tasik Banding.

Satu daerah bawa 2 biji bot. Dekat sana memang naik boat jela kalau nak kemana-mana.


Perjalanan bermula.
Dari Daerah kita,pergi naik 4 pajero.
2 pajero bawa boat.

Kelihatan Cik Nina dan En Halil.
Terima kasih En Halil bawa kita.

Waktu dah nak tengahari,kita singgah makan pulak dekat Restoran Tasik Raban.


Ni la restoran dia,selepas daripada Jambatan Tasik Raban tu.


Menu banyak,sedap.Ala Kampong la semua.
Ikan bakar pun ada
Sebelah ikan tilapia,harganya RM 27.00
Rasa,so so la

Perjalanan diteruskan.Sampailah di Pekan Grik. Pertama kali jejak Grik ni. Hehehehehehe. Lagi satu,Grik tu sejukla. Best pulak rasa. Suasana sangat nyaman. tanya pada Kak Aida,memang Grik sejuk. Hehehe



Mercu Tanda Grik.
Tanduk rusa
Daripada Pekan Grik nak ke Tasik Banding tu mengambil masa dalam 1 jam lah



Setelah melalui jalan yang berliku liku,
macam nak naik Genting Highland ngan Cameron Highland rupanya jalan nak
menghala Tasik Banding tu,
Lagi 192 KM nak sampai ke Kota Bharu,Kelantan.
Tuuuu dah nampak Royal Belum
Excited ! 

Selepas tu berehat tunggu rombongan lain,dan bot bot lain sampai,rehat jap minum bagai.Lepastu sesi penurunan bot ke dalam tasik.Tengok la kejap.Hehehe


Perempuan ada 6 orang yang join.
Ni baru 4 orang. Kehkehkeh
sampai terpejam mata cik Eka



Nak jugak bergambar dekat bot,ni salah satu bot daripada office Eka.



Bot lain-lain pun sampai.


Sesi turun bot ke dalam Tasik


Lagi lagi terus...terusss..
opppppssss
ambik kanan.Okey kanan sikit..
opssss kiri balik..
opsssssssss
okey terus terus
hehehehe



Ni perbincangan uolss naik boat District masing-masing yaaaaa.. hehehehehe


nampak boat-boat tu semua.
Kita ready yaaaaa


Senyum pakcik-pakcik,abang-abang sekalian.. hehehehehe
kita ready yer nak naik boat laju ni.
pakai jaket yerrrr


On The Way nak ke Kem Sungai Kenarong,Royal Belum

Air tasik sangat hijau.
Sejuk je rasa mata
SubhanAllah Maha Suci Allah


muka pun dah macam minta penampar je asyik snap snap.
hahahahahaha

Setelah mengharungi hampir sejam perjalanan.Agak gerun gak kalau bot terlanggar ombak.Hahahaha.Merecik air ke muka.



Alhamdulillah, Yeyyyyy dah sampai
Oo ini tempatnya.
Ika ingatkan kena camping kat dalam tempat yang tak ada bangunan kan
ni macam chalet.
Tapi dengarnya yang perempuan ke dalam bangunan
yang lelaki ada satu macam rumah panjang ada atap.
bilik air plak jenis sederet jauh sikit dari tempat tidur.


kita parking boat dulu.
ceh cam aku plak yang bawak sibuk nak parking.hahahaha

ni sebahagian ahli rombongan


Tu dia. 
Sungai Kenarong Base Camp


Siap ada welcome Tea.
hikhikhik
Tapi sedap-sedap abang-abang kem ni masak
ikan goreng sedap,sayur sedap
ahh pendek kata duk dalam hutan semua sedap.
haha
setiap kali waktu makan tak penah nasik tak habis.
habis memanjang eka makan.Hahahaha.
Tolak perasan malu
buncit pun buncetlaaaa...hahahaha



Ni antara chalet yang kecil.Ni tak ada bilik air.


haaaa yang ni chalet kami
Kembar dua.
Siap ada bilik air,ada beranda
Perempuan sahaja.. hehehee
2 + 4 orang 


Siap ada katil.
Hehehe
cadar cantik lah
ada pink ! hahahahahahahahahaha
tapi bantal pink merah tu bukan eka punya.
tu Cik Nina punya.


bilik air.
Selesa
air dari gunung.Pepagi sejuk yang sampai ke tulang 


Beranda.
Bukak pintu nampak tasik.
Rasa macam indahnya.
Rasa segar sangat badan.
yelah jauh dari asap moto,kete.lori.
hehehehehe



Ni pemandangan dari luar beranda.
Sejuk dan nyaman kan? hehehe


boat laju ni.
suka la boat ni.Hehehehe


Haaaa nampak tak tempat kitorang berkampung selama 3 hari 2 malam kat sini

Part kedua akan disambung selepas ini. Tengok ikan. Best.. hehehehehe




Copyright © 2012 | Reserved to Belog Cik Eka | Design By Kay SBK