26 October 2015

Majlis Aqiqah Adra Safiyya

Assalamualaikum dan hai semua.

Alhamdulillah selesai sudah majlis aqiqah anakanda tersayang hari Sabtu baru ni.

Semua berjalan lancar. Menguruskan kenduri ni penat sebenarnya tapi bila dapat jamu tetamu makan,tetamu ramai datang tu memang penat rasa hilang. Seronok rasa tengok ramai datang. Alhamdulillah murah rezeki si kecik Adra Safiyya.

Kambing golek pun licin sampai kepala pun diorang makan hihi. Sos pun Sedap. Ada side dish potato salad + coleslaw.


Lauk pauk pun cukup siap ada berlebih lagi dan boleh bagi bungkus untuk sedara mara.

Menu haritu nasik tomato,ayam masak merah,dalca,jelatah timun nenas,papadom,nasik putih pun ada. Gulai lemak nangka, keladi masak asam,ikan goreng,sambal belacan,buah tembikai. Lauk pauk semua masak gotong royong. Mak masak dibantu adik beradik mak ngan adik bradik abah aku. Terima kasih sangat. Siap ada yg sponser macam2 hehe.

Dessert pulak aku tempah kat member2. Ada brownies kedut,cup cake,blueberry cheese tart. Bubur pulak, bubur anak lebah sedapp tempah kat sedara. Makcik2 aku pulak sponsor dadih, kuih sampan,apam,kaswi. Pastu jiran opah aku sponsor lagi kuih muih macam2 jenis. Kuih pau,karipap. Nenek masakkan pulut ngan sambal tumis. Ya allah terkejut aku kluar umah tengok banyaknya makanan. Rezeki.

Goodies pun licin takde tinggal satu pun hihi. Dalam goodies aku taruk Yassin,telur dan muffin coklat + vanilla.



Yassin ni aku order kat Kiz Wedding di facebook. 


Majlis mula pukul 9.30 pagi. Marhaban start pukul 9.30 pagi. Adra ok pagi tu. Pukul 8.30 Adra dah siap2 mandi n pakai baju. Susukan dia. Biasany pagi pukul 9 tu time dia tido. So, susukan dan marhaban start. Dia tido. Hihi terus masukkan kat dalam buai berendoi


Marhaban habis dalam pukul 11.30 pagi. Terus ada bacaan doa dan jamuan makan pon bermula.

Gambar lawa2 ni kawan kami berdua. Amin yang snap. Amin bagi service free.!! Alhamdulillah murah rezeki ko Min. Lagi2 nak menimang orang baru. Hehe . Cantik2 gambo. Soft copy je tak ambik lagi. Amin ni photog kami kahwin masa kt sebelah aku.


Hihi sukanya dia. 
Baju ni simple je. Trudy and teddy.
Mula2 aku nak baju lain.
Sekali ayahnyer kata beli baju yang boleh dipakai selepas ni. Beli ropol2 kang susah nak pakai berjalan2 hehe betul gak.
Buai berendoi ni member2 gak.
Zahra Bridal punya.
Thanks kak Yana.
Harga kasih sayang gitu. Hehe

Anak kesayangan ayah.
Memang geng berdua ni.
Muka pon serupa. Padan sangat haha.
My little family.
Terima kasih Allah swt atas kurniaanMu.
Moga berpanjangan kebahagiaan ini.


Okey tu je. Nanti kita sembang lagi okay. Tatatata.

Terima kasih untuk semua yang menjayakan majlis aqiqah ni. Hanya Allah swt yang mampu membalasnya.







15 September 2015

Misi Mencari SSC

Assalamualaikum.

Bila dah jadi emak-emak ni, asyik la mencari barang-barang bayi. Macam-macam benda rupanya hahaha. So, slow2 belajar dan cari info-info sikit.

Salah satunya, selain daripada stroller, Soft Structur Carrier (SSC) juga menjadi kepentingan lagi-lagi mak bapak suka berjalan. Adra dah hampir 7 kg dah pepaham jelah ya tangan mak rasa sado sangat. Hahaha. Bergilir dengan ayahnya. Tapi ayahnya lebih suka bawa handbag dan beg-beg. :p

Aku dah beli stroller. Mula-mula kalau ikut kehendak, cantiknya Quinny tu. Cantiknya *_*
Smartnya kuinin tu. Ouhh lawanya warna merah tu. Hehehhh.

Tapinya, husband kata. Untuk permulaan, apa kata kita beli yang harganya tak terlalu mahal dan tahan. Kita pun tak tahu anak kita nak duduk lama2 ke tak dalam tu. Hahaha. Test dulu. Kebetulan Stroller Graco Evo Mini ada diskaun, maka ayahnya belikan Adra stroller Graco Evo Mini tersebut. Harga RM 500.00++. Suka stroller tu. Nampak tegap dan ringan. Aku pon boleh angkat n buka tutup stroller tu.

Setakat ni Adra taknaknyer duduk lama2. Macam anak orang lain gak yang taknak duduk lama-lama. Hahaha. Kalau dia tidur je, taruk kipas. Lama la dia tidur. Kalau tak. nangislah minta angkat.

Ada orang add dalam group Malaysian Baby Wearers. Banyaklah info dapat kat situ. Macam-macam jenis ada. SSC, Ring Sling, Mei Tai etc. Bermacam-macam jenama jugak aku kenali. Antaranya Cuddle Me, Pognae, Ergo, Boba, Tula, Neezaneedles, Jumpsac, Tugeda, Snugbaby,Andrea( Tak Approve di Malaysian Baby Wearers), Lenny Lamb dan macam-macam lagi. Harga pun not bad. Kena menabung nih hehehe.



Aku teringin jugak nak belajar melilit2 tu tapi aku tak tahuuu hahaha. Kena belajar ni. Nampak kemas je mak ayah yg pandai ikat2 dan lilit tu. Poor me. Huhu.

Setakat ni aku berkenan dengan design NeezaNeedles. Tadi dah emel ke NN tu tapi owner n husband akan pergi menunaikan Haji. So, katanya 15 October dia akan open slot. Okey tunggu dulu lah kot hehe.

Nak cari SSC ni kena cari yang bersesuaian. Bukan nak cari yang menarik je tapi kena ada ciri2 keselamatan yang baik. Bersesuaian dengan berat baby, umur baby dan jugak mak ayahnya jugak.Posisi baby. Baby selesa ke tak. Tak terlalu panas, material yang bagus .

Hati2 memilih SSC, ada yang FAKE jugak. Banyaklah info. Aku masih belajar dan belajar ni.


Bila tengok orang bawa anak macamni,
kita pulak yang rasa sakit.
:(



Jom, cuci mata tengok SSC. Teringin nak beli pink colour. Ala2 gegel tapi kena fikir jugak. Nak guna untuk adik-adik Adra. Mana tahu boy ke kan. Cehhwaahh hahha adik Adra. :p
Terfikir gak kot kang beli pink ayah adra segan nak pakai pulak. Hahaha.

Yang ni Local Brand.
















CUDDLE ME







TULA





BOBA






Okey tu je. Yang lain korang boleh google.

Banyak kan yang menarik.Ingat nak test drive dulu SSC yang mana sesuai untuk aku dan yang penting, Adra selesa kat dalam tu. Penah jugak minta bibik kak ipar yg asal dari Indonesia ajar aku gendong tapi aku tak pandai2. Hahaha. Tak sekemas yang bibik buat. Aduh bik. 

Korang, meh la share SSC apa korang guna. 

TQ kak Tina sebab selalu melayan pertanyaan eka pasal SSC ni. Hahaha. Banyak yang tak tahu. 

Babai








11 August 2015

Scan 3/4D Klinik Fauziah Ampang.

Hai semua. Adra dah 5 bulan, baru aku nak publish entry scan 3d/4d nih. Hahaha lagi satu, entry masa mengandung pun berlambak lagi dalam draft. Nantilah ya kalau rajin, tah2 tunggu2 sampai Adra dapat adik baru publish hahahahaha. Oh tidakkkkkkkkkk. Krikkrikkrik.

Meh baca entry throwback Bulan November 2014 yang lalu. Hehe.

******** Hari Sabtu aritu aku scan Baby kat Klinik Fauziah Ampang. Aku book melalui online dekat Web scan 3/4D online Malaysia dengan harga RM 120.00 termasuk Cd video dan gambar.

Banyak review kata ok kat situ. Sonographernya sama ada Miss Jezlyn atau Miss Celynn. Patutnya kat schedule Jezlyn tapi diganti Miss Celynn.

Mula2 aku masuk seriusla berdebar kot hihi. Lepastu Sonographer tu tanya brapa weeks,tanya khabar dan baring. Hati dup dap ni. Harap anak bangun dah ya. Tadi dah duk mengeras tendang2 dah. Ayahnya excited ni sampai duduk depan screen. Muke senyum je. Hehe.

Lepastu sono terus letak gel. Aku dalam hati, Assalamualaikum baby, tunjuk leee muka. Hehehehe. Dia terus cakap baby,baby. Baby buat apa tu?? Ini mama sama ayah datang nak tengok baby.

Time tu scan 2D dulu. Sono tunjuk mulut anak aku tengah nyotnyot. Aku pon nampak hihi kelakar muncong2 pulak dia.

Die terus kata olooo baby lapar yeee. Mama belum makan lagi utk lunch yeee. Memang aku belum makan lagi time tu. Hahaha lapooo anak yer.

Sekali baby taruk tangan kat muka. Kaki tangan semua ke atas dah ni. Adey anak. Bagi kerjasama plis haha.

Celynn terus turn to 4D mode. Alahaiii anak comelnyaa dari tepi. Celynn kata baby idung mancung dan berisi. Tengok idung siapa ini. Haha terus dia tengok aku tengok laki aku. Idung  ayah sama. Idung baby pon sama. Saye suke idung baby. Tapi memang idung tu jerla yang nampak jelas sepanjang scan.

Nah. Cenggini rupe die dalam tu.


Kemaen taknak tunjuk muka tu.
Selalu tengah hari, dia jaga. Ni sedap dia tido.


Tutup muka. Malu sangat ya 
Tengok tangan jari tu macam ayah.
Panjang-panjang.

Jenuhla sono tu ketuk-ketuk perut aku. 
Suruh aku ngiring kejap kiri kejap kanan.
 Mama. Lurus kaki mama,ngiring kanan. Ketuk ketuk.


Sekali sono tu kata.

Amboi baby bunyi gempa bumi pun dia tak heranlah.
Ketuk2 dia .Dia cebik,masam terus nangis hahahahahaha ketawa kami bertiga. 
Kat dalam tu bising masa buat scan ni. Tu yang dia marah tu haha.

Marah sangat dia kena kacau.
Sementara tu sono explain perkembangan baby,uri dan air ketuban.
Alhamdulillah semua okey. 


Amboi senyum pulak diaaaaa.


Ni je antara yang jelas.


Ni pun antara yang terjelas.
Yang lain, takmau tunjuk muka. 
Muahahaha.

Sono ukur kepala,tapak kaki,tulang peha. Tulang peha kemain panjang macam ukuran 27 weeks. Sono cakap baby tinggi macam mama dan ayah hehe.
Tapak kaki jangan citela panjangnya haha. Dak apple kata ikut aku kaki saiz 9 haha.


Yang lain normal. Dan part gender.
Alhamdulillah baby kangkang dengan jayanya sampai sono kata amboi baby ni tunjuk muka malu tapi anu tak maluuu haha. 100% confirm katanya. 

Tapi rahsia dulu ya. Ayahnya suruh tunggu lahir nanti hehe.

Last2 dia tunjuk muka. Comel anak mama. Alhamdulillah. Perasaan masa tu tak tau nak cakap macam mana. Happy,sedih terharu semua ada.
Aku tengok dak apple. Nampak benar dia gembira. 
Tengok muka dan mata die pon tahu. Syukur atas kurniaan Allah swt.
 Asal dia sempurna ciptaan Allah swt,sihat sudah memadai. 

Nnti aku cerita lagi ya. Sambung keja jap
***************************************************************

Haa begitulah ceritanya. Seronok hehe.
Walaupun tak scan 5D, tapi scan 4D ni pun cukup dah.
Nak tengok yang real, kena tunggu dia keluarlah hehehehehe.

Yang ini, gambar Adra beberapa minit selepas dilahirkan.
Ayah Adra snap. Masa ni handphone aku pun dah lupa hahaha.


Wangi. Time ni memang semua rupa pun rupa ayahnya.
Kulit cerah. 
Rambut lebat.Halus, lembut. Tapi rambut tu dah dibuang pun.
Skarang dah berambut baru. 

Masa dah ditolak masuk ward, terus jaga Adra.
Adra diam je. Lepastu nangis wawawawawawa.
Gelabah ayam kejap. Lepastu baru dia tidor, kami pun tidur berdua peluk2
sampailah pagi. Weeeee~ sweet moment. 

Okey dah. Nanti cite lagi. Tatatatatata





07 May 2015

Diari Mengandung Part 2 #mabukloya

Hai semua. Haritu dah share pasal Upt positif. Nak baca meh klik SINI. Entry ni aku taip masa baru mengandung dulu,tapi aku simpan peram dan niatnya memang nak update selepas selamat semuanya. Alhamdulillah. 

Sambung semula cerita pasal mabuk. Bukan mabuk yang mabuk tu ye. Hihi. Ni mabuk orang ngandung.

Aku start alahan masa kandungan dah masuk 6 weeks.

Aku ingat lagi pagi tu nak bersahur, hari Isnin 14 Julai.

Aku terjaga dari tidur sebab aku rasa perut aku bergelora. Aku rasa macam nak muntah. Mual. Tengok jam pukul 5 pagi. Aku cepat-cepat pegi toilet, nah amekawww. Muntah asid yang masam gile dengan pahitnya tu. 

Rasa nak nanges. Laki jauh. Apalah nasibku. Drama subuh buta tu haha. Nasib aku tak update kat FB yang aku muntah ke loya ke. Kalau tak loya orang membacanya haha.

Aku try makan nasik. Goreng telur. Aku rasa macam tak selera. Tak habis pun jamah masa tu. Bila aku nak mandi, aku memang guna shower gel almond body shop. Sebab aku rasa sangatt wangi bau almond tu.

Bila aku hidu nak sapu, aku rasa macam mual. Terus aku muntah lagi masa mandi tu. Waaaaa bau sabun pun dah tak boleh ye.

Maka bermulalah morning sickness, evening sickness + night sickness aku. Bila muntah tu,keluar dekat hidung sekali. Auhhhhh memang pedih yer. Tapi kata doctor bagus kalau ade alahan ni. Maknanya kita ada tindak balas dengan orang dalam tu. Nak tahu lagi boleh Klik Sini

Aku dah dapat detect aku alah pada bau apa. Yelah, setiap orang mengandung lain alahannya kan.

Pertamanya :

1. Aku alah bau shower gel sendiri

2. Aku tak boleh bau shampoo. Muntah terbelahak aku kalau shampoo rambut

3. Aku tak boleh bau sabun basuh kain + downy perfume. Pening satu hari

4.Aku tak boleh bau dapur. Lalu dapur aku tutup hidung.

5. Aku tak boleh bau peti ais. Bukak peti ais aku akan tutup hidung jugak.

6. Aku tak boleh basuh pinggan. Sebab aku mual tercium bau sabun basuh pinggan. Wahhh goyang kaki sungguh la yaa . Haha. Nasib baik dak apple bantu basuh pinggan masa awal2 tu. Huu

7. Aku tak boleh bau nasik + makan nasik semuanyaaa pun lah apa2 tentang nasi. Hampir 2 bulan aku tak sentuh nasik tapi aku gantikan kuewtiow, mee, bihun goreng jeee. Berat memang turun masa minggu2 awal.

8. Sampai satu tahap, aku tengok rancangan masak memasak pun aku muntah. Muahahaha

9. Aku suka bau laki aku balik keje. Achem achem tu muahaha. Selalu orang ngandung tak suka bau suami tapi aku suka.

10. Aku alah dengan bawang besar. Aku tak boleh telan bawang langsung. Apatah lagi bau menumis bawang. Dulu aku suka bawang. Memang fav.  Semua masakan aku taruk bawang. Kalau boleh, kek pun aku nak taruk bawang hahahahahaha. Tula orang kata kan,yang disukai sebelum mengandung akan jadi tak suka.

11. Bau perfume aku sendiri aku tak boleh hidu. Aku pakai perfume dan body spray laki aku hahaha. Lantak situ bau lelaki pun. Nasib tak de bau jantan sangat. Akhirnya aku pakai perfume baru.

12. Muntah pagi, petang, malam. Sampai keluar ikut idung muntahnya. Sabooo jela aku.

13. Kan aku jauh dengan suami, bila tiba rasa sangat weak tu. Aku menangis teresak-esak. Rasa macam aku perlukan laki aku time tu tapi dia jauh. Sebab tu bila seminggu jumpa tu, aku rasa lega sangat. Laki aku layan aku macam princess dah rasa. Terharu sangat. Harapnya bila aku ngandung lagi nanti, anak nombor 2,3,4,5 ke. Amboi banyaknyaaa hahaha. Laki layan jugak seperti tu yer abanggg.

14. Allah swt bagi dugaan dekat aku, mengandung sulung berjauhan dengan yang tersayang. Betul-betul menguji aku. Aku harap anak yang aku kandung ini kuat seperti aku. Aku percaya ada hikmahnya dan aku percaya Allah swt tak akan bagi aku dugaan ini kalau Allah swt tahu aku tak mampu hadapinya. Cuma yang boleh aku cakap, bukan senang berbadan dua berjauhan dengan yang tersayang. Semua kena buat sendiri.

15. Tapi muntah-muntah tu, start masuk 13 ke 14 weeks, muntah pun berakhir. Cuma mual-mual tu ada lagi selain daripada bau-bau pun aku alah sikit lagi.

16. Doakan keselamatan dan kesihatan aku dan anak aku ya. Tak sabar rasanya aku nak menatap wajah si buah cinta ni. Ikut aku ke ayahnya hehehehehe..

17. Tapi selepas mabuk hilang,dah boleh masak. Memang aku gila memasak jelah kejenyer. Kat instagram penuh la gambo makanan je. Hihi

Ada lagi alahannya tapi aku pun hampir lupa nak taip. Tapi apa-apa pun aku bersyukur Allah swt bagi aku peluang untuk menjadi seorang ibu. Memang indah sukar digambar dengan kata-kata. Teringat mak aku.

Cuma, setiap orang mengandung ni lain pembawakannya. Sekarang aku dah dapat rasa pergerakan si buah cinta ni. Precious moment.

Lepasni cite pasal lain pulak ye hehehehehehe..

Next, buat buku merah.


22 April 2015

Diari Mengandung Part 1 #uptpositif

Hai semua. Tiba-tiba malam ni gigih nak update. Mata tak ngantuk + Adra baru je lelap. Mamanya menghitung hari nak habis pantang je ni hehe. Tak tido dibuatnya. Tapi perkara biasa dah beranak. Tiada istilah tidur nyenyak. Sebab tu masa ngandung pun tido tak nyenyak. Practise tau hehe.

Ni entry throwback tau. Hehe. Throwback 9 bulan lepas. Mengandung adalah perkara yg sangat manis. Syukur diberi peluang. Moga ada rezeki buat anda2 yg ingin merasa nikmat ini. Ameen. Mudah-mudahan.



Aku sebenarnya dari sebelum buat UPT lagi aku rasa macam aku mengandung tapi tak nak lah meletakkan harapan yang tinggi aku ni mengandung.

Orang tua-tua kata, jangan beria-ria sangat kalau nak anak ni. Buat biasa je. InshaAllah sampai masa Allah swt akan bagi kita rezeki anak tu kerana Allah swt tahu bila waktunya kita bersedia memikul tanggungjawab itu. :) Kalau fikir sangat pun nanti hormone kita juga terganggu. 

Mula-mula kahwin, sapa pun mesti excited kalau lambat period kan. Termasuklah aku ngan suami. Tapi lepas dah 3,4 bulan kahwin. Kitorang mula buat biasa. Mood honeymoon ada lagi. Pegi jalan-jalan, makan-makan. Habiskan masa bersama2. Ala2 bercinta lagi kekdahnya. Cinta halal. Hehe. Takde fikir pun pasal baby.

Sampailah masa bulan June 2014 tu.LMP aku awal bulan June. Dapat tau pregnant hujung bulan June. Masa tu lagi 2 ke 3 hari nak puasa. Kira ni rezeki bulan puasa kami. Syukur.

Sebelum preggy memang ada beberapa tanda preggy. Nanti kita share tau.. 

Buat upt first masa tu tengahari Jumaat. Tu pun officemate paksa. Muahaha. Gigih aih pi 7e beli upt ditengahari meremang. Pulaknya tinggal seketol je bende alah tu. Buat2 eh naik dua line tapi kabur. Tak caye lagi ni. Patut buat urine pertama tapi semalamnya upt tak beli lagi. 

Esoknya subuh sepie buat. Ya confirm double line. Dak apple tentulah gembira. Family pun hehe. Lusanya baru buat pengesahan preggy kat klinik.

Sampai kat klinik, aku masuk sekali ngan suami aku. Cite ngan doctor pe sume. Doc suggest suruh aku buat UPT lagi sekali. Dekat pukul 4 lebih masa tu. 

Sambil tu aku keluar kejap. Dalam 10 minit doctor panggil masuk semula. Doc cakap dah cek UPT, memang naik terang sebab dahla dah petang, bulan puasa pulak tu. Naik line terang camtu. HCG tinggi.

Doc salam laki, cakap tahniah. Sah Pregnant. Sebijik macam drama telebisen tu haha. Laki aku sengihhhhhh memanjang masa doc kira kat aku, aku baru sebulan pregnant. Lepastu doc pesan jangan buat kerja berat ape semua. Hatiku berbunga-bunga. Hehehe

Lepas tu, aku still macam biasa. Mabuk pon takde lagi masa tu. Tapi jangan ingat aku tak mabuk ye. Kang aku cite pasal mabuk aku plak. 

Masa tu takde sapa tahu melainkan family dan kawan rapat . Awal lagi kan. Sampai masa. Memang aku umumkan supaya orang lain mendoakan agar aku dan baby baik2 saja sehingga waktu melahirkan. Cuma bila orang tanya. Aku jawab lah iya. Tidaklah aku menafikan. Tak tanya, diam jelah. Tahu2 eh boyot dah ko. Hehe

Bila kandungan dah 6-7 minggu kot (lupa woi. Urat banyak putus masa bersalin haha) aku pegi scan. Alhamdulillah dah ada heartbeat. Janin duduk betul didalam kantungnya. Masa awal2 tu janin sangat2 kecil. Kena jaga baik2.

Next. Nak cerita pasal buat buku pink ke atau cerita pasal mabuk loya muntah belahak? Haaa pilih pilih hehehe. 











26 March 2015

Baju Ayah


Haii. Busy skit sekarang. Menyesuaikan diri dengan tittle omak2 ni hehehehehh.

Aritu Adra rindu ayahnye. Kot hehe. Kebetulan baju ayahnya ada tinggal tersangkut kat bilik. Cium2 bau perfume hihi. Terus mak kata selimutkan dia. Nyenyak dia tidur. Petua orang tua kata mak. Baju ada bau lagi. Hehe. Tapi wangi tau hihi.


Bukan Adra je rindu ayah ni.
Mamanya pun lahai. Hahahaha.

Ayah cepat balik tau. 

P/s : Alhamdulillah making sihat dan kuat. Syukur.


23 March 2015

Berpantang #myadra

Assalamualaikum dan hai. Selamat pagi uols. Best tak keje harini. Monday blues tak? Hihi. Sementara Adra tido ni, baru bole update blog. Kalau tak memang takde lerr nak pegang henpon ni. Dulu cas sehari 3,4 kali. Skang ni sehari sekali hahahaha. Best. Tumpu pada baby.

Sekarang aku berpantang kat umah mak ayah aku. Nanti habis pantang baru kerumah mertua. 'Dalam hari' ni mak mertua tak kasi jalan jauh. Ingat nak juga pantang disana separuh kan. Tapi mak aku kata takpalah. Mak jaga. Adik aku pun bantu jaga. Bak kata dak apple. Kita ni newbie mama ayah hihihi. Banyak orang bantu. Aku pun baru rasa segar ni.

Urut mengurut dah selesai haritu. 3 hari.

Rutin harian aku. Pepagi subuh sepie dah mandi. Pastu ngepam.

Kemudian bertungku. Berbengkung. Haritu maktam aku yg pakaikan bengkung lilit2 tu. Tapi skang aku pakai sendiri. Breakfast kopi o panas + biskut lutut.

Lepastu susukan si Adra. Dia dah tido. Aku makan plak. Menu masa awal pantang. Luka tak baik lagi. Mak aku kasi makan nasi panas + ikan bilis bersama bawang putih digoreng tanpa minyak.


Nasibla aku memang suka bilis. 
Kadang mak taruk lada hitam. 
Alhamdulillah Adra takde kuning.

Untuk luka. Aku takde taruk apa. Cuma makan limau sunkist dua biji sehari. 
Alhamdulillah bertambah baik. 


Dah lama sikit baru mak aku bagi ikan bilis goreng dengan minyak. Sedapnyaa. Hehehe ni paling aku suka.
Tak sabo nak timbang berat.

Korang tau berapa berat aku masa preggy? 
Haha malu nak kabo.

85kg uols.
Walopon tak nampak gemok. Tapi hanya aku je tahu betapa beratnya aku nak duduk bangun. Hihihh.

Untuk set bersalin. Aku pakai NR @Nona Roguy.

Best pakai semua produknya.
Nanti kita review. Aku ngantuk beno nim tatatata

18 March 2015

:)

Dulu. Hidup bujang.

Kemudian, hidup berdua. Ada cinta yang melengkapkan.

Sekarang, bertiga bersama-sama buah cinta.

Cukup cantik perancangan dariNya.

Bila kurenung si buah cinta, ada satu perasaan yang sukar untuk digambarkan. Meskipun masih dalam kesakitan, tapi bila memandangnya sakit itu jadi reda.

Pernah sekali bila sakit tiba, sang cinta merenung aku.

Lama.

Bila aku tanya, mengapa pandang aku begitu.

Dibalasnya begini.

Kasihan. Kalaulah sakit itu boleh dipindahkan. Rela rasanya.

Allahuakbar. Tak perlu. Aku gembira diberi sakit ini. Sakit yang nikmat. Sakit yang menghapus dosa-dosa aku.

Sang cinta. Terima kasih. Tidak jemu menjaga aku dan buah cinta. Walaupun dibantu keluarga aku. Aku bahagia melalui detik-detik indah ini.

Walaupun makan nasi bersama bilis. Dibengkung. Dipilis. Diurut. Ditungku. Aku suka. Pengalaman baru aku bergelar ibu.

Nanti aku cerita. Syndrome baby blues masih berleluasa. Hehe.

Tidur sebentar. Kejap lagi Adra mesti bangun. :)


13 March 2015

Pengalaman Bersalin #MyAdra

Assalamualaikum. Awas entry ni panjang gila. :p. Tanak baca. Komen terus. Hihi.

Baby tengah tido. Jadi baru buat entry ni. Aku sebenarnya start cuti awal sebab anak first ni kita tak tau bila kluarnye kan. Awal ke lambat ke aku memang nak cuti awal. So. Bincang ngan dak apple. Aku start cuti masa preggy 37weeks. Masa tu aku dah start rasa pelvic pain. Bayanglah nak naik tangga opis yg 60 anak tangga @ 3 tingkat. Tak lalu rasenyer dengan boyot2 nih. Hihi. Aku duduk ngan family aku sebab nak bersalin dekat ngan umah mak aku je.

Masa cuti waa best kot duk umah. Layan anak buah anje aku si Zara tu. Dak apple standby jer kot aku nak terberanak kan. Hari berganti. Ramai yang due date sama dah bersalin. Hihi nebes mula terasa. Contractions pun ada tapi ala2 palsu @ braxton hicks.

Sepanjang cuti tu dak apple selalu bawa berjalan. Ikut dia jogging. Aku jalan jela hehe petua org kata nak mudah bersalin kerap berjalan. Tak dinafikan :).

Pastu dak apple layankan aku nak makan apa. Makan kenyang2. Tq suami. Last ngidam nak maggi ketam nipah. Aku buat sendiri. Resepi menyusul haha sempat lagi.

Bila masuk 40 weeks jatuh pada hari Ahad. Subuh ahad tu aku mimpi dalam class. Aku nak duduk lepastu sakit pinggang belakang. Mengaduh sakit pastu aku terjaga bila dak apple kejut n tanya sakit ke?

Aku bangun dan ternyata sakit pinggang macam nak patah nak tercabut ahh sume ada la. Aku bawa mandi. Perut mengeras. Baby punya movements makin kurang tapi mengeras jer. Lepas mandi. Breakfast. Sakit kurang. Mak aku cakap ni awal2 sakit ni. Kalau makin kerap pegi hospital.

Pagi bawa ke tengahari perut makin kerap mengeras. Contractions dah mula sikit-sikit. Lunch tu mak masak sedap2. Aku bab makan jangan cite ah. Lalu lagi haha. Bila petang bawa ke malam asyik ngeras jer. Dah takleh jadi. Dak apple bawa aku pi spital. Buat CTG. Cek jalan baru 1cm. Doc suruh duduk ward jer. Sampai bersalin.

Masa kat wad pemerhatian Labour Room. Katil aku kat sebelah seorang ibu yang babynye IUD ( meninggal dlm kandungan 36weeks ) sedihnya tengok. Doc n nurse tumpu pada dia. Aku pun masuk ward. Al Fatihah untuk anak syurga itu.

Hari isnin. Pagi. Aku ada rasa sikit contractions. Doc pakar kata kalau tak sakit kuat lagi. Hari selasa pecahkan air ketuban kalau perlu.

Bila bawa ke petang. Sakit sikit-sikit. Cek jalan baru 2cm. Aku kerap2 jalan dalam ward tu. Jumpa kawan baru. Sambil borak2. Tengok baby orang.

Malam pukul 9. Tetiba contractions datang makin kerap. Kerap dan kerap. Sakit tu tak taula macam mana nak cakap. Kejap dari belakang. Ke depan. Kejap dari depan. Istighfar sambil Lailahailaantasubhanakainnikutumminazzolimin. Mulut kunyah kurma. Dengan air kosong. Pejam mata menikmati sakit bersalin yg indah ni. :) Lepastu baring terlentang jap. Baby kerap sangat mengeras.

Baring ngiring pon tak mampu sebab sakit. Tapi nurse kata klau ngiring lagi sakit lagi bagus. Okey aku ngiring.

Bila pukul 11.30 malam. Makin kuat. Cek bukaan  3cm. Erkk sakit kuat pun still macamtu bukaan. Nurse kata pegi tido. Selawat banyak2. Minum air ke. Makan roti ker.  Roti tak lalu telan. Mak call. Dak apple call. Adik call aku tak jawab. Sebab sakit sangat. Sangat. Sangat. Allahuakbar.

Bila pukul 2 pagi. Aku rasa nak terberak. Nak terkencing. Rasa nak teran tapi teran dia lain machiam.. Aku baring pastu bangun. Masuk toilet dekat 10x. Tetiba 2.30 rasa nak teran. Alamak ini nak beranak ke ape ni. Laju aku bangun. Terus pegi dekat nurse. Nurse tolong la cek bukaan. Merayu la aku hihihihi.

Bila cek haaa 7cm. Nurse terus cakap pegi amik baju baby. Napkin. Kelengkapan perlu kat katil. Call husband. Sambil tu diorang tolak wheelchair. Aku call mak aku suruh kejut dak apple datang spital. Dah 7cm ni. Dekat atas katil labour room tengok jam 2.45am. Aku merayu lagi dekat nurse saye nak teran sangat. Tolonggggggggg. Allah swt.

Nurse cek jantung baby. Dah kebawah sgt. Aku tak tahan nak teran aku teran tetiba zusssssss air ketuban pecah. Panas je rasa. Terkena muka nurse. Alamak sorry nurse. Aku teran lagi. Nurse kata sikit lagi kepala dah nampak. Ohh bila dikata dah nampak kepala. Lagi semangat lipan bara datang. Tutup mulut. Amik lajak. Tarik nafas. Pushh. Keluar kepala.

Nak keluar badan lak. Nurse2 Spital tu sgt support dengan tangan2 sekali. Malam tu aku sorang je nak branak. Aku teran lagi sekuat hati aku tetiba PLUPppppppppp badan baby kluar. Terus nanges. Nurse sebut Alhamdulillah. Aku raut muka. Syukur Alhamdulillah. Tengok jam tepat 3.00am. Uri keluar 3.10am. Allah swt permudahkan semuanya. Terima kasih yang mendoakan.

Nurse kata suami awak dah datang tengah azan baby. Dia tak sempat tngok sebab tak sangka aku bersalin cepat camtu. Padahal rumah ngan spital 5 minit je. Takde rezeki. Next lah. Haha.

Proses jahit sume pukul 4 kot siap. Masa jahit baru doc sampai. Sembang ngn nurse n doc yang jahit. Tapi sakit ye jahit. I is ngiluuu. Tapi lega lah bila dah keluar.

Dah siap jahit. Diorang letak baby kat sebelah. Allah menitik air mata. Baunya wangi. Muka macam ayah dia. Hidung sebiji ayah. Tapi jantina macam mama hihi. Dia diam je. Pastu uwek. Satu perasaan yang sukar digambarkan.

Tolak masuk ward. Nampak dak apple. Senyum kat dia. Dia senyum meleret sambil iring aku n baby.  Rehat sambil pandang anak. Hilang semua sakitt. SubhanaAllah. Alhamdulillah. Allahuakbar. Pengalaman yang manis. Sakit bole ilang. Tapi rasa sayang pada anak tu menebal rasa.

Terima kasih buat semua. Makayah suami keluarga termasuk kawan3.

Terima kasih jugak doctor2, nurse2 ,PPK di Ward 3 & Labour Room.

Maka. Tamatlah kisah bersalin aku. Panjang tak? Banyak stop ni sebab Adra merengek hehehe.


Ni 3 ari sebelum beranak.
Sempat lagi makan kenduri hihi.

Nanti cita pasal preggy. Macam panjang. Hehe.



Hai !

Assalamualaikum. Harini cite pasal Adra lagi lah. Hihihihihi sorry ya.

Dah ada anak, update anak la plak. Kalo tak asyik omak apak eh yang nempel.

Ingatkan nak update pasal bersalin. Tapi taip taip tak abes hahaha. Lagi plak update guna phone jewwwww. Tu postpone dulu la.

Semalam aku gi bawa Adra ke Klinik untuk cek kalau ada Jaundice. Lagipun aku dahler darah O+. Kemungkinan dapat kuning tu tinggi. Ayahnye B+.

Alhamdulillah takde kuning. Nanti lagi seminggu ulang lagi test darah.

Belanja satu gambo Adra.


Hihi. Muncong tuu. Tarik tau la.

Sebenarnya rasa macam tak percaya jer dah ada anak. Kadang sembang ngan dak apple sambil renung muka anak. Sengih sesama tak caye.

Inila baby yg aku kandung 9 bulan 1 hari. Overdue sehari :p
Dulu tengok dan rasa je dia berombak sambil gymnastic berirama dalam perut. Skang dah ade depan mata. Rasa takmo tido nak tatap dia hihi.

Seronok gak pantang ni. Iman maseh kuat lagi tengok makanan haha.
Pepagi dah berbengkung sume. 

Nanti cite lagi. Macam bese. Adra sudah bernyanyi-nyanyi mamaayah mamaayah




12 March 2015

Assalamualaikum Dunia :)

Bismillahhirohmanirrohim.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Syukur.

Lahir sudah puteri kami.

Mama dan baby sihat.


Kiri - Scan 26 weeks
Kanan - 2 hari

2.87 kg
3.00 am
Normal

Macam muke sape? Hihi


Korang bole panggil , Adra.

Maknanya Keberanian.

Tak terungkap rasanya bila dapat cium dia. Masa bersalin pun dipermudahkan oleh Allah swt.

Nanti kita cerita panjang lagi tau. Bukan nak rahsia tapi saje nak surprise. Banyak nak cite especially pengalaman masa mengandung.

Hehe

Babai, Adra dah nangis nak mama. :)


06 February 2015

Sekejap

Sekejapan.

Sekejapan masa berlalu.

Tingtingtingtingting (macam bunyi masa berdetik pulak dahhhhhh)

Dupdapdupdapdupdapdupdap (alahh bunyi jantung pulak dahhhhhh) hehehe

Akan diupdate nanti. :)

Segala cerita tentangnya.

Selepas ni mungkin agak kurang berblogging.

Tapi awak-awak semua. Selalu masuk blog kita ni tau.

Untuk product review ke apa ke. Masih lagi berjalan.

Emel aje ye di ekaseven@ymail.com . Kita bincang. Ya, kita bincang. Harga berpatutan.

Dont worry, segala tok nenek emel, masuk dalam spam pun AKAN DIBACA hehehe.

Akhir kata, kalau rajin kita update lah ya sepanjang ho ho ho holiday nanti hikhikhik.



Doakan semoga semua berjalan lancar dan dipermudahkan Allah swt.
Amin

Me and my husband can't wait hehe.











05 February 2015

I Like M&M

Hai. Sapa suka chocolates ? Aku takdelah suka sangat. Tapi kadang-kadang kalau tekak teringin tu, beli gak la. Hehehe. 

Antaranya snickers. Tu peberet. Cuma tak selalu lah. Kang kene diabetes kang. Haaa. hehehe

Lepastu fav lain m&m chocolates ni. Biasanya beli yang plastik kaler dark brown tu. Takpun yang crispy. Kacang tak suka hehe. Pernah tengok flavour yang lain. Tapi macam takde je kat Malaysia ni. Sekali, tahun lepas nampak yang almond punya dekat Guardian. Alahai sodapnyaaa. 


Almond


Sedap ni. Tapi sekarang dah takde la plak. 
Digantikan dengan yang lain. 



Raspberry Flavour


Oh sedap. Ada rasa masam-masam raspberry tu. Warna pun menarik. 
Hihi minat lagi rupanya aku dengan pink colour hehehe

Peanut Butter


Ni paling sedap. Suka yang ni.
Gabungan rasa lemak masin peanut butter tu yang sedap tu.


Korang, pernah rasa? Korang suka yang mana?

p/s : Coklat tidak menggemokkan. :P