30 December 2016

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah

Assalamualaikum dan hai semua. Baiklah ini entry last di Pahang. Destinasi last sebelum balik ke rumah. Pusat Konservasi Gajah ini terletak di Kuala Gandah, Kira-kira 15 kilometer dari Pekan Lanchang. Dak apple pernah pegi sini dengan budak kelas dia 2 tahun lepas. Aku dan Adra pertama kali pergi.

Gerak dari Kuantan selepas lunch tu, sampai kat sana Pukul 4.05 minit. Aduhai lagi berapa minit je dah nak tutup. Rupanya tutup pukul 4.30 petang. Kelam kabut la kami. Nak masuk ke Kuala Gandah tu boleh tahan jauh jugakla. Jalan pusing-pusing lepastu barulah nampak Pusat Konservasi tu.

Waktu operasi pusat konservasi gajah seperti berikut :

HARIMASA
Isnin – Ahad
8.00 pagi - 1.00 tengahari
2.30 petang - 4.30 petang​​
Jumaat
8.00 pagi - 12.30 tengahari
2.30 petang - 4.30 petang​


Untuk info lanjut, klik SINI-Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah

Cuti umum pun sama je tau waktu operasi dia.Masuk FREE. Masuk je terus ke kaunter, dia akan bagi kita satu borang untuk isi dan sticker untuk masuk ke dalam. 

Kalau datang awal macam-macam aktiviti ada. Boleh tengok gajah mandi, ada pertunjukan gajah,bagi gajah makan. Tempat gajah tu lepak betul-betul tepi sungai. Masuk je nampak sungai. Senang la mereka nak mandikan gajah. 


Happy sangat nak jumpa gajah ye Adra.
Cepat-cepat kami masuk sebab takut tak sempat tengok gajah.
Masa tu orang lain keluar, kami je kelam kabut baru nak masuk :p


Nampak je pasal gajah ni terus stop nak tengok.
Dia reti sebut gajah lepastu kadang-kadang sebut yipen. 


Tadaaaaaaaaaaaaaaaa. Ni lah salah seekor gajah yang ada kat sana.
Siap berjoget-joget lagi dia masa ni. 
Cute je. 
Walaupun kami sampai lambat, tapi petang tu ada sesi terakhir bagi gajah makan. Yayy
Terima kasih abang gajah bagi peluang kat kami-kami yang datang lambat ni merasa.
Jauh kami datang nak tengok gajah tau.


Semua dapat 4-5 ruas tebu secara percuma. 
Kalau tak, dak apple kata kena bayar untuk beli tebu tu.  
Adra nak juga bagi makan walaupun takut-takut hikhik


Ni tempat show gajah. Kat sini tiada aktiviti tunggangan gajah tau untuk hiburan. 
Terbaik !
Dapat tengok dan snap jelah tempatnya untuk share ngan korang semua.

Maka, tamat disitu aje cerita di Pusat Konservasi Gajah.
Huhu tulah. lambat lagi. Next time nak datang awal. 
Heee


Okey Adra, moh balik. Nanti kita datang lagi.
Bawak adik adra pulak tengok gajah.

Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

:p









29 December 2016

Restoran Mabiq Tanjung Lumpur,Kuantan

Assalamualaikum dan hai selamat pagi uols. Sambungan lagi entry Pahang. Ada lagi satu entry selepas ni pastu habis dah haha. Kita cerita lain pulak.

Kalau korang ke Kuantan, tak tahu nak lunch kat mana. Disyorkan ke sini, Restoran Mabiq Tanjung Lumpur. Aku pun tahu restoran ni dari Doc Faiz punya entry. Menariknya restoran ni terkenal dengan Pais Patin tempoyak dia dan paling penting, 100%  keuntungan restoran adalah untuk pembangunan dan pendidikan Mahad.

MABIQ bermaksud Maahad Bahasa Ilmu dan Al-Quran. Ia merupakan sekolah tahfiz bagi anak yatim dan fakir miskin. Moga Allah swt merahmati segala usaha yang dilakukan oleh Ustaz Jamaluddin dan pihak pengurusannya.

Jadinya kita makan kat sini sambil menderma untuk Mahad ni melalui makanan yang kita beli dan makan.

Makannya semua sedap terutamanya pais patin tempoyak tu. Nyum-nyum teringat-ingat lagi. Hehehe.

Restoran dia agak tersorok sikit, masuk di dalam perumahan lepastu ada beberapa kereta yang mungkin ingat salah jalan, mereka pusing balik. Kami pun cuak jugak haha. Tapi sebabkan dah set Waze dan nampak beberapa signboard MABIQ jadi kami teruskan sahaja perjalanan kami.

Alhamdulillah sampai jugak, masa tu baru dekat pukul 12.00 tengahari rasanya. Orang tak ramai lagi, senang pilih memilih lauk dan pilih meja. Tapi lepastu tetiba jadi ramai sampai ada yang berdiri tunggu meja.


Makan kat sini konsep layan diri. 
Mulai bulan Oktober kot tak silap, selepas kita duduk di meja,
akan ada pelayan yang datang kira dan kita boleh bayar terus di meja tanpa ke kaunter.


 Air berperisa semua RM 1.00 kecuali air kosong FREE
Nak letak ais banyak-banyak,pun boleh. 
Disediakan sekali ice box kat tepi tu dan gelas. 

Tak dan nak snap lauk pauk dia. Macam-macam ado. 
Semua sedap nampaknya. Yang aku makan haruslah sedap :)


Ni yang aku makan. Pais Patin Tempoyak dengan kerabu Mabiq.
Ambil ulam-ulaman supaya awet muda :p 
Sambal belacan.


Ni pulak dak apple punya.
Gulai lemak rebung sama perut.
Dia pun suka ulam tapi ulam pegaga untuk awet muda juga :p :p

Tidak kelihatan hidangan Adra, nasi putih + ayam goreng tapi dak kecik tu taknak makan sangat sebab dia lebih tertarik dengan pisang. Makan pisang je dia.
Jadinya makanan dia mama ayah habiskan. Macam mana lah mama ayah tak berisi haha. 

Jumlah kami makan haritu rasanya dalam RM 30.00 tak silap.
Ada juga juadah lain contohnya sambal hitam,pekasam yang siap dibungkus.

Kalau korang berniat nak pergi sini, ini alamatnya

Restoran Mabiq Tanjung Lumpur
26060 Kuantan Pahang

Untuk tempahan hubungi 

Ustaz Jamal 016 9541234
Ustazah Umee 019 9535699

Dibuka setiap hari kecuali JUMAAT TUTUP
dari pukul 11.00 pagi hingga 4.00 petang

Sekian, berjumpa lagi entry selepas ni, 
tengok gajah.






19 December 2016

Jalan-jalan ke Cherating

Assalamualaikum dan hai.Baiklah seperti yang dijanjikan di entry sebelum ni, aku nak cerita mengenai percutian annivesary ke Cherating. Fikir punya fikir mana lah kita nak pergi bercuti ni, sekali dak apple cakap kita pegi Cherating. Survey punya survey, The Legend hotel full, Impiana tutup sebab renovation. Yang available kat Residence Inn. Cuma jauh sikitlah dari laut. Tapi takpe, masih best hehe.

Mula-mula pergi tu risau jugaklah hujan ke tak kat sana ni. Tapi sampai sana, memang hujan renyai kejap. Lepastu cerah, tak lama lepastu renyai semula. Sempatlah ayah dan Adra mandi pool. Sampai dah menggeletar dak kecik tu.

Baik, malas cakap banyak, tengok gambar jelah ye hehe

Dimulakan dengan ini. Kitorang gerak awal, Dalam pukul 8.30 pagi. Sampai kat RNR Temerloh dalam pukul 11 kot. Lupa dah. Terus je lunch. Dah biasa makan baung dan cik patin tempoyak. Aku tukar makan ikan kerai gulai lemak.


Waduh waduh sedap betul ikan kerai ni. 
Rasa macam ikan terubui atau ikan putih je.
Aku memang penggemar ikan sungai. Habis segala kepala dia aku sedut.
Sedappp. Isi dia lembut je. Dak apple makan sikit je sebab dia tak reti sangat makan ikan bertulang.
Adra makan isi ikan, sibuk nak fish nak fish. 


Ini anak dara kan, pantang sangat nampak gelongsor ni.
Berpeluh iols mengejar dia. :p

Setelah menempuhi beberapa jam perjalanan, Taraaaaaaaaaa.

Alhamdulillah selamat sampai di Residence Inn Cherating.
Masa sampai cuaca okey lagi. 


Adra dah tak sabar nak terjun dalam pool.
Takpe kita check in dulu ye nak


View dari atas bilik. 


Ni dalam bilik.
Bilik dia besar,cantik.
Kitorang booking guna Traveloka
Harga dia dalam RM 220.00 ++ tak silap.
Tapi guna traveloka dapat dalam RM 180.00++

Tengah-tengah lepak, hujan turun. Lebat gila.
Aduhai frust pulak rasa adra tak dapat mandi kolam.
Sementara tu tunggu la kejap hujan berenti. 
Lagipun baru pukul 3 hihihi. Ayah Adra tido dulu. 


Adra tengok tv. Lepastu mama pun lapar. Ape lagi. Room Services.


Aku order nasi Goreng Cina ni.
Sedap dimakan waktu hujan. Hihihi.
Rasa sedap gak. Tak pedas. Jadi anak dara tu boleh join makan sekali. 

Dalam pukul 5, hujan dah reda. Apelagi laju je dua beranak tu bersiap.
Adra dah asyik nak kepintu aje kejenye ajak keluar. 


Tengokla anak dara tu nganga kemain luas lagi sebab seronok dapat berendam.
Mama je malas nak berendam hehe.
Naik je bilik, hujan renyai semula. Laparrrrrrrrrrrrr kot. hehe.

Siap-siap semua, pukul 6 terus keluar cari makan malam.
Google punya google dan hasil cadangan kawan fb.
Kami ke WAIB.
WARUNG AWANG IKAN BAKAR

Dari hotel kami dalam 3 minit je. Dekat sangat. 
Mereka kata warung ni pemes dengan ikan bakar.
Frust pulak tak order ikan bakar. Pegi buat sweet sour ikan tu. 
Haih. 


Sebelum makanan sampai. 
Lapar kot sebab hujan kan, baru lepas mandi pulak tu. 


Kami order ni.

Ketam Bercili-Sedap.Paling sedap dan ketam dia fresh.
Adra paling banyak makan ketam

Lala Sambal-Lala liat sikit.

Sotong Tepung-Sedap sangat. Kena dengan tekak

Kerang Bakar- Sedapp. Sambal dia sedap. Sebab tu orang cakap makan ikan bakar. Kena gu dengan sambal tu jadi sedap.

Kailan ikan masin- Kurang sedap. Kuah banyak. Tertumpah kuahnya 

Tidak kelihatan - Ikan siakap sweet sour.

Service ok. Cepat. Sebab kami datang awal hihihih.
Kalau lambat, penuhhh.

Total makan RM 74.00++

Dah makan, balik hotel. 
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Sejuk kan. Hehe.

Next enty kita cerita pasal pusat konservasi penyu, satar pak aziz dan juga Teluk Cempedak sebab destinasi kami seterusnya di Kuantan. 

Jumpa nanti. Babai.





17 December 2016

Maha 2016 Catat Pengunjung 3.7 Juta !


Assalamualaikum dan selamat petang semua. Ada sesiapa pergi MAHA 2016 di MAEPS Serdang pada 1 Disember - 11 Disember baru-baru ni? Mesti ramai yang pergi kan termasuklah sayaaaaa. Hari pertama buka lepas kerja je terus terjah MAHA 2016. Walaupun hujan petang tu tapi tak mematahkan semangat untuk pergi. Tak hairanlah semasa penutupan tercatat pengunjung sebanyak 3.7 juta! Whoahh melebihi sasaran kata Menteri Pertanian,Industri dan Asas Tani,Datuk Seri Ahmad Shabery Chik. Setiap hari berulang alik kerja, lalu kat MAEPS. Setiap hari tu jugaklah jalan sangat-sangat jem. Tinjau-tinjau memang nampak ramai sangat orang dari highway. Dari situ dah tahu dah mesti ramai gila pengunjung MAHA 2016 tahun ni.


MAHA ataupun Malaysian Agriculture,Horticulture & Agrotourism diadakan setiap 2 tahun sekali. Sewaktu saya masih bekerja di Jabatan lama,MAHA ni memang wajib pergi sebab jabatan lama turut terlibat dalam pameran ini. Hehe. Pameran berasakan pertanian memang menarik sebab macam-macam ada ditambah dengan penglibatan pelbagai agensi di bawah MOA (Kementerian Pertanian Malaysia),usahawan-usahawan dan pelbagai lagi pihak membuatkan acara ini menjadi lebih meriah. 

Pelbagai hasil pertanian yang unik pun turut dipamerkan di MAHA 2016
 
Ni bagi sesiapa tak pernah tengok Kelubi. Selalu makan jeruk dia je hehe.


Ni pula pisang seribu. First time tengok! Kalau takde MAHA 2016, memang tak dapat tengok depan-depan.



Tahun ini temanya adalah Our Food Our Future. Terbaca di akhbar haritu,mereka mencari makanan terbaik di seluruh Malaysia untuk dipersembahkan di Empayar Makanan MAHA 2016


 
Saya tak melepaskan peluang ke Hall D untuk mencuba pelbagai makanan yang menarik. Ada nasi lemak Empire,Mee rebus,Kacang Pool Haji JB,Gerai Aziz Satar,Gerai Cendol Kg Jiboi,Satay tulang,ABC Frado,Udang Sanggul,Pais Ikan Patin,Nasi Ayam Garam dan macam-macam lagi aduhai kecur liur kalau teringat ni hehe. 

Sempat cuba satay tulang,kacang pool Haji,udang sanggul. 

Memang sedap kacang pool haji ni. Kalau pergi JB mesti singgah. Tak sangka pulak masa MAHA 2016 dibawa terus ke sini.


 

Pengunjung di dalam Dewan Empayar Makanan.


Fuhh ramainyaaaa pengunjung MAHA 2016. Maeps Serdang sangattt besar


Yang ni castle Of fruit. Memang heaven masuk sini. Macam-macam buah ada.



Sempat beli Sabah Pomelo yang sangat manis berjus. Dijual juga buah dan sayur hanya RM 5.00 sebakul.


 
Selain daripada Pameran Pertanian, ada tarikan terbaru contohnya Kampung MakCun,Kg Durian Runtuh yang menampilkan Maskot Upin Ipin Sebagai tarikan. Tak ketinggalan NafasCube yang menarik tu. 


 
MAHA 2016 dah melabuhkan tirainya pada 11 Disember 2016. Jumpa lagi 2 tahun akan datang MAHA 2018. Moga lagi lebih 3.7 Juta!!!




16 December 2016

3rd Annivesary

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.
Hai. 
Kembali lagi kita bertemu. 


Alhamdulillah perkahwinan kami mencecah 3 tahun sudah.
Kejap je masa berlalu. 

Terima kasih suami, untuk semuanya. 
Terima kasih jadi suami,ayah yang baik untuk saya dan Adra.
Tahun ni bermakna sebab kita dah duduk sekali. Hehehe. 
Semoga hubungan ini dirahmati, diberkati olehNya.
Amin

Dan aku ada berita nak cerita kat korang. Tapi nantilah hehehe. 
Tengah susun ayat yang best haha. Kemain tak menahan.

Sempena annivesary ketiga ni, dak apple bawak kami bercuti ke Cherating.
Seronok Adra dapat jalan-jalan. 
Seronok jugakla mama dia sebab dapat makan-makan.
Senak perut aku. Alhamdulillah. 

Next entry aku cerita pasal percutian ye.
Belanja satu gambar dimana Adra sangat kedekut ayah dia tu.


*mama jangan kiss ayah saya!
:p

*memang tak boleh usik ayah dia tu ponnnn. 

*jangan sesiapa berani usik ayah dia!

hahahahaha

*kalau dengan mama, Ayah usik mama, dia mengamuk pulak.
Eh eh eh anak dara ni




30 November 2016

Adra Gunting Rambut

Assalamualaikum dan hai.

Hari ahad haritu, kami pegi gunting rambut Adra. Rambut dia jenis curl kat bawah. tak tahula ikut sapa. Sebab aku rambut lurus, apak dia pon sama. Sekali tengok dah macam curly fries.


Geram je nengok curl dia tu


Ayah dia banyak kali dah cakap nak potong rambut dia, bagi kemas sikit. Kadang-kadang macam serabut aku tengok. Tu yang selalu ikat rambut dia. Jadila pokok kelapa. 

Kebetulan balik N9, Terus pegi salon rambut untuk gunting. Dulu nenek dia guntingkan. Aku takut nak gunting, kang senget-senget hahaha.Jadi rambut cendawan ke. Tak cantik dah.

Mula-mula macam takut je dia. Tapi kebetulan sebelum turn Adra ada budak lelaki cina tengoh gunting rambut. Kitorang pun cakap kat dia, ha tengok kawan tu tak nangis pun. Adra jangan nangis ye mama pegang. 


hihi macam-macam memek muka dia buat.
Lama-lama dia rasa selesa dan ok dah.

Auntie salon tu kata, Bagus kalau letak Argan Oil untuk rambut anak.
Setakat ni aku suka sapu minyak zaitun Safi.
Lembut je rasa. 

Korang, pakai apa untuk minyak rambut anak?
Aku suka bila sapu tu nampak kemas je. 
Lembut dan wangi

Sekianm update pendek petang ni.
Jom balik keje. 

Tataaaaaaaaaaa



25 November 2016

Tepuk Amai-Amai

Assalamualaikum dan hai.

Kali ini post pasal cerita sedih pulak. Haih boleh pulak mak touching.

Selalunya di dalam kereta atau dirumah, aku dengan Adra selalu menyanyi. Lagu tepuk amai-amailah, air pasang dalam lah. Ia mengingatkan aku sewaktu kecil, aku selalu menyanyi bersama emak aku di atas motor bersama adik aku. Kadangkala abah aku turut sama menyanyi. Kalini giliran aku pulak menyanyi bersama Adra.

Malam tadinya, sewaktu aku bernyanyi bersama-sama Adra:

Tepuk amai-amai belalang kupu-kupu,
Tepuk Adra pandai malam upah susu,
Susu lemak manis santan kelapa muda,
Adra jangan nangis mama nak pergi, kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ulang-ulang sampai tukar part
Adra jangan nangis ayah nak pergi, kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Entah kenapa malam tadi, aku rasa sayu. Sedang aku tepuk bernyanyi dengan riak muka Adra yang riang sambil goyang badan, aku tak dapat nak teruskan lagunya, aku teruskan sampai habis sehinggalah aku menangis teresak, sambil Adra memandang dengan penuh tanda tanya.

Aku katakan padanya,Adra dah besar nanti jangan lupa mama ya, Adra ingat tau, mama selalu nyanyi lagu ni dengan Adra. Aku peluk dia, Aku pegang muka dia, Sambil merenung, dia menangis sekali dengan aku yang memang dah tak tertahan sedang menangis.  

Ah, sedang menulis entry ini juga aku masih menangis. 

Tersedu-sedu aku. Dia perhati.

Lalu kuulang lagi bernyanyi, tapi Adra menangis lagi. 

Nyanyian terberhenti setakat itu. Tak mampu hendak menyanyi lagi. 

Sebenarnya aku tiba-tiba terkenang, cepat benar dia besar. Semalamnya aku terbaca nota karangan Dr Zubaidi mengenai pembukaan tadika di statusnya. 

Nota nombor 4. Bernyanyi bersama mereka. Dalam perjalanan yang jauh bersama keluarga kita boleh nyanyi bersama-sama,sama ada lagu kanak-kanak, lagu nasyid, atau lagu patriotik. Mereka pasti mengenangkan pengalaman ini apabila mereka dewasa.

Dalam pada kita mengharungi kehidupan ini, segalanya aku rasa berlalu begitu pantas. Anak makin membesar, makin bisa menjadi teman kita sehari-hari. Walaupun mereka masih tidak mampu menutur kata seperti dewasa, tapi mereka mampu memahami hati kita.

Wahai anakku, mama sangat sayang kamu.
Membesarlah kamu menjadi anak yang baik sayang. 
Semoga kamu sentiasa dilindungi olehNya. Mama memang begini, hati macam tisu. :p
Nasib baiklah dak apple tiada malam tadi, kalau tak malu pulak aku rasa nak nangis haha. 

Anak pertama, yang istimewa kerana cinta kali pertama sewaktu dia bertamu di dalam rahim mama.


Darling mama ayah


*entry nangis petang jemahat. :)






22 November 2016

Family Day Office

Assalamualaikum dan hai semua. 

Bertemu lagi. Kejap ada kejap tak ada je aku ni. Korang rindu aku tak? Stalker pulak bagaimana? Rindu aku ? kehkehkeh.

Baru-baru ni kitorang ke family day office ayah adra. Buat kat taman wetland putrajaya. Adra seronok kali ni sebab dia dah besar sikit. Dah pandai nak main, dah pandai nak berkawan.


Ada dua clown. 
Haritu kat taska adra ade buat majlis akhir tahun.
Melalak dia menangis takutkan clown tu haha.

Kali ini dia okey sikit.
Tak nangis nampak clown cuma dia cakap takut ma takut
Tapi amik jugak belon clown bagi.
Clown tu comel hahaha

Lagi satu clown tak comel sangat. Kahkahkah
Dia yang buat magic show. 
Sambil tengok magic show adra tertidur. 


Jumpa kawan baru. Anak kawan opis ayah. 
Lepastu ayah adra dapat cabutan bertuah.
Ingatkan bertuah la dapat tb nipis 55 inci ke, ipad mini ke,
air cooler ke. Tapi tak berapa nak bertuah hahahaha.

Dapatlah bekas-bekas ikea ni.
Jadila untuk buat bekal ayah adra pegi opis kihkih

Balik tu kami ronda kat dalam wetland tu.
Pergi ke Pusat Penghayatan Alam (NIC)
dengan taman flamingo. 


Lepak-lepak kat sana best jugak.
Tenang je. 
Adra suka. Dapat dia berlari2.



okey tuje. kang fikir jap nak update ape 
babai





01 November 2016

i'm back ~

Assalamualaikum dan hai.

Bertemu lagi kita. Waahh ayat pendahuluan tak boleh belah. Hahaha. Lama betul tak update. Sebulan kot. Sorry ye pembaca sekalian. Sibuk. Tak dan nak update. Banyak benda nak cerita. Sangat. Banyak.

Pasal makanan, pasal jalan, pasal adra,pasal kerja, pasal kehidupan seharian yang totally dah berubah sejak duduk bersama sebumbung.

Pasal Adra. Dia dah big girl sekarang. Kuat cemburu. Haha. Aku tak boleh usik ayah dia okey. Dia pappp tangan aku. Ayah dia pon tak boleh usik aku jugak. Pegang tangan aku pon dia tak bagi. Pappp sekali kat tangan ayah dia. Aku je kadang-kadang suka menyakat, pegang-pegang ayah dia. Melompat la Adra tak bagi usik ayah kesayangan dia tu. Bertuah. Menangis-nangis.  Kahkahkahkah.

Aku attachkan sekaligus jelah gegambo yang banyak tu. Senang cerita hehe



Koleksi gambar sewaktu ke Legoland Bulan September haritu.
Tiket free tebus dekat sinar harian. 
Gigihla apaknya beli sinar, kumpul dan ditebuskan oleh maksu ina.
Yeahh. Kalini pergi syiok sikit Adra dah besar.
berlari-lari dia dalam tu siap sunburn lagi masa mandi waterpark
Ajak keluar dari waterpark pon dia taknak. Dah gigil dah.
Aku risau dia selesema kalau mandi lama-lama. Hihi.


Waktu di Johor, kami menginap kat Hotel Nusa-Ct, Gelang Patah.
Senang dekat sikit dengan Legoland. 
Booking melalui booking.com.
3 hari 2 malam dalam RM 280.00 tak silap

Ok hotel dia. Cantik, bersih. Takdelah luas sangat
tapi okeylah untuk 3 beranak. 


ni pulak gambo raya aidiladha.
Mahap ye ayah adra. Gambo awak tak ready kihkihkih
Raya aidiladha haritu turn beraya rumah aku.
Jadi balik kg mak aku hehe.
Seronok adra dapat jalan-jalan tengok embuuu kene sembelih.


Ni pulak koleksi masakan aku.
Ceh kemaen koleksi hahaha.
Ade gambar untuk lunch, gambar untuk breakfast.
Ada gambar #bekalanhariini bawak pegi kerja
Husband suka bawak bekal pergi kerja.
Aku pun suka la masak. hehe


Koleksi gegambo cap ibu dan anak.
Dia suka bergambar. Kalau bagitahu senyum nampak gigi.
Ha memang nyerongen jelah dia. 


Oh ya, aku tak pernah letak lagi kan gambo anak buah terbaru aku.
Addeen Zakheef. 

Addeen Zakheef anak buah terbaru aku.Anak adik aku iaitu adik Zara.
Addeen lahir masa bulan puasa haritu. 
Tembam betul budak kecik ni.

Adakah tahun depan Addeen akan dapat sepupu baru?

ehhhhhhhhhhhh hahahahahahaha

Diletakkan jugak gambar terkini Zara.Makin petah dan bijak dia sekarang
Adra dan Zara macam bff. 
Tu aku suka belikan baju sama. 
nampak sweet. Macam aku dan mak zara masa kecik.
baju sama hehehe

okey itu aje coretan hari ini.

Esok ke lusa ke rajin aku update lagi.
kalau rajin ahhh. hahahahaha

okey babaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'




06 September 2016

Kenangan Office Lama

Assalamualaikum dan hai semua.

Nampaknya memang jarang sangatla mokcik nak update ape-ape. Huwaaaa

Mood belom datang lagi la nak berbelog. Kalau waktu bekerja biasa, rasa takde mood nak menulis ditambah dengan persekitaran office yang baru.

Masih terkejar-kejar lagi waktu dan masih nak membiasakan diri di sini.

Sebenarnya nak update pasal office lama.

Dah sebulan lebih aku tukar, banyak kenangan selama 4 tahun lebih kat sana.
Unexpected secepat ni aku dapat tukar. Pastu mula-mula dapat tarikh lain untuk lapor diri. Dua minggu lepas raya. Pastu tukar lagi tarikh lain,diawalkan seminggu selepas raya.

Itulah kan rezeki Allah beri tu, memang tak pernah salah waktu, cuma cepat atau lambat je kita tak tahu.

Sebenarnya aku mohon tukar ni baru dalam 9 bulan macam tu,proses punya proses, 10 bulan dapat jawapan dah.

Tapi setiap minggu atau 2 minggu sekali misti aku ataupun dak apple akan call pihak yang berkaitan untuk tanya macam mana proses pertukaran aku tu. Gigih betul dak apple sampai naik ke Putrajaya tu untuk mendapatkan kepastian yang pasti. Pergh ayat dia takleh blah hahaha.

Yelah kena la serius.

Maunya tak serius. Rasa dah penat sangat berPJJ.

Nanti aku nak share kat korang pasal PJJ ni. Perkahwinan Jarak Jauh.PJJ yang banyak mengajar aku erti macam-macam.

Erti berdikari, erti kasih sayang dan macam-macam lagilah.

Sampai satu-satu masa tu, jumpa laki sendiri pon pergh dup dap dup dap dia tu masih ada.

Macam zaman bercinta. Adakah ini cinta. Ceh memang la cinta pun. Laki pulak khen hahahaha.

Sehari sebelum pindah, Malamnya aku dikejutkan dengan kedatangan kawan2 perempuan office aku datang umah. Bawak sebiji kek. Ya Allah gila aku terharu sangat wei.


Memang tak dapat nak hidu rancangan dorang.
Yelah nak buat siang kan bulan posa,
deme datang malam. Mula-mula sorang-sorang mesej aku.
tanya aku gi mana malam ni.
Aku cakapla takde pi mana sibuk kemas umah yang bersepah hihi
yelah kotak sana - sini

Kemudian sorang lagi call, ajak gi keluar makan.
adeh, aku lepas berbuka kenyang gila.
Nak tunggu kedatangan dak apple sampai.

Tup-tup bunyi kete kat depan umah, 
rupanya diorang datang.

Terharu aku.

Mereka la kawan susah senang aku kat sana.
Masa aku mengandung, nak makan ape, nak pegi mana,
semua diorang hantarkan, diorang bawakkan. 

Sampailah masa aku nak terberanak pon, dah sarat tu.
Siap tumpang umah opismet lagi yang kebetulan duduk sorang
sebab suaminya jauh macam aku.
Mereka risau aku sakit sorang-sorang

Dalam 3 minggu aku duduk ngan dia sampailah aku aku start 
cuti bersalin. Aku cuti bersalin awal sikit. 

Apa-apapun terima kasih korang.
Korang akan sentiasa dalam ingatan aku.


Mereka bagi aku hadiah segera jugak.
Sejambak bunga dan hadiah.
TQ hehe. 


Apesal la touching tengok gambor ni.
huhuhu.

Rindunya kat semua. Semoga kita dapat berjumpa lagi.

Terima kasih semuaaaaa.
Sayang semuaaaaa.


<3 p="">