16 December 2016

3rd Annivesary

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.
Hai. 
Kembali lagi kita bertemu. 


Alhamdulillah perkahwinan kami mencecah 3 tahun sudah.
Kejap je masa berlalu. 

Terima kasih suami, untuk semuanya. 
Terima kasih jadi suami,ayah yang baik untuk saya dan Adra.
Tahun ni bermakna sebab kita dah duduk sekali. Hehehe. 
Semoga hubungan ini dirahmati, diberkati olehNya.
Amin

Dan aku ada berita nak cerita kat korang. Tapi nantilah hehehe. 
Tengah susun ayat yang best haha. Kemain tak menahan.

Sempena annivesary ketiga ni, dak apple bawak kami bercuti ke Cherating.
Seronok Adra dapat jalan-jalan. 
Seronok jugakla mama dia sebab dapat makan-makan.
Senak perut aku. Alhamdulillah. 

Next entry aku cerita pasal percutian ye.
Belanja satu gambar dimana Adra sangat kedekut ayah dia tu.


*mama jangan kiss ayah saya!
:p

*memang tak boleh usik ayah dia tu ponnnn. 

*jangan sesiapa berani usik ayah dia!

hahahahaha

*kalau dengan mama, Ayah usik mama, dia mengamuk pulak.
Eh eh eh anak dara ni




25 November 2016

Tepuk Amai-Amai

Assalamualaikum dan hai.

Kali ini post pasal cerita sedih pulak. Haih boleh pulak mak touching.

Selalunya di dalam kereta atau dirumah, aku dengan Adra selalu menyanyi. Lagu tepuk amai-amailah, air pasang dalam lah. Ia mengingatkan aku sewaktu kecil, aku selalu menyanyi bersama emak aku di atas motor bersama adik aku. Kadangkala abah aku turut sama menyanyi. Kalini giliran aku pulak menyanyi bersama Adra.

Malam tadinya, sewaktu aku bernyanyi bersama-sama Adra:

Tepuk amai-amai belalang kupu-kupu,
Tepuk Adra pandai malam upah susu,
Susu lemak manis santan kelapa muda,
Adra jangan nangis mama nak pergi, kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ulang-ulang sampai tukar part
Adra jangan nangis ayah nak pergi, kerjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Entah kenapa malam tadi, aku rasa sayu. Sedang aku tepuk bernyanyi dengan riak muka Adra yang riang sambil goyang badan, aku tak dapat nak teruskan lagunya, aku teruskan sampai habis sehinggalah aku menangis teresak, sambil Adra memandang dengan penuh tanda tanya.

Aku katakan padanya,Adra dah besar nanti jangan lupa mama ya, Adra ingat tau, mama selalu nyanyi lagu ni dengan Adra. Aku peluk dia, Aku pegang muka dia, Sambil merenung, dia menangis sekali dengan aku yang memang dah tak tertahan sedang menangis.  

Ah, sedang menulis entry ini juga aku masih menangis. 

Tersedu-sedu aku. Dia perhati.

Lalu kuulang lagi bernyanyi, tapi Adra menangis lagi. 

Nyanyian terberhenti setakat itu. Tak mampu hendak menyanyi lagi. 

Sebenarnya aku tiba-tiba terkenang, cepat benar dia besar. Semalamnya aku terbaca nota karangan Dr Zubaidi mengenai pembukaan tadika di statusnya. 

Nota nombor 4. Bernyanyi bersama mereka. Dalam perjalanan yang jauh bersama keluarga kita boleh nyanyi bersama-sama,sama ada lagu kanak-kanak, lagu nasyid, atau lagu patriotik. Mereka pasti mengenangkan pengalaman ini apabila mereka dewasa.

Dalam pada kita mengharungi kehidupan ini, segalanya aku rasa berlalu begitu pantas. Anak makin membesar, makin bisa menjadi teman kita sehari-hari. Walaupun mereka masih tidak mampu menutur kata seperti dewasa, tapi mereka mampu memahami hati kita.

Wahai anakku, mama sangat sayang kamu.
Membesarlah kamu menjadi anak yang baik sayang. 
Semoga kamu sentiasa dilindungi olehNya. Mama memang begini, hati macam tisu. :p
Nasib baiklah dak apple tiada malam tadi, kalau tak malu pulak aku rasa nak nangis haha. 

Anak pertama, yang istimewa kerana cinta kali pertama sewaktu dia bertamu di dalam rahim mama.


Darling mama ayah


*entry nangis petang jemahat. :)






03 August 2016

Adra Pergi School @ Taska

Assalamualaikum dan hai semua.

Busy wei dah masuk office baru ni. banyak benda kena belajar. Lain sangat dengan opis lama aku dulu. Haha. Memang lain la. Nak makan kejap pon riso aku tercekik je ni.

Ni nak cerita pasal Adra dah pegi Taska. Selalu cakap ngan dia nak pegi school. Adra kene pegi school. Mama ngan ayah nak pergi kerja. Adra kawan ngan kawan-kawan kat school ye. 

Hari pertama hantar. Biasalah memang nangis. Tapi takdela nangis beria. Sebab dia kan dah biasa kena tinggal waktu kami PJJ dulu. Dah lama sikit dalam pukul 10 aku wasap teacher dia. Teacher bagitahu Adra nangis kejap je. Lepastu sibuk main ngan kengkawan. Siap teacher hantar gambar lagi dia tengah main. Hehe. Cuma teacher kata, setiap kali pintu terbukak je dia nak lari kluar. Maybe nampak playground kat depan. Haha. Adoi Adra.



Petang ayah dia ambik dia kat school. Teacher bagitahu lagi. Pukul 4.30 petang dah ada yang balik, eh dia pun tunjuk beg kat Teacher. Dia nak balik jugak sambil tunjuk beg dan pintu. Hahaha. Bertuah betul. Tahu pulak beg dia tu yang mana. 

Ayah sampai je terus nangis ayahhhhhhhhhhhhhhh ayahhhhhhhhhhhhhh ayahhhhhhhhhhhhhhh. Memang jenis nangis je panggil ayah. 

Yang lain-lain semua okey. Teacher kata dia suka makan. Selalu ikut Teacher pegi dapur. So, mama memang selalu kena bekalkan dia kudap-kudap. Roti, biskut. 

Okeylah. Dah dekat nak balik ghumah ni.

Nanti free aku update lagi ya.

Doakan semoga Adra baik-baik sahaja di sana dan semoga anak-anak kita dilindungi Allah SWT. AMIN.

Bye.


02 February 2016

Review Snuggbaby SSC

Hai semua.

Macam biasalah jarang update sekarang. Seminggu skali update hehe. Dah lama nak buat entry ni since sibuk cari ssc untuk princess Adra. Jenuh la makayah menabung tau haha.

Entry hunting soft structur carrier (SSC) kat entry INI.

So,selepas tabung penuh, kami ke butik fabulous mom kat Kajang. Macam nak ambil boba. Dah test, berkenan kat SSC dari snuggbaby ni. First pakai pun Adra dah terlentok kat dalam tu.

Okey, ambik Snuggbaby corak Night life. Harga RM 371 ++ . Murah dari Boba etc. Snuggbaby ni made in Malaysia tau tapi setanding ngan international brand. Aku kenal brand ni dari Malaysian Baby Wearers. Designer dia Liza Yaakop. 

Kalau nak beli SSC ni, tips dia kena try dulu. Rasa selesa dengan kita dan baby. ha okey dah tu.


Design ni ayah Adra yang pilih.
Kalau ikut mak dia, kompemla nak kaler pink ke atau kurang2 ada bunga.
Tapi bak kata ayah Adra, kalau boleh nanti adik adiknya pon boleh guna.

Perghh.

Sabo sabo :)


Tak dan nak taip, jadinya aku snap jela gambo yang ada dalam kotak tu.


Memang memudahkan sangat guna carrier ni.
Aku suka, Adra suka, bapaknya pun suka.


Lepasni nak try back Carry

Sejak ada ssc ni, kitorang jarang sangat dah guna stroller.
Memang aku rasa dua kali je kot guna haha itupun sebab Adra tidor.
Kalau tak memang jangan harapla dia nak duduk dalam tu.
Celik je mata, ha nah. Uwakkkkkkkkkkkk nangis/

Okey, ni contoh yang aku pakai.


Tengah sibuk beli barang dapur, tetibe diam je.
Lena. Hehehe


Tunggu train. Hehehe.


Jalan-jalan ke Penang haritu.
Senang betul travel guna SSC ni.

Okey tu jeee update.

Eh eh, kat office dah boleh update belog la. Yayyyyy