31 July 2017

Klinik Dr Nadir @ Klinik Wangsa #sedutkahak

Assalamualaikum dan hai semua. 

Semalam kami ke Klinik Wangsa, Dr Nadir. Alfina on off batuknya berkahak. Kejap kang elok, kejap kang berbunyi. Pernah ambil neb sekali 3 minggu lepas. Macam-macam petua, balm aku sapu. Termasuk aku sendiri yang jaga makan, tak ambil makanan yang boleh create mucus. Siap kunyah bawang putih bakar lagi demi anak tersayang. Okey sikit, nampak kurangnya. Alfina aktif je macam biasa. Malam tidur sesekali batuk.

Tapi semalam, berbunyi pulak nafasnya, bunyi kahak banyak. Rasa tak sedap hati la bila anak-anak tak sihat ni kan. Kita ikhtiar lah mana mampu. 

Selepas setel kelas aku, pergi lunch dejat Cibiuk,Kajang. Tengah lunch, dak apple call klinik Wangsa tu. Staff bagitahu petang tu dia ambil 25 nombor sahaja. Kena awal, Lambat dia closed. 

TAK BOLEH BOOKING MELALUI CALL YA.

Petang sesi Dr Halim. Pagi sampai 1.00 pm sesi Dr Nadir. Staff bagitahu Dr Halim pun boleh buat Neb dan sedut kahak. Kitorang okey je Dr mana-mana yang ada asalkan Alfina sembuh. Lepas lunch, Terus kami ke Wangsa Maju. Masa tulah jalam punya jem, siap hujan pulak. Adoiyai. Masa tu doa jugak Ya Allah harap-haraplah sempat lagi ni. Jauh datang ni, dari Kajang ni. Amin,amin.

Alamat Klinik Wangsa

No 46,Jalan 2A/27A,Section 1,
Bandar Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur

No Tel 
0341421614


Sampai-sampai je, dah CLOSED pendaftaran.

Rasa nak nangis. :p Tapi dak apple masuk jugak tanya staff. Boleh lagi tak. Kitorang datang dari jauh, anak dah lama batuk kahak. Kami ada call tadi, cuba datang awal tapi jalan jem, hujan lagi. 

Staff tu tanya, bila last Alfina menyusu. Sebab kena puasa dalam 2 jam sebelum prosedur sedut kahak dilakukan. Nanti sedut-sedut kang susu je keluar. Kebetulan Alfina last menyusu pun dalam pukul 2.30 gitu. Dalam kereta pun dia tidur. Sekali staff tu kata, okey, boleh. Sebab kesian. :)

Ya Allah rezeki, terima kasih kat akak tu. Tak dan nak tanya nama dia. Terima kasih sangat mempermudahkan urusan. Masa tu ada dalam 3 orang lagi. Tak lama lepastu nama Alfina dipanggil. Masuk dalam, ada Doktor Halim. Friendly sangat Doc Halim. Staff pun friendly. Doc Halim cek Alfina, bagi details kelahiran normal ke tak. Cukup bulan ke tak. Berapa lama batuk. Kemudian terus ke bilik sebelah untuk prosedur Neb dulu. Rupanya neb guna air garam @ saline je untuk cairkan kahak supaya senang proses sedut kahak nanti. 

Masa neb tu, biasalah Alfina nangis. Kena kental la makpak pegang anak. Dia meronta gak tapi pegang je dia. Dalam 10 minit neb,Doc Halim sedut kahak pulak. Bedungkan Alfina, aku pegang kaki, dak apple pegang kepala. Proses sedut dalam 15 minit. Banyak sangat kahak Alfina. Doc cakap kental kahak dia warna putih jernih. Tengok dia sedut, nampakla macam susah je kahak tu nak jalan. jahat tauuuuu kahak ni buat anak mama tak sehat! Takde berdarah masa sedut kahak tu. 

Selepas sedut kahak, sedut hingus pulak. Hingus pun sama, kental dan pekat warna putih jernih. Jenuh tengok hingus tu nak keluar. Hingus ni pun sama jugak! Buat anak mama selsema je tau! Masa sedut hingus ni ada darah sikit. Tak banyak. Macam besar semut tu. Selesai tu, Doc tepuk percussion Alfina. cek semula ada lagi tak bunyi. Memang takde dah bunyi kahak krukk krukk tu. Terima kasih Doc Halim dan Staff. Lepasni baby tidur lena ye, kata Doc. Hehe

Bayaran untuk prosedur semalam termasuk ubatan adalah RM 150.00

Alfina masuk je kereta, terus menyusu. Terus tido sampai lah sampai rumah. Tak bangun-bangun. Lega gamaknya, Alhamdulillah. 




Doc Halim tanya kitorang duduk mana. Doc cakap lepasni orang-orang Bangi,Kajang, Putrajaya boleh buat kat Klinik anak Doctor ni kat Kajang. Ada jugak buat rawatan sedut kahak. Doc bagi card anak dia sekali. Boleh try kat sini lepasni jika ada masalah kahak lagi. 



Ini lah bambam mama ni. Hehe Alfina Zuhra.
Cepat baik tau adik.

Okey, bye. Jumpa next entry



30 July 2017

Allergic #LokanBakar

Assalamualaikum dan hai semua. Selamat berhujung minggu.
Aku,dak apple dan Adra adalah peminat seafood. Semua seafood kami bedal especially lala ke kerang ke kepah ke ketam ke udang ke ikan ke. Kami tiada masalah allergic ke apa.
Namun,jangan disangka ya selama-lamanya engkau tak akan kena allergic.

Aku,contohnya.

Selama ni main bedal semua. Diulangi,semua. :p
Kisahnya,minggu lepas kami ke Sg Besar menghadiri perkahwinan classmate merangkap housemate dak apple masa belajar poli dulu. Si Sepet. Aku memang excited kalau nak ke sebelah sungai besar sana sebab terkenal dengan hasil laut macam mentarang,lokan,kijing kot namanya,remis dan bla bla bla.

Dalam kepala macam2 nak makan ni. Padan muka ko,Eka. Hahaha.
Selesai kenduri,kami pon singgah di Sekinchan. Pekena mentarang,lokan bakar. Lokan tu memang fresh lagi. Bila bakar,manis lembut dan juicy :p. Cicah pula sambal belacan. Perghh.
Sepinggan aku hadap. Dak apple makan sikitla sebab dia makan mentarang banyak. Dua jenis masak mentarang iaitu goreng tepung dan masak cili.
Sedap.
Kufobiaaaa melihatmu lokan.

Selepas makan,kami singgah Pantai Redang Sekinchan. Lepastu balik. Sebelum tidur aku siapkan barang anak2,baju dak apple,baju aku memandangkan aku akan mula bekerja. Dah siap,tidur.
Pukul 3.30 pagi,aku terjaga sebab rasa ada kelainan di mata. Gatal pun ya. Rasa bengkak pun ya. Tengok cermin. Kedua dua kelopak mata aku bengkak. Olohh dah kenapa ni. Gatal pulak tu. Merenyam. Dan2 tu rasa nak selsema dan sakit tekak.

Aku bawak bertenang tapi tak boleh! Makin lama makin bengkak. Makin gatal. Makin gatal. Aku kejut dak apple sambil menangis uols. Dak apple ingat takdela serius sangat. Kotnya. Dia cakap bawak tido,kang pagi kita pergi klinik ye.
Aku pon nangis nangis sampai tertidur. Pukul 6 lebih. Dak apple kejut. Masa tu dia terkejut tengok mata aku dah macam kena penumbuk! Hahah.
Memang kecik je mata jadinya. Bengkak gila


Sampai begini jadinya. Hantar Adra ke Taska,kami ke klinik. Aku dapat injection alahan yang eii ngeri rasa haha. Selepas inject tu menjalar satu badan. Terasa panas je. Terus pening dan mengantuk tahap otromen. Mc 2 hari. Balik rumah,aku terus tido. Alfina dak apple uruskan. Sedar2 dia hulur Alfina yang dah siap mandi. Aku susukan dan terus tido.
Bengkaknya tu ambil masa gak nak surut. 4 hari baru dapat muka aku yang sebenar. Kalau tak batang hidung atas tu hilang,terlurut je spek mata aku kebawah.
Kesimpulannya. Aku takut jugakla nak makan seafood yang bercengkerang tu lagi. Bak kata doktor Zafira yang cantik tu. Risau kalau bakar,dia tak cook well. Atau handle tak bersih.
Jadi,stop japlah makan seafood. Hihi. K bye.









26 July 2017

Hello, Office!

Assalamualaikum dan hai semua.
Harini hari pertama aku mula kerja setelah 5 bulan aku cuti bersalin + cuti jaga anak. Sekali masuk office amekaw berabuk segala otak yang penuh lumut ditambah pulak dengan urat-urat yang telah putus semasa bersalin tempoh hari. Makanya hari ini aku perlu refresher segala kerja aku.

Ada yang ingat, ada yang tak ingat. Patutnya aku kena masuk office hari Isnin haritu. Tapi malang yang tidak berbau, aku kena allergic selepas pekena Lokan Bakar kat Sekinchan. Kebetulan Ahad tu pergi kenduri kahwin kawan dak apple kat Sg Besar. Alang-alang singgah la makan mentarang la, lokan la. Gila bengkak bijik mata aku. Menangis-nangis mintak dak apple bawak ke klinik. :p Pertama kali seafood lover terkena begitu.

Ditambah pulak harini hari pertama Alfina kat taska tetiba taknak botol. Jenuh ngajor dekat 1 bulan. Bermula dengan botol Pigeon Slim Neck, pastu tukar pulak puting fiffy, tak nak jugak. Beli pulak puting disney, pon tolak. Kemudian beli botol Pigeon peristaltic plus wide neck yang diperkatakan bagus itu. Okey dia nak setelah berhari-hari cuba walaupun kadang-kadang main-main. Harini kat taska, teacher wasap kata dia macam tak pandai botol. Dia taknak botol. OMG anak oii. Takutnya mama. Mujurlah owner taska, kita panggil Bonda, nak cuba guna puting MAM. Alhamdulillah Alfina nak minum guna MAM. Ya Allah leganyaaaaa hati mama ni nakkkkkk.

Balik karang nak singgah cari puting MAM pulak.

Yang kakak biasa berdrama pagi-pagi buta. Minggu lepas Adra batuk dan demam. Kena neb dua kali. Malam tadi nampak macam ada ulcer pulak kat tekak dia. Tu merengek tak ketahuan hala. Harapla tak merebak2. Lepasni kita kena keluar lagi awal lagi anak-anak oi. Ayah dapat tukar office. Agak bercinta la pepagi nanti.Harap semoga semua dipermudahkan. Amin


Rindu anak-anak mama. 
Semoga awak berdua dilindungi oleh Allah swt

---------------------------------------------




06 July 2017

SHRMZB

Assalamualaikum semua. Selamat hari raya untuk semua pembaca belog cik eka. 
Kejap je dah nak dekat 2 minggu raya. Aku pun hujung bulan ni dah naik kerja. Adoi malas gile. 5 bulan cuti kot. Hehe.

Macam mana ngn raya korang? Aku tahun ni raya berempat. Tahun ni memang kami tak berjalan sangat pun. Balik kampong raya umah nenek opah aku,kawan dak apple,mak mertua adik aku. Balik portdickson pegi melawat atok dak apple,pergi raya umah makcik2 dia. Tu jelah. Lagipun beranak kecik ni kesian anak2 kalau nak berjalan. Raya pertama tu pun,kul 12 diorang dah melalak nak tido.
Raya ke 7,kami ke cameron highland. Abang dak apple booking rumah peranginan persekutuan. 3H2M kat sana. Next time la cite CH hehe. Cerita raya dulu. Berikutan aku pon masih pantang makan,memang takdela semua kusebat. Lagi2 lemang. Tak usik langsung. Rasa macam tak raya la tak makan lemang kan. Haha


Tema kami tahun ni peach pink. Patutnya tema kami warna dusty peach macam baju aku tu. Tapi disebabkan baju Adra tak sempat siap, Preorder minaz maka terpaksa ubah warna. Carikan baju melayu dak apple sama kaler ngan Adra. Dan aku sama kaler ngan baby Alfina. Maka jadilah tema ini semasa raya.

Punah harapan nak berdondon ngan Adra tahun ni ala2 che ta ngan aaisyah huwaaaaa. Mama sorang jela berminaz carnation series.


Adra ngan makcik Afrina. Adra ramai makcik pakcik umur 7-8 tahun. Pakcik Adra paling muda pon sebaya Adra gak hikhik.
Okey tu jelah cerita raya. Minggu ni mak mertua nak datang raya umah kami. Tengah mikio nak masak ape. Kuih raya dah nak habis pulak ni aku makan. Hahahaha.