26 July 2017

Hello, Office!

Assalamualaikum dan hai semua.
Harini hari pertama aku mula kerja setelah 5 bulan aku cuti bersalin + cuti jaga anak. Sekali masuk office amekaw berabuk segala otak yang penuh lumut ditambah pulak dengan urat-urat yang telah putus semasa bersalin tempoh hari. Makanya hari ini aku perlu refresher segala kerja aku.

Ada yang ingat, ada yang tak ingat. Patutnya aku kena masuk office hari Isnin haritu. Tapi malang yang tidak berbau, aku kena allergic selepas pekena Lokan Bakar kat Sekinchan. Kebetulan Ahad tu pergi kenduri kahwin kawan dak apple kat Sg Besar. Alang-alang singgah la makan mentarang la, lokan la. Gila bengkak bijik mata aku. Menangis-nangis mintak dak apple bawak ke klinik. :p Pertama kali seafood lover terkena begitu.

Ditambah pulak harini hari pertama Alfina kat taska tetiba taknak botol. Jenuh ngajor dekat 1 bulan. Bermula dengan botol Pigeon Slim Neck, pastu tukar pulak puting fiffy, tak nak jugak. Beli pulak puting disney, pon tolak. Kemudian beli botol Pigeon peristaltic plus wide neck yang diperkatakan bagus itu. Okey dia nak setelah berhari-hari cuba walaupun kadang-kadang main-main. Harini kat taska, teacher wasap kata dia macam tak pandai botol. Dia taknak botol. OMG anak oii. Takutnya mama. Mujurlah owner taska, kita panggil Bonda, nak cuba guna puting MAM. Alhamdulillah Alfina nak minum guna MAM. Ya Allah leganyaaaaa hati mama ni nakkkkkk.

Balik karang nak singgah cari puting MAM pulak.

Yang kakak biasa berdrama pagi-pagi buta. Minggu lepas Adra batuk dan demam. Kena neb dua kali. Malam tadi nampak macam ada ulcer pulak kat tekak dia. Tu merengek tak ketahuan hala. Harapla tak merebak2. Lepasni kita kena keluar lagi awal lagi anak-anak oi. Ayah dapat tukar office. Agak bercinta la pepagi nanti.Harap semoga semua dipermudahkan. Amin


Rindu anak-anak mama. 
Semoga awak berdua dilindungi oleh Allah swt

---------------------------------------------




06 July 2017

SHRMZB

Assalamualaikum semua. Selamat hari raya untuk semua pembaca belog cik eka. 
Kejap je dah nak dekat 2 minggu raya. Aku pun hujung bulan ni dah naik kerja. Adoi malas gile. 5 bulan cuti kot. Hehe.

Macam mana ngn raya korang? Aku tahun ni raya berempat. Tahun ni memang kami tak berjalan sangat pun. Balik kampong raya umah nenek opah aku,kawan dak apple,mak mertua adik aku. Balik portdickson pegi melawat atok dak apple,pergi raya umah makcik2 dia. Tu jelah. Lagipun beranak kecik ni kesian anak2 kalau nak berjalan. Raya pertama tu pun,kul 12 diorang dah melalak nak tido.
Raya ke 7,kami ke cameron highland. Abang dak apple booking rumah peranginan persekutuan. 3H2M kat sana. Next time la cite CH hehe. Cerita raya dulu. Berikutan aku pon masih pantang makan,memang takdela semua kusebat. Lagi2 lemang. Tak usik langsung. Rasa macam tak raya la tak makan lemang kan. Haha


Tema kami tahun ni peach pink. Patutnya tema kami warna dusty peach macam baju aku tu. Tapi disebabkan baju Adra tak sempat siap, Preorder minaz maka terpaksa ubah warna. Carikan baju melayu dak apple sama kaler ngan Adra. Dan aku sama kaler ngan baby Alfina. Maka jadilah tema ini semasa raya.

Punah harapan nak berdondon ngan Adra tahun ni ala2 che ta ngan aaisyah huwaaaaa. Mama sorang jela berminaz carnation series.


Adra ngan makcik Afrina. Adra ramai makcik pakcik umur 7-8 tahun. Pakcik Adra paling muda pon sebaya Adra gak hikhik.
Okey tu jelah cerita raya. Minggu ni mak mertua nak datang raya umah kami. Tengah mikio nak masak ape. Kuih raya dah nak habis pulak ni aku makan. Hahahaha.